Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Trinidad; Turizm ve Şeker Kamışı Üretim Merkezi

Yazı Dizisi : Küba Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Şenol Yalpur

İspanyolların adadaki ilk yerleşim alanlarından biri olan Trinidad; Turizm ve Şeker Kamışı Üretim Merkezi olarak görülüyor.

Havana’ya yaklaşık 315 km mesafede olan Trinidad, adanın hemen hemen ortasında ve güney kısmında yer almakta ve her turistin ziyaret listesinde Havana’dan sonra ikinci popüler yer olarak ziyaret edilen şehir olduğu söyleniyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan şehir; Arnavut kaldırımlı sokakları, civarındaki canlı müzikleri, her yerde rastlayabileceğiniz taze şeker kamışı suyu, atlı  arabaları (fayton), birbirine yakın mesafedeki müzeleri, kiliseleri ve eski, bakımlı binaları ve eski Amerikan arabalarıyla sizleri 1950-1960’lı yıllara götürüp hoş bir nostalji yaşatacaktır.

Trinidad

Merkezde bulunan çan kulesine çıkıp kuş bakışı güzel bir manzara yakalayabilirsiniz, şayet yükseklik korkunuz yoksa.

Trinidad Gezisi

Trinidad’ın Tarihi

Burası, 1514 yılında İspanyollar tarafından kurulan ve şeker kamışı, sığır ve tütün üretimiyle bilinen hemen hemen ilk Küba kasabalarından birisiymiş.

Trinidad

18. yy.dan ambargo dönemine kadar ki (1961) zamanda bu bölge dünyanın en önde gelen şeker üretim merkezi olmuş. 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş. 

Trinidad

Bugün ise ambargo nedeniyle halk ellerindeki makinaları yenileyememekten ya da tamir edemediklerinden dolayı  eski rekor üretimlerini gerçekleştirememekte ve ekonomik olarak zarar etmekteler. Burada oluşan bu durum Küba ekonomi için de oldukça büyük bir kayıp olarak görülmekte.

Trinidad’a Ulaşım

Trinidad, Havana’ya arabayla 4-5 saatlik bir mesafede olmakla beraber, otobüsle Havana’dan 6-7 saatlik bir yolculukla ve 20-25 €/CUC ödeyerek ulaşabileceğiniz bir yer. Şayet otobüsle seyahat etmeyi planlıyorsanız birkaç gün önceden bilet almanız gerekiyor.

Trinidad

Özel bir araba ile gitmeyi planlarsanız 90-120 € arası bir ücret tutacak, fiyat her zamanki gibi biraz da pazarlığa bağlı. En  az 3 kişilik bir grupsanız özel araba ile gitmenizi tavsiye ederim. Bu eski Amerikan yada Rus arabaları şüphesiz yolculuğunuza ayrı bir deneyim ve renk katacak.

Trinidad Gezi ve Aktiviteler

-Topes De Collantes Milli Parkı

Yürüyüş yapabileceğiniz, ata binebileceğiniz, birden fazla şelale ziyaret edebileceğiniz harika bir doğal alan.

Sabah saatlerinde vardığımız bu yerde 20-30 dakikalık bir yürüyüşten sonra şelalenin bulunduğu yere vardık ve bize ayrılan 2 saatlik sürede yüzerek şelalenin tadını çıkarırken ufak yorgunluğumuzdan ve sıcak havanın etkisinden biraz olsun uzaklaşmış olduk.

Topes De Collantes Milli Parkı

Otobüsümüze binmeden önce ise yine aynı yerde doğa ile baş başa yediğimiz öğle yemeğinden sonra tekrar yola koyulduk.

-Iznaga Kulesi (Torre de Manaca Iznaga)

45 m yüksekliğindeki kule 1800’lü yıllarda şeker kamışı tarlalarını, yangınları ve kaçan köleleri izlemek için inşa edilmiş. 1978 yılında Ulusal Anıt ilan edilmiş.

Iznaga Kulesi (Torre de Manaca Iznaga)

Tepesindeki büyük çanı yerinde değil de kulenin yakınında yerde duruyor. 

7 katlı kuleye çıkarak etrafı çok iyi kuş bakışı görebilirsiniz. Ahşap olan merdivenleri çıkarken biraz heyecanlanacağınızı tahmin ediyorum, çünkü ben bu heyecanı yaşadım. Giriş ücreti ise 3 €.

Yine hemen kulenin yakınında bulunan restoranda ayrılmadan önce dinlenme fırsatınız olabilir. Özellikle en arkadaki bahçeye bakan bölümde oturmanızı tavsiye ederim. Özellikle şeker kamışı suyu içmeyi ihmal etmeyin. Bu restoran zamanında kuleyi inşa ettirmiş olan Alejo Maria Iznaga Ailesinin malikanesiymiş.

Iznaga Kulesi (Torre de Manaca Iznaga)

Etrafta satılan buraya has nakış işleri, masa örtülerine ve biblolara da mutlaka bakın.

-Palacio Brunet

Kilisenin yanında yer alan sarı renkteki eski aile konağı 2 kattan oluşmakta.

Trinidad Palacio Brunet

Üst kat meydanın güzel manzaralarını görebileceğiniz ve aynı zamanda yağlı boya resimlerinin sergilendiği ve satıldığı kat.

-Fayton ve At ile Gezinti

Trinidad

Civar yerleri at binerek yada faytonlarla gezebilirsiniz, fiyat konusunda malesef bir fikrim yok kullanmadığımdan ötürü, sorma şansımda olmadı.

Trinidad’ta Ne Yenir?

Yemek ücretlerine gelince tercih ettiğiniz menü ve restorana göre 15-30 € arasında değişiyor.  Sandviç ve pizza türü ufak atıştırmalıklar ise 5-10 € arasında.

Trinidad’tan Ne Alınır?

Çok geniş bir çeşide sahip harika el yapımı hasır şapkalar satan dükkanlar var. Mutlaka bu şapkalardan edinmenizi tavsiye ederim.

Trididad El Yapımı Hasır Şapka Dükkanları

Trinidad hakkındaki gezi notlarım bu kadar. Bu şirin şehri bir gün içerisinde rahatça gezip keşfedebilirsiniz. Arzu ederseniz fayton eşliğinde de gezebilirsiniz şayet yürümek istemezseniz. Sömürge tarihi ve fotoğraf meraklılarının bu şehir görmelerini tavsiye ederim. 

Küba ile ilgili diğer yazılarımıza Küba Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz. Yeni yazılarda görüşmek üzere sağlıklı günler diliyorum.

Exit mobile version