Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Phewa Gölü Tal Bahari Tapınağı Gezisi

Yazı Dizisi : Nepal Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Şehir ile ilgili yaptığımız planlamada sırada Phewa Gölü Tal Bahari Tapınağı Gezisi (ताल बाराही मन्दिर) var. Tapınak bölgede çok önem verilen bir Hint Tapınağı.

En önemli özelliği daha sonra hakkında detaylı bir yazı yazacağım Phewa Gölü (फेवा ताल) ortasında küçük bir adada yer alması. 

Yani bu adalarda inzivaya çekilme olayı sadece Hristiyanlarda yok Hinduizm’de de var. Bunun en belirgin örneği de bu tapınak. 

Tapınak Tanrıların koruyucusu Tanrıça Durga’ya adanmış. Bu nedenle de inanları için önem verilen bir tapınak..

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

Ben de sizlere Pokhara’ya gelirseniz uğramanız gerektiğini düşündüğüm bu tapınak ilgili deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım.

Nepal para birimi Nepal Rupisi (NPR). Burada ödeyeceğiniz her Nepal Rupisi (NPR) = 0,059 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz. 

Tal Bahari Tapınağı Gezisi

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर) Efsanesi

Efsaneye göre Tanrıça Bhagwati insanların bir dilenciye nasıl davranacağını görmek için bu bölgeyi bir dilenci şeklinde bugünkü göl bölgesini ziyaret etmiş. 

Dilenci, oradaki insanların ona yardım edeceğini umarak birçok kapıyı çalmış, ancak hiç kimse ona yardım etmemiş. 

Son olarak, fakir bir evde, Katmandu’dan göç eden bir çift dilenciyi evlerine davet etmiş. Ona haşlanmış pirinç ve sebzelerden oluşan bir yemek vermiş.

Phewa Gölü Tali (ताल बाराही मन्दिर)

Dilenci kılığındaki Tanrıça Bhagwati çifte teşekkür etmiş, kendini tanıtmış ve çifte hemen eşyalarını toplyıp yakındaki tepeye sığınmasını söylemiş. Onları şehri tamamen yok edecek korkunç felaket konusunda uyarmış. 

Çift korku ile tepeye çıkmış. Tepeye ulaştıklarında, tüm şehrin sular altında kaldığını, tüm insanların öldüğünü ve geriye kalan tek şeyin evlerinin avlusu olduğunu görmüşler. Çift o an Tanrıça Bhagwati’yi onurlandırmak için orada küçük bir tapınak inşa etmeye karar vermiş. 

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

Efsaneye göre Kaski’nin ilk Şah kralı Kral Kulmandhan rüyasında Tanrıça Durga’yı Phewa Gölü’nde bulunan küçük ada üzerindeki bir tapınakta ibadet ederken görmüş. 

Bunun üzerine tanrıçanın kendisinden bahse konu adadaki tapınağı elden geçirmesini istediğini düşünmüş ve o çiftin Tanrıça Bhagwati’yi onurlandırmak için inşa ettiği adadaki tapınağı 1416 yılında restore ettirmiş. 

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)’na Ulaşım

Tapınağa ulaşım Phewa Gölü Arama Kurtarma Kulesi’nin oradan sağlanıyor. Burası merkeze yürüme mesafesine bulunuyor.  

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)’na Ulaşım

Kulenin altında bir nöbet mahalli var. Gördüğüm kadarıyla gözetleme ve gerekirse kurtarma görevlerini vardiyalı olarak askerler yapıyor.

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)’na Ulaşım

Tekneler daha önce görmediğim bir dizayna sahip. 2 kano üzerinde dengelenmiş bir taban ve üzeri örtülü bir çatı. Teknenin motoru yok. Kürek çekilerek yürütülüyor. Yaklaşık kapasitesi ise 10 kişi.

Phewa Gölü Ücret Tarifesi

Tapınağa ulaşım ücreti gördüğünüz gibi gidiş dönüş 100 NRP. 10 NPR de can yeleği için alıyorlar. 

Phewa Gölünde Tekne İle Gezinti

Bunun dışında kürek çeken adamlı kayık ya da kano ile göl turu da yapabilir bu kapsamda adaya uğrayıp karşı kıyıya da çıkabilirsiniz.

Tekne Kuyruğu

Teknelere binebilmeniz için önce buraya gelip gişeden biletinizi almanız ve can yeleğinizi giyip kuyruğa girmeniz gerekiyor. Oldukça kalabalık bir tekne kuyruğu sizi bekliyor. 

Tekneye Binen İnsanlar

Tekneye geçip oturduktan sonra insanları gözlemlemeye başlıyorum. Gördüğüm kadarıyla ülke de nüfus hayli genç. Diğer taraftan anne adayları da çoğunlukla 18 altında. Sanırım burada evlenmek için 18 yaş beklenmiyor.

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)’na Ulaşım

Neyse ki çok fazla tekne var. 15 dakikalık bir beklemeden sonra tekneye binebildim. Gördüğünüz gibi tek kişi tek kürekle tekneyi götürüyor. Motor yok.

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

Hal böyle olunca da yolculuk biraz uzun sürüyor tabii ki. Ancak insanlar öyle eğlenceli ki yolculuğun nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz.

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

10 dakika kadar süren bu eğlenceli bir yolculuktan sonra adaya varıyoruz. Kaptan adaya yanaşırken tek kürekle bizim aklımızın almayacağı manevralar yapıyor. 

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

ve sonunda adaya ayak basıyoruz. 

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर) Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Tapınağı pazar günü hariç her gün 10:30-16:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Tapınak Ziyaretçileri

Ancak bu turizm kentinin olmazsa olmazlarından olduğundan büyük turların da gözdesi. Bu nedenle de küçücük ada oldukça kalabalık olabiliyor.

Tapınak Ziyaretçileri

Ayrıca gençler tarafından da oldukça tercih edilen bir yer. Bu nedenle sabah periyodunda orada olmak daha uygun. Tapınağa ayrıca giriş ücreti alınmıyor ancak size verdikleri bileti de sakın kaybetmeyin. Dolaşan görevliler devamlı bilet soruyor.  

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

Bu büyüleyici 2 katmanlı pagoda tarzı Hindu tapınağının geçmişi 14. yy.a kadar uzanıyor. Gördüğüm kadarıyla hem Hindular hem de Budistler tarafından ibadet etmek için kullanılıyor.

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

Tapınak, Ajima’nın domuz tezahürünü ile Shakti’yi sembolize ediyor. Hindu terimleriyle, Shakti, evrenin yaratılmasından ve güç verenlerden Tanrıça. Kadınsı bir güç olarak Shakti, koruyucuyu Tanrıça Durga da dahil olmak üzere birçok rol üstleniyor. 

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

Tapınağın gövdesi taştan sazdan çatısı yapılmış. Tapınağın üstünde önemli tapınaklarda görülen ve Nepal mimarisinde görülen altın kaplama sivri tepeli bir kule var.  

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

Tapınak oldukça süslü. Çünkü evlilik için de kullanılıyor. Burada bu konu ile ilgili yürütülen kutsal ritüelleri gözlemlemek için harika bir yer. Yerliler, eğer burada evlenirlerse, evliliğin uzun ve iyi şanslar ile kutsanacağına inanıyorlar.

Tapınağın Girişi

Adanın ortasında olmasına rağmen burada çok fazla güvercin var.

Tapınaktan Phewa Gölü

Tapınaktan sadece göl değil hava açık olduğunda Annapurna Sıradağları da rahatlıkla izlenebiliyor.

Dönüş

Ada küçük talep çok olduğu için normalde herkesin sadece 30 dakika adada kalıp dönmesi isteniyor. 

Adaya Gelen Ziyaretçiler

Ancak kimse bu kurala riayet etmeyip adada saatler geçirince kapanış öncesinde buraya gelirken olduğu gibi ciddi bir geri dönüş kuyruğu oluyor.

Adaya Gelen Ziyaretçiler

Üstelik bu kuyruğun sıraya girme gibi bir alışkanlığı da asla yok.

Geri Dönüş

Yaklaşık 30 dakikalık bir bekleyişten sonra teknelerden birine binebiliyorum. Bu sefer daha hızlı gideceğiz çünkü ziyaretçilerden biri de kürek çekmeye istekli oluyor.

Geri Dönüş

ve sonunda kazasız belasız tekrar karaya varıyoruz.

Değerlendirme

Dilim döndüğünce bu tepede yaşayacaklarınızı siz gezginlere anlatmaya çalıştım. Görmek için harika bir yer. vaktiniz varsa mutlaka adaya gidin.

Pokhara ve çevresi ile ilgili diğer yazılara Nepal Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version