Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sarangkot Tepesi, Himalayalar’da Gün Doğumu ve Paragliding

Yazı Dizisi : Nepal Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Şehir merkezine 6 km mesafede bulunan Pokhara’nın seyir terası Sarangkot Tepesi, Himalayalar’da Gün Doğumu ve Paragliding dendiğinde belki de ilk akla gelen yer. 

Himalayalar’da Gün Doğumu diyorum çünkü tüm bölgede o muhteşem 8000 metrelik Annapurna Sıradağları’nı gün doğarken görebileceğiniz en güzel seyir noktası burası.

Paragliding diyorum sıkı durun bu tepe Dünya’da bu faaliyetin yapıldığı 3. en iyi yer olarak kabul ediliyor.

Bununla da kalmıyor tepe aynı zamanda Annapurna trekking rotalarının da başlangıç noktası.

Hal böyle olunca 1600 m yüksekliğindeki Sarangkot Tepesi gerçek gezgin ve maceraperestlerin olmazsa olmazlarından oluveriyor.

Sarangkot Tepesi

Ben de sizlere Pokhara’ya gelirseniz uğramanız gerektiğini düşündüğüm bu tepe ilgili deneyimlerimi aktarmaya  çalışacağım.

Nepal para birimi Nepal Rupisi (NPR). Burada ödeyeceğiniz her Nepal Rupisi (NPR) = 0,059 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz. 

Gün Doğumu Planı

Ben buraya tüm faliyetlerimde azami fayda sağlayabilmek amacıyla en pahalı dönem olduğunu bilmeme rağmen Kasım ayında geldim. Kasım ayı bölgede en az yağışın görüldüğü ve havanın açık olduğu ay. 

Buraya gelince samimi olduğum yerli bir trekking rehberi Himalayalar’ın zirvelerinin yılda sadece 40 gün göründüğünü söyledi. Bu kapsamda Kasım ayının en ideal ay olduğunu da ekledi. Öncelikle fotoğrafçı ya da gezgin bu hususu bilmeniz planlamalarınız için önemli.

Sarangkot Tepesi

Pokhara’da kalış sürecimde bir sabah gün doğumu için bu tepeye gitmeyi planlamıştım. Ancak bunun için bir tura başvurmak yerine kendim gitmeyi tercih ettim. 

Normalde bir acenteye ya da otele başvurursanız sizden getirip götürme ve giriş ücreti dahil 20 $ istiyorlar. Üstelik otelden alma süreci de 04:00’da başlıyor. Sakın böyle bir şey yapmayın.

Ben bir taksi ile getir götür bekleme dahil 1000 NPR karşılığında anlaştım. Üstelik şoför uykusundan uyanıp beni sabah 05.00 da gelip otelden almayı da kabul etti. Böylece o bir saatlik gereksiz oteller gezisinden de kurtuldum. 

Sarangkot Tepesi Himalayalar’da Gün Doğumu

Sarangkot Tepesi’ne Ulaşım

Gelelim yaşadıklarıma. Adı Juna olan taksi şoförüm aynen sözleştiğimiz gibi otele gelip beni uyandırttı. Juna’nın uyarısı üzerine sıkı giyindim ve 04:40 sularında yola koyulduk. 

Arabayla yaptığımız 40 dakikalık bir yolculuktan sonra tepede araçların çıkabileceği son noktaya vardık. Tepe çıkan yol oldukça dar ve tehlikeli. Çok fazla turist taşıyan orta boy midibüsü sollayarak geçtik. Sabahın köründe tepeye çok büyük bir insan seli akıyordu sanki. 

Benim gördüğüm kadarıyla tepede Sarangkot köyü var. Ancak köy artık çeşitli otel ve pansiyon imkanı olan turistik bir merkeze dönmüş. 

Juna ile saat 08:00 da tekrar buluşmak üzere ayrıldık. Etrafta hiç ışık yok. Etraf zifiri karanlıktı. Hemen önümde yürüyen Pakistanlı 2 genç ile yürüyüş sırasında arkadaş olduk. Onlarda buraya kadar gelip gün doğumunu kaçırmak istememişler.

Sarangkot Tepesi Giriş Bileti

Tepeye çıkarken başka bir genç arkadaş önümüzü kesip giriş bileti kesti. Kişi başı 50 NPR ücret aldılar. Ben bu yazıyı yazarken öğrendim ki ücreti 500 NPR’ye çıkarmışlar. Talep olunca normal tabii ki. 

Sonuç olarak Juna’nın beni bıraktığı noktadan tepeye 20 dakika kadar tırmandıktan sonra 05:40’da seyir terasına ulaştık. 

-Sarangkot Tepesi Seyir Teras Alanı

Burası bir tepe olduğu için gün doğumundan bağımsız 360 derece her tarafı görme imkanınız bulunuyor.  

İmkanları zayıf olsa da inanılmaz bir yer. Hava çok soğuk ama alan oldukça kalabalık.

Ben de Pakistanlı gençlerle birlikte etrafı dolaşmaya başladım. Bu arada Kaliforniyalı bir hippi de aramıza katıldı. Dünya’dan konuşmaya başladık.  

Zaten etrafı görseniz bildiğiniz hac alanı gibi. Dünya’nın her tarafından insan son sistem fotoğraf makinelerini almış doğru yerde mükemmeli yakalamak için neredeyse birbirini ezecek.

Meğerse yerliler için de bu gün doğumu kutsal bir şeymiş.

Yani şafak vakti buraya akın eden turistler ve yerliler derken çok fazla insan tepeyi doldurmuştu.

Phewa Gölü (फेवा ताल) ve Pokhara Gün Doğumu

Bu durumu görünce ben onların tersi tarafta güneyde kalmayı tercih ettim. Çünkü gün doğmak üzereydi ve Himalayaların tersine Phewa Gölü (फेवा ताल) ve Pokhara’da harika gözüküyordu.

Sizlerin de gördüğü gibi şehir ışıkları gözükse de gölün üzeri tamamen bulutlarla kaplıydı.

-Gün Doğumu

Sonunda vakit geldi. İtiş kakış elimde makinem bir yere yerleşmeyi başardım. Ancak o kadar kalabalık ki sabit kalmanız oldukça zor. Sanki basın toplantısı sonrası kalabalık içerisindeki gazeteci pozisyonundasınız. Ama ne olursa olsun buna kesinlikle değer.

Sarangkot Tepesi Himalayalar’da Gün Doğumu

06:00 sularında gün doğumu başladı. Biz kuzeye bakarken doğudan Pokhara Vadisi üzerinde gün doğuyor.

Machhapuchhare Gün Doğumu

Karşımda soldan itibaren sırasıyla Annapurna I, II, III, Machhapuchhare, Dhaulagiri ve Manaslu Dağları var. Yüzünü gösteren güneş ışıkları Annapurna zirvelerini okşamaya başlıyor. 

Sarangkot Tepesi Himalayalar’da Gün Doğumu

Renkler dağların tepesinde dans ederken, biz bu muhteşem gösteriyi zevkle seyredip ruhumuzla dans ediyoruz. 

Sarangkot Tepesi Himalayalar’da Gün Doğumu

Hayatınızda pek çok kez gün doğumu görmüşsünüzdür. Hatta belki de gün doğumu turuna bile çıkmışsınızdır ama inanın böyle bir şeyi yaşamamışsınızdır. 

Sarangkot Tepesi Himalayalar’da Gün Doğumu

Bu çok farklı bir şey. Annapurna yerel dilde Hasat Tanrıçası demek. İşte o muhteşem 8000 metrelik Hasat Tanrıçası ile gün doğumunda yüzleşmek ve beraber uyanmak arkadaşlar anlatılabilecek bir şey değil. Beni anlayabilmeniz için burada bunu mutlaka yaşamanız lazım.

Sarangkot Tepesi Himalayalar’da Gün Doğumu

Kalabalıktan istediğim fotoğrafları alamasam da hayatımın en önemli anlarından biri olarak bunu yaşamış olmanın gururu ile tepeden ayrıldım. Tepe yolu inanılmaz kalabalıktı. Şoförüm Juna’yı biraz zor da olsa buldum ve tepeden ayrıldık.

Aklıma gelmişken dönüşte bu kargaşayı çekmek yerine burada kahvaltı yapmayı da planlayabilirsiniz. Memnun kalacağınızdan eminim.

Sarangkot Tepesi Paragliding

İnsanoğlu her zaman gökyüzünde bir kuşla aynı uçuş özgürlüğünü deneyimlemeyi hayal etmiştir ancak bugün bile biraz da korkudan olsa gerek çok az kişi tarafından bu rüya gerçekleştirilebiliyor. 

Sarangkot Tepesi Paragliding

Paragliding ya da bizim tabirimizle yamaç paraşütü, bu rüyayı gerçekleştirmede insan başarısının bir kanıtı.

Eğer buraya kadar geldiyseniz mutlaka yapmanız gereken faaliyerlerden biri de Paragliding. Yazımın başlığında belirttiğim gibi Sarangkot Tepesi, Dünya’da bu faaliyetin yapıldığı 3. en iyi yer kabul ediliyor. Ben malesef buraya bir aylık fıtık ameliyatlı olarak geldiğim için bunu yapamadım ama ihmal etmeyin siz mutlaka yapın.

Sarangkot Tepesi Paragliding

Özellikle Pokhara Hippileri ya da Himalaya Çiçek Çocukları yazımda belirtiğim gibi Dünya’nın çeşitli yerlerinde yaşayan bir çok hippi sırf bu zevki yaşamak için buraya geliyor ve neredeyse her gün tepeden kendini  Phewa Gölü (फेवा ताल)’ne doğru bırakıyor. 

Sarangkot Tepesi Paragliding

Tabii ki sizler onlar gibi artık profesyonel değilsiniz ancak Nepalli paraşütçüler bu konuda oldukça tecrübeli.

Sarangkot Tepesi Paragliding

Dağların, yeşil tepelerin, Phewa Gölü (फेवा ताल)’nün ve doğal köylerin üzerinden uçarken gökyüzünü kuşlarla paylaşan Pokhara’nın göz alıcı güzelliğini keşfedebileceğiniz en maceracı özel tur ve en iyi macera sporu sanırım bu. Yarım saatlik uçuşun maliyeti ise otelden transferi dahil 90 $ civarında.

Değerlendirme

Dilim döndüğünce bu tepede yaşayacaklarınızı siz gezginlere anlatmaya çalıştım. Tepeye benim yaptığım gibi tur yerine anlaşıp taksi ile çıkın. Fotoğraf çekecekseniz planlamanızı mutlaka Kasım ayı için yapın.

Kasım ayında hava Paragliding için de ideal. Pokhara ve çevresi ile ilgili diğer yazılara Nepal Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version