Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Adım Adım Monserrat Gezisi

Yazı Dizisi : Buenos Aires Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Şehirde semt bazlı olarak yaptığımız programlardan birisi de Adım Adım Monserrat Gezisi oldu. Yaklaşık 3 km uzunluğundaki Avenida de Mayo (Mayıs Bulvarı)’yu yürüyerek gezdik. 

Bu gezi de bize bu yol ve çevresindeki cazibe merkezlerini tanıyıp fotoğraflayabilmemizi sağladı. Böylece sadece şehrin değil ülkenin de geçmişi hakkında bir fikir edinebildik.

Çünkü bahse konu bulvar geçmişi ile birlikte devleti ve yaşanan tüm acıları görebileceğiniz bir güzergah. Tabii ki her ortamda dans eden insanları da unutmayacağız. 

Monserrat Haritası

Monserrat, kuzeyde San Nicolas, doğuda Puerto Madero ve güneyde San Telmo semtleri arasında yer alıyor.

Bugün ben de size yaptığımız bu gezideki gözlemlerimi aktarmaya çalışacağım. 

Normalde şanslıysanız belediyenin de rehberli turları var ama zamanınızın uygun olması lazım. Olur da imkan olursa semt turlarına buradan bakabilirsiniz. 

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Monserrat Gezisi

Monserrat’a Ulaşım

Semt şehrin merkezinde olduğu için söz konusu semte ulaşmak aslında çok kolay.

Monserrat’a Ulaşım

Neredeyse otobüsler, metrolar tüm ulaşım ağı devlet daireleri burada olduğu için buradan geçiyor. 

Monserrat’a Ulaşım

Şehir içerisinde kalıyorsanız otobüs ya da metro için hiç zorlamayın çünkü taksiler oldukça ucuz. Taksimetre aşağı yukarı 30 ARS/km bir ücret ile çalışıyor.

Monserrat’a Ulaşım

Bu durumda tek kişi de olsanız çok kişi de olsanız hızlı ulaşım için taksi tercih edin. Kazıklanmaktan da korkmayın. Çok nazik ve dürüst insanlar.

Monserrat Tarihi

Aslında Buenos Aires ile Monserrat tarihi özdeş. Monserrat’ın tarihi, 1580 yılında İspanyol Adelantado Juan de Garay’ın donanması ile bu kıyılara çıkmasıyla başlıyor. 1594 yılında Juan Baltazar Kalesi bugünkü semtin olduğu yere inşa edilince ilk yerleşimler de başlıyor.

Daha sonra 1608 yılında yeni gelen Cizvitlere yakınlarda 2 hektarlık arazi verilmiş. Cizvitler burada 1686 yılında Parroquia San Ignacio de Loyola Kilisesi’ni inşa etmeye başlamışlar. İnşaat 1734 yılında bitmiş.

Monserrat

Şehrin daha sonraki tarihi aşağıda detaylarını bulacağınız Plaza de Mayo çevresinde şekillenmiş.

Semt, 1875 yılından sonra Arjantin’in ani ekonomik gelişmesini takiben hızlı bir modernizasyona girmiş. 1913 yılına gelindiğinde semt sınırları içerisinde şehrin ilk metro istasyonları inşa edilmiş. Tangonun bilinir hale gelmesi ile semt, tango sanatçılarının yaşadığı bir yer haline gelmiş. 

Monserrat

Zengin mimari tarihi, şirin ve dar sokakları günümüze kadar Monserrat’a olan ilginin artmasına yardımcı olmuş. Semt bugün daha çok İspanyol azınlığın yaşadığı ve restoran vb. geçimini sağladı bölge olarak biliniyor.

Monserrat Gezilecek Yerler

Biz şehri gözlerimiz ile görebilmek için Arjantin Ulusal Kongresi (Congreso de la Nación Argentina)’ne kadar taksi ile gelip Avenida de Mayo üzerinden Parque Lineal del Bajo’ya kadar yürümeyi tercih ettik. Yaklaşık 3 km uzunluğundaki bu parkur oldukça zevkli ve zengin.

-Arjantin Ulusal Kongresi (Congreso de la Nación Argentina)

Görkemli bir bina. İtalyan mimar Vittorio Meano tarafından ABD Kongre binasına benzer şekilde tasarlanmış. Arjantinli mimar Julio Dormal tarafından 1898 ile 1906 yılları arasında tamamlanmış. Biz katılmadık ama 6 katlı binanın 1. katı boyunca ücretsiz rehberli tur da yapılıyormuş.

Arjantin Ulusal Kongresi (Congreso de la Nación Argentina)

Malesef şansımıza iç ve dış cepheleri restore ettikleri bir zamanda geldiğimiz için ziyaret edemedik. Bunun yerine bu güzel binayı uzaktan seyretmeyi tercih ettik. Siz giderseniz binayı mutlaka gezin.

Monumento a los Dos Congresos

Binanın önündeki Plaza del Congreso’da yer alan Monumento a los Dos Congresos gerçekten çok güzel bir heykel bütünü. Neoklasik tarzda çok fazla sanat ve ayrıntıya sahip büyük bir anıt. 1914 yılında açılmış. Mimarı Belçikalı sanatçı Jules Lagae imiş.

Anıt, kuzey, batı ve güneyi temsil eden 3 büyük merdivenin üzerinde duruyor. Merkezinde büyük bir kaide üzerinde cumhuriyet’i temsil eden bir heykel ve heykelin elinde barışı temsil eden bir defne yaprağı var.

Köleliğin kaldırılmasını, bağımsızlık ilanını, cumhuriyeti temsil ediyormuş. Alt katında ise Río de la Plata ve ana kolları, Paraná ve Uruguay nehirlerini simgeleyen bir çeşme var.

Plaza del Congreso

Kongre binasına giremeyince biraz Plaza del Congreso’da oturup halkı seyretmeyi tercih ettik. Normalde burası alınan her olumsuz karardan sonra halkın protesto yaptığı bir alan.

Plaza del Congreso

Binalara ve alt yapıya baktığınızda 1875-1915 yılları arasındaki Arjantin’in zenginliğini görebiliyorsunuz. Hatta çoğu tarihçede o dönemde ciddi göç alan ülkenin kıtada bugünkü ABD ile ekonomik olarak rakip oldukları bile söyleniyor. 

Plaza del Congreso

Bugün ise etrafa baktığınızda hala güzel olsalar da o Paris tarzı binaların boyalarının artık döküldüğüne, hatta kriz nedeniyle onarılamadığına şahit oluyorsunuz. 

Plaza del Congreso

Diğer taraftan park çok fazla evsiz dolu. Benim gördüklerim de bireysel değil daha çok bütün gün parkta oturan aileler. Bu da normal vatandaşlarına maaş ödemekte bile zorlanan bir ülkeden bahsediyoruz…Buradan oturduğunuz yerden ekonomik krizi gözlerinizle görebiliyorsunuz. 

Adres: Av. Entre Ríos, C1033 CABA, Arjantin 

-9 Temmuz Bulvarı (Avenida 9 de Julio)

Av. de Mayo üzerinden 9 Temmuz Bulvarı (Avenida 9 de Julio)’na ulaştık. Gerçekten de devasa bir bulvar. Etrafında daha çok oteller, devlet daireleri ve lüks konutlar var.

9 Temmuz Bulvarı (Avenida 9 de Julio)

1800’lü yılların sonlarında projelendirilen bulvarın inşaatı ekonomik ve politik krizler sebebiyle ancak 1980 yılında bitirilebilmiş. 

Adını ise 9 Temmuz 1816 yılındaki Arjantin’in Bağımsızlık Günü’nden almış. 3 km uzunluğundaki bulvar 140 metreyi bulan ölçüleri ile Dünya’nın en geniş caddesi ünvanına sahip.

9 Temmuz Bulvarı (Avenida 9 de Julio)

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum bu koca bulvarın üzerine bile yer yer parklar yaparak betonu çok güzel sindirmişler. Keşke biz de de böyle olsa. Üstelik hiç trafikte yok.

9 Temmuz Bulvarı (Avenida 9 de Julio)

Bulvarın Monserrat köşesinde bir Don Kişot heykeli var. İleride ise bir çok fotoğrafta göreceğiniz Eva Peronlu Sosyal Kalkınma Bakanlığı bulunuyor. Bu bina 1970 yılına kadar bulvarın güney sınırını oluşturuyormuş. Bu gün ise bulvar yanından yumuşak bir geçişle güneye doğru devam ediyor. 

-Mayıs Meydanı (Plaza de Mayo)

Plaza de Mayo, sömürge dönemindeki adı “Plaza de la Victoria”. 1580 senesinde buraya gelen İspanyollarca oluşturulduğu söyleniyor. 

Mayıs Meydanı (Plaza de Mayo)

1884 yılında ismi Arjantin’e bağımsızlık kazandıran 25 Mayıs 1810 devrimine sahne olduğu için Plaza de Mayo olarak değiştirilmiş.  

Mayıs Meydanı (Plaza de Mayo)

Çoğu kişiye göre Arjantin’in kalbi ve Buenos Aires’in ilk görülmesi gerekli yeri. 

Banco de la Nación Argentina (Arjantin Milli Bankası)

Meydanın etrafında balkonundan Eva Peron’un da konuştuğu Başkanlık Sarayı (Casa Rosada), Buenos Aires Şehir Katedrali (Catedral Metropolitana), Buenos Aires Belediye Binası, Cabildo Ulusal Tarih  ve Mayıs Devrimi Müzesi (Museo Histórico Nacional del Cabildo y la Revolución de Mayo) ve Banco de la Nación Argentina (Arjantin Milli Bankası) var.

Mayıs Piramidi (Pirámide de Mayo)

Alanın tam merkezinde ise Mayıs Piramidi (Pirámide de Mayo) bulunuyor. Bu anıt Arjantin’in ilk ulusal anıtı olma özelliğine sahip. 1811 yılında Mayıs Devrimi’nin ilk yıl dönümünü anmak için inşa edilmiş. 

Mayıs Piramidi (Pirámide de Mayo)

Meydan aynı zamanda çok sarsıcı olaylara da tanık olmuştur. 1955 yılında hava kuvvetlerinin darbe yapıp meydana toplanan peron yanlılarını bombalamasıyla 364 kişi ölmüş. bir çok Piquetero eyleminde de ölümler olmuş.  

Buraya gelmek isterseniz Plaza de Mayo (Line A), Catedral (Line D) ve Bolívar (Line E) Metro İstasyonları’nda inebilirsiniz.

Adres: Plaza de Mayo, C1064AAA CABA, Arjantin

–Başkanlık Sarayı (Casa Rosada)

Buenos Aires’teki en sembolik binalardan biri olarak kabul ediliyor. Başkanlık sarayı dense de başkan artık burada oturmuyor daha çok ofis olarak kullanıyor. Bu nedenle buraya bugün hükumet konağı demek daha uygun aslında.

Daha önce burada İspanyol yöneticilerin ülkeyi yönettikleri kale yıkılıp 1879 yılında yerine bir postane inşa edilmiş. İsveçli mimar  Henrik Åberg tarafından da 1886 yılında bu binanın hemen yanına İtalyan tarzında bir hükumet binası inşa edilmiş.

Başkanlık Sarayı (Casa Rosada)

1889 yılında ise İtalyan mimar Francesco Tamburini bu 2 binayı birleştirerek Başkanlık Sarayı (Casa Rosada)’nı ortaya çıkarmış. 

Binanın renginin pembe olmasının nedeni ise o zaman rakip olan kırmızının federalistleri beyazın üniter yapıyı destekleyenlerin rengi olması imiş. 

Binada ayrıca 1957 yılında açılan bir müze de bulunuyor. Müzede eski Arjantin başkanlarının hatıraları, kitaplar, mobilyalar ve 3 araba ile eski kalenin kalıntıları sergileniyor. Bina Arjantin Ulusal Tarihi Anıtı ilan edilmiş.

Oldukça sade ve mütevazi olan binayı cumartesi günleri 10:00-18:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. 15 gün önceden rezervasyon yaptırmak şartı ile saat 12:30 da yapılan ücretsiz rehberli tura katılabilirsiniz. 

General Manuel Belgrano Heykeli (Monumento ecuestre al General Manuel Belgrano)

Binanın meydana bakan tarafında 1873 yılında inşa edilen General Manuel Belgrano Heykeli (Monumento ecuestre al General Manuel Belgrano) bulunuyor. Belgrano, 18. yy. sonu ile 19. yy. başları arasında ulusal bir kahraman. Kendisi Arjantinli bir ekonomist, avukat, politikacı ve askeri lidermiş. Arjantin Bağımsızlık Savaşlarına katılmış ve Arjantin Bayrağını yaratmış. 

Adres: Balcarce 50, C1064 CABA, Arjantin  Tel:+541143443600

Int: https://www.casarosada.gob.ar/international

–Buenos Aires Şehir Katedrali (Catedral Metropolitana)

Gerçekten ilginç bir bina. İlk bakışta yapısı itibariyle adalet sarayını andırıyor. Buenos Aires’teki ana Katolik merkezi ve güzel bir iç mekana sahip.

Buenos Aires Şehir Katedrali (Catedral Metropolitana)

Katedralin inşa yılı 1745. İnşası tam 100 yıl sürmüş. Bünyesinde bağımsızlık savaşında General José de San Martín’in mezarı var.

Katedral Cumartesi günleri 07:30-18:45 saatleri arasında ziyaret açık. Pazartesi günleri saat 11: 30’da rehberli tur yapılıyor.

Adres: San Martín 27, C1004 CABA, Arjantin  Tel:+541143312845

Cabildo Ulusal Tarih  ve Mayıs Devrimi Müzesi (Museo Histórico Nacional del Cabildo y la Revolución de Mayo)

Kısaca Cabildo denen müze 1580’den itibaren yapılan değişikliklerle günümüze kadar gelmiş. Sömürge yönetiminin merkezi kabul ediliyor. 1940 yılında bugünkü son görünümünü almış. 

Cabildo Ulusal Tarih  ve Mayıs Devrimi Müzesi (Museo Histórico Nacional del Cabildo y la Revolución de Mayo)

Bağımsızlığa giden süreçten itibaren günümüze kadar Arjantin tarihinin tüm izlerini bu müzede görebilirsiniz. 

Müze; Salı, Çarşamba ve Cuma, 10:00-17:00 Perşembe 10:00-20:00 Cumartesi, Pazar ve tatil günleri, saat 10:30 ile 18:00 arasında ziyarete açık. Giriş ücretsiz. 

Salı, Çarşamba ve Cuma 18:30 Perşembe 15:30 ve 17:00 Cumartesi, Pazar ve tatil günleri: 11, 12:30, 14, 15:30 ve 16:45’te rehberli tur yapılıyor.

Adres: Bolívar 65, C1066 CABA, Arjantin  Tel:+541143426729

–Parque Lineal del Bajo

Sanırım hayatımın en güzel anlarından biriydi. 

Parque Lineal del Bajo

Mayıs meydanından aşağı doğru inerken Parque Lineal del Bajo’da bir kalabalık gördük.

Parque Lineal del Bajo

Meğerse yine bir dans gösterisi varmış. Ama bu sefer tango değil twist.

Parque Lineal del Bajo

Tüm yazılarımda belirtiyorum. Etraftaki ağır krizi bir gezgin olarak rahatlıkla gözlemleyebiliyorsunuz ama ne olursa olsun mutlu olmak için her şeyi yapıyorlar. Özellikle de dansı sırf mutlu olmak için yapıyorlar.

Fotoğraflar da bir yere kadar deyip ortamı size aktarabilmek için bu videoyu da çektim. Sonra da kendi kendime düşündüm. Sadece 200 yıllık tarih, göze batmayan yapılaşma, geniş yeşil parklar ve dans eden insanlar ve tabii İstanbul…..

Değerlendirme

Monserrat ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Avenida de Mayo üzerinden yürüyerek yaptığımız yolculuk hayli eğlenceli oldu. Mutlaka siz de bu yürüyüşü yapın. Böylece ülke tarihi ve kültürel yaşamı ile ilgili ciddi bir kazanım elde edebilirsiniz. Buenos Aires ile ilgili diğer yazılara buradan bakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version