Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Pokhara Hippileri ya da Himalaya Çiçek Çocukları

Yazı Dizisi : Nepal Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bugünün Pokhara Hippileri ya da Himalaya Çiçek Çocukları dediğimiz gençler, 60-70 yıllarındaki hippi akımını hayat tarzı olarak benimsemiş çiçek çocuklarının torunları aslında. 

Belki bazılarınız 60’lar kuşağı çoktan bitti diyebilir ama hippiler dünya üzerinde hala yaşamaya devam ediyor, büyüklerinin yaptıklarını hayal dünyalarına ekleyip ne gördülerse onlar da şimdi aynısını yapıp aynı şekilde yaşamaya çalışıyorlar. 

Tabii ki şimdiki gençler ile o zaman ki gençler arasında çok önemli 2 fark var.

Pokhara Hippileri

O dönemin çiçek çocukları genelde parasız olduğundan Londra’dan eski bir otobüse, minibüse ya da bir arabaya atlayıp Avrupa’yı katettikten sonra İstanbul’da Taksim ya da Sultanahmet Meydanı’nda anlaştıkları kişilerle  boşlukları dolduruyor sonra İran, Afganistan, Pakistan, Hindistan derken bir kısmı Katmandu’ya bir kısmı da Pokhara’ya dağılıyormuş. 

Şimdikiler ise zengin çocukları olduğunda çok zaman kaybettiren ve tehlikeli olan bu zor yolculuk yerine uçak kullanmayı tercih ediyor. Lokalde ise hem markalı hem de fiyakalı son model motosiklet…

Diğer fark ise o dönemde Avrupa’da yasakken esrar ve eroinin bölgede yönetim boşluğu nedeniyle serbest olması ki esrar güldürür, eroin öldürür ne kadar kafası yanan hippi varsa biat kabul etmeyen çiçek çocuklarına eklemlenip onlarla birlikte Katmandu ya da Pokhara’nın yolunu tutuyormuş. 

Şimdi ise bu durum artık kanuni değil. Çünkü ülkede esrar ya da eroin kullanımı yasak ve cezai hükme tabi. 

Bu bilgilendirici özetten sonra ben de sizlere buraya gelme sebeplerimden biri olan bu akımın bölgedeki son durumunu aktarmaya çalışacağım. Tabii ben bir freak değilim yazdıklarım da sadece gözlemlerim.

Pokhara Hippileri ya da Himalaya Çiçek Çocukları

Bu 2 ifadeyi beraber kullanmamın sebebi benzer görünen ya da birbirine geçmiş 2 grubu birbirinden ayırmak aslında. Tabii ki 60’lı yılların mevcut düzene karşı gelişen asi kültürün bugüne uyarlanan modern şekli saykodelik trance kültürü de konumuz değil. Çünkü ben burada böyle bir özentilik hiç görmedim ve hissetmedim. 

Pokhara Hippileri

Bana göre Pokhara Hippileri yaşamak için çok paraya ihtiyaç duymayan, ucuz yönlü gezmeyi seven ama karın tokluğuna bulaşık yıkayan, hayatın eksilerini dert etmeyen, sevgi, barış ve dostluk üçgeninde tüm dünyayı kucaklayıp basit yaşayan, politikacıların dayattığı yaşam tarzını inatla reddeden, müzikle uçan, Phewa Gölü’ne karşı 1 bira içince mutlu olan insanlar.

Pokhara Hippileri

Bir de ayrıca belirtmek lazım çoğu Himalayalar’ın zirvesine dağcı olmadan başka yoldan ulaşabilen tipler.

Himalaya Çiçek Çocukları

Himalaya Çiçek Çocukları ise daha çok ABD ve Kuzey Avrupalı, fakir edebiyatı yapsa da anneleri babaları zengin, dağ bisikleti, rafting, paragliding, dağcılık vb. adrenalin yüklü hayattan zevk alabilecek her şeyi yapmaya meyilli ölmeye hazır takdir edilecek gençler diyebilirim.

Himalaya Çiçek Çocukları

Doğayı da çok sevdikleri için çoğunun Budizm inancı ile aynı yolda olduğunu da görebilirsiniz. 

Tabii ki bunlar gözlemlerim sonucu ortaya koyduğum tanımlamalar. 2 tanımın birbirine geçtiği hatta aynı olduğu ya da çok farklı olduğu durumlar da olabilir. Esnek düşünün yani…O yüzden yazımın geri kalanında onların hepsini kucaklayıp genel olarak Pokhara Hippileri diyeceğim. 

Phewa Gölü (फेवा ताल)

Göl ile ilgili ayrı bir yazıyı kaleme aldım ama basitçe Pokhara Hippileri ile Phewa Gölü arasındaki bağlantıyı anlatayım.

Machhapuchhare
World Peace Pagoda

Gölün kuzeyinde Lord Şiva’nın yaşadığı aynı zamanda göl ve insanlarının koruyucusu olduğu düşünülen  7000 m yüksekliğindeki Machhapuchhare, gölün güneyinde ise barış ve kardeşliğin sembolü World Peace Pagoda var.

Phewa Gölü (फेवा ताल)

Bu ortamda kendi yaşam tarzlarına da uygun olduğundan göl çevresi hippilerin ana vatanı gibi.

Phewa Gölü (फेवा ताल) Hippilerin Kaldığı Yerler

Neredeyse hepsi backpacker olarak  kamp kurup ya da ucuz bir oda kiralayıp göl çevresinde kalıyor.

Phewa Gölü (फेवा ताल) ve Hippiler

Göl kenarında yürüyüp sohbet etmeyi çok seviyorlar. Bazıları göle girip yüzüyor. Devamlı göl çevresinde takıldıkları için bu göle Hippi Gölü diyenler de var.

Pokhara Hippileri

Göl kenarında çok sayıda teneke kafe ve bar var. Akşam üstünden itibaren göl kenarında takılıp biralıyorlar.

Phewa Gölü (फेवा ताल) ve Reggae
Phewa Gölü (फेवा ताल) ve Bob Marley

Bob Marley ve reggae ise olmazsa olmazları. Burada bunlar sanki slogan gibi. Nepalli gençleri de etkilemişler. Nepal’de sadece Reggae dinlenen ya da söylenen bir çok mekan bulabilirsiniz.

Sarangkot Tepesi (सराङकोट)

Tepenin hippiler için 2 önemi var. İlki Himalayaların en güzel gün doğumu buradan seyrediliyor. 

Sarangkot Tepesi (सराङकोट) Gün Doğumu

Dolayısıyla onlar için burada gün doğumu kutsal bir ayin gibi. Gün doğumu ile ilgili tüm ayrıntıları Sarangkot Tepesi, Himalayalar’da Gün Doğumu ve Paragliding başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Sarangkot Tepesi (सराङकोट) ve Paragliding

İkinci olarak bu tepe bu ülkede yapmayı en çok sevdikleri paragliding faaliyetlerinin merkezi.

Bir gün içerisinden defalarca tepeden süzülüp Phewa Gölü (फेवा ताल)’nün kenarına iniyorlar. Zaten bunu yapmayanları yok gibi.

Sarangkot Tepesi (सराङकोट) ve Paragliding

Hepsi artık o kadar ustalaşmış ki bu faaliyetleri yardımcısız yapıp stres atıyorlar.

Pokhara Hippileri

İndikleri yerde de sanki hiç bir şey olmamış gibi muhabbete devam ediyorlar.

Pokhara Halkı

Tüm bunlar  olurken yerlilerin onlara nasıl baktığını ya da ilişkilerini merak ediyorsunuz tabii ki.

Öncelikle fakir halk geçmişte parasızlıktan geri dönemeyince minibüslerini ya da otomobillerini düşük fiyata elden çıkaran hippilere hep sıcak bakmışlar.

Ancak uyuşturucu alışkanlıkları ve bunu yerli gençlere özendirmelerini ise hiç hoş karşılamamışlar.

Pokhara Hippileri

Ancak genel itibariyle onları iyi gençler olarak anıyorlar. Tabii ki bugünkü duruma ekonomiye yaptıkları katkı da sebep oluyor.

Benim ilginç bir konu olarak gördüğüm Pokhara Hippileri ya da Himalaya Çiçek Çocukları ile ilgili anlatabileceklerim burada sona eriyor. Pokhara ve çevresi ile ilgili diğer yazılara Nepal Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version