Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Machhapuchhare Manzaralı Shree Bindhyabasini Tapınağı

Yazı Dizisi : Nepal Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Machhapuchhare Manzaralı Shree Bindhyabasini Tapınağı (विन्ध्यवासिनी मन्दिर) Pokhara’nın kuzey girişinde Bagar Mahallesi’nde küçük bir tepenin üzerinde bulunuyor.

1700’lü yılların sonunda Kaski Kralı Siddhi Narayan Şah döneminde inşa ettirilen tapınak, iyinin kötü üzerindeki zaferinin tanrıçası Durga’ya adanmış.

Ancak bünyesinde bilinen diğer tüm önemli tanrılara yer verildiğinden bir tapınaklar kompleksi olarak şehrin de en önemli tapınağı kabul ediliyor ve şehirdeki neredeyse tüm Hindu düğün törenleri burada yapılıyor.

Tapınağın çevresinde de Radha Krishna, Ramsita ve Shiva Mandiri Tapınakları var. Hepsi birlikte düşünüldüğünde Bagar Mahallesi için Pokhara’nın kutsal bölgesi demek de mümkün. 

Pokhara Bagar Mahallesi

Tapınağın inşa edildiği yer ise oldukça dikkat çekici. Terastan tapınağın arka tarafına baktığınızda Annapurna Sıra Dağları uzanıyor. Bu dağların ön tarafında ise tek başına şehrin koruyucusu gibi duran 7000 m yüksekliğindeki Machhapuchhare duruyor. 

Machhapuchhare

Bu dağın özelliği yasak olması nedeniyle henüz çıkılmamış olması. Tırmanışın yasak olmasının sebebi ise yerli halkın dağı Lord Şiva’nın evi olarak kabul edip kutsal sayması ve  edilmesini istememesi. 

Machhapuchhare

Dolayısıyla tapınağın yerinin seçiminde dağın konumunun etkili olduğunu söylersek yanlış olmaz. Sizlerin de gördüğü gibi görüşün çok açık olmadığı bir günde tapınaktan Annapurna Sıra Dağları değil sadece kutsal Machhapuchhare gözüküyor.

Ben de sizlere Pokhara’ya gelirseniz uğramanız gerektiğini düşündüğüm bu tapınakla ilgili deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım.

Nepal para birimi Nepal Rupisi (NPR). Burada ödeyeceğiniz her Nepal Rupisi (NPR) = 0,059 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz. 

Shree Bindhyabasini Tapınağı Gezisi

Shree Bindhyabasini Tapınağı (विन्ध्यवासिनी मन्दिर)’na Ulaşım

Shree Bindhyabasini Tapınağı (विन्ध्यवासिनी मन्दिर) şehrin kuzey çıkışında Baglung Rajmarg yolu üzerinde sağ tarafta bulunuyor. Buraya Bagar da deniyor. Hemen yakınlarda Bagar Bus Stand bulunuyor.

Tapınak Yolunda

İster şehir merkezinden çıkan yeşil otobüslere binip Baglung Rajmarg üzerinde tapınağa en yakın nokta da inin. İster yine şehir merkezinden geçen beyaz otobüslere binip Bagar Bus Stand’a gelince inin. Geri dönerken de tersini  yapabilirsiniz. 

Taksi kullanmak da bir seçenek ancak yol düz olduğu için tavsiye etmem. Ben şahsen etrafı da görmek için göl kenarından buraya yürüyerek gittim. Yaklaşık 1 saat sürdü. Oldukça da zevk aldım.

Tapınak Yolunda

Dönerken de ana yola çıkıp yeşil otobüslere bindim. 10 NPR ödeyip 10 dakikada şehir merkezine vardım. Size de aynı yöntemi tavsiye ederim.

Adres: Pokhara-Baglung Hwy Bindhyabasini, Pokhara 33700, Nepal 

Shree Bindhyabasini Tapınağı (विन्ध्यवासिनी मन्दिर)

Kompleks, 24 saat ziyarete açık. Yaşlıların tepeye çıkamayacağını düşünüp direkt terasa çıkan bir asansör yapmışlar. Kullanım için sadece yabancılardan 100 NPR ücret alıyorlar. 

Ben tapınağa öğle vakti gittim. Yine de tapınağı ziyaret etmek için en iyi zamanın sabah erken veya akşam gün batımı olduğunu düşünüyorum. 

Tapınak ziyaretim süresince 3 önemli olaya tanık oldum.

-İlk Defa Türk Gören Gençler

İlki ben uzaktan izleyen gençlerin yanıma gelip benimle fotoğraf çektirmek istemeleri oldu ki buralarda özellikle batılı yabancıların gençler tarafından bayağı saygı gördüğünü belirtmeliyim.

Shree Bindhyabasini Tapınağı (विन्ध्यवासिनी मन्दिर)

Onlar için ilginç olan ise ilk defa bir Türk görmeleri oldu. Gerçekten de duymakla birlikte hiç Türk görmemişler. Türkiye ve Türkleri bilmiyorlardı. 

Shree Bindhyabasini Tapınağı (विन्ध्यवासिनी मन्दिर)

Tabii ki bunda İngiliz temelli eğitim anlayışının bir rolü var mı bilmiyorum ancak atalarının gelip savaştığı toprakları ilk defa duymaları bana çok garip geldi.

-Hindu Düğün Töreni

İkincisi ise bir Hindu düğün töreniydi. Tabii ki benim için de iyi bir fırsat oldu. Aileden izin alıp çok da rahatsız etmeden onları takip ettim. Fotoğraflarını çektim. 

Düğün Töreni

Genç evlenecek çiftler önce rahibe gelip evlenmek istediklerini belirttiler.

Düğün Töreni

Rahip de onların alınlarına sindoor (geleneksel bir makyaj pudrası) sürerek tapınağın manevi enerjisini onlara aktardı.

Shree Bindhyabasini Tapınağı (विन्ध्यवासिनी मन्दिर)

Daha sonra da rahibin duasını aldılar. Rahip onlara ve aileye hindistan cevizi ikram etti. Tabii ki biraz zorunlu olarak bağış yaptılar.

Shree Bindhyabasini Tapınağı (विन्ध्यवासिनी मन्दिर)

Bundan sonra genç damat ve gelin önce tapınakta dua edip ritüellerini gerçekleştirdiler. Tanrıça Durga’ya evliliklerinin güzel olması için dua ettiler. Tabii bunların hepsini yaparken ayaklarında ayakkabı yoktu. Gelinin ayakları çıplaktı.

Düğün Töreni
Shree Bindhyabasini Tapınağı (विन्ध्यवासिनी मन्दिर)

Bu tören bittikten sonra kompleksin orta bölümüne geçip orada bulunan tapınağın etrafında damat önde gelin bir kaç adım arkasında tapınağı tavaf ettiler. Bu bitince gelin damadın ayaklarına kapandı. 

Shree Bindhyabasini Tapınağı (विन्ध्यवासिनी मन्दिर)

Rituelin bu kısmı da bittikten sonra kompleksin başka bir bölümüne geçip gördüğünüz tanrılara yine güzel bir evlilik için dua edip töreni bitirdiler. Gerçekten ilginçti. 

-Hippiler

Ve üçüncü olarak burada yaşayan bazı hippilerden bazılarının artık Hinduizm Budizm karışımı bir inanca sahip olmaları idi.

Shree Bindhyabasini Tapınağı (विन्ध्यवासिनी मन्दिर)

Açıkçası bunu kesinlikle beklemiyordum. Bu arada belirtmem gereken önemli bir konu da bölgede çok sayıda hippinin yaşadığı. Bu konu ile ilgili Pokhara Hippileri ya da Himalaya Çiçek Çocukları başlıklı yazımızı mutlaka okuyun.

Değerlendirme

Tapınağın üst katlarında çekim yaptıktan sonra arkamıza baktığımızda ise artık dumanlar arasında günün batmakta olduğunu ancak hala birçok törenin devam ettiğini görüyoruz.

Burayı azami 1-2 saatte gezebileceğinizi değerlendiriyorum. Ancak en iyi fotoları gün batımında alabilirsiniz. Bu konuyu planlamalarınızda dikkate alın. Pokhara ve çevresi ile ilgili diğer yazılara Nepal Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version