Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Yeşil ve Sesizlik Zengini Marmara Adası

Yazı Dizisi : Balıkesir Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Funda Aydoğan

Yeşil ve Sesizlik Zengini Marmara Adası; tamamı Balıkesir’e bağlı olan Güney Marmara Adalarının en büyüğü ve ilçe merkezidir.

Adanın büyüklüğü 110 km² olup ülkemizin Gökçeada’dan sonra en büyük 2. adasıdır.

Marmara İlçesi’ni oluşturan küçük büyük 10 adadan Avşa Adası, Etkinlik Adası ve Paşalimanı Adası da Marmara Adası ile birlikte aktif olarak ikamet edilen adalardır.

Marmara Adası, genel yapısı itibariyle oldukça sakin ve sesiz bir adadır. Ekonomisi zeytin üretimi, balıkçılık ve turizme dayanmaktadır.

En Yüksek noktası Radar Tepe diğer bir adı ile İlyas Tepe’dir. Adada bulunan köyler ise doğası ve yeşili ile dikkat çekmektedir.

Marmara Adası Gezisi

Marmara Adası’na Ulaşım

Haritada da görüleceği gibi İstanbul, Erdek ve Tekirdağ ile Marmara Adası arasında ulaşım bağlantısı var.  

Marmara Adası’na Ulaşım Haritası

İstanbul seferleri IDO feribotları tarafından Yenikapı bağlantılı olarak yapılıyor. Feribota araç yüklemesi de mümkün. 

Marmara Adası

Tekirdağ ve Erdek seferleri ise Marmararoro arabalı vapurları tarafından Tekirdağ Barbaros ve Erdek bağlantılı olarak yapılıyor. Her 2 iskeleden de Marmara ve Marmara Saraylar bağlantısı var. Arabalı vapurlara araç yüklemesi de mümkün. Bilet fiyatları ve tarife için tıklayınız. 

Bunun dışında Gestaş firması da Erdek-G.Marmara Adaları seferlerine başladı. Arabalı vapurlara araç yüklemesi de mümkün. Bilet fiyatları ve tarife için tıklayınız. 

Tüm bu seçenekler ile yaklaşık 2 saat içerisinde adaya ulaşabilirsiniz.

Marmara Adası Gezilecek Yerler

Ada içerisinde gezilebilecek bir çok köy var. Bu köyler;

-Çınarlı Köyü:

Çınar ağaçları ile ünlü olan tarihi bir köydür. Balıkçılık konusunda gelişmiştir. Turizm açısından adanın en aktif köyüdür. Köy içerisinde yer alan birçok otel ve motel misafirleri ağırlamaktadır.

-Gündoğdu Köyü:

Ada merkezine 5 km uzaklıkta bulunan köy 1985 yılından itibaren pansiyonlarla hizmet vermeye başlamıştır. Adanın sakin köylerinden biri olması nedeni ile kafa dinlemek isteyenlerin tercih edebileceği bir yerdir. Köy içerisinde restoran, postane ve benzin istasyonu vardır. Eskiden şarap üretimi ve zeytincilik köyde aktif olsa da günümüzde yapılmamaktadır.

-Topağaç Köyü: 

Geniş bir ovada yer alan Topağaç Köyü adanın en aktif tarım köyüdür. Adanın neredeyse tüm sebze ihtiyacı bu köyden karşılanmaktadır. Köy halkı Arnavutluk, Selanik ve Bulgaristan göçmenidir. Köyde mangal yapmak isteyenler ya da kendi pişirip yemek isteyenler için birçok imkan bulunmaktadır. Yalnız orman içerisinde bir köy olması nedeni ile ateş yakma konusunda dikkatli olunmalıdır. 

-Asmalı Köyü:

Ada merkezine 15 km uzaklıkta bulunan köy, adada yat turizmine en uygun olan köydür. Asmalı’da zeytinciliğin yanı sıra yoğun bir şekilde balıkçılık da yapılmaktadır.  Köy halkı Pomak ve Karadeniz kökenlidir. Diğer yandan köyde asırlar öncesinde yapılmış Rum evlerinin duvarlarına yapılan resimler hala görünmektedir. Ada yerlilerinin birçoğu evlerini pansiyona çevirerek köy turizmini canlı tutmaktadır.

-Saraylar Köyü:

Adanın iskele ve mermer köyü olarak da bilinen Saraylar Köyü’nün tarihi MS 2. ve 3. yy.lara kadar gitmektedir. Burada bulunan mermer ocakları 1800 yıl önce Roma döneminde bile aktif olarak işletilmiş, ada o dönemde tüm imparatorlukta mermeriyle meşhur olmuştur.

Marmara Adası’nda Yapılacak Aktiviteler

-Ada irili ufaklı tepelere sahip olması ve doğal patikalar nedeni ile dağ bisikleti ile keyifli zamanlar için idealdir.

Marmara Adası

-Dalış sporu yapmak isteyenler için denizin uygunluğu tartışılmazdır.

Marmara Adası

-Ada içerisinde yer alan Kola Plajı içerisinde tek kişilik ya da çift kişilik kano kiralanabilir. Ada çevresi bu şekilde gezilebilir.

-Ada av seveler içinde yasak olmayan zamanlar da tavşan, keklik, kara tavuk ve çulluk gibi havyan avı için uygundur.

-Olta balık tutma keyfi de adaya gelenlere ayrı bir vakit geçirme şekli olarak sunulmaktadır.

Marmara Adası

-Fotoğraf sevenler için deniz ve güneş eşliğinde harika gün batımı kareleri adaya eşlik etmektedir.

Marmara Adası’nda Ne Yenir? Nerede Yenir?

Adada yemek için her bütçeye uygun alternatifler vardır. Marmara Adası elbette balıkçılık nedeni ile mevsiminde balık yemek için idealdir. Yine her gece 23:00 civarında fırınlardan çıkan adaya özgü çörekleri ise sıcak sıcak yemek şarttır.

Marmara Adası’nda Nerede Kalınır?  

Adada her bütçeye uygun denize sıfır ya da daha orman içi otel ve pansiyon bulabilirsiniz. Özellikle konaklama açısından pansiyonlar oldukça uygundur. Son yıllarda ada içerisinde yer alan binaların dekorasyonu ile daha şık otel tarzı konaklama imkanları da ortaya çıkmıştır. Fiyat olarak ise (2020) adada yaz aylarında gecelik 150 TL, kış aylarında 100 TL gibi rakamlar karışınıza çıkacaktır.

Sessiz ve sakin bir tatil yapmak, temiz sularda yüzmek, küçük köylerde yürüyüş yapmak istiyorsanız  en güzel seçeneklerden biri Marmara Adası’dır. Turistik açıdan görülecek birçok tarihi kilise kalıntısı ve manastır da sizleri adada karşılayacaktır. Büyük şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için cumartesi sabahtan adaya gitmek ve pazar akşamına kadar adayı gezmek hepinize her açıdan çok iyi gelecektir. Yeni yazılarda görüşmek üzere..

Exit mobile version