Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Meşhur Küba Purolarının Üretim Merkezi Vinales

Yazı Dizisi : Küba Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Şenol Yalpur

Meşhur Küba Purolarının Üretim Merkezi Vinales; göz alıcı yeşil bitki örtüsü ve yüksek kayalıklarla çevrili 30 bin nüfuslu bir tarım şehri.

Küba’nın en batısını oluşturan Pinar del Rio eyaleti (Kübalılar eyalet sözcüğü yerine “Province” ’i kullanıyorlar) sınırları içerisinde bulunuyor. 

Havana’nın güney batısında yaklaşık 200 km mesafede yer alan şehre şayet Havana’dan geliyorsanız araba ile 3 saatte ulaşmanız mümkün. 

Vinales

Turistlerin ziyaret listelerinde de yer alan bu şehir, çevresi ile birlikte değerlendirildiğinde doğayı sevenler için de mükemmel ve görülmesi gereken bir yer. Diğer taraftan banka, ATM ve döviz bozdurma gibi diğer olanaklar da mevcut, ancak uzun kuyruklara hazır olmanızı belirtmek isterim.

Vinales Gezisi

Vinales’in Tarihi

Avrupalılar bölgeye gelmeden burada daha çok kaçak köleler yaşıyormuş. 1800’lü yılların başında ilk tütün yetiştiricileri Kanarya Adaları’ndan gelerek bölgeyi kolonileştirmiş. 

İlk çiftlik evi 1871’de kurulmuş ve o çiftlik evi etrafında gelişen şehir günümüze kadar gelmiş. 

Vinales Gezilecek Yerler  ve Aktiviteler

Şehir çevresi; meyve, sebze, kahve ve özellikle tütün ürünlerinin geleneksel yöntemlerle yetiştirildiği bir tarım alanı. En kaliteli purolarının bu bölgede üretildiği söylenmekte.

Sadece puro değil, son derece kaliteli pirinç, tatlı patates, fasulye, mısır, papaya, mango ve diğer mahsullerinde yetiştirildiği bir bölge. Bu nedenle yapacağınız gezi ve aktiviteleri de bu kapsamda değerlendirebilirsiniz.

Küba Purosu Yapımı

Örneğin Küba purolarının nasıl yapıldıklarını da görebilmeniz mümkün, 15-20 dakikalık bir sürede uygulamalı olarak gösteriyorlar.

Vinales

Geziniz sırasında at üstünde etrafta dolaşan tarım işçilerine rastlayabilirsiniz. Çok güzel fotoğraflar çekebilir hatta siz de ata binebilirsiniz.

Yine bisiklet ve at üstünde de etrafta kısa bir tur yapabilirsiniz şayet vaktiniz yeterli olursa, ben denemedim, sadece Holguin’de at ile bir tura katılmıştım.

Hafta sonları ise belediye binasında çevre sakinleriyle beraber herkesin katılabildiği söylenen salsa partileri düzenleniyormuş, gün olarak bana denk gelmedi.

-Valle de Vinales

Vadi bölgede tarımın yanı sıra turizmin de merkezi. Burası daha çok muhteşem manzarası ile dikkat çekiyor. 

Valle de Vinales

Bölge 1976’dan beri anayasa ile korunuyor ve 1978 yılında ulusal bir anıt ilan edilmiş.

1999 yılında ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış.  

-Cuevas de Santo Tomas

Bunların dışında bölgede bulunan Cueva del Indio, Cueva de José Miguel ve Cueva de Santo Tomás mağaralarını da ziyaret edebilirsiniz.

Cuevas de Santo Tomas

“Cuevas de Santo Tomas” Mağarası da ilginizi çekebilecek yerlerden birisi. Giriş ücreti 3 €. İçeride yürüyüp ve aynı zamanda kayıklarla kısa bir tur da yapabilirsiniz.

Cuevas de Santo Tomas

Mağara içindeki yüz metrelik bir yürüyüşten sonra sizi bekleyen ufak motorlu kayıklarla 6 dakika kadar süren bir tur eşliğinde mağara içini daha detaylı görebiliyorsunuz. Mağaradan dışarı çıktığınızda ise sizi bekleyen harika bir manzarayla yüzleşiyorsunuz.

-Mural de la Prehistoria

Mural de la Prehistoria bölgesinde ise 100 metreden yüksek olduğu ve 18 kişinin çalışmasıyla 4 yıl gibi bir sürede tamamlandığı söylenen, kayalar üstüne resmedilmiş renkli tasvirleri de görebilirsiniz.

Mural de la Prehistoria

Hemen yanı başında yer alan açık hava restoranında ise içecek ve yiyecek ihtiyacınızı da temin edebilirsiniz.

Mural de la Prehistoria

Turistlerin ilgi gösterdiği yerlerden birisi burası.

Mural de la Prehistoria

Bulunduğum zaman bizim gibi turlarla gelen oldukça kalabalık bir turist kafilesi vardı.

Vinales’te Ne Yenir?

Yemek ücretlerine gelince genel olarak 10-20 € arasında değişiyor ve neredeyse her yerde canlı müzik dinleyebiliyorsunuz. 

Biraz daha uygun seçenek ararsanız 3 ila 5 € karşılığında sandviç türü atıştırmalıklar alabilirsiniz. Etrafta meyve satan seyyar satıcıları da görmeniz mümkün.

Örneğin ben 1 kg ağırlığındaki bir dal muzu sadece 1 € ödeyerek almıştım. 

Vinales’te Nerede Kalınır?

Çevrede otel fiyatları günlük 40-50 € arasında değişiyor ama birkaç gün kalmayı düşünürseniz, Küba’nın diğer yerlerinde olduğu gibi burada da Kübalıların evinde 20-30 € arası bir fiyatla misafir olabilirsiniz.

Vinales

Bunun yanında, etrafı bildiklerinden ötürü sizlere her konuda yardımcı olacak ve tavsiyelerde de bulunacaklardır, bence iyi bir fırsat sayılır.

Vinales hakkındaki gezi notlarım bu kadar. Doğaya ilgisi fazla olanlar için tütün ve pirinç tarlaları ile nefis manzaralara sahip olan bu şehir ve eyaleti görmenizi tavsiye ederim.

Vinales

Küba ile ilgili diğer yazılarıma buradan bakabilirsiniz. Yeni yazılarda görüşmek üzere sağlıklı günler diliyorum.

Exit mobile version