Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Buenos Aires Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Şehre gelmeden önce yaptığım araştırmalar ile sonrasındaki deneyimlerimi kıyaslayınca bu şehri anlatabilmek için Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? konusunu en başta ele almak gerektiğini fark ettim. 

Arjantin Dünya’nın en büyük 8. ülkesi ve 23 eyaleti var. Tabii ki biz hepsine gitmedik ama her bir eyaletin kendine özgü tatları var. Buenos Aires ise bu tatların her birinin sizin için bütünleştiği şehir. 

Şehir halkı yaşamayı seven insanlar. En azından akşamları çıkıp bir şeyler yemeye ya da içmeye bayılıyorlar. Dolayısıyla da akşamları restoran ve barlar oldukça dolu oluyor. Bizim ve onların seçimlerinin bizden sonra buraya gelecek gezginlere yol göstermesi çok önem verdiğim bir konu.  

Malesef gidiş ve geliş sonrası yaptığım karşılaştırmalar buraya gelen gezgin arkadaşlarımın internette yazdıkları yazılarda biraz fazla kopyala yapıştır çalışması yaptıklarını gösteriyor. Gerçekleri yazmak yine bana düştü sanırım. Benim için özellikle yemek yazıları yazmak büyük bir zevk zaten. Başlayalım o zaman.

Buenos Aires’te Bir Restoran

Buenos Aires’e ya da ülkeye kimliğini veren 3 şey Futbol, Tango ve Estanciadır. Futbol tabii ki bu yazının konusu değil. Ancak Arjantin yemek kültürü ile tango ve estancialar arasında sağlam bir bağ olduğu kesin. 

Buenos Aires Akşamları

Bu kapsamda öncelikle aşağıda bahsettiğim tango ve estancialar ile ilgili yazdığım yazıları okumanızı tavsiye ederim. Böylece yazının ilerleyen bölümlerindeki detayları daha rahat yakalayabilirsiniz. 

Biliyorum yazı biraz uzun ancak aşağıda topladığım başlıklarda ne yazıyorsam oğlumla birlikte bizzat gittim, yedim ya da içtim. Siz giderseniz seçim tabii ki sizin ama alınan ders ya da tecrübe bildiğiniz gibi her zaman esastır. Keyifli okumalar diliyorum

Tango Kültürü

Tango’nun başlangıcını, geçmişi ve bugününü Tango; Hızlı, Tutkulu ve Şehvetli başlıklı yazımda anlatmıştım. Bugün yemek kültürü ile tango kültürü biraz yüksek bedeller karşılığında birleşmiş durumda. Bu durumun ayrıntılarını da yazıda bulabilirsiniz.

La Boca Tango Yapan Bir Çift

Bu dansı seyredebilmek için illaki yüksek bedeller ödemeniz gerekmiyor. Tango kültürü şehrin her tarafına yayılmış zaten. Hatta artık bir kazanç kapısı olmuş. Gezerken her yerde bahşiş karşılığında dans eden çiftler ile karşılaşacaksınız. İşte bu kültürün en güzel harmanlandığı yer de tangonun çıkış noktalarından biri olan La Boca.

La Boca Sokak Masaları

Burayı diğer yerlerden ayıran özellik ise sokakta yemeğinizi yerken performansları da seyredebilmeniz. Tabii ki balo salonları ya da tiyatrolardaki gibi orkestralar, salon dansları ve büyük yemek masaları beklemeyin ancak tango severseniz çok zevk alacağınız bu sıcacık ortamı da sakın kaçırmayın. Hatta biliyorsanız siz de yapın sadece sandviç satan bir dükkanda olsa bile…

Estancia Kültürü

Arjantin tarihinde önemli bir yer tutan estanciaların başlangıcını, geçmişi ve bugününü Estancia Denen Çok Büyük Çiftlikler başlıklı yazımda anlatmıştım. 

Arjantin’de Bir Estancia

Arjantin et ve tahıl tüketiminin çok büyük bir kısmını şehirlerden çok uzaklarda kurulmuş estancialar karşılıyor. Dolayısıyla ekonomi bile bu çiftliklere bağımlı.

Arjantin’de Bir Estancia

Ancak bu çiftlikleri sadece tüketimi karşılama rolü yok. Arjantin etlerinin ve tabii ki tahıllarının kalitesinin kaynağı da bulundukları iklim ve bitki örtüsü sayesinde bahse konu çiftlikler. Bu konun ayrıntılarını da söz konusu link yazıda bulabilirsiniz.

Arjantin Yemek Kültürü ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

-Para/Hesap

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani sizden istenen para ya da hesabı 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Ülkede $ ihtiyacı çok fazla olduğu için her yerde hesabı peşin $ olarak ödeyebilirsiniz. Bu konuda emin olun kimse sizi sıkmaz.

Yemekten sonra gelen fişlerde 21 rakamı göreceksiniz. Bu hükumetin satış hizmetinden aldığı % 21 KDV. Gerçekten çok yüksek ancak bu oran devletin en önemli gelir kaynaklarından biri.

Bu yüksek vergi oranına rağmen Buenos Aires, € ya da $ bazında gezmeye alışmış olan bizler için oldukça ucuz diyebileceğim şehirlerden biri. Tabii ki bunun sebebi son yıllarda para birimlerinin değersizleşmesi baz alındığında yarıştığımız başlıca ülke olması.

Puerto Madero

Buenos Aires’in dikkatimi çeken başka bir özelliği de mekan ne kadar ünlü olursa olsun bunun Türkiye’nin tersine kesinlikle fiyatlara çok fazla yansımaması. Ancak yine de en pahalı restoranların Puerto Madero’da olduğunu da bilin. 

Restoranlarda et ve tavuk yemek fiyatları neredeyse aynı, balık ve salata ise oldukça pahalı. İçki ücretleri vergiye rağmen Türkiye ile karşılaştırılamayacak kadar düşük.

Genel olarak Türkiye’de kuver denince sadece garsonların hizmet bedeli anlaşılıyor. Burada ise buna hizmet ve yemek öncesi başlangıçları da dahil ediliyor. Kişi başı 70 ARS gibi bir ücreti gelen hesaplarda standart olarak görüyorsunuz. Ancak almayan restoranlar da var. Bahşiş verirken buna dikkat edin. Bunun dışında ızgara ve pişirme (Cuiberto)  ya da tek kullanımlık malzeme (Deskartables) için de ayrıca ücretler alınabiliyor. Şaşırmayın sonra.

-Restoranlar

Restoranlar genel olarak Patagonya Mutfağı, Şili Mutfağı ve İtalyan Mutfağı ya da bunların ikili üçlü birleşimi olan Arjantin Mutfağı olabiliyor. Ancak 200 yıllık step hayatı ve göçün etkisiyle Patagonya Mutfağı ve İtalyan Mutfağı’nın mutfağa hakim olduğu söylenebilir.

İngilizce bilen insan bulmak ülke genelinde sorun ama turizm bölgelerindeki restoranlarda çalışan garsonlardan mutlaka biri İngilizce biliyor. 

Restoranlar tanıtım için interneti değil daha çok facebook sayfalarını kullanıyorlar.  

Ülkenin durumuyla da ilgili olabilir. Buenos Aires’te fiesta benzeri bir zamanlamaya rastlamadım. Herkesin çok fazla paraya ihtiyacı var. Özellikle de dövize..

Her restoranda mutlaka bulabileceğiniz tek şey Empanada. Çünkü burada en uygun karın doyurma yöntemi bu. Bu nedenle ayrıntısını yemekler bölümünde anlattım.

–Kuver

Buenos Aires’te Ne Yenir Başlangıçlar

Buenos Aires’te restoranlarda başlangıç olarak kuver adı altında kızarmış/fırından yeni çıkmış ekmek ve tereyağı getiriyorlar. 

Buenos Aires’te Ne Yenir Başlangıçlar

Tabii ki her yerde değil. Bazen kuver, domates ya da sarımsak sosu da olabiliyor.

Buenos Aires’te Ne Yenir Başlangıçlar

Domates sosları bizim acılı ezmeye çok benziyor. Sonuç olarak hepsi de çok güzeller. 

–Et Yemekleri

Buenos Aires’te Ne Yenir Et Çorbası

Çorbaları çok güzel. Domates, et ve sebzeli çorbalar yapıyorlar. Bu konuda tercihiniz her zaman varsa et çorbaları olsun. 

Restoranların en iyi olduğu alan tartışmasız et. Dünya’nın belki de en güzel etlerinden bahsediyorum.

Buenos Aires’te Ne Yenir Asado

Bu nedenlerle restoranlarda da öncelikle artık yeter diyene kadar et yiyin ve özellikle Patagonya kaynaklı seçimler yapın. Çünkü Patagonya etleri gerçekten ayrı bir güzel oluyor.

Buenos Aires’te Ne Yenir Asado

İster şişe geçirilmiş sığır ya kuzu Asado, ister et, tavuk mangal Parrilla ya da benim için en özeli sebzeli, deniz ürünlü ve et güveç Disco olsun sadece bu seçenekler bile gezinize ayrı bir katkı sağlayıp zevk almanızı sağlayacaktır.

Buenos Aires’te Ne Yenir Asado Arjantin Biftek (Lomo de Bife)

Bazı restoranlarda etin pişme seviyesini görselleştirdiklerini gördüm. 8 kademe pişmiş eti gösteriyorlar. Siz de kendinize uygun olanı seçiyorsunuz.

Ancak Parilla alırken kırmızı biber almayın. Kırmızı biber ızgaranın porsiyonunu 250 ARS fiyatla vermeleri dikkatimi çekti. Bizim için bile biraz fazla…

Yine burada da bizdeki gibi böbrek çok seviliyor. Parilla alıyorsanız deneyebilirsiniz. Çok da güzel yapıyorlar.

–Milanese

Bu üçlünün dışında bir Milanese ve Napolitan denen İtalyan etkisini göreceksiniz.

Buenos Aires’te Ne Yenir Milanese

Aslında burada bahsedilen bildiğimiz et ve tavuk şinitzel çeşitleri ancak burada şinitzel Avusturya değil İtalyan menşeli Milanese olarak sunuluyor.

Milanese Napolitan

Bildiğiniz şinitzeli domates soslu ya da kaşarlı alırsanız Napolitan almış oluyorsunuz hepsi bu.

–Deniz Mahsulleri

Deniz ürünleri ile aranız iyiyse yaşadınız. Çünkü burada yediklerinizi Türkiye’de bulamazsınız bulsanız da ki çok zor bu fiyatlara kesinlikle bulamazsınız.

Kalamar Kızartma ve Deniz Ürünlü Güveç

Bu konuda Şili Mutfağı daha öne çıkıyor. Kalamar karides olaylarında iyiler.

Karidesli Makarna

Ancak balığı ayrı tutuyorum. Patagonya Alabalığı çok ünlü ama porsiyonu 950 ARS civarında. Alabalık için istenen bu ücret çok fazla.

–Makarnalar

Makarna alırsanız garip bir olayla karşılaşacaksınız domates, pesto, bolonez vb. sosları ayrı satılıp ücretlendiriliyor.

Buenos Aires’te Ne Yenir Ekstra Sunulan Soslar

 Bu durum burada standart sakın garip karşılamayın. Soslar genel olarak 100-150 ARS civarında ücretli.

–Pizzalar

Arjantin’de pizza olayına girmeyin. Yazılan yazılarda yine burada ne yediklerini pek anlamadığım liste paylaşan arkadaşlar pizzaları muhteşem diyor.

Etli Pizza

Farklı bölgelerdeki tüm denemelerimizde pizzaların malzeme ne olursa olsun güzel olmadığını gördüm.

Margarita Pizza

Bu konunun malzeme ile değil peynir ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Tabii ki bu benim görüşüm ama oğlum da aynı kanaatte.

–Salata ve Patates

Fiyatlama da en garibime giden başka bir durum da salata çeşitleri. Türkiye’de yemeğin yanında ikram edilen salataların fiyatları burada neredeyse yemek ile aynı. İnsanlar bunu görünce pahalı olduğunu düşünüp salata alamıyorlar.

Patates Kumpir

Patates kumpir, patates kızartma ve salata için ayrıca ücret alınıyor ancak yemek yanında ücretsiz ya da beraber seçenek olarak sunulursa sadece biri veriliyor. 

–İçecekler

Restoranlarda şişe şarap ücretler 300-600 ARS arasında değişiyor. Üstelik bu fiyata % 21 vergi dahil. Ne komik değil mi? Türkiye’de bu şarapların şişesi 200-250 TL (2020)’den başlıyor/zaten bulamıyorsunuz.

Malbec Trumpeter

İçecek olarak şarap tercih ediyorsanız mutlaka Malbec marka olanlardan seçin. Ben daha çok Trumpeter tercih ettim. Hatta o kadar sevdim ki Türkiye’ye de bu Trumpeter getirdim. 

Patagonia Biraları

Arjantin’in genelinde Buenos Aires dahil biraların tatları da beni etkiledi. Tahılın kalitesi sanırım. Muhteşem yerli biralar içtik. İnanılmaz lezzetli biralar tattık.

Patagonia Biraları

Özellikle Patagonia harika bir marka. Bu markanın çeşitleri olan lager, bohemia ya da amber biraları gördüm.. Favorim kesinlikle Patagonia Amber.

–Tatlılar

Genel olarak özel bir tatlıları olduğunu düşünmüyorum. Restoranlarda sunulan tatlılar Avrupa’da hatta Türkiye’de de yiyebileceğiniz şeyler.

Dondurma

Zaten sıcak olduğu için çokça yiyeceksiniz ama dondurmaları güzel.

-Yemekler

–Kahvaltı

Ülkede genel olarak kahvaltı anlayışı empanada, kruvasan, turta ve kahveden oluşuyor.

Kahvaltı

Zeytin, peynir vb. hiç bir bilgileri yok. Kahvaltıları daha çok tatlı ağırlıklı. Çeşit olmaması her şeyin tatlı olması belli bir süre sonra sizin için çok itici olmaya başlıyor.

–Diğer Öğünler

Evlerdeki mutfak kültürü daha önce belirttiğim gibi Patagonya ve İtalyan mutfağı ağırlıklı. Arjantinliler bizim gibi duman altı mangal yapmayı seviyor. Barbekü demiyorum bildiğiniz mangal.

Sokakta Parrilla

Özellikle fakir mahallelerde yol kenarında ağaç altında mangal yapıp müzik eşliğinde dans ediyorlar. 

Pizza, şnitzel ve makarnayı Avrupa’dan daha çok İtalyanlar getirmiş. Et yemeklerinde Patagonya usülleri öne çıkıyor. Benim gördüğüm kadarıyla ana yemekler daha çok dana ve kuzu eti üzerine. 

Arjantin Güveç Disco

Etleri oldukça lezzetli. Arjantin Dünya’da kişi başı 68 kg ile en fazla tüketen ülke. Gazetelerden takip ederseniz çıkan her ekonomik isyanın mutlaka et kaynaklı olduğunu görürsünüz. Çünkü onlar aşırı et tüketen insanlar.

Güzel ülkemizde insanlar yeri gelip 250 gr  kıyma ile yetinirken girdiğim kenar mahalle marketlerinin et reyonlarında bile alışverişlerin en az 3 kg ile başladığını gördüm. 

Onların da yemeklerde kıyma kullanım alışkanlıkları var ancak bizim gibi kıyma makineleri yok, bunu satırla hallediyorlar. Bu nedenle de bizim kıyma kıvamı olmuyor. 

Tavuk Kızartma

Et sonrası tavuk ve ürünlerinin tüketimi de yüksek. Evlerde et kadar tavuk da çok fazla şekilde kullanılıyor.

Tavuk Yemeği

Ülkedeki tavuklar organik beslendiği için tadına da yansıyor. Yemekleri destekleyici ürün olarak ise daha çok patates ve mantar kullanıyorlar.

–Unlu Ürünler

Arjantin tahıl üretim, tüketim ve ihracatında ilk 5 içerisinde yer alan lider ülkelerden biri. Bu tabii ki tüketime ve kalitesine de yansıyor. Çok güzel diyebileceğim yerken zevk alacağınız ekmekleri var.

Marketlerde Satılan Ekmekler

Ülkede ekmek tüketimi de hayli yüksek. Benim dikkatimi ise ekmeklerin büyüklüğü çekti. Merak edenlere bu ekmekler bizim ikili ekmekler ile aynı fiyatta.

Buenos Aires’te Ne Yenir Empenada

Tüm bu ürünleri birleştiren tek ve neredeyse her yerde 3 öğün göreceğiniz ürün ise Empanada. Arjantin Meat Pie diye geçen etli börek dedikleri benim ise yağsız etli paçangaya benzettiğim bir lezzet. Dana, kuzu ve guanaco eti ile yapılıyor. Tavuklu ve sebzelisini de gördüm. Restoranlarda, barlarda ya da evlerde 2-3’lü porsiyonu 70 ARS bir ücretle satılıyor. En uygun yemek ya da atıştırmalık olduğu için oldukça fazla tüketiliyor ya da yapılıyor. 

–Deniz Mahsulleri

Ülkede genel olarak deniz ürünleri de çok seviliyor.

Markette Satılan Dondurulmuş Karidesler

Dondurulmuş deniz ürünleri için fiyatların ülkemiz ile aynı olduğunu söyleyebilirim.

–Meyve ve Sebzeler

Ülkede meyve, meyve suyu tüketimi çok yüksek. Özellikle üzüm, ananas ve kirazlar oldukça kaliteli.  

Markette Satılan Domatesler

Salataların yüksek ücretli olmasının sebebi ise malzemelerinin pahalı olması. Özellikle domates fiyatları gördüğünüz gibi. Sıradan domateslerin bile kg fiyatı pahalı.

-Fast Food

Arjantin’de estancia kültüründen bahsedip fast food kültüründen bahsetmemek olmaz. Çünkü öncelikle gençliğin çok sevdiği ve takılmaya can atığı yerler.

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? Fast Food

Ancak benim bu konudan bahsetme sebebim bu değil. Tamamen et. Evet et. Bildiğiniz gibi fast food zincirleri kullandıkları etlerin malzemesini genellikle bulundukları ülkeden temin ediyorlar. Burası ise muhteşem etler ülkesi.

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? Fast Food

Biz de bunu yerinde görmek istedik ve El Calafate uçuşu öncesi Buenos Aires Aeroparque Jorge Newbery’de ve İstanbul Uçuşu öncesi Buenos Aires Aeropuerto Internacional Ezeiza’da fast food hamburger deneme imkanı bulduk.

Genelde bu tarzı tercih eden biri değilim ancak güzel etin hakkını da teslim etmeliyim. Arkadaşlar ülkede yediğimiz hamburgerlerin bizim Türkiye’de dışarıda restoranlarda yediğimiz hamburgerlerden pek bir farkı yok. Gerçekten çok da lezzetliler. Fiyatlara gelince büyütülmüş Big Mac menü havaalanı fiyatı 289 ARS.

Kahvaltı Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir?

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında kültürleri olmasa da kahvaltı bazında deneyimlediğimiz hiç bir yer yok. Çünkü kahvaltı anlayışları yok.

Kahvaltı dendiğinde akıllarına sadece empanada, kruvasanın Arjantinli kuzeni Medialuna ve kahve geliyor. Empanada hariç genel olarak neredeyse hamur işi tüm kahvaltılıklar tatlı. 

Kahvaltı Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? Croissant Çeşitleri

Empanada ve Medialuna biraz daha da uygun fiyatlı olduğu ve ülke ekonomik krizle boğuştuğu için gördüğümüz kadarıyla sadece kahvaltıda değil neredeyse 3 öğün her yerde tüketiliyor.

Arjantinlilerin çay anlayışları da biraz farklı. Onlar çay olarak daha çok değişik otlardan üretilen geleneksel bir Güney Amerika çayı olan yerba mate içiyorlar. Bu çay yerel kabilelerin çayı olduğu için göçmen kültürüyle pek ilgisi yok. 

Sissi Haz Apart Kahvaltı

Hal böyle olunca biz de Buenos Aires’te kaldığımız Sissi Haz Apart dışında kahvaltı yapmadık. Burada aldığımız meyve ağırlıklı kahvaltı da tüm ülkede yiyebildiğimiz en iyi kahvaltıydı.

Öğle Yemeği Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir?

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz 2 yer var. Bunların ikisi de Recoleta’da Plaza Int. Torcuato de Alvear’ın güneyinde restoranlar bölgesinde bulunuyor.

Plaza Int. Torcuato de Alvear

Bu meydan Recoleta’nın en önemli meydanı. Özellikle de mezarlık ziyareti yapanlar ile birlikte öğlenleri şehrin de en cıvıl cıvıl yerlerinden biri. 

-Clark’s

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz ilk yer Clark’s. Arjantin Restoranı olarak öne çıkan  Clark’s 1974 yılından beri aynı yerde hizmet veriyor. 

Çok güzel bir iç dekora sahip ancak hava da çok güzel. Böyle güzel bir havada içeride oturmak pek akıl karı olmadığından restoranın önünde bir masaya oturduk.

–Menü

Daha çok et ağırlıklı çok çeşitli bir menü zenginliğine sahip. Burada Asado da yapılıyor. Asado de Tira yani sığır eti kaburgasının yarım kilosunu 490 ARS fiyatla veriyorlar ki bununla 2 kişi rahatlıkla doyarsınız.

Sebze, soğan ya da domates çorbası 150 ARS, salata çeşitleri 200-300 ARS, ızgara et çeşitleri 500-600 ARS, Milanese şinitzel çeşitleri 300-400 ARS, tavuk ızgara çeşitleri 350-400 ARS ve makarna çeşitleri 250-300 ARS arasında değişiyor.

İçecek olarak ise Malbec markası ağırlıklı şarap çeşitlerinin şişesi 300-700 ARS, 50 cc fıçı bira çeşitleri 180-200 ARS civarında.

–Yemekler

Önden kızarmış ekmek, yağ ve soslar getirdiler biz de bilerek tatmak için hayır demedik. Sosların bir tanesi  domates sosu diğeri ise sarımsak sosuydu. Domates sosu bizim acılı ezmeye oldukça yakın bir tada sahipti. Oldukça da güzeldi. Ancak kuver almadılar. 

Diğer taraftan hesap öderken gelen fişe baktığımda Cuiberto Parrilla diye bir kalem görünce anlamadığım için sordum. Bu ızgara, kap vb. parasıymış. 2 kişi için 140 ARS almışlar. Kuver almayıp bunun parasını almaları ise bana biraz garip ve değişik geldi.

Clark’s Arjantin Biftek (Lomo Tradicionel de Clark’s)

Önceden Patagonya’ya gittiğimiz için ete doymuş olarak şehre geldik. Yine de burada da denemek için 1 adet Arjantin Biftek (Lomo Tradicionel de Clark’s) (610 ARS) aldım. Bir de garson çok övdüğü ve ısrar ettiği için ek olarak 1 porsiyon ızgara böbrek (Rinoncitos) (170 ARS) denedim.

Clark’s Chorizo ​​Bifteği (Bife de Chorizo)

Oğlum ise daha geleneksel bir yemek olan ve mantar sosu ile servis edilen croute dedikleri lavaş benzeri ekmeğe sarılı Chorizo ​​Bifteği (Bife de Chorizo) (420 ARS) aldı.

Clark’s Quilmes Chop

İçecek olarak ise 2 bardak 50 cc “Quilmes Chop” marka bira aldık (320 ARS). Et ve bira harikaydı.

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? Clark’s

Oldukça başarılı bulduğumuz bu mekandan  vergi ve bahşiş dahil 1700 ARS ödeyerek ayrıldık. Mükemmel servis, zarif yemekler, iyi fiyat ve kalite! Biz kalkarken hiç yer kalmamış hınca hınç dolmuştu zaten. Bu restoranı herkese kesinlikle tavsiye ediyorum.

Çalışma Saaatleri 12:00-23:59 Buraya gelmek için Recoleta’da Plaza Int. Torcuato de Alvear’a gelmek yeterli. 

Adres: Junín 1777, C1113 CABA, Arjantin Tel:+54 11 4807-2725

Int: https://www.facebook.com/clarkssteakhouse/

-Posta Recoleta

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğimiz ikinci yer Posta Recoleta.

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? Posta Recoleta

Arjantin Restoranı olarak öne çıkan başka bir restoran. Yine hava çok güzel olduğu için restoranın önünde bir masaya oturduk.

–Menü

Restoranın menüsü oldukça zengin ve daha çok et ağırlıklı. 2 veya 4 kişi için çok güzel günlük değişen fiyatlı promosyon menüleri de var.

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? Posta Recoleta

Burada da Asado da yapılıyor. Asado de Tira yani sığır eti kaburgasının yarım kilosunu 460 ARS fiyatla veriyorlar. Yarım kilo ile 2 kişi rahatlıkla doyarsınız.

Tabii ki bunun da sonu yok mesela etin ötesi kıvamında İngilizcesi ile baby beef diye çevirebileceğim çok genç kesilen Patagonya sığırlarının 800 gramını 1950 ARS fiyattan veriyorlar. Bununla 3 kişi çok rahat doyar. Eğer rotanızda Patagonya yoksa bunu mutlaka burada deneyin. Hayatınızda yiyebileceğiniz en güzel et çünkü.

Benim burada kırmızı biber ızgaranın porsiyonunu 250 ARS fiyatla vermeleri dikkatimi çekti.

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? Posta Recoleta

Sebze, soğan ya da domates çorbası 250-300 ARS, salata çeşitleri 400-500 ARS, ızgara et çeşitleri 500-600 ARS, Milanese şinitzel çeşitleri 500-600 ARS, tavuk ızgara çeşitleri 350-400 ARS, pizzalar 500-600 ARS, makarna çeşitleri 250 -300 ARS ve sosları ise 150-200 ARS arasında değişiyor.

Balıkta var tabii ki. Patagonya Alabalığı burada çok revaçta ama porsiyonun 950 ARS olmasını anlamak biraz zor.

İçecek olarak ise aklınıza gelen her türlü içki 250-350 ARS, Malbec markası ağırlıklı şarap çeşitleri şişesi 400-800 ARS, 50 cc fıçı bira çeşitleri 180-200 ARS civarında değişiyor.

–Yemekler

Önden kızarmış ekmek, yağ ve soslar getirdiler. Oldukça da güzeldi. Diğer taraftan hesap öderken gelen fişe baktığımda Cuiberto Parrilla değil ama Deskartables yani tek kullanımlık diye bir kalem gördüm. Sanırım burada da peçete vb. tek kullanımlık malzemeden bahsediyorlar. Bunun dışında Servicio de Mesa diye de bir kalem var. İşte bu kuver. 2 kişi için 140 ARS almışlar. Sanırım standart bu, kişi başı 70 ARS. Bunların hepsini birleştirip neden sadece kuver olarak almıyorlar bilmiyorum. 

Posta Recoleta Spagetti Bolonez (Spaghetti Bolognesa)

Burada kıymalarını denemek için 2 adet spagetti (Spaghetti) (270 ARS) aldık. Soslar da daha önce belirttiğimiz gibi ayrı satılıyor. Üzerine de bolonez (Bolognesa)(160 ARS) sos söyledik. Oğlum ise ek olarak Sezar Salata (Caesar) (480 ARS) aldı.

Posta Recoleta Spagetti Brahma

İçecek olarak ise bizim restoranlarda göremeyeceğiniz şekilde litrelik bira aldık. Soğuk olsun deyince biraya şarap muamelesi yaptılar. Keşke bizde de böyle bir servis anlayışı olsa. Böyle lüks bir restoranda 1 LT “Brahma” marka biraya 220 ARS verdik. Şok oldunuz değil mi? Bu fiyata % 21 vergi dahil.

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? Posta Recoleta

Oldukça başarılı bulduğumuz bu mekandan vergi ve bahşiş dahil 1700 ARS ödeyerek ayrıldık. Servis ve yemekler harikaydı. Bira müthişti. Bu restoranı herkese kesinlikle tavsiye ediyorum.

Çalışma Saaatleri 10:00-01:00. Buraya gelmek için Recoleta’da Plaza Int. Torcuato de Alvear’a gelmek yeterli. 

Adres: Junín 1767, C1113 CABA, Arjantin Tel:+54 11 4806-0197

-La Panera Rosa

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında tatlı anlayışlarını görmek amacıyla Plaza Int. Torcuato de Alvear’ın doğusunda bulunan La Panera Rosa’ya da uğradık.

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? La Panera Rosa

Restoran hizmeti vermekle birlikte bence daha çok kahve ve tatlı üzerine çalışan bu mekan aynı adlı zincirinin Recoleta’da bulunan bir şubesi. Zincir Buenos Aires’in çeşitli noktalarına yayılmış durumda. Madrid’te de şubeleri var. Ancak en ünlü şubesi sanırım burası.

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? La Panera Rosa

İsterseniz mekanın önünde de oturabiliyorsunuz ama çok sıcak olduğu için klima da çalışan mekan içerisini tercih ettik. 

–Menü

Çok zengin bir tatlı ve içeçek menüsü var. İsterseniz çok zengin bir barı da var. Tatlı dendiğinde waffle, pancake, cheesecake, tiramisu vb. Avrupa’da hatta belki de Türkiye’deki diğer mekanlarda yediklerinizden farklı bir şey beklemeyin. Şahsen ben göremedim.

La Panera Rosa Waffle Nutella

Oğlum burada çok sevdiği için Waffle Nutella aldı (387 ARS).

La Panera Rosa Torta Lemon Pie

Ben de hafif bir tatlı olsun diye Torta Lemon Pie  (281 ARS) aldım.

La Panera Rosa Jarra Limonada Jengibre

Yanına ise Jarra Limonada Jengibre yani zencefilli limonata (258 ARS) ve su (110 ARS) söyledik. 

Gerçekten şirin bir yer. Gelen fişte cubierto kalemi yazılı olmasına rağmen kuver alınmamıştı. Bu mekandan vergi ve bahşiş dahil 1200 ARS ödeyerek ayrıldık. Servis, tatlılar ve limonata harikaydı. 

Hayatım boyunca bir çok yerde limonata içtim ama bu hakikaten inanılmazdı. Hatta hayatımda içtiğim en güzel limonataydı. Bu mekanı herkese kesinlikle tavsiye ediyorum.

Çalışma Saaatleri 09:00-01:00.Buraya gelmek için Recoleta’da Plaza Int. Torcuato de Alvear’a gelmek yeterli. 

Adres: C1129ABB, Av. Pres. Manuel Quintana 595, C1129ABB CABA, Arjantin Tel:+54 11 4806-5169 

Int: https://www.facebook.com/panerarosa/

Akşam Yemeği Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir?

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz 2 yer var. Bunların ikisi de Plazoleta Julio Cortázar yani Julio Cortázar Meydanı’nda bulunuyor.

Plazoleta Julio Cortázar

Bu meydan Palermo Soho’nun 2 önemli meydanından biri. Ancak aynı zamanda akşamları hoş vakit de geçirebileceğiniz yer.

-Kubo Bar

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz ilk yer Kubo Bar. Güzel bir iç dekora sahip ancak dışarıdaki ortam daha güzel olduğu için meydanda barın önünde bir masaya oturduk.

–Menü

Menüsü daha çok hamburger ağırlıklı ama ben yine de size bir özet geçeyim. Hamburgerler 300-400 ARS, patates kızartmaları sosu ile birlikte 350 ARS, sandviçler 400-500 ARS, salatalar 300-600 ARS  arasında değişiyor.

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? Kubo Bar

İçki çeşitleri ise ne aklınıza gelirse 300-500 ARS, Imperial fıçı bira çeşitleri 200-230, litrelik 400-500 ARS, şişe bira  çeşitleri 280-320 ARS ve içecekler 100-200 ARS civarında değişiyor.

Kubo Bar Duble Cheeseburger  ve Patates Kızartması

Biz burada Arjantin etlerini çok beğendiğimiz için bir de hamburger denemek istedik. Şanslıyız ki patates kızartması dahil bir de promosyon yakaladık (Duble Cheeseburger  ve Patates Kızartması (330 ARS)).

Kubo Bar Pınta Bira

İçecek olarak ise yine promosyon olan 2 bardak 50 cc Pınta marka biraya 280 ARS verdik. Gördüğünüz gibi bira fiyatları yaklaşık ülkemizin yarısı kadar.

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? Kubo Bar

Hem cheeseburgerler hem de biralar gerçekten muhteşemdi. Bira o kadar güzeldi ki 1 bardak daha içtim. 

Oldukça başarılı bulduğumuz bu mekandan çok yorgun olduğumuz için biraz da erken 1100 ARS ödeyerek ayrıldık. Biz kalkarken hiç yer kalmamış hınca hınç dolmuştu. Bu barı herkese kesinlikle tavsiye ediyorum.

Çalışma Saaatleri 10:00-23:59. Buraya gelmek için Palermo Soho’da kalıyorsanız Plazoleta Julio Cortázar’ya gelmek yeterli. 

Adres: Serrano 1580; 1414 Buenos Aires, Argentina 

Int: https://www.facebook.com/pages/Kubo-Bar/101690224678506

-Madagascar Restó Bar

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğimiz ikinci yer Madagascar Restó Bar. Mükemmel atmosferi var. Bölge halkının da sevdiği ve tercih ettiği bir yer. Bazen canlı müzikte yapılıyormuş. Bunun dışında bir müzik makinesi var zaten hiç susmuyor. 

–Menü

Daha çok et ve tavuk ağırlıklı. Milanese dedikleri tavuk ya da et şinitzel çeşitleri 400-450 ARS,  kalamar 430 ARS, 5 kişilik tapas menü 1250 ARS. 

İçki çeşitleri ise ne aklınıza gelirse 250-300 ARS, 50 cc fıçı bira çeşitleri 100-150, litrelik 250 ARS, şarap çeşitleri 350-600 ve içecekler 100-200 ARS civarında değişiyor.

Madagascar Restó Bar Tavuk Göğüs Izgara (Pechuga de Pollo Grill)
Madagascar Restó Bar Kızarmış Tavuk Parçaları (Pechuguitas)

Biz burada Arjantin tavuk etlerini çok beğendiğimiz için patates kızartması ile servis edilen 1 adet Tavuk Göğüs Izgara (Pechuga de Pollo Grill) (370 ARS) ile salsa sos (110 ARS) eşliğinde servis edilen Kızarmış Tavuk Parçaları (Pechuguitas) (270 ARS) aldık.

Madagascar Restó Bar Arjantin Mantısı (Ravioles)

İlave olarak da denemek için Arjantin Mantısı (Ravioles) (280 ARS) ısmarladık.

Madagascar Restó Bar Malbec Elementos

Yemeklerimizin yanına da Arjantin’in beynelmilel markası Malbec’in bir çeşidi olan bir şişe Elementos (350 ARS) söyledik. 

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? Madagascar Restó Bar

Arjantin tavukları organik olduklarını hissettiriyor. Mantı hariç hepsi harikaydı. Dünya’nın bir çok ülkesinde mantı yedim hiç birisi bizim Kayseri ya da Sinop Mantısı’nın yerini tutmaz.

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum bir restoranda şarap açtırıyorsunuz yüksek vergilere rağmen Türkiye’nin neredeyse 4’te biri bir fiyat ödüyorsunuz. Gerçekten anlam veremiyorum. Kızıyorum. Sonuç olarak burayı kesinlikle tavsiye ediyorum.

Çalışma Saaatleri 10:00-23:59. Buraya gelmek için Palermo Soho’da kalıyorsanız Plazoleta Julio Cortázar’ya gelmek yeterli. 

Adres: C1414DGB, Jorge Luis Borges 1640, C1414DGB CABA, Arjantin Tel:+54 11 4831-3712

Int: https://www.facebook.com/madagascarrestobar/

Değerlendirme

Buenos Aires’te Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yazdığım bu yazıda sizlere önce para/hesap, restoran ve yemek bazında şehirde karşılaşacaklarınızı ve yapmanız gerekenleri özetledim.

Daha sonra da deneyimlediğimiz mekan ve tatları öğün bazında aktarmaya çalıştım. Bu kapsamda bu yazının okuyan tüm gezginler için Buenos Aires özelinde çok yardımcı olacağını değerlendiriyorum. Buenos Aires ile ilgili diğer yazılara buradan bakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version