Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Varadero; Küba’nın En Büyük ve En Popüler Sahil Beldesi

Yazı Dizisi : Küba Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Şenol Yalpur

Varadero; Küba’nın En Büyük ve En Popüler Sahil Beldesi. Bozulmamış 21 km uzunluğundaki beyaz kum plajı otoriteler tarafından dünyanın en güzel plajlarından biri olarak kabul ediliyor.

Her yıl binlerce iç ve dış ziyaretçiler bu Karayip cennetinin sakin turkuaz sularının tadını çıkarmak için buraya geliyor.

Burada; dalış, şnorkel, yelkencilik, balık tutma, uçurtma sörfü, cam tabanlı tekne gezisi vb aktivitelere katılabilirsiniz. Doğa severler ayrıca mağaraların, antik duvar resimlerinin ve Varahicacos Ekolojik Rezervi’nin tadını çıkarabilirler.

Varadero aynı zamanda ülkenin sadece 2 golf sahasından birine sahip, diğeri ise Havana’da.

Ben Havana’dan Varadero’ya 60 $ ödeyerek otobüsle 2,5 saat de ulaştım. Araba da kiralayabilirsiniz fakat fiyat konusunda pek kesin bir şey söyleyemeyeceğim. Zira yeterli araba yoksa fiyat yüksek olacaktır ya da hiç araba da bulamayabilirsiniz benim bulamadığım gibi, biraz şans işi diyelim.

Varadero Plajı

Bütün oteller tam pansiyon olup bunun yanında sınırsız alkollü, alkolsüz ve sıcak içecekler de otel ücretinize dahildir. Konaklama fiyatları gecelik kişi başı 60-90 $ arasında değişiyor. Her akşam düzenli olarak yemekten sonra müzik, dans gösterileri ve diğer gösteriler ise gecelerinize renk katmakta.

Dışarıda yemek fiyatları ise 10-30 $ arasında değişiyor.

Varadero Gezisi

Varadero’nun Tarihi

16. yy.da Hicacos Yarımadası limanı, gemilerin onarım için durduğu bir kuru havuz (İspanyolca “varadero”) olarak kullanılmış. O zamandan beri de burası için VARADERO ismi kullanılmaya devam etmiş.

Ayrıca 16. yy. sonlarında Salina La Calavera adı verilen bir tuz madeni faaliyete başlamış ve kolonizasyon sırasında Yeni Dünya’da kullanılan ilk ve en önemli tuz çıkarma yerlerinden biri olmuş.

1870’lerde Cardenas şehrinden sadece 10 aileye yarımadada tatil evlerini inşa etme izni verilmiş. Böylece Varadero da turizm başlamış ve ilk turistler gelmiş. Daha sonraki yıllarda Varadero bir turizm merkezi olarak hızla gelişmiş ve zengin Havanalılar için prestijli bir tatil yeri olmuş.

Varadero Plajı

Ünü tüm Dünya’ya yayılınca da birçok ünlü insan, 1930’lar ve 1950’ler arasında Al Capone dahil olmak üzere tatil yapmak için Varadero’yu seçmiş.

Küba Devrimi’nde, 1959’da Fidel Castro ve isyancıları tarafından iktidarın ele geçirildiği dönemde bu konakların çoğu kamulaştırılmış ve müzeler, sanat galerileri veya elçilikler haline dönüştürülmüş.

1960’lar ve 1980’ler arasında her yıl çok sayıda konser ve festivalin yapıldığı önemli bir kültür merkezi olmuş. 

1990’larda Küba hükumeti turizm endüstrisini geliştirmeye karar vermiş ve çoğunlukla 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı olmak üzere birçok yeni otel ve her şey dahil tatil köyünün inşasına başlanmış. Bunun sonucu olarak da Varadero’ya Dünya’nın her tarafından yeniden turist gelmeye başlamış. 

Bugün buraya çoğunlukla Kanada, Avrupa ve Latin Amerika’dan turist geliyormuş. ABD vatandaşlarının ve sakinlerinin Küba’yı turist olarak ziyaret etmesini zorlaştıran ABD hükümet kısıtlamaları nedeniyle ABD turist sayısı ise sınırlıymış.

Varadero Gezi ve Aktiviteler

Aşağıda anlatacağım yerleri kendiniz veya organize bir turun parçası olarak 15 $ ödeyerek ziyaret edebilirsiniz.

Burada kalan turistlere çok çeşitli günübirlik geziler önerilmekte, kaldığınız otel içinde bulunan tur ofisinden bilgi edinebilirsiniz.

Tur operatörleri gezi esnasında genellikle İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde bilgi vermekteler.

Varadero Golf Kulübü (18 delikli), Hicacos Yarımadası’nın ortasında deniz kenarında yer almakta. Hemen hemen her otel ve tatil köyünün kendi barları ve birçoğunun bünyesinde müzik grupları bulunmakta.

-Varahicacos Ekolojik Koruma Alanı (Reserva Ecológica Varahicacos)

Park, ekolojik bir koruma alanı olarak 1974 yılında kurulmuş. Bu 3 kilometrekarelik arazi Hicacos Yarımadası’nın kuzeydoğu ucunda yer alıyor. Buradaki bulanan başlıca cazibe merkezleri arasında El Patriarca, Ambrosio ve Musulmanes Mağaraları bulunuyor.

Korunma altında bulunan bu alanın aynı zamanda bölgenin yerli tarihini yakından görmek için de en iyi yer olduğu söyleniyor. Koruma alanına giriş ücreti olarak ise kişi başı 5 € alınıyor.

–El Patriarca (Patrik)

İsmi verilen ve 500 yıldan daha yaşlı olduğu varsayılan Dendrocerus Nudiflorus Kaktüsü Hicacos Yarımadası’nın doğu ucunda, Ocean Varadero El Patriarca otelinin yanında yer alıyor.

–Ambrosio Mağarası

Bölgenin yerlilerinin geleneklerini yansıtan bir arkeolojik sit alanı. 1961 yılında keşfedilmiş.

Mağara, birbirine bağlı 5 galeri ile 300 m uzunluğunda ve Taino kültürünü temsil eden toplam 72 kaya çizimi içermekte. Burasının 2000 yıldan daha eski oldukları düşünülüyor.

Mağara aynı zamanda sömürge döneminde kaçan kölelere tören alanı ve sığınak olarak da kullanılmış. Bu mağara aynı zamanda yüzlerce yarasaya da ev sahipliği yapıyor.

–Musulmanes Mağarası

İskelet ve diğer fosillerin bulunduğu bu küçük mağara Siboney yerlilerinin kültüründe törensel önemiyle de ünlüymüş.

Söz konusu mağara 19. yy.ın ortalarında yarımadanın her iki kıyısına hakim konumu nedeniyle kendilerini “Musulmanes” olarak adlandıran Küba kaçakçıları tarafından saklanma yeri olarak kullanılmış.

Varadero hakkındaki gezi notlarım bu kadar. Küba ile ilgili diğer yazılarımıza Küba Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz. Yeni yazılarda görüşmek üzere sağlıklı günler diliyorum.

Exit mobile version