Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kurşunlu Şelalesi ve Yeşilin 50 Tonu

Yazı Dizisi : Antalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Zeynep Bayraktar

Nasıl güzel bir ülke de yaşıyoruz ki her köşesi o kadar huzur dolu. Bunlardan birisi de Antalya’nın saklı cenneti Kurşunlu Şelalesi ve Yeşilin 50 Tonu.

Aksu Çayı’nın kollarından Kalabatlı ve Akçaköprü Derelerinin birleşti noktanın 1 km ilerisinde bulunan Kurşunlu Şelalesi doğal güzelliğiyle ün salmış bu güzel ilin de en önemli çekim merkezlerinden biri. 

2 kilometrelik bir kanyonun içerisinde bulunan şelale 1986 yılında çevresi ile birlikte park haline getirilerek ziyarete açılmış.

Kurşunlu Şelalesi

Yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi gören söz konusu şelale özellikle yeşil rengiyle dikkat çekiyor. Kendine has dokusu ve renkleri ile ziyaretçilere görsel şölen sunuyor.

Burası şehir hayatından uzaklaşmak isteyen doğa severler için fırsat niteliğinde bir yer. Gerek ormanın kokusu gerekse yeşil ve mavinin uyumu doğayla iç içe keyifli anlar yaşamanızı sağlıyor.

Kurşunlu Şelalesi Gezisi

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı’na Ulaşım

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı Antalya merkezden 22 km uzaklıkta Aksu İlçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Arabanız varsa şelale ulaşmak için 20-30 dakika yeterli. Önce Antalya Aksu istikametinde devam eden D400 karayoluna girip bu yolda 12,5 km devam edin. Aksu mevkiine gelince Soğucaksu Köprüsü’nden Isparta yönüne giden D685 yoluna sapın. 7 km sonra Fettahlı konumunda sağdan Kurşunlu Belediyesi yoluna girin. 1,5 km devam ederseniz Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı’na ulaşacaksınız. Burada ücretsiz otopark imkanı da var.

Eğer toplu ulaşım ile gelmek isterseniz Antalya’dan 519 Numaralı Otobüs’e binebilirsiniz. Antalya’dan kalkış durak ve saatleri için tıklayınız.

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Giriş ücretli. (Müze Kart geçmiyor). Kişi başı 8 TL (2019) ücret isteniyor. Park ve şelaleyi her gün 08:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Tabiat parkına giriş ücreti yetişkin 8 TL, öğrenci ise 4 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca otoparkta ücretsizdir.

Görevli Tel:90 (242) 433 22 18

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı

Tabiiat parkı zengin flora ve faunaya sahip yaklaşık 600 hektarlık bir alanı kaplıyor.

Parkta bulunan Kurşunlu Şelalesi Kanyonu tabii bir kanyon. Akan su burada 2 km uzunlukta ve derinliği 40 m’ye varan bir vadi oluşturmuş.

Şelalenin 18 metre yüksekten döküldükten sonra oluşturduğu Nilüfer Gölü, birbirine bağlı 7 küçük gölcük ve 2 km uzunluğundaki kanyon muhteşem güzellikteki sahnelere ev sahipliği yapıyor.

Doğada yürüyüş, bitki ve hayvan yaşamı gözlemi gibi ekoturizm aktiviteleri için harika bir yer. Ayrıca yeşilin farklı tonlarını görme şansını sunuyor.

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı

Kızılçamın yoğun olduğu bölgede mersin, alıç, yabani gül,  mersin, ılgın, alıç, sütleğen, harnup, defne, doğu çınarı, sakız ağacı, yabani zeytin, söğüt ve incir ladin, kermes meşesi, zakkum, böğürtlen, kekik, yabani nane, kayıt, eğrelti ve sarmaşıklar orman altı florasını meydana getiriyor. 

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı

Tabiat parkı içerisinde yaban hayatı çeşitli. Bu nedenle eğer bölgede bir yürüyüş yaparsanız tabiat parkının faunasını oluşturan yaban domuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan, yılan ve kertenkeleyle karşılaşabilirsiniz.

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı

Burası şelalesi ile tanınıyor ama burada şelaleden daha fazlası mevcut. Sadece yürüyüş parkurunu takip etmeniz yeterli. İnişli çıkışlı yürüyüş yolunda asma köprüler ve ahşap platformlar da bulunuyor.

Patika yoldan giderken karşınıza bir de köşk çıkıyor. Bu köşk, Kenan Evren adına yaptırılmış. Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren Kurşunlu Şelalesi’ni milli park ilan ettirmesi sebebi ile Orman Bakanlığı tarafından Kenan Evren adına yaptırılmış. Evren buraya geldi mi gelmedi mi net olarak bilinmiyor. Ancak köşk şimdilerde ’Osmanlı Kahvecisi’ olarak hizmet veriyor.

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı

Parkın batı tarafında ise çevre düzenlemeleri sırasında restore edilen küçük bir değirmen var. Değirmenin inşa  tarihinin 17. yy’ a dayandığı ve 1980 yılına kadar da kullanımına devam edildiği tespit edilmiş. 

Tabiat parkı içerisinde yürüyüşünüzü yaparken, parkın doğal orkestrası eşliğinde sizi her adımda heyecanlandıran manzaralara şahit olabilirsiniz. Doğa bir kez daha sanatını burada sergiliyor. Size sürekli fotoğraf çekme isteği uyandıracak. Yaklaşık bir saat gibi bir sürede tabiat parkı yürüyüş parkurunu rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.

Parkın içerisinde bir hayvanat bahçesi mevut. Ayrıca yüksek sezonda isterseniz at ve deveye de binebiliyorsunuz. 

Eğer düşünürseniz park içerisinde bulunan piknik alanı çeşmeler, koltuklar, ızgaralar ve oyun alanları ile piknik konforu da sağlıyor.

Kurşunlu Şelalesi

Şelale ve çevresi tabiat parkının içerisinde 33 hektarlık bir alanı kapsıyor. 

Nilüfer Gölü

Şelalenin yüksekliği yaklaşık 18 metre. Şelaleden akan su tatlı su kaplumbağalarının, sazanların, yengeçlerin, balıkların ve su nanesi, topalak, kamış, iplikli yeşil algler, su avizeleri ve nilüferler vb. su bitkilerinin yaşadığı Nilüfer Gölü’nü oluşturuyor. Gölün etrafında da yürüyüş parkuru mevcut.

Kurşunlu Şelalesi

Kurşunlu Şelalesi fotoğrafçılar için tam bir cennet. Şelale en güzel halini suyun debisinin yükseldiği ilk baharda alıyor. İsterseniz bu göl çevresinde salıncağa binerken ya da papağan eşliğinde fotoğraf çektirebiliyorsunuz. Tabii ki sahne olarak asma köprüyü de unutmamalı..

Nilüfer Gölü

Şelale sularının oluşturduğu derenin kıyısı bitki çeşitliliği açısından oldukça ilginç. Böğürtlen, yaban gülü ve diğer birçok bitkinin bir araya gelip yeşilin 50 tonunu oluşturduğu bu ortam Bitki Tüneli olarak adlandırılıyor ve bitki örtüsü nedeniyle doğayı seven herkesi buraya çekiyor. Bozulmamış hava ve büyüleyici manzarası ise cabası.

 

Burası fotoğraf karelerinde göründüğünden çok daha güzel. Büyüleyici manzarası ve temiz havasıyla birçok ziyaretçiyi cezbediyor. Eğer yolunuz düşerse buraya uğramadan dönmeyin derim.

Antalya’nın diğer güzelliklerine de Antalya Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz.  Yeni yazılarda görüşmek üzere….

Exit mobile version