Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kailashnath Mahadev Tapınağı

Yazı Dizisi : Nepal Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kailashnath Mahadev Tapınağı (कैलाशनाथ महादेव मूर्ति) Dünya’nın en uzun Şiva Heykeli ile ünlü.

Bali Adası’nda bulunan Garuda Wisnu Kencana Heykeli’nden sonra ikinci en yüksek Hindu Tanrısı heykeli burada bulunuyor. Bu nedenle de bu tapınak görsel olarak da hafızalara kazınmış Nepal’in en önemli tapınak komplekslerinden biri.

Tapınağı yılda ortalama 500 bin kişi ziyaret ediyor. Ancak hafta sonları, ulusal bayramlar ve Hindu festivallerinde çok daha fazla kalabalık oluyor.

Kailashnath Mahadev Tapınağı

Doğal olarak heykel Nepal’de hem yerel hem de uluslararası din turizmine önemli bir katkı sağlıyor. Tabii ki buradaki insanlara ekonomik yönden de faydası olmuş. Yakındaki köylerin gelişimini etkilemiş. Zaten Sanga’dan itibaren sağlı sollu her tarafta restoran ve hediyelik eşya dükkanlarını görebilirsiniz.

Kailashnath Mahadev Tapınağı

Sanırım çoğu gezgin yaptığı gezilerde bir çok tapınak görmüştür benim gibi. Ancak böyle bir heykeli olan tapınak benim için bir ilk. Bu çerçevede ben de siz gezginlere yaşadıklarımı dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım. 

Nepal para birimi Nepal Rupisi (NPR). Burada ödeyeceğiniz her Nepal Rupisi (NPR) = 0,059 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz. 

Kailashnath Mahadev Tapınağı Gezisi

Kailashnath Mahadev Tapınağı’na Ulaşım

Kompleks, başkent Katmandu’nun yaklaşık olarak 20 km doğusunda Bagmati Pradesh İli’nin Kavrepalanchok Bölgesinde Suryabinayak Belediyesi’nde bulunuyor. Tabii ki bu mesafe ulaşım imkanı çok kısıtlı olan Nepal için inanılmaz uzak bir mesafe. Nepal’de yollar çok bozuk olduğu ve araçla saatte ortalama hızınız 5-10 km arasında değiştiği için tüm taksi şoförleri, havaalanı ve otogar hariç her yere gidiş-bekleme-dönüş olarak çalışmak istiyor. Bu nedenle Katmandu’dan buraya gitmeyi düşünüyorsanız taksiler ile günlük olarak anlaşmak dışında bir seçeneğiniz yok. Ben de böyle yaptım. 

Kailashnath Mahadev Tapınağı Yolunda

Namo Buddha Manastırı için gidiş-dönüş 80 km bir yol yapacağımız için şoförüm Krişna (Hinduizm’de Bir Tanrı Adı) ile yol üzerindeki Kailashnath Mahadev (कैलाशनाथ महादेव मूर्ति) Tapınağı ile Bhaktapur (भक्तपुर) şehri dahil  55 $ karşılığında anlaştım. Bu da benim için asgari gidiş dönüş 8 saat ulaşım ve 4-5 saatlik net gezi demek. Bu kapsamda arabayı da fotoğraf çekimi dahil istediğim gibi kullanabildim. 

Tapınağa gidiş için Bhaktapur ve Dhulikhel arasındaki Araniko Otobanı’nda Sanga çıkışını kaçırmayın. Çünkü tapınağa Sanga içerisinden geçilerek gidiliyor. Tapınağa yakın bir konumda Sanga Mahadev park alanı var. Arabanız varsa orayı kullanabilirsiniz. 

İlla daha ucuz olsun otobüs ile gidelim derseniz en az 2 aktarma yapıp her şey yolunda giderse buraya 2 saatte kafayı yemiş içiniz dışınıza çıkmış olarak varabilirsiniz. Tercih sizin.

Adres: Sanga, Suryabinayak 44800, Nepal Tel: +977 11-661315

Int: http://kailashnathmahadevstatue.blogspot.com/p/history.html

Kailashnath Mahadev Tapınağı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Tapınağı her gün 07:30-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Ancak tapınağa giriş işin kişi başı 1000 NPR ödemeniz gerekiyor.

Tapınağa gidebilmek için ilk önce ücretini ödeyip bir parka giriyorsunuz. Burada çok fazla sıra oluyor. Yabancı olduğunuzu belirtin. Zaten sizden 10 kat fazla para aldıkları için sizi hemen kuyruğun önüne alıyorlar.

Kailashnath Mahadev Tapınağı’nın Hikayesi

Lord Shiva Heykeli’nin sponsoru iş adamı Kamal Jain. 27 yıl önce Hindistan’dan Nepal’e gelen iş adamı Lord Şiva’nın bir diğer adı ve tapınağı kabul edilen Pashupatinath Tapınağı ziyaretinde çok etkilenerek kocaman bir heykel yaptırmaya karar vermiş. Nepal’de muazzam bir Şiva heykeli yaparsa bunu hayatının en büyük başarısı olacağını düşünmüş. 

Aklındaki büyüklükte bir heykelin maliyetini 35 milyon NRP yani yaklaşık 300 bin $ olarak öngörmüş. Tabii ki arazi ve diğer kolaylıkların maliyeti bu öngörüye dahil değilmiş. Kendisi sadece 200 bin $’ını karşılayabilmiş. Heykel yapımcılarını ve mühendisleri Hindistan’dan getirtmiş ve 2003 yılında inşaat başlamış. İnşaatta Nepalli mühendisler de tecrübeli Hindistanlı mühendisler ile çalışmış.

Kailashnath Mahadev Tapınağı

Tabii ki belli bir zaman sonra para bitmiş. Mr.Kamal Jain medya üzerinden en büyük hayali için bağış yapılmasını istemiş. Böylece yapılan bağışlar ile heykel ve çevresi 2010 yılında bitmiş. 

Kailashnath Mahadev Tapınağı

Tapınak bir parkın içerisinde Hilltake Wellness Resort & Spa’nın arkasında bulunuyor. Yani aynı zamanda burası bir dinlenme yeri de. 

Şiva Heykeli

Otelin yanındaki yoldan 5 dakika yürürseniz meşhur heykele ulaşıyorsunuz. Heykelin kaidesinden itibaren yüksekliği 44 m. Bakır boyası ve ikiz kobraları dikkat çekiyor.

Şiva Heykeli

İnşaat sürecinde mühendislerin en büyük korkusu zeminin çok da sağlam olmayışı ve kaygan oluşu olmuş. Bu nedenle kaide ile zemin arasında da özel bir çalışma yapmışlar.

Kailashnath Mahadev Tapınağı

Heykelin arka tarafında insan yapımı Himalaya Dağları’nın tasvir edildiği bir şelale var. Burası gençlerin de buluşma yeri.

Kailashnath Mahadev Tapınağı

Heykelin ön tarafında ise Tanrı Şiva’ya adanmış tüm tapınaklarda göreceğiniz Nandi adlı boğanın heykeli var. Eğer bu boğanın hikayesini Nepal’de Yaşam ve Karşılaştığım Tezatlar başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Kailashnath Mahadev Tapınağı

Yine tapınağın ön tarafında Hinduların ritüellerini gerçekleştirdikleri küçük bir tapınak var. 

Kailashnath Mahadev Tapınağı

İnsanlar genellikle buraya heykeli görmeye ve tepeden manzaranın tadını çıkarmaya gelmişler. Ancak çok da muhteşem bir manzaranın sizi beklediğini düşünmüyorum.

Kailashnath Mahadev Tapınağı

Ayrıca oldukça kalabalık bir yer. Özellikle hafta sonları çok fazla kalabalık oluyor. Bunun da nedeni başkente en yakın sayfiye yeri olmasıymış.

Kailashnath Mahadev Tapınağı

Heykelin hemen önündeki aşağı yönlü merdivenlerden indiğinizde fast food tarzı yemek verilen alanlara ulaşıyorsunuz. Oralar da inanılmaz kalabalık. 

Kailashnath Mahadev Tapınağı

Sonuç olarak burası için 1 saatin yeterli olduğunu düşünüyorum. Bu kısa ziyaretten sonra şoförüm Krişna ile birlikte bölgenin en eski şehirlerinden biri olan Bhaktapur’u ziyaret etmek için yolumuza ediyoruz. Sağlıcakla kalın.

Katmandu ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımıza Nepal Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version