Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Eva Perón Müzesi (Museo Evita)

Yazı Dizisi : Buenos Aires Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Eva Perón Müzesi (Museo Evita) buraya gelmeden önce görmek istediğim en önemli müzeydi. Biraz gezmeyi keşfetmeyi sevince ister istemez ülkelerin ünlü figürlerinin de takipçisi oluyorsunuz tabii ki. 

Hem oyuncu hem First Lady hem de siyasetçi olan Eva Perón (Halk ona Evita diyor.) aslında yaşadığı dönemde Arjantin dışında çok fazla bilinen bir figür değilmiş. Ancak 1970’lerde gerek Evita müzikali ve gerekse ilk kez Julie Covington’ın kaydettiği Don’t Cry For Me Argentina adlı unutulmaz parça ile Dünyaca tanınır hale gelmiş. Ünlü sanatçılar bu şarkıyı seslendirirken hayatı da beyaz perdeye aktarılmış.

Evita’nın kısacık yaşamı aslında Arjantin tarihi ile iç içe, bu nedenle de kısa bir süre de olsa yaşadığı bu müze ülkenin tarihini anlamak için son derece önemli.

2002 yılında Eva Perón’un ölümünün 50. yıl dönümü anısına açılan müze, onun yoğun yaşamını eğlenceli ve çok ilginç bir şekilde tarihleyen muhteşem bir koleksiyona sahip. Alt katta çeşitli dönem ve faaliyetlerde bizzat giydiği elbiselerini, üst tarafta ise yaşam serüvenini görebiliyorsunuz. 

Eva Perón’dan ilham alan herkesin burayı ziyaret etmesi bir zorunluluk gibi. Çünkü burada hiçbir kitapta okuyamayacağınız veya televizyonda göremeyeceğiniz birçok şeyi görüyorsunuz.

Ben de şimdi size bu müze ile ilgili detayları ve gezerken gördüklerimi aktarmaya çalışacağım.

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Eva Perón Müzesi Gezisi

Eva Perón Müzesi (Museo Evita)’ne Ulaşım

Müze, Palermo semtinin merkezinde yer alıyor. Bölgeye yakın kalıyorsanız otobüs ya da metro için hiç zorlamayın çünkü taksiler oldukça ucuz. Taksimetre aşağı yukarı 300 ARS/km bir ücret ile çalışıyor. Bu durumda tek kişi de olsanız çok kişi de olsanız hızlı ulaşım için taksi tercih edin. Kazıklanmaktan da korkmayın. Çok nazik ve dürüst insanlar.

Adres: Lafinur 2988, C1425 CABA, Arjantin Tel:+54 11 4807-9433

Eva Perón Müzesi (Museo Evita)’ne Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Kişi başı giriş ücreti 315 ARS. Pazartesi hariç 11: 00-18:00 saatleri arasında açık. Yaklaşık 2 saatte ayrıntılı olarak gezebilirsiniz. Her odada sizi izleyen 1 görevli var. Müzede flaş kullanmadan fotoğraf çekilmesine izin veriliyor.  

İngilizce, İspanyolca veya Portekizce dillerinde gruplara özel ziyaret imkanı var. Önceden rezervasyon ve en az 8 kişi gerekiyor. Yaklaşık süre: 45 dakika.

Müzeye bir sırt çantasıyla girilmiyor. Dolaba koymanızı istiyorlar. Bu nedenle sakın buraya valiz vb. büyük eşya ile gelmeyin.

Eva Perón Müzesi (Museo Evita)

Müzede Evita’nın yaşamı kronolojik olarak eşyaları ve fotoğrafları ile sergilenmeye çalışılmış.

-1919-1935 Çocukluk Dönemi

Dünya’da daha çok Evita olarak bilinen María Eva Duarte, 7 Mayıs 1919’da Buenos Aires Eyaleti Los Toldos’ta 5 çocuklu fakir bir ailenin en küçük çocuğu olarak doğmuş.

María Eva Duarte ve Kardeşi
María Eva Duarte’nin Çocukluğu
María Eva Duarte’nin Çocukluğu

Daha 7 yaşındayken babası ölmüş. Ailece çok zor günler geçirmişler.

Eva’nın Annesine Ait Dikiş Makinası

Gördüğün makine 5 çocuğuna bakmak zorunda kalan Eva’nın annesine ait. Kendisi çocuklarının elbiselerini bu makine ile dikerken yine bu makine ile diktiği elbiselerin karşılığında aldığı paralar ile ailesini geçindirmeye çalışmış.

-1935-1945 Sanatçılık Dönemi

15 yaşına geldiğinde oyunculuk dünyasına girmek için Buenos Aires’e gitmiş. 

María Eva Duarte’nin Sanatçılık Dönemi

10 yılı aşkın bir süre radyo, sinema ve tiyatro alanlarında kariyer yapmış. 

María Eva Duarte’nin Bir Film Çekiminde Kullandığı Elbise

Tabii ki bu dönem sanıldığı kadar çok da iyi geçmemiş. Uzun süre işsiz kalmış. Çok fazla iş değiştirmiş.

María Eva Duarte’nin Sanatçılık Dönemi

Kendisi hayatıyla ilgili kitabında bu dönem için kariyerim boyunca oynadığım rollerde yeri geldiğinde hep çok büyük haksızlıklarla hainliklerle karşılaştım. Bunlar rol gereği olduğu için tabii ki gülüp geçiyordum. Zamanla bunların sadece romanlarda değil gerçekte de böyle olduğunu yaşayarak gördüm diye yazmış. 

-1945-1952 Siyaset ve Evlilik Dönemi

1944 yılında Arjantin Aktörler Derneği ve Arjantin Radyo Derneği’nin başkanı olmuş. Aynı yıl San Juan Eyaleti’nde meydana gelen depremde mağdurlar yararına bir eylemde eski bir asker olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Sekreteri Juan Domingo Perón ile tanışmış.

Peronist Kadınlar Partisi

Halk tarafından yaptığı çalışmalar nedeniyle çok sevilen Juan Domingo Peron 1944 yılındaki darbenin ardından tutuklanmış ama Eva ve arkadaşlarının başlattığı grevler neticesinde serbest bırakılmış. Juan Domingo Peron bu olaydan sonra Arjantin Devlet Başkanı seçimlerinde aday olacağını ilan etmiş ve Eva Duarte ile evlenmiş. Juan Perón, 1946 tarihinde Arjantin Devlet Başkanı seçilmiş. 

Juan Domingo Peron İle İlgili Dokümanlar

Halk tarafından yaptığı çalışmalar nedeniyle çok sevilen Juan Domingo Peron 1944 yılındaki darbenin ardından tutuklanmış ama Eva ve arkadaşlarının başlattığı grevler neticesinde serbest bırakılmış. Juan Domingo Peron bu olaydan sonra Arjantin Devlet Başkanı seçimlerinde aday olacağını ilan etmiş ve Eva Duarte ile evlenmiş. Juan Perón, 1946 tarihinde Arjantin Devlet Başkanı seçilmiş. 

Eva Perón Müzesi

1947 yılında Eva kadınların siyasi haklarının gelişmesini öncülük etmiş ve kadınların oy kullanma yasasının kabul edilmesini sağlamış. Peronist Kadınlar Partisi’ni kurmuş ve kadınların farklı siyasi ve sosyal alanlara katılımını teşvik etmiş.

Eva Perón Müzesi

Evita her zaman halkla iç içe olmuş. Eva Perón Vakfı aracılığıyla hastaneler, okullar, evler, bakım evleri ve yollar inşa ettirmiş. Tatil köyleri kurarak sosyal turizmi teşvik etmiş. Sigortası olmayanların sağlık, evsizlik veya iş sorunlarına çözüm üretmiş. Yaşlılara emekli aylığı bağlatmış.  Fakir halka yiyecek, para ve ilaç yardımında bulunmuş, çocuklar için yardım kampanyaları düzenlemiş. 

Eva Perón Müzesi

Sosyal ve çalışma hakları mücadelelerinde aktif bir pozisyon almış, işçi sendikalarının örgütlenmesinde önemli rol üstlenmiş ve eşi Perón ile sendikalar arasında doğrudan bir bağlantı haline gelmiş.

1951 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde işçi hareketi Evita’yı başkan yardımcısına aday olarak önermiş. Ancak, siyasi baskı ve belirli iktidar çevrelerindeki karşı direniş nedeniyle adaylıktan istifa etmiş.

Eva Perón Müzesi

Arjantin halkının çok sevdiği María Eva Duarte de Perón, 26 Temmuz 1952 tarihinde 33 yaşında kanserden ölmüş.

Eva Perón Müzesi

1955 yılında darbe olup eşi iktidardan düşünce Eva’nın cesedine de mezardan çıkarılıp el konmuş ve 16 yıl saklanmış. 1976 yılındaki darbeden sonra cesedi Recoleta Mezarlığı’ndaki aile mezarlığına gömülmüş. 

Museo Evita Restaurante

Eva Perón Müzesi’ne gelenler için bar restoran hizmeti de unutulmamış. Müzede harika bir restoran var. Adı Museo Evita Restaurante.

Museo Evita Restaurante

Restoranın oldukça sevecen kapalı bir bölümü de var. Biz yemek yemedik ama kahvaltı ve yemek için önerilen bir yer. En azından sıcakta bir şeyler içmek için keyifli. Her gün 09:00-00:00 arasında açık.

Benim Eva Perón Müzesi ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Buenos Aires ile ilgili diğer yazılara buradan bakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version