Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Fas’ta Araç Kullanma

Yazı Dizisi : Fas Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Fas gezimize Fas’ta Araç Kullanma ile ilgili yardımcı rehberimiz ile devam ediyorum. Her ülkede araç kullanmanın trafik kuralları haricinde kendine has kuralları da oluyor. Ayrıca yapılan denetimlerde polisin nelere dikkat ettiği de ülkeden ülkeye değişiyor. O yüzden eğer Fas’ta araç kiraladıysanız size birkaç ipucu vermek isterim.

Kiralık Aracımız

Fas’ta Araç Kullanma’nın Tüm İncelikleri

Fas’ta Araç Nasıl Kiralanır?

Fas’a gelmeden önce bir arkadaşımız araç kiralayıp bizi hava limanından almaya geldi. Çıkışta buluşup araca doğru geçtik. Kapıda taksiciler ve bavulunuzu aracınıza taşımak isteyen kişiler var.

Bozuk Paralar

Biraz bahşiş karşılığı size yardımcı olmak isteyen bu kişilerden çekinmenize gerek yok. Yanınızda bahşiş için 2-5 dirhem arası bozuk paranız olursa uygun olur.

Fas Trafik Kuralları

Bavulları aracımıza yükleyip Fas’ta ilk kilometrelerimizi yapmaya başlıyoruz. Benim dikkatimi çeken neredeyse 5-10 km’de bir kontrol noktası (bizdeki trafik çevirmesi) mevcut. Burada önce 40 sonra 20 km/s hıza düşmeniz gerekiyor. Bu ülkede tüm tabelalara harfi harfine uyun. Polis ya da Jandarma her an her yerden çıkıp size ceza kesebilir. O yüzden tüm sürücüler bu konuda çok dikkatli.

Bu kontrol noktalarından birinde durduruluyoruz. Aracı Fas’lı arkadaşımız değil Türk arkadaşım kullanıyor. Ben de arkada emniyet kemeri takmadan oturuyorum. Jandarma kibarca bizi uyarıp emniyet kemeri ve kiralama sözleşmesinde adı olmayan sürücü için ceza keseceğini söylüyor. Gecenin 1’inde ufak bir şok yaşıyoruz. Sonuçta biz arka koltukta kemer takmaya alışık değiliz. 300 Dirhem (180 TL) cezayı ödeyip yolumuza kemer takarak devam ediyoruz.

İlk cezamız, inşallah son olur. Bu kez arkadaşımız bize kemer konusunda uyarıda bulunmadığı için üzüldüğü söylüyor. Ne bileyim emniyet kemeri şart diyor. Tabii ki unuttu bizim İstanbul’lu olduğumuzu. Hız işaretleri ve dur tabelasına özellikle dikkat etmemizi, kimse olmasa da durmamız gerektiğini anlatıyor.

Ana yola katılım yaparken de trafiğin uygun olmasını beklemeniz gerekiyor. Öyle bizim İstanbul’da yola atladığımız gibi girerseniz kornalar ile kulaklarınızı çınlatıyorlar, bir kaza anında ise direkt suçlu siz oluyorsunuz.

Kavşaklarda ise durum daha vahim. Normalde kavşakta içeride olan yol hakkına sahip. Türkiye’de ise tam tersi biliyorsunuz. Kimse yol ver tabelasının anlamını bilmez. O yüzden burada biraz bocalıyoruz. Ama 1-2 güne alışırız sanırım.

Telefon konusunda da bizimle aynı şekilde cezalar mevcut. Ama aracınızda sigara içmenize karışan yok.

Fas Park Kuralları

Bir de park kuralları var. Bordür taşları kırmızı beyaz olarak boyalı ise sakın park etmeyin. Park eden araç görseniz bile siz gidip başka bir yeri arayın. Çünkü orada park yasak, ya da diğer araçlar (resmi vs) ayrılmış demek. Yeşil beyaz ya da boyanmamış bordür taşlarını görürseniz aracınızı gönül rahatlığıyla bırakabilirsiniz.

Fas’ta Araç Kullanma- Kırmızı Bordür

Park yerlerinde de bizim değnekçi dediğimiz üstlerinde sarı yelekleri olan kişiler var. Her park etmenize yardım ediyor hem de aracınıza göz kulak oluyorlar.

park ücretini alalım apla 🙂

Burada belli bir tarife yok, size davranışına göre 2-3-5 dirhem civarı bahşiş vermeniz yeterli. Hiçbiri neden az verdin 3-5 daha at falan demiyor, teşekkür edip sizi yolcu ediyorlar.

Fas’ta Akaryakıt Alımı

Onun dışında yakıt almaya gittiğinizde farklı markalarda istasyonlar var. Ziz, Africa, Shell, gibi. Hepsinin fiyatları ayrı. Kontrol edip size uygun olandan alabilirsiniz. Yakıtı dolduran kişi camınızı da siliyor, 2-3 dirhem bahşiş veriyorsunuz.

Fas’ta Araç Kullanma Akaryakıt İstasyonu

Hava su için başka bir görevli var, sizin adınıza dolduruyor 2-3 de ona gidiyor. O yüzden bozuk paralarınız aracın içinde kolay bir yerde dursun. Park, yakıt, hava-su falan derken bozuk para aramak ile uğraşmayın.

Kazablanka-Rabat Otobanı

-Otoban Fiyatları

Geldik yazımızın ücretli yol yani otoban fiyatlarını öğrendiğimiz bölümüne. Bu arada Kazablanka-Rabat arasındaki otobanda 3 gişe geçtik. 11, 10, 23 toplam 44 dirhem civarında otoyol ücreti ödedik. Bizdeki gibi giriş çıkış değil de girişte ödeniyor ücretler.

Fas’ta Araç Kullanma-Kazablanka-Rabat Otabanı

Bir de hatırlatmada bulunalım. Aracınızın sigortasının İngilizce ya da Fransızca bir örneği de yanınızda olsun. Kiralama belgelerini de yanınızda taşımanızı tavsiye ederiz. Polis kontrolünde mutlaka isteniyor bu belgeler…

Fas gezinizi kolaylaştıracak diğer yazılarımızı da mutlaka okuyun. Özellikle Fas yemeklerini yakından tanımanız sindirim sisteminiz için faydalı olacaktır. Kazasız belasız yolculuklar…

Exit mobile version