Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Monte Brè, İsviçre’nin En Güneşli Dağı

Yazı Dizisi : İsviçre Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Monte Brè, İsviçre’nin En Güneşli Dağı. Aynı zamanda Lugano’nun da simgesi. Brè Köyü ile birlikte şehrin sakinlerinin temiz havanın, eğlenceli yürüyüşlerin ve muhteşem manzaraların keyfini çıkarabilecekleri çok güzel bir yer.

Açık konuşmak gerekirse benim buraya gelme sebebim Dünya’nın en güzel manzara noktalarından biri kabul edilen Punto Panoramico’dan Brè Köyü ve Monte Brè’den Lugano Gölü’nün manzarasını çekmekti.

Brè Köyü için istediğimi aldım ancak öğleden sonra Lugano Gölü ve Lugano için güneşin tam karşımızdaki konumu nedeniyle istediğim fotoğrafları malesef alamadım.

Monte Brè

Bölgede Alpler ile sınırdaş olmasına rağmen Como Gölü’ne benzer şekilde Akdeniz İklimi görülüyor. Lugano ise İsviçre’nin Akdenizi. Bu nedenle Monte Brè, İsviçre’nin en güneşli dağı unvanına sahip.

Monte Brè; doğası, havası, manzarası ve köyü ile birlikte değerlendirildiğinde şehirden kaçıp doğayla bütünleşmek için oldukça güzel bir yer. İster trekking  yapabilirsiniz isterseniz bisiklet sürebilirsiniz.

Monte Brè

Tam karşıya baktığınızda San Salvatore Dağı ile Monte San Giorgio Dağı’nı, Melide Barajı’nı ve İsviçre içerisindeki İtalyan toprağı Campione d’Italia’yı görebiliyorsunuz.

Monte Brè Gezisi

Lugano ve Monte Brè’ye Ulaşım

Monte Brè konum itibariyle Lugano’nun doğusunda Lugano Gölü’nün kuzeyinde yer alıyor. Harita’da gördüğünüz gibi İtalya İsviçre arasında paylaşılan 3 noktada paylaşılan bir dağ gölü. Bu kapsamda Monte Brè’nin doğu tarafından itibaren de İtalya sınırı başlıyor.

Lugano gölü Como Gölü’nün kuzey batısında yer alıyor. 2 gölün birbirine en çok yaklaştığı Porlezza-Menaggio arasındaki mesafe ise sadece 10 km. 

Monte Brè’ye Ulaşım Haritası

Bu kısa girişten sonra Lugano ve Monte Brè’ye ve ulaşım için bilgiler vermek istiyorum. Lugano İl merkezi Como’nun 30 km kuzey batısında bulunuyor. Yani arada sınır olsa da mesafe oldukça kısa.

-Araba ve Feniküler İle

Biz Cernobbio’dan geldiğimiz için SS340 yolunu kullanarak çok yakınımızda olan Chiasso sınır kapısından İsviçre’ye geçtik. Sınır kapısı dediğime bakmayın 5 km arabamızı sürüp geçtiğimizi bile Chiasso’da anladığımız bir kapıdan bahsediyorum. Kapının adı Dogana di Pizzamiglio. İsviçre tarafında bulunan Chiasso semtinin içerisinde bulunuyor.

Cassarate Füniküler İstasyonu

Burada İtalya’dan daha ucuz olduğu için depoyu 56 CHF ödeyerek doldurduk. Bu arada İsviçre’de benzinin litresi 1,42 CHF. Yaklaşık olarak yarım saatlik bir araba sürüşünden sonra Monte Brè’ye çıkan fünikülerin olduğu dağın eteğindeki Lugano semti Cassarate’ye vardık.

Bu arada buraya Milano’dan da gelseniz (80 km, 1,5 saat, 2,3 € Otoyol Ücreti), Como’dan da gelseniz (35 km, 35 dakika) aynı yolu izleyeceksiniz. 

Bizim gibi yapmayıp dağa çıkan 9 km’lik yolu çıkabilirsiniz. Ancak yolun oldukça virajlı ve tehlikeli olduğunu burada belirtmeliyim. Ayrıca benim gördüğüm kadarıyla dağda sadece 3 park yeri var. Parkplatz Vetta Monte Brè burada bulunan Ristorante Vetta Monte Brè’ye ait ve yer bulmanız zor ya da ciddi para ödemek zorunda kalabilirsiniz. Brè Köyü’ne bakan Punto Panoramico’da ücretsiz bir kaç arabalık park yeri var. Ancak her zaman dolu. En rahat yer Brè Köyü’nün meydanında bulunan otopark ki bu da 2 km bir mesafe yokuş yukarı yürüyeceğiniz anlamına geliyor. 

Benden size tavsiye, buraya araba ile gelirseniz arabanızı Cassarate’de bırakın ve fenikülere binin. İşin özelliği bu zaten. Malesef Cassarate’de de ücretsiz park yeri yok. Saati için de sokak arasında bile de 4 CHF civarında bir ücret ödüyorsunuz.

Gelelim fenikülere, 1908 yılında açılan feniküler 2 parçalı hat olarak inşa edilmiş.

İlk hat 4 dakika süren 30 kişi kapasiteli Cassarate-Ruvigliana Füniküler Hattı.

Burada indikten sonra 12 dakikada süren 3 duraklı 68 kişi kapasiteli Ruvigliana-Vetta Monte Brè Füniküler Hattı’na biniyorsunuz.  Yani toplam 20 dakika içerisinde 1,6 km yol kaydedip Monte Brè’ye (915 m) ulaşıyorsunuz.

Monte Brè Füniküler İstasyonu

İlk feniküler Cassarate’den 09:10’da kalkıyor. Son feniküler Monte Brè’den 19:05’de iniyor. Yaz döneminde bu 23:05 oluyor. Bu saatlere mutlaka dikkat edin. Zaman çizelgesi için tıklayınız.

Ücrete gelince gidiş dönüş kişi başı 25 CHF. 6-16 yaş ve öğrenci için bu ücret 12,5 CHF.

-Tren ve Füniküler İle

Como’dan Lugano’ya tren ile gitmek oldukça kolay. Como S. Giovanni Tren İstasyonu’ndan İsviçre Demiryollarına ait saatte bir kalkan 82-Y, 11-Y, 8-Y, EC Numaralı Trenlerden birine binip 20 dakika sonra İsviçre Mendrisio İstasyonu’nda iniyorsunuz. Buradan yine İsviçre Demiryollarına ait saatte bir kalkan 82-Y, 11-Y, 8-Y, EC Numaralı Trenlerden birine binip 20 dakika sonra Lugano Tren İstasyonu’nda iniyorsunuz. Toplam süre 45-50 dakika sürüyor. Kişi başı ücret 20-30 CHF arasında değişiyor.

Lugano Treni

Buradan da 600-700 m Cassarate Füniküler İstasyonu’na yürüyüp dağa çıkabilirsiniz.

Monte Brè Gezilecek Yerler 

Monte Brè Dağı’nda en güzel yerler Scalinata alla Torretta Yürüyüş Parkuru üzerinde bulunuyor. Eğer yürümek dışında bisiklete binmek isterseniz  Monte Brè Füniküler İstasyonu’nda yarım günü 30 CHF olan kiralık bisiklet imkanı da sunuluyor.

-Maria Assunta Kilisesi

Füniküler bölgesini gezdikten sonra Scalinata alla Torretta Yürüyüş Parkuru’ndan devam ederseniz ormana girmeden önce küçük bir dağ kilisesi ile karşılaşacaksınız.   

Maria Assunta Kilisesi

Kilisenin inşa tarihi ile ilgili bir bilgi  yok ancak eski bir kilise olduğunu değerlendiriyorum.  

Maria Assunta Kilisesi

Scalinata alla Torretta Yürüyüş Parkuru oldukça eğlenceli bir yol. Kilise bölgesinde ormanın içerisinde yer yer küçücük sincap evleri ve oralarda kalanlar var.

Maria Assunta Kilisesi

Etrafta kalanlar köpeklerini dolaştırmaya başladıklarında kilise bölgesi de bayağı şenleniyor..

Adres: Scalinata alla Torretta 30, 6979 Brè sopra Lugano, İsviçre

-Punto Panoramico

Ormanın içerisinde inişli çıkışlı yürüyüş parkurunu 20 dakikada geçtikten sonra Punto Panoramico’ya ulaştık. Görebileceğiniz en güzel manzaralardan biri ..Muhteşem bir yer! Sevdiğine sarıl ve hayal kur! tarzı bir yer.

Punto Panoramico

Burası için Monte Brè’nin Lugano’yu değil İtalya tarafını gören yer demek de mümkün. Gölün diğer tarafı İtalya’nın göle kıyısı olan en büyük kenti Porlezza. Bulunduğumuz yerden itibaren 1 km sonra İtalya başlıyor. Haritaya bakarsanız anlayacaksınız zaten. 

Punto Panoramico

Tam biz burada fotoğraf çektirirken bir güvenlik görevlisi geldi. Etrafı kolaçan ettikten sonra yanımıza geldi. İsviçre’de yaşayan bir Boşnak’mış. Zorlasa da çok rahat şekilde Türkçe anlaştık. 

Punto Panoramico

Bosna’nın da bu kadar güzel olduğunu mutlaka görmemiz gerektiğini söyledi. Fotoğraf çektirmek istedik yasak olduğunu söyleyip özür diledi. 

Adres: Lugano, Svizzera, Scalinata alla Torretta 30, 6979 Brè sopra, İsviçre

-Brè Köyü

Gölden 800 m yüksekliğindeki köyde sadece 300 kişi yaşıyor. Füniküler ile geldiyseniz burası Monte Brè’nin 2 km ters mesafesinde yer alıyor. Scalinata alla Torretta Yürüyüş Parkuru üzerinde ilk önce Maria Assunta Kilisesi’ni sonra ormanı geçip Punto Panoramico’yu görünce köyü de göreceksiniz zaten. 

Brè Köyü

Punto Panoramico’dan Scalinata alla Torretta yaya yolunu kullanarak köye ulaşabilirsiniz. Monte Brè ile köy arasında 128 m yükseklik farkı var. Giderken yokuş aşağı dönerken yokuş yukarı yürüyeceğimizi unutmayın.

Brè Köyü

Sanatı ile göze çarpan sürprizlerle dolu güzel bir dağ köyü. Heykeltıraş Pasquale Gilardi, Ressam Luigi Taddei ve Ressam Wilhelm Schmid bu köyde yaşamışlar. Cumartesi ve pazar günleri mükemmel bal ürünlerini içeren bir pazarı var. Oraya giderseniz mutlaka zaman ayırıp keşfedin.

Monte Brè’de Ne Yenir? Nerede Yenir? 

Monte Brè zirvesi, dağ yürüyüşünden sonra öğle yemeği için ideal bir yer. Bu kapsamda gidiş dönüş füniküler alanlar için öğle yemeğini bilet ile birleştirme imkanı getirilmiş. 

Bu imkanı kullanırsanız füniküler gidiş dönüş bileti +Osteria Funicolare veya Ristorante Vetta’dan günün menüsü için kişi başı 35 CHF, 6-16 yaş ve öğrenci için 29 CHF ödemeniz yeterli oluyor.

Yani böyle bir yerde 10 CHF fark ile güzel bir yemek yiyebiliyorsunuz.

Osteria Funicolare

Osteria Funiculare bir İtalyan Restoranı. Lugano Gölü manzaralı bir gezi için güzel bir yer. Restoran hemen fünikülerin çıkışında bulunuyor.

Monte Brè Osteria Funicolare

Öğle yemeğinin tadını çıkarmak için güzel bir terası var. Gerçekten muhteşem.

Monte Brè Osteria Funicolare

Fiyatlara gelince A la karte menü seçerseniz salatalar 18 CHF, makarna ve risotto çeşitleri 16-18 CHF, sosis ile patates kızartması ise 15-16 CHF. Fiyatlar yüksek ancak zaten parayı manzara için veriyorsunuz. 

Monte Brè Osteria Funicolare

Restoran 08:00-17:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Fiyatlara bakınca günün menüsünün denenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Monte Brè Osteria Funicolare

Adres: Lugano CH, Scalinata alla Torretta 30, 6979 Brè sopra, İsviçre Tel:+41 91 971 36 33

-Ristorante Vetta Monte Brè

Öğle yemeğinin tadını çıkarmak için güzel bir terası var. Ancak düğün, toplantı vb. etkinliklerde saat farklı oluyor. Örneğin biz oraya gittiğimizde akşamki düğün yemeği hazırlıkları nedeniyle restoran hizmete kapalıydı. Gerçekten muhteşem. Ancak fiyatların oldukça pahalı olduğu söyleniyor. 

Ristorante Vetta Monte Brè

Restoran 10:00-19:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle günün menüsünün denenmesi gerektiğini düşünüyorum. en azından bir şeyler içebilirsiniz.

Ristorante Vetta Monte Brè

Adres: Via alla Vetta, 6979 Brè Paese, İsviçre Tel:+41 91 971 20 45

Int: http://www.vetta.ch/index.php?node=288&lng=2&rif=d7512ccb0e

Değerlendirme

Öncelikle fotoğrafçılar için şu hususu belirtmeliyim. Monte Brè batıya bakıyor. Bu nedenle güzel fotoğraf almak istiyorsanız fotoğraf çekim zamanı sabah ve gün batarken olmalı. Planlamanızı buna göre yapmalısınız. Bunun dışında İtalya’nın Como bölgesine gelenlerin de mutlaka görmesi gereken bir yer. Bu nedenle günübirlik değil burada 1 gün kalacak şekilde planlamanızı yapın.

İsviçre ile ilgili diğer yazılarımız için İsviçre Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz.

Exit mobile version