Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sakarya’nın Uyuyan Güzeli Taraklı

Yazı Dizisi : Sakarya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Börte Büşra Yavuz

Bugünkü yazımın konusu Sakarya’nın Uyuyan Güzeli Taraklı Gezisi.

Bu başlığı kullanmamın sebebi şu: Dünya’da bilinen ve çok önem verilen “CittaSlow” diye bir marka kavram artık. Türkçesi ile ifade edersem “Yavaş Şehir” ya da “Sakin Şehir” diyebilirim.

“Yavaş Şehir” ya da “Sakin Şehir” ne demek diye soruyorsunuz tabi. Bu bir unvan.

Günümüzde 30 ülkeden 208 şehir bu unvanı almaya hak kazanmış durumda. Yavaş şehir olabilmeniz için ise Uluslararası Bilim Komitesi tarafından belirlenmiş 70 kriteri karşılamanız lazım.

Taraklı

Özetle içinde karmaşıklık ve koşuşturma olmayan stressiz yaşayabileceğiniz, doğasında yürüyebileceğiniz bir şehir olmanız lazım. Taraklı, tarihi ve üretimi ile bu koşulları fazlasıyla karşılıyor zaten.

Gül Bahçesi

İstanbullu arkadaşlarım, hafta sonunu huzurla geçirmek istiyorum diyorsanız sizler için Taraklı; İstanbul’a yakın gizli bir cennet diyebilirim. Denizden yüksekliği sadece 800 m olan ilçe; tarihi, doğası ve yemyeşil huzur veren ortamı ile sizleri bekliyor.

Taraklı Gezisi

Taraklı’ya Ulaşım

Sakarya İli’nin güneydoğusunda yer alan ilçe; merkeze 65 km, İstanbul’a 210 km ( 2,5 saat) ve Ankara’ya 365 (4 saat) kilometre mesafede bulunuyor.

Eğer ilçeye otobüsle ulaşmak isterseniz önce Adapazarı’na gitmelisiniz. Buradan da il içi ulaşım imkanlarını kullanarak buraya ulaşabilirsiniz.

Taraklı’nın Tarihi

Antik dönemdeki adı Dablar olan bölge, Hellenestik dönemde “Bytinia”  sınırları içerisindeymiş.

Bölgede yapılan arkeolojik kazılardan çıkan bulgulara göre bu yörede M.Ö.  1000 ile 2000 yılları arasında yaşam olduğu sonucuna varılmış.

Yunuspaşa Camii

Osmanlı Devleti kurulmadan önce 1289 ile 1293 yılları arasında Ertuğrul Gazi zamanında, Osman Bey’in Komutanı Samsa Çavuş bölgeye akınlar düzenlemiş ve bu toprakları beyliğin topraklarına katmış.

1517 yılında Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında padişah burada konaklamış. O dönemde Veziri Yunus Paşa’ya kendi adıyla anılan Yunuspaşa Camii’ni yaptırtmış.

Eski Mezarlar

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde halkın şimşir kaşık ve tarak yapması nedeniyle buraya taraklı dendiğinden bahsediyor.

Geyve ilçesine bağlı kasaba iken 27 Haziran 1987 tarihinde ilçe olmuştur. 2013 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine aday belde olarak gösterilmiş.

Taraklı Gezilecek Yerler

-Taraklı Evleri

Sanırım tarihi ve mimari özellikleri ile ön planda olan Safranbolu ya da Cumalıkızık İlçelerini duymuşsunuzdur. İşte çok bilinmese de Taraklı Evleri de bu ilçelerdeki evler gibi ayakta kalabilmiş tarihi evleri ile ünlü. Ayrıca yemyeşil bir doğanın içinde yer alıyorlar. İlçede 100’ü aşkın restore edilmiş ev bulunuyor. Bunlardan bazıları 300 yıllık evler. 

Taraklı Çakırlar Konağı

İlçedeki konaklar ise 140-150 yıllık, karkas kerpiç yapımı ve ataerkil aile yapısına uygun olarak yapılmış. Bu konaklar günümüzde ise konaklama amaçlı kullanılmakta. Çakırlar Konağı da bunlardan biri.

Yunus Paşa Camii

1517 yılında Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında padişahın emriyle veziri Yunus Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Kubbesi kurşun kaplı olduğundan “Kurşunlu Camii” de deniliyor.

Yunus Paşa Camii

Taş sokakları ve eski evleriyle oldukça huzurlu ve nostaljik bir atmosfer sunan beldenin meydanında bulunan Yunus Paşa Camii; kare planlı, tek minareli klasik üslupta inşa edilmiş.

Çınar Ağacı

Osmanlı devleti topraklarına kattığı her yerleşim yerine çınar ağacı dikme geleneğini burada da sürdürmüş. 

Taraklı Çınar Ağacı

Bunun örneğini de İlçenin Yusuf Bey Mahallesinde bulunan 1293-1294 yıllarında dikildiği tahmin edilen 7 asırlık çınar ağacı ile görmekteyiz.

Taraklı Kültür Evi

İlçe merkezinde bulunan II. Abdülhamit dönemi mimarisine sahip kültür evi sırasıyla belediye binası ve hükumet konağı olarak kullanılmış. 

Kültür Evi
Kültür Evi İçi
Kültür Evi İçi
Kültür Evi İçi
Kültür Evi İçi
Kültür Evi İçi
Kültür Evi İçi

Bu gün ise ciddi bir restorasyon sonucunda 2001 yılından bu yana yöresel el sanatlarının sergilendiği, kültürel programların icra edildiği bir sanat merkezi olarak hizmet vermekte.

Güneş Saati

Güneş Saati
Güneş Saati

İlçe meydanında gezerken eski zamanlarda kullanılan gölge boyu ile güneş saatini tahmin etmeye yarayan levhayı ve çizimleri görebilirsiniz.

Bunun dışında Karagöl Yaylası ve Sülüklü Göl’ü de gezebilirsiniz.

-Gürcan Sarıbıyık

Gürcan Sarıbıyık Eserleri

Bunun yanı sıra resmin ahşaba transfer edilerek süslenmesi işine gönül veren Gürcan Sarıbıyık Eserleri ile tarihin ellerinde nasıl canlandığını da görebilirsiniz.

Taraklı’da Alışveriş

İlçe merkezinde orijinal bölgeye özgün eşyalar satan küçük ama otantik dükkanlar var.

Taraklı Çarşısı

Buralardan eviniz için hediyelik eşyalar, süs eşyaları, takılar ve bölgeye özgü aksesuar eşyaları alabilirsiniz.

Köy Ürünleri Satan Dükkanlar
Köy Ürünleri Satan Dükkanlar
Taraklı Meydanı

Bunun dışında meydanda erişteler, tarhanalar, ahşap eşyalar ve baharatlar satılıyor.

Uhut Tatlısı

Buraya özgü olan buğday ve sudan yapılan Uhut Tatlısı’nı almadan ilçeyi terk etmeyin.

Taraklı’da Nerede Kalınır?

İlçede evini pansiyona çeviren aileler var.

Taraklı Hanımeli Konağı

Bunun yanında restorasyonu tamamlanan Osmanlı zamanından kalma 6 odalı Hanımeli Konağında çok uygun fiyatlarda kalabilirsiniz. Kucak dolusu sevgiler…

Sakarya ile ilgili diğer yazılarımız için Sakarya Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz.

Exit mobile version