Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Bahar Gelmiş, O Zaman Şimdi Mardin Gezisi Zamanı

Yazı Dizisi : Mardin Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bahar Gelmiş, O Zaman Şimdi Mardin Gezisi Zamanı diyorum. Çünkü yazı sıcak kışı soğuk. Bölge halkı da aynı fikirde. Ya bahar ya sonbahar güzeldir Mardin diyorlar.

Çok zamandır görmek isteyip bir türlü fırsat bulamamıştım. Neyse ki sevgili arkadaşlarımın Şırnak daveti üzerine bir hafta sonumuzu da Mardin’e ayırdık. 

İyi ki de ayırdık. Çok da güzel vakit geçirdik. Otantikliği, tarihi bizzat yerinde yaşadık ve gördük ki Mardin neredeyse tüm bölgenin yıldızı gibi. 

Mardin Gezisi

Mardin, özellikle hafta sonları Urfa, Şırnak ve Diyarbakır’da çalışanlar ile Suriye’den, Kuzey Irak’tan gelenlerin ortak nefes alma yeri.

Mardin Ovası

Çünkü baktığın her yer buram buram tarih. Bir tarafında uçsuz bucaksız Mezopotamya, bir tarafta medeniyetler beşiği Mardin ve yıllardır burada dostluk içinde yaşayanlar…. 

Mardin Sokakları

Gezdik, gördük, yedik, içtik ve tabii ki hayran hayran notlarımızı da aldık. O notları toparladık Mardin’den aldıklarımızı yeni gidecek gezgin arkadaşlarımız  için kaleme aldık. Linkleri ile okursanız siz de bizimle gezmiş kadar olacağınıza eminim. Başlayalım o zaman….  

Mardin ve Çevresi

Mardin Gezisi-Şırnak Mardin Yolu

Şırnak Mardin arası yaklaşık 200 km. Yol ise yaklaşık 3 saat sürüyor. 

Şırnak Çıkışı
Nusaybin’e Yaklaşırken Suriye Sınırı

Yol oldukça düz. Suriye sınırına çok yakın. Yer yer arabayla giderken sıfıra kadar yaklaşıp Suriye’yi bile görebiliyorsunuz.

Mardin Gezisi

3 saatlik yolun nasıl geçtiğini anlamadığımız güzel bir yolculuktan sonra Mardin karşımıza çıkıyor. Böyle söylüyorum çünkü koca bir ovanın ortasında tek yükselti karşımızda gördüğümüz Mardin. 

Mardin Gezisi

Olduğumuz yer alabildiğine Mardin Ovası. Kızıltepe çıkışı. Tam burada Mardin sahnesinde mısır tarlaları var. 

Mardin Gezisi

Fotoğrafçı arkadaşlarıma sahne olarak burayı kesinlikle tavsiye ediyorum. Tek sorun yağmur yağmışsa ya da mısırlar sulanmışsa ayakkabılarınızın çamur içerisinde kalması. Fotoğraf işimizi tamamlayıp Mardin’e merhaba diyoruz.

Mardin Gezisi-Mardin Ulaşım Sistemi

Tabii ki biz buraya Şırnak’tan geldik ama diğer şehirlerden gelmek isteyenler buraya uçakla rahatlıkla gelebilir. Mardin Havaalanı (MQM) şehre sadece 20 km uzaklıkta. Buraya Ankara ve İstanbul’dan Anadolu Jet ile ulaşmak mümkün. PGS’de buraya İstanbul’dan aktarmasız uçuyor.

Mardin Gezisi-Mardin Ulaşım Sistemi

Mardin’de toplu ulaşım ise çok cüzi bir ücret karşılığında otobüs ve minibüsler ile sağlanıyor. Ancak buna çok ihtiyacınız olmayacak çünkü tarihi bölge 1. Cadde boyunca uzanıyor ve neredeyse tüm oteller bu cadde etrafında bulunuyor. Bu cadde aynı zamanda şehrin ana caddesi de olduğu için muhtemelen siz  de bu bölgede kalacaksınız. 

Mardin Gezisi

Önemli bir konu. Bu bölgede çok büyük otopark sıkıntısı var. Eğer arabayla gelirseniz arabanızı ya otoparka ya da otellerin göstereceği yere bırakın bir daha çıkarmayın. 

Mardin Gezisi-Mardin’in Tarihi

Mardin’i anlamak için önce tarihini bilmek lazım. Net bir kesinlik yok ama MÖ. 4500 yıllarından başlayarak bu bölgede yerleşim olduğu söyleniyor. 

Mardin Gezisi

Yer yer göze batan yapılar olsa da tarihi bölgede neredeyse her döneme ait ayakta kalan bir yapı var ve tarihi çığlak gözle izleyebiliyorsunuz. 

Mardin Eskikale

Bir kaynağa göre şehrin adının 226-241 döneminde İranlılar tarafından buraya yerleştirilen savaşçı bir kavim olan Mardelerden, başka bir kaynağa göre ise adının bölgedeki bir çok kale olması nedeniyle kaleler anlamına gelen Merdin’den geldiği söyleniyor.

Mardin Gezisi

İlk kurulduğunda bölgede Sübariler yaşıyormuş. Bunlar bildiğiniz kabilelermiş. Bugünkü Ceylanpınar ve Tel Halef arasında bir bölgeye Subarto adını verip hükümranlık ilan etmişler. Tarihte ilk kurulan devletin de bu olduğu söyleniyor.

Mardin Gezisi

Daha sonra sırasıyla Sümerler, Babiller, Mitaniler, Asur, Pers, Roma, Bizans, Araplar, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı derken günümüze kadar gelmiş bu şehir.

Mardin Gezisi

Artuklulardan döneminde 1105 yılında İl Gazi Bey Mardin’i ele geçirerek devletin başkenti  yapınca devam eden 300 yıl boyunca şehirde çok büyük bir yapılaşmaya olmuş. İşte Mardin bugünkü halini aslında o dönem almış. O dönemde sadece çok sayıda tarihi cami, medrese, hamam ve kervansaray yapılmamış bir çok eski cami, medrese, kilise ve manastır da onarılmış.

Mardin Gezisi

Mardin aynı zamanda zor da bir kaleymiş. Timur, Kızıltepe’de otağı kurup hem 1393 hem 1395 yılında şehri yakıp yıkmış. Mardin Kalesi’ni kuşatmış ama o zamanın en büyük ordusuna sahip olmasına rağmen kaleyi ele geçirememiş. Artuklular bu başarıdan dolayı şehri tekrar onarmışlar. Bu onarım işleri Akkoyunlular döneminde de devam etmiş. Hatta Kasımiye Medresesi de bu dönemde inşa edilmiş. 

Mardin Gezisi

16.yüzyılın başında Akkoyunluları egemenliğine alan Şahı İsmail’e karşı Mardin Hakimi hem halkı korumak hem de göz ağrısı şehrin yakılıp yıkılmasını engellemek için kaleyi karşı koymadan Şah İsmail’e teslim etmiş. Bu hareket de şehrin bugüne gelebilmesine önemli katkı sağlamış tabii ki. 

Mardin Gezisi

Mardin, Yavuz Sultan Selim döneminde Mısır seferi sırasında 1517 yılında çok fazla karşı koymadan Osmanlı himayesine girmiş ve Diyarbakır Beylerbeyliği’ne bağlanmış ve günümüze kadar gelmiş.

Yani anlayacağınız  tarih boyunca şehir bir şekilde kendini korumayı başarmış ve biz gezginlere ulaşmış.

Mardin Gezisi-Mardin Gezilecek Yerler

Kırklar Kilisesi (Mor Behnam)

-Şeyh Çabuk Cami

Mardin merkezde Kırklar Kilisesi (Mor Behnam)’nin tam karşısında bulunuyor. İnşa tarihi belli olmayan caminin 600-700 yıllık olduğu değerlendiriliyor. Mardin’de ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri. Genellikle Mardin’in büyüsüne kapılıp unutuluyor.

Mardin Şeyh Çabuk Cami

Bünyesinde Peygamber Efendimizin Postası olarak bilinen Şeyh Çabuk lakaplı Abdullah Bin Enes El Cüheyni’nin türbesi bulunuyor. Ziyaret listenize eklemeyi unutmayın.

Adres: Latifiye, 1. Cadde No:445, 47100 Mardin Merkez/Mardin

-Melik Mahmut Cami

Mardin merkezde Artuklu Kervansarayı Otel’in yan tarafında bulunuyor. 1312-1362 yılları arasında Artuklu hükümdarı Melik Salih tarafından inşa ettirilmiş. 

Mardin Melik Mahmut Cami

Mardin’in doğasına, tarihine ve mistik atmosferine farklı bir görsellik sunan yapılardan biri. Özellikle de taç kapısı tam bir sanat eseri. Fotoğraf çekimi için ise harika bir sahne.

Adres: 1. Cadde, Artuklu Kervansaray yanı, Artuklu-Mardin

Mardin Ulu Cami

Cami, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

-Zinciriye Medresesi

1386 yılında inşa edilen medrese Mardin’deki en eski yapılarından birisi.

Mardin Zinciriye Medresesi

Mardin Ovası’na hakim bir konumda bulunan medrese; aynı zamanda Mardin’in en yüksek konumlarından birinde bulunuyor. Bunun nedeni ise o dönemde şehrin rasathanesi de olması.

Mardin Zinciriye Medresesi

Burada yetişen öğrencilere sadece din değil astronomi, mantık ve edebiyat gibi diğer dersler de okutuluyormuş.

Medreseye Adını Veren Zincir

Zinciriye denmesi ile ilgili pek çok rivayet var ama bana en mantıklı geleni avluda göreceğiniz zincirin aynı zamanda bir paratoner görevi görmesi. Böylece en yüksekte bulunan bu binaya yıldırım düşmesi engellenmeye çalışılmış.

Filozof Çeşme

Medrese, günümüzde her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Çünkü hem tarihiyle hem şehre hem de ovaya hakim konumu ile belki de Mardin’de yeni bir şeyler öğrenebileceğiniz ve en iyi fotoğrafları alabileceğiniz yerlerden biri. Yani bölge ve civarında yapacağınız gezilerinizde ziyaret etmeniz gereken önemli bir yer.

Mardin Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi’ne ulaşım, giriş ücreti ve ziyaret saatleri, medresenin tarihi ve mimari yapısı ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Mardin’in Rasathanesi Zinciriye Medresesi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Deyrulzafaran Manastırı

Sadece Mardin şehrinin değil tüm Anadolu’nun en önemli Süryani Kilisesi olarak kabul ediliyor.

Mardin Deyrulzafaran Manastırı

Mardin Ovası’na hakim bir konumda tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan manastır; aynı zamanda Antakya’da bulunan Anadolu’da inşa edilen ilk kilise St.Pierre Kilisesi’nden sonra ikinci kilise unvanına da sahip.

Mardin Deyrulzafaran Manastırı

Manastıra dönüştürüldükten itibaren her zaman önemli bir dini eğitim merkezi olmuş.

Mardin Deyrulzafaran Manastırı

Burası bölge ve civarında yapacağınız gezilerinizde ziyaret etmeniz gereken önemli bir yer. Özellikle de Mardin hakkında bir şeyler öğrenmek isteyen tarihçi arkadaşlarım için.

Mardin Deyrulzafaran Manastırı

Deyrulzafaran Manastırı’na ulaşım, giriş ücreti ve çalışma saatleri, manastırın tarihi ve manastır ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Sonbaharda Yaptığım Deyrulzafaran Manastırı Gezim başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Mardin Gezisi-Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Mardin genel olarak değişik yemek kültürlerinin harmanlandığı bir yer. Yemekler ise büyük şehirlere göre daha uygun fiyatlarda sunuluyor .

Mardin Gezisi-Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yine gördüğüm kadarıyla Mardinliler yemeklerini teraslarda yemeye bayılıyor. Bu artık bir tür geleneksel yaşam biçimi olmuş.

Mardin Gezisi-Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Doğal olarak esnaf da buna ayak uydurmuş. Bölgeye gelen turistleri de bu şekilde ağırlıyorlar.

Mardin Gezisi-Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Davul zurna eşliğinde yemek yerim halayımı da çekerim diyorsanız diyorsanız yine Mardin’i seveceğinizi söyleyebilirim.

Mardin Gezisi-Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Gelelim yemeklere en çok öne çıkan yemek Mardin Kebabı. Bunun yanında Kaburga Dolması, Irok, Sembusek, Haşu, Kıdre vb. gibi yemek ve ara sıcaklar da öne çıkıyor.

Mardin Gezisi-Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Böylr kısaca geçmeyeceğim tabii ki Mardin’den bahsediyoruz. Siz gezginler için ayrı bir yazı yazı kaleme aldık. Deneyimlediğimiz restoran ve kafeler ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Mardin Gezisi-Mardin’de Nerede Kalınır?

Bu konudaki tercihimiz Artuklu Kervansarayı Otel oldu. Adı gibi gerçekten de 1275 yılından kalma bir yapıdan bahsediyoruz.

Mardin Artuklu Kervansarayı Otel

Biliyorsunuz Mardin İpek Yolu üzerinde bulunuyor. O dönemler bu kervansaray uzun ve yorucu yolculuklara çıkan kervanlara rahat ve güvenli geceleme imkanı sağlıyormuş.

Mardin Artuklu Kervansarayı Otel

İşte bu kervan saray restore edilerek günümüze kazandırılmış bir kervansaray aslında. 800 yıllık otelin ışıklandırması ve mimari motifleri de harika.

Mardin Artuklu Kervansarayı Otel

Tabii ki odaları da çok fazla ellemeden günümüze kazandırmaya çalışmışlar. Her biri ayrı güzellikte taş odaları var.

Mardin Artuklu Kervansarayı Otel

Odaların da çok orijinal bulduğum eski anahtarları var. Demirden yapılmış eskitilmiş anahtarları.

Tabii ki böyle bir otelde herkes kalmak ister. Fotoğraf çekmek için etrafı gezerken dikkatimi çekti. Levent Kırca’nın Ağa Kızı, Kadir İnanır’ın Azap Yolu, Masum Kırmızıgül’ün Aşka Sürgün, Cansu Dere’nin Sıla ve Hande Ataizi’nin Karaduvak çekimleri başta olmak üzere bir çok dizi ve filme ev sahipliği yapmış. Benim en çok dikkatimi ise Prens Charles çekti. 

Fiyatlara gelince son dakika yakalarsanız 2 kişilik odada hafta içi geri ödemesiz olarak kahvaltı dahil sadece 178 TL (220)’ye kalabilirsiniz. Ciddiyim. Ben çok memnun kaldım tavsiye de ederim. 

Adres: 1. Cad., Savurkapı Mahallesi, Mardin, Mardin, 47100, Türkiye Tel: +90 (482) 213 73 53

Int: http://www.artuklu.com/

Mardin Gezisi-Mardin’de Alışveriş

Gelelim alışverişe. Mardin çok fazla alışveriş muhteviyatı olan bir şehir. Öncelikle de hanımlar için. Alışveriş yapmak için en uygun yer başta Kayseriye Pasajı olmak üzere Ulu Cami’nin kuzeyinde kümelenmiş 1500’lü yıllara tarihlenen çarşılar ile 1. Cadde boyunca göreceğiniz dükkanlar.

Mardin Gezisi Kayseriye Pasajı

Bahse konu yerlerde aklınıza gelmeyecek şaşıracağınız her şeyi bulmak mümkün. Sonuçta kaçak deyince her şey içine giriyor ya..

-Sabun

Mardin denince ilk olarak akla sabun geliyor. Özellikle de güzellik sabunları. Bu konuda size tavsiyem Mariyln Sabun Dünyası. Burası alelade bir yer değil. 

Mardin’in Marilyn Monroe’su Melek Akarmut

Burada sizi çok büyük bir sürpriz de bekliyor. Mardin’in Marilyn Monroe’su lakaplı Melek Akarmut. Melek Hanım eşinin görevi nedeniyle geldiği Mardin’de Marilyn Monroe’ya benzerliğiyle üne kavuşmuş. Sattığı sabunları ‘Mardin Monroe’ ismiyle tescil ettirmiş. Böylece hem Mardin’e hem de Monroe’ye vefa borcunu ödediğini düşünüyor. 1. Cadde üzerinden bulunan Mariyln Sabun Dünyası’na uğramayı, sabun almayı ve fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Mardin Gezisi Mardin Sabunları

Bunun dışında Ulu Cami’nin kuzeyinde kümelenmiş 1500’lü yıllara tarihlenen çarşılarda da çok çeşitli sabunlar bulmak mümkün.

Mardin Gezisi Mardin Sabunları

Kokuları Mardin’in dört bir yanını sarmış olan bu sabunlar oldukça ilgi çekici. Çünkü akla hayale gelmeyecek nokta etkileriyle anılıyorlar. Örneğin sadece göz altı torbaları için bile sabun yapmışlar.Fiyatları da oldukça uygun. 

Bıttım Sabunu, Menengiç Sabunu ve Bademli Sabun Mardin’e özel sabunlardan. Alırsanız bu doğal sabunlar her kokladığınızda size Mardin’i anımsatacak.

-Şal

Hanımlar için renk renk, çeşit çeşit Süryani Şalları satılıyor. otantik giyinmek istiyorum diyen hanımlara duyurulur.

Mardin Gezisi Süryani Şalları

Hanımlar için renk renk, çeşit çeşit Süryani Şalları satılıyor. İster yazın pareo niyetine ister gerçekten kullanmak üzere isterseniz hediyelik olarak alabilirsiniz.

-Badem Şekeri

Dostlara ve akrabalara Mardin hatırası olarak götürebileceğiniz büyük şehirlerde bulamayacağınız güzel bir hediyelik.

Mardin Gezisi Badem Şekeri

Şekerin maviliği Lahor bitkisinin kökünden elde edilen boya. Kahverengi olanlar ise tarçınlı olanlar.  Neredeyse tüm kuru yemişçilerde görebiliyorsunuz. Kilosu 35 TL (2020) civarında satılıyor. Oldukça lezzetli olan bu şekerleri neredeyse her yerde bulmak mümkün.

-Kuruyemiş

Mardin kuru yemiş yönüyle çok zengin bir ilimiz. Bilinenler bir yana büyük şehirlerde bulamayacağınız şeylerden bahsediyorum.

Mardin Gezisi Dolmalık Fıstık>

Örneğin dolmalık fıstık. Genelde şehirlerde küçücük poşetlerde çok pahalı satılan fıstıkların burada kiloluk paketleri sadece 35 TL (2020). Fiyatı görünce dayanamadım bir paket de ben aldım.

Bunun dışında değişik bir kuru yemiş kültürü anlayışları var. Çoğunuz belki bilmiyordur ama bu bölge insanı ay çekirdeği yerine daha çok karpuz çekirdeği yiyor. 

Mardin Gezisi Karpuz Çekirdeği

Nasıl yani diyorsunuz biliyorum. Karpuz çekirdeğini kavrulmuş ya da haşlanmış olarak olarak tüketiyorlar. Kilosu 10 TL (2020) civarında satılıyor ve gözümle gördüm, yaşadım bölgede oldukça fazla tüketiliyor. 

-Baharat

Tabii ki baharatı da unutmamak gerek. Mardin il olarak baharat yönüyle çok zengin bir ilimiz. Burası da bir baharat cenneti. Üstelik de çok uygun fiyatlarla..

Mardin Gezisi Baharat Dükkanları
Mardin Gezisi Baharat Dükkanları

Bu nedenle imkanınız olduğu kadar tüm ihtiyaçlarınızı gitmeden buradan temin etmenizde fayda var.

-Şarap

Şarapları da unutmuyorum. Özellikle bölgenin üzümlerinden yapılan Mardin Şarapları da gerçekten güzel. Cadde boyunca yer yer dükkanlar var.

Mardin Gezisi Mardin Şarapları

Restoranlarda bile sofra şarabı kıvamında Süryani Şarapları da sunuluyor. Eğer kullanıyorsanız mutlaka almalısınız. 

Mardin Gezisi Değerlendirme

Mardin illaki gezilmesi görülmesi gereken buram buram tarih kokan bir yer. Mardin’in güzelliğini anlatmak için ne denir bilmiyorum ama size bir hafta sonu da olsa kendinizi Mardin Sokaklarına bırakın diyorum. 

Mardin Gezisi

Ama bunu sakın turla yapmayın. Sindire sindire fotoğraf çeke çeke yapın. Yazdıklarımı da unutmayın. Sağlıcakla kalın.

Mardin ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Mardin Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version