Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Mardin Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bu yazımda Mardin gezim kapsamında deneyimlediğim yer ve tatları Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? başlığı altında sizlere aşağıda anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle bu konuya girmeden dikkatimi çeken hususları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Mardin genel olarak değişik yemek kültürlerinin harmanlandığı bir yer. Yemek fiyatları ise büyük şehirlere göre daha uygun. 

Mardinliler ise yemeklerini teraslarda yemeye bayılıyor. Bu artık bir tür geleneksel yaşam biçimi olmuş.

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Mardin Terasları

Doğal olarak esnaf da buna ayak uydurmuş. Bölgeye gelen turistleri de bu şekilde ağırlıyor.

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Mardin Terasları

Davul zurna eşliğinde yemek yerim halayımı da çekerim diyorsanız diyorsanız yine Mardin’i seveceğinizi söyleyebilirim. 

Gelelim yemeklere en çok öne çıkan yemek Mardin Kebabı. Bunun yanında Kaburga Dolması, Irok, Sembusek, Haşu, Kıdre vb. gibi yemek ve ara sıcaklar da öne çıkıyor.

Süryani Çöreği

Mardinliler özellikle öğleden sonraları çayın yanında Süryani Çöreği yemeye bayılıyor. Bu nedenle de fıtrınlarda özellikle bu saatlerde fırından yeni çıkan çöreklerden satılıyor.

Mardin Şarapları

Özellikle bölgenin üzümlerinden yapılan Mardin Şarapları da gerçekten güzel. Restoranlarda sofra şarabı kıvamında Süryani Şarapları da sunuluyor. Mutlaka denemelisiniz.

Bunun dışında değişik bir kuru yemiş kültürü anlayışları var. Çoğunuz belki bilmiyordur ama bu bölge insanı ay çekirdeği yerine daha çok karpuz çekirdeği yiyor. 

Karpuz Çekirdeği

Nasıl yani diyorsunuz biliyorum. Karpuz çekirdeğini kavrulmuş ya da haşlanmış olarak olarak tüketiyorlar. Kilosu 10 TL (2020) civarında satılıyor ve bölgede oldukça fazla tüketiliyor.

Badem Şekeri

Karpuz çekirdeğinden sonra badem şekeri de çok fazla tüketilen bir ürün. Tarçınlısı da yapılıyor. Neredeyse tüm kuruyemişçilerde görebiliyorsunuz. Kilosu 35 TL (2020) civarında satılıyor.

Artık deneyimlediğimiz restoran ve kafelere geçebiliriz.

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

-Seyr-i Merdin

Bir terasta Mardin Ovası’nı seyrederken muhteşem yöresel yemeklerden yiyip arkadaşlarımla da sohbet etmek istiyorum diyorsanız tam yerine geldiniz.

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Seyr-i Merdin

Seyr-i Merdin, şehrin hemen merkezinde 3 katlı binanın üst katında.

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Seyr-i Merdin

Kış dönemi hariç yemekler daha çok terasta yeniyor. Ancak mekanın içerisi de bir ayrı güzel ve otantik.

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Seyr-i Merdin

Teras ise özellikle bahar döneminde muhteşem oluyor. Yakmayan bir güneş, otantik bir şehir, Mardin Ovası ve muhteşem yemekler…Mardin’e varınca da ilk yemeğimizi burada yedik.

–Menü (2020)

Seyr-i Merdin’in bence en önemli özelliği Mardin’e özgü Kaburga Dolması, Irok, Sembusek, Haşu, Kıdre, Ekşili Patlıcan, Tahinli tavuk, Sac Tava vb. yöresel yemekler ile Usta ve Mardin Kebabı gibi yöresel kebapları tadabilirsiniz. Yöresel yemek çeşitleri 35 TL ile 95 TL arasında, yöresel kebap çeşitleri 35 TL ile 50 TL arasında değişiyor.

Seyr-i Merdin Usta Kebabı

Bizim buradaki tercihimiz Usta Kebabı (50 TL) oldu. Yanında da bakır kapta yöresel ayran (6 TL) ve mevsim salatası (10 TL) aldık. Oldukça doyurucu bir menü oldu.

Özel baharatlarla marine edilmiş kuşbaşı et üzerine kaşar peynirinin eritilmesi ile yapılan usta kebabını ben açıkçası çok da özel bir kebap olarak değerlendirmedim. Muhteşem değil ama yine de denenebilir.

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Seyr-i Merdin

Tatlı da deneyecektik ancak yerimiz kalmadı. Neyse ki yemekten sonra bastırmalık çay ikram ediyorlar. 

Burayı gönül rahatlığıyla ailenizle ya da arkadaşlarınızla tercih edebilirsiniz. Eğer yolunuz Mardin’e düşerse, Seyr-i Merdin’i muhakkak deneyin.

Çalışma Saatleri:Her gün 09:30-23:30 Int: http://www.seyrimerdin.com/

Adres: Teker, Cumhuriyet Caddesi No:249, 47100 Artuklu/Mardin  Tel: (0482) 212 18 40

-Beyzade Konağı Cafe&Restorant

Bir terasta Mardin Ovası’nı seyrederken muhteşem bir kahvaltı yapmak ve yine arkadaşlarımla da sohbet etmek istiyorum diyorsanız burası ideal.

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Beyzade Konağı Cafe&Restorant

Beyzade Konağı Cafe&Restorant, şehrin hemen merkezinde 3 katlı binanın üst katında.

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Beyzade Konağı Cafe&Restorant

Teras ise özellikle bahar döneminde muhteşem oluyor. Yakmayan bir güneş, otantik bir şehir, Mardin Ovası ve muhteşem bir kahvaltı…Mardin’de otelde kahvaltı imkanımız olmasına rağmen bunu kaçırmak istemedik. 

–Menü (2020)

Daha çok serpme kahvaltı üzerine çalışan bir yer. Tabii menemen vb. de kahvaltı yanında alabiliyorsunuz.

Beyzade Konağı Cafe&Restorant Serpme Kahvaltı

Fiyatlara gelince kişi başı serpme kahvaltıyı 30 TL üzerinden veriyorlar. Menemen 15 TL. Yani çok pahalı değil. Açıkçası o kadar çoktu ki kahvaltıyı da bitiremedik. 

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Beyzade Konağı Cafe&Restorant

Burayı kahvaltı için ailenizle ya da arkadaşlarınızla gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. 

Çalışma Saatleri:Her gün 07:00-23:00 

Adres: Şehidiye, Hükümet Cd. No:2, 47100 Mardin Merkez/Mardin  Tel: 0533 334 26 34

Chef Dimret Mardin Mutfağı

Hava karardıktan sonra bir yandan Mardin’i seyrederken bir yandan da bölgesel canlı müzik eşliğinde yerel yemekler yiyelim çiğ köfte ve rakımız da yanımızda olsun diyorsanız işte burası diyorum.

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Chef Dimret Mardin Mutfağı

Mekan restore edilmiş eski bir taş konağın ikinci katında bulunuyor. 

Açıkçası edindiğim izlenim şehirdeki herkesin mutlaka buraya uğradığı. Çünkü gecenin ilerleyen saatlerinde yer bulmak imkansız gibi…

–Menü (2020)

Chef Dimret Mardin Mutfağı’nın bence en önemli özelliği güzel yöresel şarkı ve türküler eşliğinde yerel mutfağı da deneyebilmeniz.

Genel olarak çorbalar 10 TL ile 25 TL arasında, yöresel kebap çeşitleri ise 35 TL ile 50 TL arasında değişiyor. Chefin Kebabı ve Mardin Kebabı gibi yöresel kebapları tadabilirsiniz. Izgaralar dışında ara sıcak olarak içli köfte, ırok, sembusek ve lahmacun söyleyebiliyorsunuz.  

Chef Dimret Mardin Mutfağı Mercimek Çorbası

Ben burada mercimek çorbası denedim (10 TL).

Chef Dimret Mardin Mutfağı Mardin Kebabı
Chef Dimret Mardin Mutfağı Chef’in Tabağı

Yemek olarak da tercihimiz Mardin Kebabı (35 TL), Chef’in Tabağı (50 TL) ve pirzola (45 TL) oldu. Yeri gelmişken Mardin Kebabı da ne diyenler olabilir. Söz konusu kebabın Adana ve Urfa’dan farkı yuvarlak formda şişe çekilmesi. Tat olarak ne Adana’dan ne de Urfa’dan bir fark göremedim. 

Chef Dimret Mardin Mutfağı Süryani Şarabı

Yemekler için muhteşem diyemem ama yerel Süryani Şarabı (140 TL) gerçekten enfesti. İnanın bir Porto şarabından farkı yoktu.

Chef Dimret Mardin Mutfağı Çiğ Köfte

Gelelim gecenin flaş olayına bu mekanın güzel bir adeti var. Müzik başladığında ustalardan biri çiğ köfte de yoğurmaya başlıyor. En az bir saat sonra yoğurulan çiğ köfteler tüm masalara ikram olarak gönderiliyor. O kadar güzeldi ki bir kadeh rakı söyleyip rica minnet bir tabak daha masaya getirtmeyi başardık.

İşte bu video da gecenin erken saatlerinde çiğ köfte yapım aşaması. Zaten ilerleyen saatlerinde yer bulmak neredeyse imkansız.

İçerisi çok kalabalık olup nefes almak zorlaşınca biz de bastırmalık ikram çaylarımızı içip mekandan mutlu bir şekilde ayrıldık. 3 kişi yaklaşık 350 TL gibi bir hesap ödedik. Çok da güzel bir gece geçirdik. 

Burayı gönül rahatlığıyla ailenizle ya da arkadaşlarınızla tercih edebilirsiniz. Eğer yolunuz Mardin’e düşerse, Chef Dimret Mardin Mutfağını yemekleri için değil ama ortamı için muhakkak deneyin.

Çalışma Saatleri:24 saat Int: https://chef-dimret-mardin-mutfagi-ve-butik-otel.business.site/

Adres: Savurkapı, 1. Cadde, 47100 Artuklu/Mardin  Tel: 0507 884 63 33

-Pexasso Sanat Atölyesi

Burası arkadaşlarımla Mardin’de yediğimiz bir akşam yemeği sonrası gecenin devamında kahvemizi içmek için geldiğimiz bir yer. 

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Pexasso Sanat Atölyesi

Tabii ki gördüğünüz gibi burası bir kafe değil Sedat Ariz’e ait küçük bir sanat atölyesi. Kendisi hem ressam hem de yerel bir sanatçı.

Pexasso Sanat Atölyesi Kumda Kahve

Kendisini dinlemeye gelenlere önce kumda kahve yapıyor sonra da bölgenin sevilen şarkı ve türkülerini söylüyor. Taburelerde oturuyorsunuz. Ortam sıcak ve sevecen.

Kumda kahvelerimizi yaptıktan sonra kendisi bizim için de Ey Sevdiğim Bir Gün Bana Yar Demedin adlı türküyü söyledi. Ne güzel söylemiş değil mi? 

Hem kahvemizi içtik hem de söylediği muhteşem şarkılara eşlik ettik. Tabii ki biraz da sohbet ettik. Hayat hikayesini anlattı bize. Kendi ile oldukça barışık. Burnundan bahsetti. Türkiye’nin en büyük burnuna sahip olduğunu söyledi. 

Gerçekten son dönemde duyduğum en güçlü seslerden biri. Açıkçası ben çok şaşırmadım. Böyle bir ses için böyle bir burun lazım belki de. Normal konuşması bile rahatlıkla sokağın ucundan duyulabilecek kadar güçlü. Arkadaşları O Ses Türkiye’ye katılmasını istiyormuş. Belki diyor geçiştiriyor ama bence bu güçlü ses gerçekten katılmalı, tanınmalı…

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Sedat Ariz

Burayı bir kahve için ailenizle ya da arkadaşlarınızla gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Gündüz ya da gece fark etmez mutlaka Mardin’de uğranılacak önemli yerlerden biri bence…

Çalışma Saatleri:Her gün 09:00-23:00 

Adres: 239 Bademci sokak no :2 kaya ninova otel yanı eski mardin 47400 Artuklu/Mardin Tel: 0507 115 47 27

Değerlendirme

Mardin’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yöresel tatları deneyimleyip sizlere de aktarmaya çalıştım. İşinize yarayacağını umar mutlu geziler dilerim. 

Mardin ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Mardin Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version