Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : KKTC Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Yaprak Bilge Çelebioğlu

Bu yazımda KKTC gezimiz kapsamında deneyimlediğimiz yer ve tatları KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? başlığı altında sizlere aşağıda anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle bu konuya girmeden dikkatimi çeken hususları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Genel olarak yemekler Türkiye’ye göre pahalı. Hesap geldiğinde TL yanında ödemek isterseniz €,$ ve £ olarak da karşılığını görüyorsunuz. 

En çok öne çıkan yemek Şef Ali (şeftali) Kebabı. Bu şekilde yazıyorum çünkü kebabın şeftali ile alakası yok. Bir zamanlar Şef Ali denen bir vatandaş bu kebapları seyyar arabasıyla yapıyormuş. Söylemesi zor olunca halk da zamanla bu adı yuvarlayıp Şeftali Kebabı yapıvermiş. Hepsi bu…

Tabii ki Kıbrıs’a özgü Hellim Peyniri mutlaka tatmadan dönülmemesi gereken diğer bir lezzet. Yarı sert özellikte bir beyaz peynir çeşidi,  çiğ koyun ve keçi sütünden veya bunların karışımlarından elde ediliyor.

Tatlı denince ise akla Kıbrıs Tatlısı geliyor. Şerbetli olmasına karşın hafif bir tatlı olarak kabul ediliyor. Genelde çay ile servis ediliyor. 

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yaptığımız gezi süresince Lefkoşa’ya uğramadık. Deneyimlediğimiz restoranlar Girne ve Magosa ile çevrelerinde bulunan restoranlar oldu.

-Niazi’s Restaurant

Internet sitelerinde yaptığım araştırmada Kıbrıs’ın en ünlü yemeğinin Şef Ali (şeftali) Kebabı olduğunu gördüm. Madem Şeftali Kebabı yiyeceğiz o zaman nerede en iyisini yememiz lazım diye ekstra bir araştırma yapınca karşımıza Niazi’s Restaurant çıktı. Girne’ye varınca da ilk yemeğimizi burada yedik zaten.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Niazi’s Restaurant

Bu mekanın hikayesi şöyle;  restoranın kurucusu Niyazi Bey aslında ilk serüvenine 1949 yılında şu an Rum kesiminde olan Limasol’da kurduğu lokanta ile başlamış. Aslında en başta burası bir bakkalmış. Sadece akşamları bir köşesine dışarıda birkaç masa konulmuş. O birkaç masa küçük bir lokantaya, sadece mahallelinin takıldığı lokanta zamanla akşamları mangal sevdalılarının takıldığı lüks bir restorana dönüşmüş. Ünü ise Kıbrıs’ın tümüne hatta ada dışına da çıkarak Türkiye’ye yayılmış. En ünlü yemeği ise o dönemden gelen meşhur “Şeftali Kebabı” olmuş.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Niazi’s Restaurant

1974 yılına kadar Limasol’da devam eden restoran günümüzde Girne’de bu yeni yerinde hizmet veriyor.

–Menü (2020)

Niazi’s Restaurant ve menü deyince o günlerden bu günlere kadar adı değişmeyen meşhur Kıbrıs kebap menüsü “Full Kebab” öne çıkıyor (85 TL). Bu menüde kebap çeşitleri ve kebabın lezzetini tamamlayan leziz mezeler var. 

Niazi’s Restaurant Full Kebab

Önce masaya kendi fırınlarında pişirdikleri ekmekler eşliğinde toprak kasede yapılmış yoğurt dahil soğuk mezeler ve salatalar, sonra ızgara Kıbrıs Hellim Peyniri vb. birkaç çeşit ara sıcak ve ardından da sırasıyla mangalda pişmiş Şef Ali (şeftali) Kebabı, köfte, tavuk köfte, kuzu pirzola ve kuzu şişten oluşan 5 çeşit kebap geliyor. 

Niazi’s Restaurant Full Kebab

Kebap yanı olarak getirilen yoğurt, lahana salatası, organik zeytin, cacık, humus, şakşuka, kızartma ve şalgamın hepsi harikaydı. Fix menüde getirilen kebablar da gayet lezzetliydi, bilhassa Şef Ali (şeftali) Kebabı mutlaka tadılması gereken bir lezzet.

Niazi’s Şeftali Kebabı

Burayı o kadar çok sevdik ki Girne gezimizde ikinci kez bir daha geldik. Bu sefer sadece Şeftali Kebabı (60 TL), Kuzu Pirzola (75 TL), bir soda (8 TL) ve bir kadeh kırmızı şarap (18 TL) aldık ve bahşiş dahil 170 TL ödedik.

Fiyatlar biraz pahalı gelebilir ama Girne’de bu fiyatı verip bu kaliteyi bulamayacağınız bir çok yer var. Gönül rahatlığıyla ailenizle birlikte tercih edebilirsiniz. Eğer yolunuz Girne’ye düşerse, “Full Kebab”ı muhakkak deneyin.

Çalışma Saatleri:Her gün 12:00-00:00 Int: http://www.niazis.com/index.php/tr/

Adres: Kordonboyu Sokak, 20 Temmuz Kordonboyu Caddesi, Girne  Tel: (0392) 815 21 60

-Eziç Peanuts

Internet sitelerinde yaptığım araştırmada yerel lezzetler kategorisinde Girne’nin en iyi restoranlarından birinin kalacağımız Oliva Palm Hotel’in hemen önünde yer alan Eziç Peanuts olduğunu görünce buraya da bir şans tanımak istedik.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Eziç Peanuts

Girne merkezde hemen deniz kenarında bulunan restoran Girne’ye gelen herkesin soğuk kış günlerinde içini ısıtacak bir mekan. Dalgalar camlara çarparken sıcak bir ortamda yemek yemek çok güzel bir duygu. Kapalı ve açık oturma alanı bulunan mekanda isterseniz kahvaltı alma imkanı da var.

–Menü (2020)

Açıkçası menü içeriklerinin çok geniş ve menülerinin çok büyük olması en başta dikkatimizi çekti. Garsonun söylediğine göre buranın da şeftali kebabı meşhurmuş (54 TL). İlgilenenlere duyurulur.

Eziç Peanuts Tuzlu Fıstık

Adı nereden geliyor diye merak ederken önden tuzlu fıstık ikram edince durumu anladık. Buradaki önemli fark biz tuzu fıstığın iç kabuğunda görürken onlar fıstığın dış kabuğunu tuzluyor.

Eziç Peanuts Mantarlı Tavuk Suyu Çorbası

Biz burada önden içimizin ısınması için Mantarlı Tavuk Suyu Çorbası aldık (15 TL).

Eziç Peanuts Mantarlı Tavuk Suyu Çorbası
Eziç Peanuts Piliç Külbastı

Ana yemek olarak piliç külbastı (53 TL) ve kalamar menü (54 TL) söyledik. Yanına ise bir kadeh beyaz şarap (15 TL) ve Sprite aldık (8 TL). Bahşişle birlikte 150 TL ödedik.

Fiyatlar gelince böyle bir yer için bence gayet iyi. Yemeğin sonunda bu muhteşem manzara da kahve de ikramları.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Eziç Peanuts

Rum kesiminden bile gelenleri görmek ilginç oldu. Çalışanlar da oldukça güler yüzlü. Girne’ye gelirseniz bir akşamınızı muhakkak buraya ayırın.

Adres: Karakız Sk 26, Girne 99300  Tel: (0392) 444 88 88 Int: https://ezic-peanuts.business.site/

-Kybele Restaurant

Bellapais Manastırı gezimiz öncesinde yaptığım araştırmada Girne’ye gelip yemek yenmeden dönülmeyecek yerler arasında geçtiğinden gezi sonrası bu mekana da geldik.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Kybele Restaurant

1985 yılından beri hizmet veren Kybele Restaurant Akdeniz’in en güzel cennet köşelerinden 800 yıllık Bellapais Manastırı’nın içerisinde bulunuyor.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Kybele Restaurant

Bu otantik ortamın yanında izlemeye doyamayacağınız çok güzel bir manzarası da var.

–Menü (2020)

Alabalık, fume salmon, enginar göbegi, karides ve havyardan oluşan Eros Tabağı, bütün mantar ve Kybele usulü bonfile menü içerisinde öne çıkanlar.

Kybele Restaurant Başlangıçlar

Siparişleriniz öncesinde organik zeytin, zeytin yağı ve fırından yeni çıkmış pide getiriyorlar.

Kybele Restaurant Karides Güveç
Kybele Restaurant Bahar Böreği

Biz burada çok aç olmadığımız için sadece güveçte karides (44 TL) ve bahar böreği (36 TL) söyledik. Yanına ise bir kadeh kırmızı şarap (24 TL) ve kola aldık (9 TL). Bahşişle birlikte 120 TL ödedik.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Kybele Restaurant

Fiyatlar gelince böyle bir yer için bence gayet iyi. Manzara, mekan, yemekler, garsonlar hepsi çok kaliteliydi.

Biz öğlen geldik ama güzel bir akşam geçirmek istiyorsanız kesinlikle tercih etmenizi tavsiye ederim.

Çalışma Saatleri: Her gün 11:00-23:00 Int: http://www.kybele.biz/index.php/tr/

Adres: Şehit Fuat Niyazi Sokak, Beylerbeyi 99320  Tel: 0542 877 77 70 

-Carob Restaurant & Bar

Tabii ki Girne’ye gelip kale manzarasında antik limanda yemek yemeden olmaz. Burada tercihimiz Carob Restaurant & Bar oldu.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Carob Restaurant & Bar

Mekan kendini Authentic Italian Cuisine markasıyla satıyor.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Carob Restaurant & Bar

Otantik ortamın yanında izlemeye doyamayacağınız çok da güzel bir manzarası da var.

–Menü (2020)

Bir İtalyan restoranı olması nedeniyle menüde pizza ve makarna hakim. 

Carob Restaurant & Bar Carop Pizza
Carob Restaurant & Bar Deniz Ürünlü Pizza

Biz de burada bir Carop Pizza (42 TL) ve bir Deniz Ürünlü Pizza (42 TL) söyledik. Yanına ise bir kadeh kırmızı şarap (17 TL) ve demleme çay (9 TL) aldık. Bahşişle birlikte 125 TL ödedik.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Carob Restaurant & Bar

Fiyatlar gelince böyle bir yer için bence gayet iyi. Manzara harika. Authentic Italian Cuisine markası buraya çok fazla. İtalyan pizzası yiyeceğim diyorsanız çok fazla beklentiye girmeyin. Bu şartlarda burayı tavsiye ederim.

Adres: 20 Temmuz Kordonboyu Caddesi, Girne 99300  Tel: 0533 863 33 33

-Arkın Palm Beach Hotel

2007 yılında muhteşem bir tatil geçirdiğimiz Palm Beach Hotel’e tekrar gelmek bu seneye nasip oldu. O dönemde bu otele öğlenleri rahat gezebilmek amacıyla yarım pansiyon üzerinden gelmiştik.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Arkın Palm Beach Hotel

O zaman muhteşem deniz ve plajından çok memnun kaldığımız tarihi otelin hem dış görünümü hem de adı değişmiş. Adı Arkın Palm Beach Hotel olmuş.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Arkın Palm Beach Hotel

O dönemde otelin yemekleri bir yana her öğlen hamburger yiyorduk. Çünkü otelin kendine özgü neredeyse bir ekmek büyüklüğündeki mega hamburger menüleri denizden çıktıktan sonra öğle yemeğimiz için en sevdiğimiz menü idi.  Hala da tadı aklımızda…

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Arkın Palm Beach Hotel

Çok şanslıyız ki otel değişse de mutfak anlayışları değişmemiş ve o mega hamburger menüleri hala yapılıyor. Karnımız da bayağı acıktığı için deniz manzarası eşliğinde o hamburger menülerden söyledik. Hala çok güzellerdi.

Arkın Palm Beach Hotel Hamburger Menü

Fiyatlara gelince iki Mega Hamburger (90 TL), bir Miller (22 TL), bir patates kızartması (16 TL) ve bir portakal suyu  (18 TL) için bahşiş dahil 150 TL (2020) ödedik. Biraz pahalı gelebilir ama inanın buna değer. Gönül rahatlığıyla ailenizle birlikte tercih edebilirsiniz. 

Çalışma Saatleri:Her gün 12:00-00:00 Int: https://www.arkinpalmbeachhotel.com/index.php

Adres: Kemal Server Cd., Namık Kemal Mh., 94509 Gazimağusa Tel: (0392) 366 20 00

-Petek Pastahanesi

KKTC’de pastahane denince akla ilk olarak Petek Pastahanesi, tatlı denince de Kıbrıs Tatlısı geliyor.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Petek Pastahanesi

Biz de Arkın Palm Beach Hotel’de aldığımız öğle yemeğinden sonra Gazimağusa kale içinde bulunan Petek Pastahanesi’ne gittik.

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Petek Pastahanesi

Otantik ve keyifli bir mekan yaratmışlar. Daha çok gençliğin buluşma yeri gibi. Burada kahvaltı almanız da mümkün.

Petek Pastahanesi Kıbrıs Tatlısı

Biz burada Kıbrıs Tatlısı yedik. Açıkçası bana çok şerbetli geldi. Tatlar kişiye göre değişir tabii ki ama sanırım ben bir daha yemem.

Petek Pastahanesi Kıbrıs Tatlısı

Genel olarak tatlılar 15-20 TL. Çay 5 TL idi. 50 TL hesap ödeyip (2020) mekandan ayrıldık. Başka tatlıları denemek için tavsiye edebilirim.

Çalışma Saatleri:Her gün 06:00-00:00 Int: http://www.petekpastahanesi.com/

Adres: Liman Yolu Sk, Gazimağusa 99450 Tel: (0392) 366 13 55

Değerlendirme

KKTC’de Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yöresel tatları deneyimleyip sizlere de aktarmaya çalıştım. İşinize yarayacağını umar mutlu geziler dilerim. Yeni yazılarda görüşmek üzere…

KKTC ile ilgili diğer yazılarımız için KKTC Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz.

Exit mobile version