Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Lindøya Adası Gezimiz

Yazı Dizisi : Oslo Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Oslo Fiyordu’ndaki ikinci yazım en çok yerleşimin olduğu Lindøya Adası Gezimiz ile ilgili olacak. Başkentin hemen güneyinde yer alan Lindøya Adası Gamle Oslo ilçesi’ne bağlı.

Adada yaşam 1700’lü yıllardan itibaren başlamış. 1920’li yıllarda ada Norveç havayolu şirketi Det Norske Luftfartrederi ve bahse konu şirkete ait deniz uçakları için üs görevi görmüş.

Bugün ise kırmızı, sarı ve yeşil yaklaşık 300 kadar yazlık ev ile sanırım fiyordun en pastoral ve bana göre ise en güzel adası. Genel olarak adalar içerisinde nüfus bakımından en çok yerleşim olan yer. 

Lindøya Adası

Adalılar burada o kadar güzel bir düzen kurmuşlar ki sanki her şeyimiz var tek isteğimiz burada ölmek gibi bir hava hakim.

Lindøya Adası Haritası

Adanın kuzey ve orta bölgeleri ise doğa rezervleri olarak kabul ediliyor. 

Tekne Bakım Tesisleri

Adanın doğu bölgesi daha çok tekne bakım işlerine ayrılmış durumda. Bu teknelerin çoğu da görülen ev sahiplerine ait zaten.

Adada Balıkçılık

Ayrıca gördüğüm kadarıyla buradaki adalar içerisinde yaşam da olması sebebiyle balıkçılık yapılan tek ada da bu ada. Evet artık yolculuğumuza başlayabiliriz sanırım.

Adanın Denizden Görünümü

Norveç para birimi Norveç Kronu (NOK). Burada ödeyeceğiniz her 1 Norveç Kronu (NOK) = 0,67 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Lindøya Adası Gezisi

Lindøya Adası’na Ulaşım

Ada Oslo Fiyordu B1 Adalar Hattı üzerinde bulunuyor.

Oslo B1 Adalar Hattı

B1 Adalar Hattı Aker Brygge-Hovedøya-Bleikøya-Gressholmen-Lindøya øst-Lindøya vest-Nakkholmen-Hovedøya-Aker Brygge rotasında 1 saatte tamamlanan bir hat.

Aker Brygge

Feribot seferleri 07:30’da başlıyor. Adalarda bilet satışı yok. Bu nedenle ücreti gidiş dönüş olarak alıyorlar. 

Aker Brygge

Tek yön feribot bileti 36 NOK (6-17 yaş çocuklar için ücret yarıya düşüyor.), teknede alırsanız 56 NOK. 

Lindøya Adası Yolunda

Oslo Pass Kartı ya da Günlük Kart sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz. Lindøya vest  ve Lindøya øst olmak üzere adanın 2 iskelesi var. Tekne gelirken önce doğu sonra dönerken batı iskelesine uğruyor.

Lindøya øst İskelesi’ne Varış
Lindøya øst İskelesi’ne Varış

Adaya varmak 15-20 dakika sürüyor. Son feribot seferi 17:58’da bitiyor. Saatler ve iskeleler için tıklayınız.

Lindøya Adası

Planımız adanın Lindøya øst İskelesi’nde inip bütün adayı kat ettikten sonra Lindøya vest İskelesi’nden geri dönmek. Bu çerçevede ilk olarak yokuş yukarı batıya doğru yol alıyoruz.

-Adanın Güneydoğu Bölümü

İlk olarak danın güneydoğu bölümünü gezeceğiz.

Adanın Güneydoğu Bölümünde Bir Ev

İlk dikkatimizi çeken sarı boyalı evler oluyor. Özellikle hava açık iken bu renk harika gözüküyor. 

Lindøya Adası

Ben de dayanamayıp burada bir fotoğraf çekiliyorum.

Lindøya Adası

Gördüğünüz gibi dışarıya kardan yağmurdan etkilenmeyen oturma grupları koymuşlar. Hemen yanında da barbekü donanımı var.

Lindøya Adası

İşte başka bir ev. Burası Norveç olmasına rağmen Nisan ayında insanlar evlerinin bahçesinde çıplak oturabiliyor.

Rehberli Tur Yapan Turist Grupları

Biz bağımsız olarak gezerken etrafta rehberli tur yapan turist gruplarına rastlıyoruz. Selamlaşıp devam ediyoruz.

Lindøya Adası

Şu an adanın en yüksek tepe konumundayız. Adanın tüm güney bölümünü buradan izleyebiliyoruz. 

Lindøya Adası

Biraz daha batıya gittiğimizde yeni bir bot iskelesine rastlıyoruz. Hemen üzerinde de bu görüntüye. Aklıma İstanbul geliyor. Bizim insanımız yazlık bölgelerde bile site adıyla iç içe otururken böyle bir yaşama sahip olmak….

Kabel İskelesi

Adada yüzmek için en iyi yerler adanın bu bölümünde bulunuyor. Kabel Sokağı da denen bu bölüm tamamen kayalık sağlam bir zemine sahip. 

Lindøya Adası

Tekrar geri döndüğümüzde tepede bu güzel çizgi film evi ile karşılaşıyoruz. Baharda çiçek açan ağaçlarla birlikte harika bir sahne oluşturmuş.

Kapıların Giriş Bölümleri

Geri dönerken evlerin girişleri dikkatimi çekiyor. Kapıların giriş bölümlerine tablo asabilecek kadar estetik sahibiler.

Lindøya Adası

Aslında bu ev bizim belki de ileride oturmak istediğimiz hayalimizdeki sarı panjurlu ev. Anı olması ve ileride bu renkleri kullanmak maksadıyla fotoğraf çekmeyi ihmal etmiyoruz.

Lindøya Adası

İnanılmaz değil mi? Bu muhteşem fotoğrafları da çekildikten sonra artık tepeden inip adanın orta bölgesine geçiyoruz. 

-Adanın Orta Bölümü

Tepeden indikten sonra yat limanı için oluşturulan alanın kenarından geçerken adanın ne kadar sağlam bir zemine sahip olduğunu kendi gözümüzle görüyoruz.

Adanın Zemin Altyapısı

Bu konu ile ilgili soru sorduğum bir adanın yerlisi de düşüncelerimizi kesin olarak teyit ediyor.

Stamhuset

Adanın orta bölümünde daha değişik şekilli çiftlik evleri ile karşılaşıyoruz. Bu gördüğünüz ev ise 1750’li yıllarda bir han olarak kullanılan adaya gelenlerin konakladığı “Stamhuset”.

Stamhuset

Evin kapısında yazan bu işaret hepimizi gülümsetiyor.

Lindøya Adası

ve yine basit ama muhteşem bir ev.

Lindøya Adası

Kim böyle bir evde oturmak istemez ki…

Orman Yolu

Adanın artık doğa rezervleri olarak kabul edildiğinden orta bölgelerinde ilerliyoruz. Burada bir futbol sahası/etkinlik alanı ile karşılaşıyoruz.

Videoda da göreceğiniz gibi bu bölgede flora ve fauna ciddi şekilde korunuyor. Bu nedenle burada kamp kuramaz veya ateş yakamazsınız! Ancak uyarılara göre böğürtlen ya da mantar toplayıp balık tutabiliyorsunuz.

Gölet

Etkinlik sahasının biraz ilerisinde bir doğal gölet ile karşılaşıyoruz. Böyle küçük bir adada bir de gölet olması gerçekten harika.

Gölet

Burası sanırım aynı zamanda adanın toplanma yeri de. Bir süpermarket ve çocuklar için lunapark aletleri bile var.  Adanın orta bölümünde yer alan doğa rezervleri de bitirip artık adanın batı tarafına geçiyoruz.  

-Adanın Kuzeybatı Bölümü

Adanın batı tarafında dikkatimizi çeken şey güneydoğu tarafında olduğu gibi dağınık bir yerleşim yerine toplu bir yerleşim olması.

Lindøya Adası
Adanın Kuzeybatı Bölümünde Bir Ev

Buradaki evler de doğudaki evler gibi hayatın tüm tadını çıkarmak için yapılmış rengarenk evler.

Dışarıda Bulunan Ev Donanımları

Buradaki evlerde de en çok dikkatimi çeken husus evlerin hepsinin tam donanımlı olması ve bu donanımların da dışarıda olması oldu.

Dışarıda Bulunan Ev Donanımları

Açıkçası bu kadar soğuk bir ülkede bu donanımlar dışarıda ve özgür iken ülkemizde hala geçerli olan site anlayışının ne kadar hayat fakiri olduğunu görüyorsunuz.

Lindøya Adası
Lindøya Adası

Burada da adadan ayrılmadan önce son fotoğraflarımızı çekiliyoruz.

Lindøya Adası Geri Dönüş

Yaptığımız gezi sonucunda geri dönmek üzere batı iskelesine ulaştık ve malesef istemesek de artık geri dönme vakti geldi. 

Geri Dönüş
Geri Dönüş

Oslo’ya yolu düşen herkesin bu adayı görmesini tavsiye ediyorum. Adaları gezmeye devam edeceğiz. Bundan sonraki gezi noktamız Hovedøya Adası olacak. Sağlıcakla Kalın.

Oslo ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Oslo Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version