Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sognsvann Gölü, Kuzeyde Bir Cennet

Yazı Dizisi : Oslo Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Sognsvann Gölü, Kuzeyde Bir Cennet. Genel olarak cennet diye tabir ettiğimiz güzellikler büyük şehirlere yakın olmaz ama insanlar doğa sever olunca bunun olabileceği işte burada net şekilde karşımıza çıkıyor.

Gölün suyu 1876-1967 yılları arasında başkentin içme su rezervi olarak bile kullanılmış. İnanın bugün bile kullanabilecek kadar da temiz bir göl.

40 hektarlık bir alanı kaplayan gölün çevresi ormanlarla çevrili. Bugün popüler bir dinlence ve spor alanı olarak kullanılıyor.  

Sognsvann Gölü

Özellikle de milli sporcularca kışın kros kayağı yazın da nefes açma koşuları yapılıyormuş. 

Sognsvann Gölü

Norveç para birimi Norveç Kronu (NOK). Burada ödeyeceğiniz her 1 Norveç Kronu (NOK) = 0,67 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Sognsvann Gölü

Sognsvann Gölü’ne Ulaşım

Göl, Oslo’nun 8 km kuzeyinde bulunuyor. 

Adres: Nordmarka 0890 Oslo, Norveç  Int: https://www.visitoslo.com/en/product/?TLp=181560

Nationaltheatret Metro Durağı

Buraya en kolay T-bane Nationaltheatret Metro Durağı’ndan 6 Numaralı Yeşil hatta binip Sognsvann Metro Durağı’nda inerek ulaşabilirsiniz.

Sognsvann’a Giden Metro

Merak etmeyin durağı kaçırmazsınız çünkü ineceğiniz yer son durak. 30 dakika süren bu yolculuk muhteşem ve etkileyici manzaralara sahip. İşin ilginci metroda çok fazla sporcu görüp şaşıracaksınız.

Tek yön bilet ücreti 36 NOK. Biletleri biletmatiklerden ya da satış noktalarından alabilirsiniz. ıOslo Pass sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

Sognsvann Metro Durağı

Metro durağından indikten sonra göle doğru 10-15 dakika kadar yürüyeceksiniz hepsi bu.

Tavsiye etmiyorum ama arabayla gelirseniz ücretsiz park yeri imkanı da var. 

Sonnsvann Gölü ve Çevresi

-Koşu

Norveçliler inanılmaz fit insanlar. Fit olmaya da çok fazla önem veriyorlar.

Sognsvann Gölü Koşan İnsanlar

Özellikle de genç kız ve erkeklerde inanılmaz bir fit olma isteği tespit ettim. Aslında çok çok güzel, fit ve yakışıklı olmalarına rağmen gençlerin bu isteği açıkçası beni inanılmaz etkiledi. 

Koşan İnsanlar

Zaten halk olarak kilolu olanlara ciddi bir ezici bakış söz konusu. Bariz bir şekilde kilolu olmayı ya da kilo verememeyi bir acizlik hatta hastalık olarak görüyorlar. 

-Yürüyüş

Göl ve çevresi şehre yakın en iyi yürüyüş rotaları arasında gösteriliyor. Trenle bile rahatlıkla gelindiği için halk tarafından da çok tercih edilen bir yer.

Sognsvann Gölü Çevresinde Yürüyen İnsanlar

Gölün etrafı yaklaşık olarak 3,5 km. Gölün denizden yüksekliği ise 185 m civarında. 

Yürüyen İnsanlar

Yani ağaçlık olması ile birlikte bir oksijen deposu olduğundan Oslolu doktorlar tarafından bile yürüyüş için hedef gösterilen bir yermiş. Bu nedenle de 70 yaş üstünü bile spor yaparken görebiliyorsunuz.

-Yüzmek

Yalan söylemeye gerek yok. Buraya gelene kadar Norveçte yüzüldüğünü bilmiyordum. Meğerse Nisan ayında bile Norveç’te yüzülebiliyormuş.

Sognsvann Gölü Yüzen İnsanlar

Koşan insanlar bir yana yüzen insanlar görmek ciddi anlamda beni şaşırttı. Belki gölün dipten kaynak sularıyla beslendiğini düşünebilirsiniz.  

Sognsvann Gölü Yüzen İnsanlar

Hayır arkadaşlar Oslo körfezinde de aynı görüntüleri gördüm. Hani Norveç’in çok soğuk olduğu söylenen hikayelere nazire yaparcasına bu görüntüleri özellikle sizlere aktarmak istedim. Şaşkınım.

Sognsvann Gölü Yüzen İnsanlar

Bunun dışında biz göl kenarında oturup sohbet ederken yanımıza ufaktan sporcu olduğu belli küçük bir yüzücü geldi. Yaklaşık 10 dakika kadar yanındaki yaşlı adamın yönetiminde ısındı. 

Yüzen İnsanlar

Tabii ki biraz önce çıplak yüzenleri gördükten sonra suyun soğukluğu ile ilgili bir endişemiz yok. Karşı adaya kadar gidip dönecek diye düşünürken yüzücü küçük kızın adayı sollayıp karşı kıyıya gittiğini, antrenörünün de bisiklet ile aynı yönde hareket ettiğini gördük. 

Yüzen İnsanlar

Yüzücü kız o kadar hızlı yüzüyordu ki yaklaşık 15 dakika sonra karşı kıyıya kadar yüzüp geri geldi. Gölden çıkarken oldukça mutluydu. Sanırım iyi bir derece yapmıştı. Konuşmalardan anladık ki antrenörü de babasıymış. Kendisi de milli takım için finallere hazırlanıyormuş. Şu Norveçliler gerçekten sporcu bir millet.

-Çocuklar

Burası çocuklar için de bir eğitim alanı gibi.

Sognsvann Gölü ve Çocuklar

Norveçliler çok hayvan sever insanlar. Neredeyse her evde mutlaka bir hayvan var.

Çocuklar ve Ördekler

Doğal olarak bu durum da çocukların hayvanlara olan sevgisine katkıda bulunuyor.

Sognsvann Gölü ve Çocuklar

Özellikle de çok fazla çocuğu burada köpekleri ile gezerken ya da oynarken görebiliyorsunuz.

Sognsvann Gölü ve Çocuklar

Aileler ise bunu en iyi şekilde destekliyor. İşte bu ortamı sağlayan güzel yerlerden biri de Sognsvann Gölü.

-Kitap

Norveçliler çok okuyan insanlar. Toplu ulaşım kullandığınız zaman en çok dikkatini çeken herkesin spora gitmesi ya da kitap okuması olacak. 

Sognsvann Gölü ve Kitap

Genel olarak biz böyle ortamlarda mangal yaparken onlar kitap okuyor.

-Piknik

Böyle bir ortam olunca biz de olsa hemen mangallar yapılır. 

Sognsvann Gölü ve Piknik

Orası Norveç olunca tabii ki mangal anlayışı pikniğe dönüyor. Ancak şunu belirtmem gerekiyor.

Sognsvann Gölü ve Piknik

Ancak şunu belirtmem gerekiyor. İzin var mıbilemiyorum ama daha gerilerde ateş yakıp mangal yapanları da gördüm. Muhtemelen mangala da izin var gibi.

-Yemek 

Yemek işini burada halletmek isteyenler için küçük bir büfe de yapılmış.

Sognsvann Gölü ve Yemek

Daha çok fastfood ve içecek üzerine satış yapan bir yer.

Değerlendirme

Açıkçası dedikleri kadar güzelmiş. otel tavsiyesi üzerine geldik. Geldiğimize de gerçekten deydi. Mutlaka tavsiye ediyorum.

Sognsvann Gölü

Güneşi burada batırın. Doğayı içinize çektiğiniz için bu gerçekten çok iyi bir deneyim. Çimlerin üzerinde güneşlenebilir ve kitap dahi okuyabilirsiniz.

Oslo ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Oslo Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version