Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Grünerløkka, Muhteşem Bir Kentsel Dönüşüm Örneği

Yazı Dizisi : Oslo Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Yaprak Bilge Çelebioğlu

Şehrin Yeşil Akciğeri Grünerløkka, Muhteşem Bir Kentsel Dönüşüm Örneği. 4,75 km² alanıyla bir zamanlar şehrin kuzeyinde Oslo’nun sanayi bölgesini oluşturan bir ilçe. Nüfusu ise 50.000 civarında.

1858 yılında başkente bağlanmış. O zamanlar geleneksel işçi sınıfı bölgesiymiş. 20. yüzyılın sonlarında bölgede bir soylulaştırma süreci yaşanmış. Bugün ise doğası, sanatı, barları, konser mekanları ve keyifli kafeleri ile popüler bir bölgesi.

Sınırları ise bugün daha çok Akerselva Nehri’nin doğusunda eski endüstriyel binaların arkasında yer alıyor. 

Grünerløkka

BuradaAkerselva Nehri kenarında yürüyüş yaparak veya bisiklet sürerek ya da parklarda piknik yaparak açık hava aktivitelerinin keyfini çıkarabiliyorsunuz. 

Grünerløkka

Norveç para birimi Norveç Kronu (NOK). Burada ödeyeceğiniz her 1 Norveç Kronu (NOK) = 0,67 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Grünerløkka Gezisi

Grünerløkka’ya Ulaşım

Burası Oslo’nun merkezinin 3 km kuzeyinde yer alıyor. Buraya merkezden otobüs, tram ve metro ile ulaşabilirsiniz.

Grünerløkka Haritası

Buraya metro (T-bane) ile tüm hatlardan Tøyen Metro Durağı’nda, 17 Numaralı Tram ile Lakkegata Skole Tram Durağı’nda, 20 Numaralı Otobüs ile Munch-Museet Otobüs Durağı’nda, 31 Numaralı Otobüs ile Lakkegata Skole Otobüs Durağı’nda ve 60 Numaralı Otobüs ile Tøyen Kirke ya da Tøyen Skole Otobüs Duraklarından birinde inerek 5 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. Duraklar ve saatler vb. ayrıntılar için tıklayınız.

Grünerløkka

Tek yön bilet ücreti biletmatiklerden ya da satış noktalarından alırsanız 36 NOK, şoförden alırsanız 56 NOK. Oslo Pass sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

Grünerløkka’da Gezilecek Yerler

Akerselva Nehri ve Çevresi

Akerselva nehri, Oslo’nun en büyük gölü olan Maridalsvannet’ten başlayıp Oslo Fiyordu’na kadar devam ediyor. 

Akerselva Nehri

Nehir boyunca şelaleler, yüzme noktaları, balıkçılık alanları, ormanlık alanlar ve 8 kilometrelik yürüyüş parkurları bulunuyor. 

Bugün Oslo’da “yeşil akciğer” rolü verilen Akerselva yeşil parkları ve bereketli doğası ile popüler bir dinlenme alanı.

Akerselva Nehri

Akerselva, 19. yüzyılın ikinci yarısında Norveç’in sanayileşmesinin beşiğiymiş. O zamanlar nehrin her iki yakasında bugün kalıntılarını görebileceğiniz, değirmenler, tekstil fabrikaları ve mekanik atölyeleri varmış.

Akerselva Nehri

Bugün ise şişme bota atlayıp kürek çekebileceğiniz bir yer. Mad Goats şirketi, Akerselva Nehri boyunca kano turları düzenliyor. Turlar hem yeni başlayanlar hem de deneyimli kürekçiler için oldukça uygun.

Anker Park

Burası Akerselva Nehri etrafındaki en geniş alan. Kulturkirken Jakob’un hemen arka tarafında yer alıyor. 

Anker Park
Anker Park

Gençlerin de uğrak yeri. Daha çok nehir kenarında öğle yemeği yemek ya da bir şeyler içmek için kullanılıyor. 

Anker Park

Her tarafta doğaya özgü ve onunla bütünleşmiş heykeller var. Tabii ki hiç biri kırılmamış.

Ankerbrua

Ankerbrua, Torggata’nın bir uzantısı olarak hizmet etmek üzere Aker Nehri (Akerselva) üzerine 1926 yılında inşa edilmiş.

Ankerbrua

Şehir merkezini Grünerløkka’ya bağlıyor. 

Ankerbrua

Köprü, her köşesinde bir tane olmak üzere üzerinde bulunan 4 bronz heykel nedeniyle Masal Köprüsü Eventyrbrua) olarak adlandırılmış. 

Ankerbrua

Bu heykeller Norveçli heykeltıraş ve sanatçı Dyre Vaa tarafından tasarlanmış. Her heykel, farklı bir Norveç masal kahramanını temsil ediyor.

Ankerbrua

Bunlar; efsanevi bir geyik avcısı olan ve Henrik Ibsen’in ünlü eseri Per Gynt’i tasvir eden bir ren geyiği üzerindeki adam, büyük bir mavi öküzün arkasındaki kötü üvey annesinden kaçan Norveç Külkedisi Kari Trestakk, kötü bir cadı ile evlenmeyi reddettikten sonra günlerini kutup ayısı olarak geçirmek için lanetlenen Kvitebjørn kong Valemon ve üzerinde eşini temsil eden bir kadın ve linç edilmek üzereyken son dileği olarak kimsenin dans etmeye direnemeyeceği bir keman dileyen Veslefrikk med fela.

-Kulturkirken Jakob

Oslo’da 1880 yılında inşa edilmiş bir kilise. Kilisenin mimarı Georg Andreas Bull.

Kulturkirken Jakob

Adres: Hausmanns gate 14, 0182 Oslo, Norveç Tel: +47 22 99 34 50

-Oslo Botanik Bahçesi (Oslo Botaniske Hage)

Oslo Botanik Bahçesi (Oslo Botaniske Hage), ülkenin en eski botanik bahçesi olması nedeniyle Grünerløkka’da önemli bir gezi noktası.

Oslo Botanik Bahçesi (Oslo Botaniske Hage)

Yürümek ve rahatlamak için güzel bir yer. Köpeğinizi gezebilir, yürüyüşe çıkabilir, arkadaşlarınızla veya ailenizle birlikte piknik yapabilir ya da gerçekten çok şey öğrenebilirsiniz. Niye mi? Çünkü botanik bahçesinde 7500’ü eşsiz türlerden 75.000 bitki bulunuyor. 

Oslo Botanik Bahçesi (Oslo Botaniske Hage)

Bugün bahçe kendi alanında bir çok müzeyi de barındırırken Oslolular bahçeyi spor için de kullanıyor. 

Oslo Botanik Bahçesi (Oslo Botaniske Hage)

Oslo Botanik Bahçesi’ne Ulaşım, Oslo Botanik Bahçesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri ve Oslo Botanik Bahçesi ile ilgili bilgi ve fotoğrafları Oslo Botanik Bahçesi (Oslo Botaniske Hage) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Munch Müzesi (Munchmuseet)

Munch Müzesi (Munchmuseet), Norveç’in en ünlü sanatçılarından biri olarak kabul edilen Edvard Munch’un eserlerinin sergilendiği bir müze. 

Munch Müzesi (Munchmuseet)

Müze, sanatçının doğumundan tam 100 yıl sonra 1963 yılında sanat severler için hizmete açılmış. Müzenin mimarları Gunnar Fougner ve Einar Myklebust. 

Munch Müzesi (Munchmuseet)

Munch, Dünya literatüründe Modernizmin en önemli sanatçılarından biri olarak gösteriliyor. Ancak Dünyaca meşhur olmasını modern insanın varoluşsal kaygı ve umutsuzluğunun bir ifadesini temsil eden tablosu “Çığlık” sağlamış.

Munch Müzesi (Munchmuseet)

Munch Müzesi’ne Ulaşım, Munch Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri, Edvard Munch ve Munch Müzesi (Munchmuseet) ile ilgili bilgi ve fotoğrafları Munch Müzesi (Munchmuseet) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Grünerløkka’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Mathallen Oslo

Bu konudaki ilk tavsiyem Mathallen Oslo. Burası bir yemek cenneti.

Grünerløkka Mathallen Oslo

Burası için Norveç ve yurt dışından yüksek kaliteli ürünler ve yemekler sunan 30’dan fazla özel mağaza, kafe ve lokanta içeren kapalı bir gıda pazarı da diyebiliriz.

Burada, şehrin başka bir yerinde bulamayacağınız ürünleri ve ürünleriyle gurur duyan, memnuniyetle yiyecekler hakkında konuşup size iyi tavsiyeler verecek personel ile tanışabilirsiniz. 

Mathallen Oslo Hitchhiker

Bizim buradaki tercihimiz Dünya’nın dört bir yanından gelen sokak yiyeceklerinden esinlenerek menü oluşturan Hitchhiker yani Otostopçu oldu.

Mathallen Oslo 2. katında yer alan restoran için ayrıntılı bilgi ve fotoğrafları Oslo’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Ingensteds

Bunun dışında tavsiyem Ingensteds.

Grünerløkka Ingensteds

Burası Akerselva Nehri’nin hemen yanındaki Indigo Tekstil Fabrikasının eski tesislerinde oluşturulmuş bir kulüp ve kültürel merkez.

Grünerløkka Ingensteds

Burada olabilirseniz her Cuma ve Cumartesi düzenli kulüp gecelerinin yanı sıra çok çeşitli kültürel etkinliklere, konserlere ev sahipliği yapıyor. 

Grünerløkka Ingensteds Bortenfor

Kulübün en çok tercih edilen yeri ise nehir kenarında bulunan Bortenfor Barı.

Grünerløkka Ingensteds Bortenfor

Kulüp Cuma ve Cumartesi 22:00-03:00 saatleri arasında açık. Bortenfor ise pazartesi hariç hafta içi 18.00 açılıp 01:00’da (Hafta sonu 16:00-03:00) kapanıyor. 

Adres: Brenneriveien 7, 0182 Oslo, Norveç Tel: +47 922 66 683

Grünerløkka’da Nerede Kalınır?

Bu konudaki net tavsiyem Oslo’nun merkezi ile Grünerløkka’ya geçiş bölgesinde kalan 3 yıldızlı Anker Hotel. Yan binasında talep edenler için hostel ve daire hizmeti de veriyor.

Grünerløkka Anker Hotel

Merkeze olan 1,1 km mesafesi, şehrin en işlek ana caddesi Karl Johans Caddesi (Karl Johans Gate)’ne yürüyerek 15 dakika uzaklıkta olması ile özellikle gezgin çiftler tarafından tercih edilen bir otel.

Grünerløkka Anker Hotel

Akerselva Nehri ve Grünerløkka bölgesinin şık restoran, kafe ve mağazalarına oldukça yakın. Doğa, parklar ve yürüyüş ile ilgilenen gezginler için harika bir seçenek.

Grünerløkka Anker Hotel

Bahar döneminde bile Oslo soğuk olmasına rağmen yerden ısıtma sistemine sahip odaları ile lüks diyebileceğim özelliklere sahip.

Grünerløkka Heimdalsgata Tram Durağı

Üstelik her yere toplu ulaşım imkanı da var. 

Grünerløkka Anker Hotel

Bu otelde muhteşem bir kahvaltı dahil 2 kişi günlük 73 € karşılığında kalabilirsiniz. Fiyat maliyet dengesi açısından oldukça güzel bir otel. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Değerlendirme

Sizlerinde gördüğü gibi Norveçliler Grünerløkka’yı, Muhteşem Bir Kentsel Dönüşüm Örneği göstererek tam bir doğa harikası haline getirmişler.

Müzeler olduğu kadar diğer etkinlikler de dikkat çekiyor. Bu nedenle Oslo’ya gelirseniz buraya uğramayı ihmal etmeyin. Yeni yazılarda görüşmek üzere….

Oslo ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Oslo Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version