Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Munch Müzesi (Munchmuseet)

Yazı Dizisi : Oslo Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Yaprak Bilge Çelebioğlu

Munch Müzesi (Munchmuseet), Norveç’in en ünlü sanatçılarından biri olarak kabul edilen Edvard Munch’un eserlerinin sergilendiği bir müze. 

Munch, Dünya literatüründe Modernizmin en önemli sanatçılarından biri olarak gösteriliyor.

İlk çıkışını 1880’lerde yapan Munch 1944 yılında ölümüne kadar resim, grafik, çizim, heykel, fotoğraf ve film alanındaki çalışmalar yapmış.

1890’larda Sembolist hareketin bir parçasıyken 1900’lerden itibaren Ekspresyonist Sanatın öncüsü olmuş. 

Ancak Dünyaca meşhur olmasını modern insanın varoluşsal kaygı ve umutsuzluğunun bir ifadesini temsil eden tablosu “Çığlık” sağlamış.

Edvard Munch

Norveç para birimi Norveç Kronu (NOK). Burada ödeyeceğiniz her 1 Norveç Kronu (NOK) = 0,67 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Munch Müzesi Gezisi

Munch Müzesi (Munchmuseet)’ne Ulaşım

Burası yürüyerek Oslo’nun merkezine 3 km uzaklıkta bulunan Başkentin merkez ilçelerinden Grünerløkka İlçesi sınırları içerisinde buluyor. 

Adres: Tøyengata 53, 0578 Oslo, Norway Tel: +47 23 49 35 00

Int: https://munchmuseet.no/en/

17 Numaralı Tram

Buraya metro (T-bane) ile tüm hatlardan Tøyen Metro Durağı’nda, 17 Numaralı Tram ile Lakkegata Skole Tram Durağı’nda, 20 Numaralı Otobüs ile Munch-Museet Otobüs Durağı’nda inerek 5 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.

Tek yön bilet ücreti biletmatiklerden ya da satış noktalarından alırsanız 36 NOK, şoförden alırsanız 56 NOK. Oslo Pass sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

Munch Müzesi (Munchmuseet) Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Müzeye kişi başı 120 NOK ödeyerek girebilirsiniz. 19 yaş altındaki çocuklardan ve Oslo Pass sahibi olanlardan ücret alınmıyor.

Müze her gün 10:00-16:00 saatleri arasında ziyarete açık. 

Oslo Botanik Bahçesi (Oslo Botaniske Hage)

Bu müzeyle birlikte Oslo Botanik Bahçesi (Oslo Botaniske Hage)‘ni de ziyaret edebilirsiniz.

Eğer arabanız varsa içeride değil ama Oslo Botanik Bahçesi (Oslo Botaniske Hage) Monrads Gate girişinde ücretsiz otopark imkanı da var.

Edvard Munch (1863-1944)

Edvard 12 Aralık 1863 tarihinde Engelaug’da doğmuş. 1864 yılında ailesi bugünkü Oslo’ya yani Kristiania’ya taşınmış.

Munch Müzesi (Munchmuseet)

Daha 5 yaşındayken tüberkülozdan annesini  sonra da küçük kız kardeşini kaybetmiş. Ölü Anne, Hasta Odasında Ölüm ve Hasta Çocuk gibi resimlerinde işte bu dönemdeki duygularını dile getirmeye çalışmış.

1880 yılında Kristiania Teknik Koleji’nde bir yıl mühendis olarak eğitim aldıktan sonra, Munch resmin hayatının işi olacağına karar vermiş ve Kristiania’daki Kraliyet Sanat ve Tasarım Okulu’na kaydolmuş.

Çalışmaları ilk kez 1883 yılında Kristiania’daki büyük Sanayi ve Sanat Sergisinde halk ile buluşmuş.

Munch Müzesi (Munchmuseet)

Bundan sonra çeşitli büyük sergilerde sergilenen çalışmaları büyük ressamlarca ve sanat severler ile tanışmasını sağlamış.

İlk kişisel sergisini 1889 yılında Kristiania’da açmış. Çok başarılı bulununca bu tarihten itibaren devlet destekli olarak Dünya’nın en büyük resim sergilerinde tablolarını sergilemiş.

Munch Müzesi (Munchmuseet)

1891 yılında ilk tablosu Night in Nice Ulusal Galeri tarafından satın alınmış.

1896 yılında Paris’te Dünyaca ünlü Modern insanın varoluşsal kaygı ve umutsuzluğunun bir ifadesini temsil eden tablosu çığlığı resmetmiş.

Munch Müzesi (Munchmuseet)

1900’lü yıllara gelindiğinde Avrupa’nın her yerinde tanınan ve tüm sergilere davet edilen bir sanatçı olmuş. 1944 yılında Oslo’da öldüğünde geride 1.150 resim, 17.800 baskı, 4.500 sulu boya çizim ve 13 heykel bırakmış.

Munch Müzesi (Munchmuseet)

Munch’un ölümünden sonra tüm eserleri sergilenmek üzere Oslo Şehri’ne bağışlanmış. Oslo şehri de 1946 yılında  bir Munch Müzesi inşa etme kararını almış.

1950’lerin ortalarında Oslo Belediye Meclisi, müzeyi Oslo’nun doğusunda sanatçının ömrünün çoğunu geçirdiği Grünerløkka semti Tøyen’de inşa etmeye karar vermiş.

Munch Müzesi (Munchmuseet)

Müze, sanatçının doğumundan tam 100 yıl sonra 1963 yılında sanat severler için hizmete açılmış. Müzenin mimarları Gunnar Fougner ve Einar Myklebust. 

Munch Müzesi (Munchmuseet)

Eğer isterseniz sanatçıya yönelik sembollerin olduğu hediyelik eşyalardan da alabiliyorsunuz. Yeni yazılarda buluşmak üzere…

Oslo ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Oslo Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version