Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Oslo Ulaşım Sistemi

Yazı Dizisi : Oslo Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Oslo Ulaşım Sistemi mükemmel bir sistem. Tüm ulaşım modları oldukça mantıklı şekilde birbirine bağlanmış. Sistem gerçekten mükemmel çalışıyor.

Tüm boşluklar doldurulduğu için de toplu ulaşım özendirilmiş durumda. Bahse konu ulaşım sistemi sayesinde insanlar spor yapmaya bile trenle gidiyor. Gerçekten hayran oldum.

Tek sorun ise her şeyin olduğu gibi ulaşımın da onlar için değil ama bizler için gerçekten inanılmaz pahalı olması.

Oslo Ulaşım Sistemi

Bu nedenle de rahat dolaşabilmek için Oslo Ulaşım Sistemi hakkında bilgi sahibi olmak, en iyi alternatifi bilmek çok önemli. Şehirde neredeyse her türlü aracı kullandığım için rahatlıkla bu konuyu geniş şekilde ele alabilirim.

Norveç para birimi Norveç Kronu (NOK). Burada ödeyeceğiniz her 1 Norveç Kronu (NOK) = 0,67 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Oslo Ulaşım Sistemi

-Oslo Gardermoen Havalimanı (Oslo Lufthaven)(OSL)

Sabiha Gökçen Havalimanı
İstanbul Oslo Uçuşu

İstanbul-Oslo seferlerini ülkemizden hem THY hem de PGS yapıyor ve bu seferler yaklaşık 4 saat arasında sürüyor.

Oslo Gardermoen Havalimanı (Oslo Lufthaven)(OSL)

Oslo Gardermoen Havalimanı (Oslo Lufthaven)(OSL), şehir merkezinin 50 km kuzeyinde bulunuyor.

Oslo Ulaşım Sistemi Oslo Gardermoen Havalimanı (Oslo Lufthaven)(OSL)

Yıllık 26 milyon yolcu taşınan havalimanı aynı zamanda ülkenin de en büyük havaalanı. Oslo Ulaşım Sistemi içerisine de çok iyi adapte edilmiş. Donanım olarak da oldukça güzel bir havaalanı. 

-Giriş Çıkış ve Döviz İşlemleri

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Genel olarak bloglarda kişisel sağlık sigortalarının yapılmasının şart olduğu ve havaalanında kontrol edildiği ifade ediliyor. Norveç’e girişte kimsenin sağlık sigortasını görmek istemiyorlar ancak siz yine de kendi emniyetiniz için 30.000 € bedelli sağlık sigortası yaptırın.

Oslo Gardermoen Havalimanı (Oslo Lufthaven)(OSL)

8 günlük sigorta için ödeyeceğiniz bedel sadece 50 TL (2020). Riske atmaya değmez. Bu sizin güvenliğiniz için de olması gereken bir şey. Diğer taraftan girişte ne için geldiğiniz ve nerede kalacağınız konusunda hazırlıklı olun. Norveç artık çok fazla göç talebiyle usanmış durumda. Özellikle doğudan AB dışından gelenlere karşı inanılmaz titizler.

Oslo Gardermoen Havalimanı (Oslo Lufthaven)(OSL)

Ben her gittiğim yerde makinemi gösterip fotoğraf çekmeye geldim dediğimde genel olarak hoş karşılanıyordum. İş hiç uzamıyordu. Ancak bu kez mühür vuracak kadın memur yanımda eşim de olmasına, dönüş ve kalacak yer bilgilerini göstermeme rağmen o kadar fazla soru sordu ki daha önce fotoğraf çekmek için AB ülkelerinde defalarca dolaştığımı çok sevdikleri Danimarka ve Finlandiya’da bile bulunduğumu söyleyene kadar soru sormaya devam etti. Danimarka giriş çıkışı görünce de rahatladı ve mührü vurdu.

Oslo Gardermoen Havalimanı (Oslo Lufthaven)(OSL)

Yeri gelmişken telefondan iletişimden de bahsetmek istiyorum. Cep telefonum Türk Telekom. Burada direkt anlaşmaları yok. Ancak bir saatlik 65 TL (2020) limitli kullanım söz konusu. TELENOR, NETWORK ve MCP burada Türk Telekom’un anlaşmalı olduğu kurumlar. İnince telefonumu bu servise çevirdim. Bu bize Norveç’te fazlasıyla yetti. 

Oslo Gardermoen Havalimanı (Oslo Lufthaven)(OSL)

Döviz olayına gelince Norveç AB üyesi değil ve kendi para birimi olan Norveç Kronu (NOK) tüm Dünya’da geçerli bir para. Türkiye’de merkezi döviz büfelerinde NOK alış verişi yapılıyor en azından ısmarlayabilirsiniz. € ya da $ dönüşümlerine gereksiz komisyon vermek istemiyorsanız gelmeden önce Türkiye’de döviz büfelerinden yeterli miktarda NOK ile buraya gelin.

-Oslo Gardermoen Havalimanı (Oslo Lufthaven)(OSL)’ndan  Şehir Merkezine Ulaşım

Oslo Ulaşım Sistemi için en önemli kısım burası. Bu konuya girmeden Oslo Pass ile başlayalım. Bu kart havaalanı Zone 4 içerisinde kaldığı yani merkez bölge dışı olduğu için malesef havalimanı merkez ulaşımında geçerli değil. Yani her halükarda gidiş ve dönüşte bilet alacaksınız. Bu nedenle havalimanında bu kartı almak için zaman kaybetmenize gerek yok. Bu kart ile ilgili kullanım şeklimizi aşağıda ayrıntılı anlattım. 

Oslo Gardermoen Havalimanı (Oslo Lufthaven)(OSL)

Havalimanı şehir bağlantısı çok güzel şekilde düşünülmüş. Havalimanından tren ile direkt olarak ülkenin diğer şehirlerine gitmek mümkün. Bu da şehre girmek istemeyenler ya da aktarma yapmak istemeyenler için güzel bir zaman tasarrufu sağlıyor. Şehre ulaşım için önünüzde toplu ulaşım çerçevesinde otobüs ve tren olmak üzere 2 seçenek var. 

–Otobüs

Havalimanının hemen çıkışında yer alan Platform 11’den kalkan FB2 Numaralı Flybussen Otobüsleri sizi Oslo Otobüs Terminali (Oslo Bussterminal)’ne kadar bırakıyor. Böylece başka şehirlere gidecekseniz buradan devam etme imkanınız bulunuyor. Bu hat 8 duraklı ve 70 dakika sürüyor.

Oslo Ulaşım Sistemi FB2 Numaralı Flybussen Otobüsleri

Kişi başı ücret ise 189 NOK. 6-17 yaş 99 NOK. Otobüs biletlerini tek yön olarak biletmatiklerden peşin ya da kredi kartı ile alabilirsiniz. Eğer bileti otobüste şoförden alırsanız en az bir 20 NOK daha ödemeniz gerekecek. Bu otobüsler karşılıklı olarak 00:15-22:15 saatleri arasında 20 dakika aralıklarla havalimanı şehir merkezi arasında çalışıyor. Zaman çizelgesi ve ara duraklar için tıklayınız.

–Tren
—Gidiş

Burada dikkat etmeniz gereken konu havalimanı şehir merkezi arasında Flytoget Express Treni ve NSB (Norwegian State Railways) Treni olmak üzere 2 çeşit tren olması. 

Oslo Ulaşım Sistemi Flytoget Express Treni

Flytoget Express Treni tüm gün 20 dakika aralıklarla kalkıp 22 dakikada Oslo Merkez İstasyonu (Oslo Sentralstasjon-Oslo S)’na varıyor. Sadece Lillestrøm Tren İstasyonu’nda duruyor. Kişi başı ücret ise 196 NOK. 6-17 yaş 98 NOK. Tren biletlerini tek yön ya da gidiş dönüş olarak biletmatiklerden peşin ya da kredi kartı ile alabilirsiniz.

Fazla bir zaman kaybı olmadığı ve diğer seçeneklere göre kazançlı olduğu için Benim size tavsiyem ise NSB Treni.

Oslo Gardermoen Havalimanı (Oslo Lufthaven)(OSL) Biletmatikler

Tren biletlerini tek yön ya da gidiş dönüş olarak biletmatiklerden peşin ya da kredi kartı ile alabilirsiniz. Biletmatikleri kullanamam diyenlere yardımcı oluyorlar.

NSB (Norwegian State Railways) Treni Bileti

Bilet alındıktan itibaren 2,5 saat tüm ulaşım sisteminde geçerli. Kişi başı ücret ise 105 NOK. 6-17 yaş 53 NOK.

NSB (Norwegian State Railways) Tren Platformu

Tren daha çok R10 ya da R11 platformundan geçiyor. Merak etmeyin bu bilet üzerinde zaten yazacak. Ancak bazen son dakika yer değişikliği olabiliyor. 

Oslo Ulaşım Sistemi NSB (Norwegian State Railways) Treni

Çalışma saatlerine gelince, Tren 06:43-00:06 saatleri arasında havalimanı ile Oslo Merkez İstasyonu (Oslo Sentralstasjon-Oslo S) arasında karşılıklı olarak çalışıyor. Zaman aralıkları ise yarım saat.

NSB (Norwegian State Railways) Treni 

Yolculuk ise yeşiller içerisinde 25-30 dakika sürüyor.

Oslo Merkez İstasyonu (Oslo Sentralstasjon-Oslo S)

Merkezde kalacaksanız (Oslo Sentralstasjon-Oslo S)’nda ineceksiniz. Çevredeki tüm oteller zaten yürüme mesafesinde ya da 1 -2 tram durağı kadar yakın.

—Dönüş

Dönüşte de aynı sistem devam ediyor. Oslo Merkez İstasyonu (Oslo Sentralstasjon-Oslo S)’ndan biletinizi alıp Oslo Gardermoen Havalimanı (Oslo Lufthaven)(OSL)’na rahatlıkla gidebilirsiniz.

Oslo Merkez İstasyonu (Oslo Sentralstasjon-Oslo S)

Tren yine muhtemelen 11 Nolu Platformdan kalkacak. 

NSB (Norwegian State Railways) Treni

Ancak bu sefer her şeyi bildiğiniz düşünülerek biletmatiklerde kimse size yardımcı olmuyor. Biz bayağı bir tırmaladık çünkü gidiş yeri olarak “Oslo Airport” yazdım meğerse “Oslo Lufthaven” yazılması gerekiyormuş. Biletmatiklerde bir bu konuya bir de fazla para ödememek için NSB Treni seçtiğinize dikkat edin. Zaman çizelgesi ve ara duraklar için tıklayınız.

–Taksi

En az 3 kişi iseniz direkt otele gitmek için güzel bir seçenek. 60 dakika süren yolculuk için yaklaşık 500 NOK  ödeyeceksiniz. Ama yanlış olmaması için siz yine de şoföre aşağı yukarı ödeyeceğiniz ücreti sorun.

-Şehir İçi Ulaşım Sistemi

Şehir içi ulaşım sistemi İETT benzeri bir yapılanma olan Ruter tarafından sağlanıyor.

–Oslo Pass Kartı 

Sizin için Oslo Ulaşım Sistemi ana elemanı Oslo Pass Kartı. Turist danışma ofis ve merkezlerinden, Oslo Merkez İstasyonu (Oslo Sentralstasjon-Oslo S) ‘ndan, Ruter Müşteri Hizmet Merkezlerinden, otellerden, hostellerden ve bazı müzelerden kartı alabiliyorsunuz. Otelinize yerleştikten sonra ilk yapacağınız şey resepsiyondan bu kartı almak. Çünkü siz buraya gezmeye geldiniz ve şehir Dünya’nın en pahalı 10 şehri arasında bulunuyor. Eğer bu paraya kıyıp vermezseniz emin olun daha ikinci otobüse binmeden pişman olursunuz.

Bu kart ile Bygdøy Feribotları ve gece otobüsleri dahil Zone 1 ve 2 içerisindeki her türlü ulaşım aracına sınırsız ve ücretsiz binebilir 30 müze ve cazibe merkezine ücretsiz girebilir, fiyord turunda (3 günlük kart alırsanız ücretsiz) ve bazı özel müze ve restoranlarda indirim alabilirsiniz. Ayrıca kart ile birlikte şehir rehberi ve haritası da veriyorlar.

Oslo Ulaşım Sistemi 2 Günlük Oslo Pass Kartı

1, 2 ve 3 günlük kartlar var. Fiyatlara gelince kişi başı 445-655-820 NOK. 6-17 yaş çocuklar için ücret yarıya düşüyor. Ben eşimle birlikte yeteceğini düşünerek 2 günlük 2 kartı 1310 NOK karşılığında resepsiyondan aldım. Başlangıç saatini kart üzerine kalemle yazıyorlar. İlk müze yürüme mesafesinde olduğundan 1,5 saat sonra başlatacak şekilde yazılmasını isteyince kartı bana uzatıp istediğinizi yazın dediler. Açıkçası sizlerin de okuyacağı tüm gezilerde kartın avantajlarını sonuna kadar kullandım. Sadece müze girişleri ile kartları amorti ettik. Bu sayede tüm ulaşım sistemi de sınırsız olarak bedavaya geldi. 

–Günlük Kart

Eğer Oslo Pass Kartı’nı gereksiz buluyorsanız Zone 1 alanında tüm ulaşım sisteminde geçerli günlük kartı 108 NOK karşılığında (6-17 yaş çocuklar için ücret yarıya düşüyor.) alabilirsiniz. Bu kartları biletmatiklerden, Ruter Müşteri Hizmet Merkezlerinden ve kiosklardan alabilirsiniz.

–Metro (T-Bane)

Çok güzel 6 hatlı 101 istasyonlu 85 km uzunluğunda bir metro sistemleri var.

Metro (T-Bane)

Tüm şehri tamamen yer altından geçiyor. Dakik ve hızlı. 05:30-00:30 saatleri arasında çalışıyor.

Oslo Ulaşım Sistemi Metro (T-Bane)

Bu metro sayesinde şehir merkezine ulaşmak çok kolay olduğundan şehir merkezinin dikey gelişimine yönelik bir talep olmuyor ve herkes şehrin banliyölerinde yaşıyor. 

Oslo Metro Sistemi (T-Bane)

Şehrin dışına kadar devam ettiği için bu sisteme banliyö treni metro karışımı demek de mümkün. En merkezi metro istasyonları Jernbanetorget, Stortinget ve Nationaltheatret. Bu metro istasyonlarından Jernbanetorget ve Nationaltheatret Metro İstasyonları’nın tren istasyonu bağlantıları da var. Jernbanetorget Metro İstasyonu ise aynı zamanda Oslo Otobüs Garı (Oslo Bussterminal) ile bağlantılı.

Metro (T-Bane)

Sistemin en önemli özelliklerinden biri tünellerde bile Internet sisteminin çalışması. Benim en çok dikkatimi ise bu sistemi halkın spor yapabileceği şehir dışı alanlara da bağlamaları oldu. Metro, banliyölere yaklaştıkça içeride sadece spor severler kalıyor. Bu mesai saatinde bile böyle.

Metro (T-Bane) Biletmatikleri

Zone 1 alanında 60 dakika geçerli tek yön bilet ücreti 36 NOK karşılığında (6-17 yaş çocuklar için ücret yarıya düşüyor.) alabilirsiniz. Bu biletleri biletmatiklerden, Ruter Müşteri Hizmet Merkezlerinden ve Kiosklardan alabilirsiniz. Oslo Pass Kartı ya da Günlük Kart sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

–Tren

Oslo merkezli tren sistemi Oslo Merkez İstasyonu (Oslo Sentralstasjon) üzerinden yürüyor. Eğer Oslo’ya geldiğinizde çevre kentlere tren ile gitmek istiyorsanız çıkış yeriniz burası olmalı.

Oslo Ulaşım Sistemi Oslo’da Bir Tren

Bunun dışında kuzeye gidecekseniz buraya gelmek yerine havalimanını tercih etmelisiniz. Detaylı Norveç demiryolu haritası için tıklayınız. Bağlantı, fiyat ve zamanlama için tıklayınız.

–Tram

Oslo tram sistemi merkez bölgede en çok kullanılan sistem. Bazı duraklar otobüsler ile ortak kullanılıyor. 

Oslo’da Bir Tram Durağı

Bu sistemin en güzel tarafı telefonunuza uygulama indirmek yerine hangi tramın ne kadar zaman sonra geleceğini göstermesi.

Oslo Ulaşım Sistemi Oslo’da Bir Tram

Tramların çalıştığı Zone 1 alanında 60 dakika geçerli tek yön bilet ücreti 36 NOK (6-17 yaş çocuklar için ücret yarıya düşüyor.).

Oslo Ulaşım Sistemi Oslo’da Bir Tram

Bu biletleri biletmatiklerden, Ruter Müşteri Hizmet Merkezlerinden ve Kiosklardan alabilirsiniz. Oslo Pass Kartı ya da Günlük Kart sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

Oslo’da Bir Tram

Oslo Pass Kartı ya da Günlük Kart sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

–Otobüs

Oslo otobüs sistemi merkez bölge ve banliyöleri kapsayacak şekilde çalışıyor.

Oslo Ulaşım Sistemi Oslo’da Bir Otobüs

Merkez bölge otobüsleri kırmızı renkte iken banliyö otobüsleri yeşil renkte.

Kırmızı renkte otobüslerin çalıştığı Zone 1 alanında 60 dakika geçerli tek yön bilet ücreti 36 NOK (6-17 yaş çocuklar için ücret yarıya düşüyor.). Bu biletleri biletmatiklerden, Ruter Müşteri Hizmet Merkezlerinden ve kiosklardan alabilirsiniz. Eğer şoförden alırsanız 20 NOK fazla ödersiniz. Bozuk para da geri verilmiyor.  Oslo Pass Kartı ya da Günlük Kart sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

Oslo Otobüs Terminali (Oslo Bussterminal)

Yeşil renkli otobüsler de çevre şehir ve ülkelere giden otobüsler gibi Oslo Otobüs Terminali (Oslo Bussterminal)’nden kalkıyor. Terminal 05:15-00:55 saatleri arasında açık.

Oslo Otobüs Terminali; Norveç’in en büyük otobüs terminali olduğu gibi Oslo Gardermoen Havalimanı (Oslo Lufthaven)(OSL) ve Oslo Merkez İstasyonu (Oslo Sentralstasjon)’nun ardından ülkenin üçüncü büyük ulaşım merkezi. Yerel ve uluslararası güzergahlarda bölgesel ve şehirler arası otobüs seferlerinin merkezi durumunda. Jernbanetorget Metro İstasyonu’nun terminal ile bağlantısı mevcut. Norveç dahilinde gidilen yerler ve rotalar için tıklayınız.  

Otobüs ile Hop-On Hop-Off Otobüs Turu yapmak istiyorsanız 24 saatlik turu 400 NOK (5-16 yaş 200 NOK) karşılığında alabilirsiniz. Nisan ayında başlayan günlük kalkışlar, her 30 dakikada bir 09:45-16:10 saatleri arasında yapılıyor. Otobüsün rotalarında Vigeland Park, Bygdøy Müzeleri, Oslo Opera Binası, Aker Brygge/Tjuvholmen, Oslo Belediye Binası ve Oslo Katedrali yer alıyor. Bilet almak için tıklayınız. 

–Feribot

Oslo Fiyordu çok fazla ada ve yarımadaya sahip. Bu nedenle fiyord içerisinde deniz ulaşımı çok önemli durumda. 

Lindøya

Turistik olarak kullanılan en önemli 2 hat B9 Bygdøy Müzeler Bölgesi Hattı ve B1 Adalar Hattı.

—B9 Bygdøy Müzeler Bölgesi Hattı
Oslo Ulaşım Sistemi Rådhusbrygge

B9 Bygdøy Müzeler Bölgesi Hattı Rådhusbrygge-Dronningen-Bygdøynes-Rådhusbrygge rotasında 30 dakikada tamamlanan bir hat.

Rådhusbrygge

Feribot seferleri 08:55’de başlıyor. Tek yön feribot bileti 50 NOK, teknede alırsanız 60 NOK. Gidiş dönüş alırsanız 75 NOK. Oslo Pass Kartı ya da Günlük Kart sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz. İskeleler ve saatler vb. ayrıntılar için tıklayınız.

Dronningen
Rådhusbrygge

Bazı müzelerin girişi biraz da içeride yer aldığı için otobüsle gitmek daha kolay. O yüzden size tavsiyem Bygdøy müzeler bölgesine gidecekseniz buraya otobüsle gidip sahildeki müzeleri de gezdikten sonra botla dönmeniz. 

Bygdøynes

Son feribot seferi 18:40’da yapılıyor. Ancak bot için müthiş bir kuyruk olacağını belirtmeliyim.

—B1 Adalar Hattı
Oslo Ulaşım Sistemi B1 Adalar Hattı

B1 Adalar Hattı Aker Brygge-Hovedøya-Bleikøya-Gressholmen-Lindøya øst-Lindøya vest-Nakkholmen-Hovedøya-Aker Brygge rotasında 1 saatte tamamlanan bir hat.

Aker Brygge

Feribot seferleri 07:30’da başlıyor. Adalarda bilet satışı yok. Bu nedenle ücreti gidiş dönüş olarak alıyorlar. Tek yön feribot bileti 36 NOK (6-17 yaş çocuklar için ücret yarıya düşüyor.), teknede alırsanız 56 NOK. 

B1 Adalar Hattı

Oslo Pass Kartı ya da Günlük Kart sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz. Son feribot seferi 17:58’da bitiyor. 

Fiyord Turu

Bunların dışında yaz döneminde 339 NOK (6-17 yaş %50 indirimli) ücret ödeyerek 10:30-16:30 saatleri arasında Rådhusbrygge 3 kalkışlı 2 saatlik fiyord turlarına katılabilirsiniz.

Fiyord Turu Rådhusbrygge 3

Kışın bu turlar kapalı teknelerde sadece hafta sonu ve 1030 1300 saatlerinde yapılıyor. 3 günlük Oslo Pass Kartı alırsanız bu turlar ücretsiz oluyor onun dışında da % 15 indirim alabilirsiniz. 

–Bisiklet

Norveçliler Danimarkalılar kadar olmasa da inanılmaz bisiklet aşığı bir millet. Bisiklet burada çok önemli bir ulaşım aracı olarak kullanılıyor.

Oslo Ulaşım Sistemi Oslo’da Bir Bisiklet Parkı

Özellikle iskelede görünce hakikaten İstanbul aklıma geldi. Onlar feribot ile bisikleti birleştirmiş. Bizim yapmadığımız ne varsa yapmışlar yani. Kadıköy Vapuru’ndan çıkan güruhun parktaki bisikleti ile işe gitmesini hayal edin. Ne kadar ütopik geldi değil mi?

Oslo Ulaşım Sistemi Oslo’da Bir Bisiklet Parkı

Hava soğuk yerler kaygan vb. onlar için hiç bir önemi yok. Özellikle sabah işe gidiş ve akşam işten dönüş saatlerinde çok büyük bir bisiklet trafiğine şahit oluyorsunuz. Bu nesil sağlıklı olmayacak da kimler sağlıklı olacak. Düşünürseniz günlük kiralama ücreti 49 NOK. Bir otobüs bileti fiyatı bile değil. 

–Taksi

Çok kalabalık değilseniz Oslo’da kesinlikle uzak durmanız gereken araç. En kısa mesafe 200-250 NOK yazıyor. Zaten açılış bile 90 NOK.

Oslo Ulaşım Sistemi Oslo’da Bir Taksi

Benim Oslo Ulaşım Sistemi ile ilgili olarak anlatabileceklerim bu kadar. Bu yazının işinize çok yarayacağını değerlendiriyorum. Sağlıcakla kalın.

Oslo ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Oslo Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version