Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Müzeler Yarımadası Bygdøy

Yazı Dizisi : Oslo Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Müzeler Yarımadası Bygdøy, şehir merkezinin batısında yarımada şeklinde bir semt. Adı tam anlamıyla ‘inşa edilmiş ada’ veya ‘köy adası’ anlamına geliyor.

Teknik olarak başkentin yanı başında küçük bir yarımada olmasına rağmen şehrin tam kalbinde, Belediye Binası’ndan arabayla sadece 15 dakikalık bir mesafede bulunuyor.

Heyecan verici müzelerden cazip plajlara; eski malikanelerden ormanlara serbest dolaşmak ve manzaranın tadını çıkarmak için yani herkes için her şey var.

Bygdøy

Norveç para birimi Norveç Kronu (NOK). Burada ödeyeceğiniz her 1 Norveç Kronu (NOK) = 0,67 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Bygdøy Gezisi

Bygdøy’e Ulaşım

Burası Oslo’nun merkezine 5 km uzaklıkta yer alıyor. Buraya hem otobüs ile hem de feribotla gelmek mümkün.

-Otobüs

Buraya otobüs ile gelmek için merkezden Oslo Merkez İstasyonu (Oslo Sentralstasjon) Jernbanetorget Otobüs Durağı’ndan, Belediye Sarayı Rådhuset Durağı’ndan ya da Solli Plass Durağı’ndan geçen 30 Numaralı Otobüs’e binip 20 dakika sonra son durak olan Bygdøynes Otobüs Durağı’nda inmelisiniz. Duraklar ve saatler vb. ayrıntılar için tıklayınız.

30 Numaralı Otobüs

Tek yön otobüs bileti ücreti biletmatiklerden ya da satış noktalarından alırsanız 36 NOK, şoförden alırsanız 56 NOK. Oslo Pass sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

-Feribot

Rådhusbrygge

Buraya feribot ile gelmek için şehir merkezindeki iskelelerden denize baktığınızda en sağdaki iskeleden (Rådhusbrygge) feribota binip ikinci iskelede (Bygdøynes) inmelisiniz.

Rådhusbrygge

Feribot seferleri 08:55’de başlıyor. Tek yön feribot bileti 50 NOK, teknede alırsanız 60 NOK. Gidiş dönüş alırsanız 75 NOK. Oslo Pass Kartı ya da Günlük Kart sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz. İskeleler ve saatler vb. ayrıntılar için tıklayınız.

Rådhusbrygge Bygdøynes Feribot Seferleri
Rådhusbrygge Bygdøynes Feribot Seferleri

Yaklaşık 15 dakika süren bu yolculuktan sonra iskeleye geldiğinizde Fram Müzesi (Fram Polarskip Museet) ve Kon-Tiki Müzesi (Kon-Tiki Museet)’ni karşınızda göreceksiniz.

-Geri Dönüş

Eğer yarımadadaki tüm müzeleri gezmek istiyorsanız Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum) ve Viking Gemi Müzesi (Vikingskipshuset) girişi biraz da içeride 15 dakika yürüme mesafesinde yer aldığı için otobüsle gelmek daha kolay.

O yüzden size tavsiyem Bygdøy müzeler bölgesine gelecekseniz buraya otobüsle gelip sahildeki müzeleri gezdikten sonra botla dönmeniz. 

Bygdøynes
Rådhusbrygge

Bygdøynes-Rådhusbrygge son feribot seferi 18:40’da yapılıyor. Ancak bot için müthiş bir kuyruk olacağını belirtmeliyim.

Bygdøy’da Gezilecek Yerler

-Malikaneler

Yarımada çok eski zamanlardan beri Norveç Krallarının gözdesi olduğundan çok eski zamandan beri gelişigüzel bir yapılaşmaya asla izin verilmemiş. 

Bygdøy

Bu da yarımadayı özellikle zenginlerin yazlık gözdesi haline getirmiş. Bu gün burada kralın yazlığının dışında çok güzel malikaneler de görmek mümkün. 

Bygdøy

Şehre çok yakın mesafe ancak doğanın içerisinde olması insanların burayı tercih etmesinde önemli rol oynamış.

Bygdøy

Düşünün doğayı o kadar güzel korumuşlar ki her türlü imkan yaratılmış ancak hiç bir şey gözünüze batmıyor. Her şey çok doğal gözüküyor.

-Plajlar

Yarımada müzelere ek olarak sizi güzel doğasını da keşfetmeye davet ediyor.

Bygdøy

Ormanların, plajların, eğlence alanlarının hepsinin bir arada olduğu popüler bir dinlenme alanı zamanda. 

Bygdøy

Bölge yıl boyunca açık hava etkinlikleri için kullanılıyor. Bisiklet, yürüyüş ve koşu için birkaç güzel parkur da bulunuyor. 

Bygdøy

Açıkçası kuzey ülkelerini görene kadar buralarda denize girildiğini bilmiyordum. Osloluların Nisan ayında bile mayolarını giyip denize girdiklerini görünce büyük şok geçirdim. O dönemde biz bile denize girmiyoruz. 

Şehir halkının yaz aylarında denize girdiği plajların neredeyse hepsi burada. Özellikle güneşli yaz günlerinde Bygdøy yarımadasındaki plajlarda büyük kalabalıklar oluyormuş.  Uzun, kumlu sahili ve sörf için ideal kurulumu ile Paradisbukta, plaj voleybolu sahası ile Huk favori yerler. 

-Müzeler

Burada şehrin en popüler müzelerinden birkaçını bulabilirsiniz.

Oscarshall

Saray, 1847-1852 yılları arasında Danimarkalı mimar Johan Henrik Nebelong tarafından Kral Oscar I tarafından yaptırılmıştır. 1881 yılında Kral Oscar II sarayı bir müze olarak halka açmış. 

İkincil binaları ve çevresindeki parkı ile saray, Norveç’te Neo-Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor ve ülkenin, bu dönemde Norveç’te popüler olan Ulusal Romantik tarzının en önemli uygulamalarından biri.

Bygdøy Oscarshall

Şehirde Norveç sanatını takip edebileceğiniz yerlerden biri.  Yemek odasının duvarları Joachim Frich ve Adolph Tidemand’ın tablolarıyla dekore edilmiş. 

Saray çok büyük değil ama ziyaret etmeye değer. Yaz mevsiminde (Mayıs-Eylül) rehberli turlar için açık. Kral Oscar I ve Kraliçe Josephine’nin yatak odasını, çalışma odasını, balo salonunu ve yemek odasını ziyaret edebilirsiniz. Kişi başı ücret 110 NOK.

–Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

Müze, Dünya’nın İlk Açık Hava Müzesi unvanına sahip.

Bygdøy Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

Müzenin kurulma amacı Norveçlilerin geçmişte nasıl yaşadıklarını ve sert hava koşulları ile nasıl mücadele ettiklerini göstermekmiş. 

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol)

Bu müzede 1500’lü yıllardan itibaren günümüze gelen 160 tane tarihi bina bulunmakta. Bunlardan en önemlisi ve dikkat çekeni ise Norveç’in sembolü Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol).

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol)

1200 Yılından Kalan Gol Stave Kilisesi, oldukça geniş bir alana yayılmış olan Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)’in içerisinde yer alıyor.

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

Norveç Kültürel Tarih Müzesi’ne Ulaşım, Norveç Kültürel Tarih Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri, Norveç Kültürel Tarih Müzesi’nin Tarihi, Norveç Kültürel Tarih Müzesi ve Norveç Kültürel Tarih Müzesi’nden Ne Alınır? ile ilgili tüm detaylı bilgi, video ve fotoğrafları Norveç Kültürel Tarih Müzesi, Dünya’nın İlk Açık Hava Müzesi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

–Viking Gemi Müzesi (Vikingskipshuset)

Müze, Dünya’nın en iyi korunmuş Viking gemilerine sahip. Müzede 900’lü yıllardan itibaren günümüze gelen 2 tane sağlam 1  tane kalıntı 3 gemi bulunmakta.

Bygdøy Viking Gemi Müzesi (Vikingskipshuset)

Bunların içerisinde Vikinglerin çevre ülkeleri istila için kullandığı filmlerde gördüğünüz okyanus geçen bir gemi de var.

Viking Gemi Müzesi (Vikingskipshuset)

Tabii ki bu gemiler daha sonra sahipleri için gelenekleri gereği bir mezar olmuş. Norveçliler bu gemileri mezar höyüklerinden çıkarıp beraberindeki eşya, silah, araç, hazine ve iskeletler ile beraber olağan üstü çalışmalar sonrasında sergilenebilir hale getirmeyi başarmış. 

Viking Gemi Müzesi (Vikingskipshuset)

Müzeye girerken aldığım broşürde müzenin kurulma amacı olarak Vikinglerin geçmişte nasıl yaşadıklarını ve sert hava koşulları ile nasıl mücadele ettiklerini göstermek denmiş. Norveçliler Vikingleri doğal olarak kendi ataları olarak görüyor. Aslında böylece kendi geçmişlerini sergileyip bununla da övünüyorlar tabii ki. 

Viking Gemi Müzesi (Vikingskipshuset)

Viking Gemi Müzesi’ne Ulaşım, Viking Gemi Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri, Viking Gemi Müzesi’nin Tarihi ve Viking Gemi Müzesi ile ilgili tüm detaylı bilgi, video ve fotoğrafları Viking Gemi Müzesi (Vikingskipshuset) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

–Fram Müzesi (Fram Polarskip Museet)

19. yüzyılın sonları ve 20 yüzyılın başları Norveçlilerin kutup bölgelerindeki keşifleri ile Dünya’ya iz bıraktığı yıllar olmuş. 

Bygdøy Fram Müzesi (Fram Polarskip Museet)

Dünya’nın en ünlü ahşap kutup gemisi olan Fram ise 2 kutupta da Norveç’in keşif çağına önemli katılımının bir sembolü kabul ediliyor. 

Fram Müzesi (Fram Polarskip Museet)

Fridtjof Nansen, Otto Sverdrup ve Roald Amundsen; Colin Archer tarafından tasarlanan ve inşa edilen bu muhteşem gemi ile hem Arktik hem de Antarktika’daki yeni alanları keşfetmişler. 

Fram Müzesi (Fram Polarskip Museet)

İşte bu nedenle bugün Norveç’te geminin bulunduğu müze aslında bir müzeden çok ulusal bir anıt olarak görülüyor ve Norveç’in en çok gezilen müzesi unvanına da sahip bulunuyor. Küresel tarihi öneme sahip o ünlü keşif yolculuklarını adım adım görebiliyorsunuz.  Tabii ki takdirleri ile birlikte…

Fram Müzesi (Fram Polarskip Museet)

Fram Müzesi’ne Ulaşım, Fram Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri, Fram Müzesi’nin Tarihi ve Fram Müzesi ve Fram Müzesi’nden Ne Alınır? ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları 2 Kutbun Kaşif Gemisi Fram Müzesi (Fram Polarskip Museet) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

–Kon-Tiki Müzesi (Kon-Tiki Museet)

Biraz gezmeyi keşfetmeyi sevince ister istemez bu işi yapan büyük kaşiflerin de takipçisi oluyorsunuz tabii ki. 

Bygdøy Kon-Tiki Müzesi (Kon-Tiki Museet)

Norveçliler gerçekten doğuştan gezgin insanlar. Ataları Vikinglerin hakkını veriyorlar. İşte onlardan biri Thor Heyerdahl. 1947 yılında Kon-Tiki adını verdiği sal teknesi ile Pasifik Okyanusu’nu geçmeyi başarmış. Üstelik bu filme çekilen ilk keşif gezisiymiş. Bu belgesel daha sonra 1951 yılında en iyi belgesel dalında Akademi Ödülü’ne layık görülmüş.

Kon-Tiki Müzesi (Kon-Tiki Museet)

Thor Heyerdahl bununla da kalmamış daha sonra Ra, Ra II ve Tigris adlı sal tekneleri ile de benzer başarıları tamamlamış. Üstelik bu geziler sırasında teorilerini kanıtlamak için Galapagos Adaları, Paskalya Adası ve Túcume’deki önemli arkeolojik kazıları da bizzat yönetmiş. Yani aslında Dünya, Thor Heyerdahl ve ekibi ile o muhteşem sallara çok şey borçlu.

Kon-Tiki Müzesi (Kon-Tiki Museet)

İşte bugün Norveçli kaşif Thor Heyerdahl tarafından teorilerini kanıtlamak için modern tarihte yaptığı büyük deniz yolculuklarında kullanılan orijinal Kon-Tiki ve Ra II salını, yaptığı keşifleri ve kullandığı donanımları giderseniz Kon-Tiki Müzesi (Kon-Tiki Museet)’nde görebilirsiniz.

Kon-Tiki Müzesi (Kon-Tiki Museet)

Kon-Tiki Müzesi’ne Ulaşım, Kon-Tiki Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri, Kon-Tiki Müzesi’nin Tarihi ve Kon-Tiki Müzesi ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Modern Kaşiflerin Kon-Tiki Müzesi (Kon-Tiki Museet) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Değerlendirme

Sizlerin de gördüğü gibi Norveçliler Bygdøy Yarımadası’nı tam bir kültürel vaha haline getirmişler.

Müzeler olduğu kadar diğer etkinlikler de dikkat çekiyor. Bu nedenle Oslo’ya gelirseniz 1 tam gününüzü buraya ayırmanızda fayda var. Ancak korkunç fiyatlardan etkilenmemek için mutlaka 1 günlük de olsa Oslo Pass Kartı alın. Sağlıcakla kalın.

Oslo ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Oslo Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version