Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Norveç Kültürel Tarih Müzesi, Dünya’nın İlk Açık Hava Müzesi

Yazı Dizisi : Oslo Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkesmuseum), Dünya’nın İlk Açık Hava Müzesi unvanına sahip. Müzenin kurulma amacı Norveçlilerin geçmişte nasıl yaşadıklarını ve sert hava koşulları ile nasıl mücadele ettiklerini göstermekmiş. 

Bu müzede 1500’lü yıllardan itibaren günümüze gelen 160 tane tarihi bina bulunmakta. Bunlardan en önemlisi ve dikkat çekeni ise Norveç’in sembolü Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol).

1200 Yılından Kalan Gol Stave Kilisesi, oldukça geniş bir alana yayılmış olan Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)’in içerisinde yer alıyor.

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

Norveç para birimi Norveç Kronu (NOK). Burada ödeyeceğiniz her 1 Norveç Kronu (NOK) = 0,67 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Norveç Kültürel Tarih Müzesi Gezisi

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)’ne Ulaşım

Adres: Museumsveien 10, Bygdøy, 0287 Oslo, Norway

Tel: (+47) 22123700

Int: https://norskfolkemuseum.no/en

Bygdøy

Burası ise müzeler yarım adası diyebileceğimiz Oslo’nun merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Bygdøy semtinde yer alıyor. Buraya hem otobüs ile hem de feribotla gelmek mümkün.

30 Numaralı Otobüs

Buraya otobüs ile gelmek için merkezden Oslo Merkez İstasyonu (Oslo Sentralstasjon) Jernbanetorget Otobüs Durağı’ndan, Belediye Sarayı Rådhuset Durağı’ndan ya da Solli Plass Durağı’ndan 30 Numaralı Otobüs’e binip 20 dakika sonra Folkemuseet Otobüs Durağı’nda inmelisiniz. Duraklar ve saatler vb. ayrıntılar için tıklayınız.

Tek yön otobüs bileti ücreti biletmatiklerden ya da satış noktalarından alırsanız 36 NOK, şoförden alırsanız 56 NOK. Oslo Pass Kartı ya da Günlük Kart sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

Rådhusbrygge

Buraya feribot ile gelmek için şehir merkezindeki iskelelerden denize baktığınızda en sağdaki iskeleden (Rådhusbrygge) feribota binip ilk iskelede (Dronningen) inmelisiniz.

Rådhusbrygge

Feribot seferleri 08:55’de başlıyor. Tek yön feribot bileti 50 NOK, teknede alırsanız 60 NOK. Gidiş dönüş alırsanız 75 NOK. Oslo Pass Kartı ya da Günlük Kart sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz. İskeleler ve saatler vb. ayrıntılar için tıklayınız.

Dronningen

Yaklaşık 15 dakika süren bu yolculuktan sonra iskeleden çıkacağınız yoldan 500 m yürüdüğünüz takdirde sağ tarafta Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)’in kapısını göreceksiniz.

Dronningen
Rådhusbrygge

Müzenin girişi biraz da içeride yer aldığı için otobüsle gelmek daha kolay. O yüzden size tavsiyem Bygdøy müzeler bölgesine gelecekseniz buraya otobüsle gelip sahildeki müzeleri gezdikten sonra botla dönmeniz. 

Bygdøynes

Son feribot seferi 18:40’da yapılıyor. Ancak bot için müthiş bir kuyruk olacağını belirtmeliyim.

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum) Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Kişi başı giriş ücreti kişi başı 160 NOK (Ekim-Nisan 120 NOK). 6-15 yaş ücreti 40 NOK. 5 yaş altı çocuklar ücretsiz. İki çocuklu aile ücreti 320 NOK €. Oslo Pass sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

Viking Gemi Müzesi (Vikingskipshuset)

Müzenin çok yakınında Viking Gemi Müzesi (Vikingsskipshuset) bulunuyor ve kombine bilet alırsanız daha avantajlı oluyor. Düşünürseniz mutlaka bu seçeneği de yetkililere sorun.

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

Müzeyi 10:00-17:00 ( Kışın 11:00-16:00) saatleri arasında gezebilirsiniz. Girişte bilet aldığınızda müze haritasıyla birlikte size günlük programı da verecekler. Buradan her yeri kolaylıkla bulabilirsiniz.

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)’nin Tarihi

Norsk Folkemuseum, 1894 yılında Hans Aall tarafından kurulmuş. 

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

Aslına bakılırsa böyle bir müzenin kurulması fikri o dönem de bir olunan İsveç’ten bağımsız hareket edebilme arzusunun ulusal yaşam, kültürel gelişim ve beraberlik çerçevesinde gösterilmesiymiş.

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

Müze 1902 yılında Bygdøy Yarımadası’nda bugünkü yerine taşınmış. Kültürel tarih üzerine ilk kapsamlı sergi 1901 yılında açılmış.

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

1907 yılında ise Kral Oscar II (Kong Oscar II) desteğiyle bölgeye monte edilen 5 yapının bulunduğu alanı (1880’de kurulan Dünya’nın ilk açık hava müzesi) da bünyesine katmış. 

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

1934 yılında ise müzenin girişinde bulunan sergi binası hizmete girmiş. Yeni tarihi yapıları ile gelişmeye devam etmiş. 

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

Sonuç olarak müze kuruluş fikrinden hareketle 125 yıl boyunca Norveçlilerin kültürel geçmişini ortaya koymaya yönelik bir çok sergi, araştırma ve projeye ev sahipliği yapmış. 

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

Müze; 125 yıl sonra bugün Norveç’in en büyük açık hava müzesi olarak hizmet veriyor.

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum) Haritası

Tabii ki tüm açık hava müzesini gezmenin en az yarım gününüzü alacağını göz önünde bulundurduğumuzdan enerjimizi haritada dikkatimizi çeken yerlere ayırdık.

-Setesdal Vadisi

Parkın merkez bölgesinde Aust-Agder bölgesindeki Setesdal Vadisi canlandırılmaya çalışılmış. Bu kapsamda burada bir Setesdal Çiftliği oluşturulmuş. 

Setesdal Vadisi Bir Depo Ev

1700’lü yıllardan kalma bu depo evin yapımında olağanüstü büyük kütüklerden kullanılmış. Ancak dönemi itibariyle marangozculuk ve oymacılık açısından yüksek bir kaliteye sahip.

Görüldüğü gibi alt katta pencere yokken üst katta pencereler var. Zaten o dönem buralarda adet böyleymiş. Çünkü alt kat yiyecek depolamak için kullanılırken üst kat kıyafet, değerli eşya vb. saklandığı yermiş. Her iki kat da yaz aylarında misafir odaları ve yatak odaları olarak kullanılıyormuş. 

Setesdal Vadisi Bir Çiftlik Evi

Bu gördüğünüz ev ise vadiden bir çiftlik evi. 1650-1700 dönemine ait. Açık ocaklı bir bölüm ile şömine ve pencereleri olan yeni bir bölüme sahip. Yani onarım geçirmiş.

Setesdal Vadisi Bir Depo Ev

Burası da 1650-1700 döneminden kalma başka bir depo ev. Bu evin özelliği zengin bir aileye ait olması. İlk anlattığım ev ile aynı özelliklere sahip. 

-Numedal Vadisi

Yine parkın merkez bölgesinde Buskerud bölgesindeki Numedal Vadisi canlandırılmaya çalışılmış. Bu kapsamda burada bir Numedal Çiftliği oluşturulmuş. 

Numedal Çiftlik Yeri

O dönemde doğu batı ticaret rotaları üzerinde önemli bir yere sahip olan Numedal Vadisi’nde bulunan çiftlik evleri 300 ata kadar çıkan ticari konvoylar için aynı zaman da otel görevi de gördüğünden 20 civarında eve sahip olabiliyormuş.

Numedal Vadisi Bir Çiftlik Evi

Bu gördüğünüz ev ise vadiden bir çiftlik evi. Değerlendirmelere göre evin inşa tarihi 1238 yıllarına kadar gidiyor. Norveçliler bu yapının Dünya’nın bilinen en eski ahşap konutu olduğunu iddia ediyor. Açık ocak, bir antre, küçük oda ve oturma odasından oluşmakta. İçerisinde bulunan masa ev kadar eski. Soğuğa karşı evin çatısı toprakla kaplanmış ve çimlendirilmiş. Kütükler arası da toprakla doldurulmuş.

-Osterdal Vadisi

Yine parkın merkez bölgesinde Hedmark bölgesindeki Osterdal Vadisi canlandırılmaya çalışılmış. Bu kapsamda burada bir Osterdal Çiftliği oluşturulmuş. 

Osterdal Çiftlik Yeri

Tam olarak burası için en güzel çekim bölgesi diyebilirim. Yaratılan ortamın güzelliği, ağaçların doğallığı ile birleşince muhteşem bir fotoğraf sahnesi çıkmış ortaya.

Osterdal Vadisi Bir Çiftlik Evi

Bu gördüğünüz ev ise vadiden bir çiftlik evi. Değerlendirmelere göre evin inşa tarihi 1670 yıllarına kadar gidiyor. O dönemde böyle bir moda olduğu düşünülüyor. Diğer çiftlik evlerinden farklı olarak bir yükseltilmiş balkon girişe sahip. 

Osterdal Vadisi Bir Çiftlik Evi

Evin ana oda ve yatakların yerleştirildiği genişletilmiş bir oda olmak üzere sadece iki odası var. Bu ev daha çok bir yazlık ev olarak kullanılmış. Bu evin de çatısı soğuğa karşı çimlendirilmiş.

Osterdal Vadisi Yazlık Bir Çiftlik Evi

Bu gördüğünüz ev ise vadiden bir çiftlik evi. Değerlendirmelere göre evin inşa tarihi 1700-1750 dönemi. Evin bir ana odası ve bir verandadan girişi olan 2 odası var. O dönemde zenginlere ait çoğu çiftlikte biri kış, diğeri yaz olmak üzere iki ev varmış. Tabii ki kış evi ailenin ana konutu olarak yılın büyük bölümünde kullanılırmış. Bu evde zengin bir çiftlik sahibine aitmiş.

Kral Oscar II (Kong Oscar II) Koleksiyonu

Müzenin en çok ziyaret edilen bölümü Dünya’nın ilk açık hava müzesi olarak kabul edilen alan.

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol)

Bu alanda yeniden monte edilen Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol) neredeyse Norveç’in sembol yapısı ve çok fazla ziyaretçiye sahip. 

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol)

Bunu dışında bu alanda koleksiyona ait 4 bina daha var. Bu koleksiyona yönelik olarak daha detaylı bilgi verebilmek adına ayrı bir yazı kaleme aldım. 

Telemark Berdal Çiftliği Orijinal Ambar Binası

Kral Oscar II (Kong Oscar II) Koleksiyonu ve Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol) ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları 1200 Yılından Kalan Gol Stave Kilisesi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Hovinkoia

Tabii ki günümüze biraz daha yakın yapılar da burada sergileniyor.

Norveç Trekking Birliği’nin Bir Kabini

İşte güzel bir örnek Norveç Trekking Birliği’nin 1937 yılında inşa edilen kabinlerinden biri. Bir tepe üzerine kurulmuş. Burası o kadar güzeldi ki fotoğraf çektirmeden geçmek istemedik. 

Mil Taşı

Yine aynı yerde anlamını çıkaramadığımız bir taşa rastladık. Sanırım müzenin de açılmasından çok önce başkente giden yolda bulunan ve kaç mil kaldığını gösteren bir taş olsa gerek. 

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)’nden Ne Alınır?

Müzenin hediyelik eşya bölümünde çok güzel hediyelik ya da ev aksesuarları var. Norveç bu konuda gerçekten çok ileride ancak malesef burada her şey çok ama çok pahalı. 

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

Bu bölümü gezerken gördüğünüz salonumuza da çok uyumlu gördüğünüz tavşan dikkatimizi çekti. % 50 indirimli olduğu için 150 NOK karşılığında alabildik. 

Değerlendirme

Sizlerin de gördüğü gibi Norveç açık hava müzesi konusunda bayağı başarılı olmuş. Bunu da minyatürlerle değil orijinal yapılarla sağlamış. Aslında burada orijinal fikirlerin yerinde nasıl değerlendiğini gözünüzle görüyorsunuz. Ülkemizin koca tarihine bakıp üzülüyorsunuz.

Neyse sonuç olarak buraya gelirseniz bu müzeyi görmeden gitmeyin. Harika fotoğraflar sizi bekliyor. Sağlıcakla kalın. 

Oslo ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Oslo Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version