Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

1200 Yılından Kalan Gol Stave Kilisesi

Yazı Dizisi : Oslo Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

1200 Yılından Kalan Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol), Norveç’in en eski simge yapılardan biri. Oldukça geniş bir alana yayılmış olan Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)’in içerisinde yer alıyor.

Bu müzede 1500’lü yıllardan itibaren günümüze gelen 160 tane tarihi bina bulunmakta ve bunlardan en önemli ve dikkat çekeni de Norveç’in sembol Gol Stave Kilisesi.

Bu da normal çünkü kilise şehrin en önemli dini yapısı olarak kabul edilirken aynı zamanda Norveç’te ulusal kültürel bir anıt olarak görülüyor.

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol)

Hal böyle olunca tarih müzesinden ayrı olarak sadece bu kiliseye yönelik bir yazı yazmam şart oldu. Müzeyi de ayrı olarak ele alacağım zaten.

Norveç para birimi Norveç Kronu (NOK). Burada ödeyeceğiniz her 1 Norveç Kronu (NOK) = 0,67 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Gol Stave Kilisesi Gezisi

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol)’ne Ulaşım

Adres: Museumsveien 10, Bygdøy, 0287 Oslo, Norway

Tel: (+47) 22 12 37 00 Int: https://norskfolkemuseum.no/en

Daha önce belirtiğimiz gibi müze Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)’in içerisinde yer alıyor.

Bygdøy

Burası ise müzeler yarım adası diyebileceğimiz Oslo’nun merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Bygdøy semtinde yer alıyor. Buraya hem otobüs ile hem de feribotla gelmek mümkün.

30 Numaralı Otobüs

Buraya otobüs ile gelmek için merkezden Oslo Merkez İstasyonu (Oslo Sentralstasjon) Jernbanetorget Otobüs Durağı’ndan, Belediye Sarayı Rådhuset Durağı’ndan ya da Solli Plass Durağı’ndan 30 Numaralı Otobüs’e binip 20 dakika sonra Folkemuseet Otobüs Durağı’nda inmelisiniz. Duraklar ve saatler vb. ayrıntılar için tıklayınız.

Tek yön otobüs bileti ücreti biletmatiklerden ya da satış noktalarından alırsanız 36 NOK, şoförden alırsanız 56 NOK. Oslo Pass Kartı ya da Günlük Kart sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

Rådhusbrygge

Buraya feribot ile gelmek için şehir merkezindeki iskelelerden denize baktığınızda en sağdaki iskeleden (Rådhusbrygge) feribota binip ilk iskelede (Dronningen) inmelisiniz.

Rådhusbrygge

Feribot seferleri 08:55’de başlıyor. Tek yön feribot bileti 50 NOK, teknede alırsanız 60 NOK. Gidiş dönüş alırsanız 75 NOK. Oslo Pass Kartı ya da Günlük Kart sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz. İskeleler ve saatler vb. ayrıntılar için tıklayınız.

Dronningen

Yaklaşık 15 dakika süren bu yolculuktan sonra iskeleden çıkacağınız yoldan 500 m yürüdüğünüz takdirde sağ tarafta Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)’in kapısını göreceksiniz.

Dronningen
Rådhusbrygge Değişmeli

Müzenin girişi biraz da içeride yer aldığı için otobüsle gelmek daha kolay. O yüzden size tavsiyem Bygdøy müzeler bölgesine gelecekseniz buraya otobüsle gelip sahildeki müzeleri gezdikten sonra botla dönmeniz. 

Bygdøynes

Son feribot seferi 18:40’da yapılıyor. Ancak bot için müthiş bir kuyruk olacağını belirtmeliyim.

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol) Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Kişi başı giriş ücreti kişi başı 160 NOK (Ekim-Nisan 120 NOK). 6-15 yaş 40 NOK. 5 yaş altı çocuklar ücretsiz. 2 çocuklu aile 320 NOK €. Oslo Pass sahibiyseniz ücret ödemiyorsunuz.

Müzeyi 10:00-17:00 (Kışın 11:00-16:00) saatleri arasında gezebilirsiniz. Girişte bilet aldığınızda müze haritasıyla birlikte size günlük programı da verecekler. Buradan kolaylıkla kiliseyi bulabilirsiniz.

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol)’nin Tarihi

Norveç’te bugün benzer mimariye sahip 1000 kilisesinin bulunduğu tahmin ediliyor. Ancak günümüze sadece 28 tanesi gelebilmiş. Bu kiliseler bugün, Hristiyanlığın Norveç’teki erken döneminin bir ifadesi olarak görülüyor.

Söz konusu kiliselerin en ünlüsü ise Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol). Kilisenin tarihi genel olarak 1157-1216 yılları arasına dayandırılıyor. Kilisenin orijinal yeri Oslo ve Bergen’in ortasında bulunan Hallingdal.

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol)

Kilise 16. yüzyıla kadar bir katolik kilisesi imiş. 1537 yılında başlayan reform hareketlerinden sonra Protestan Lutherist bir kilise olmuş.

1881 yılında Dünya’nın ilk açık hava müzesi olarak kabul edilen Kral Oscar II (Kong Oscar II) Koleksiyonu olarak tanımlanan alan Bygdøy’de kralın yazlık rezidansında kurulmuş. Ertesi yıl da halka açılmış. İsveç ve Norveç Kralı olan Oscar II bu hareketiyle monarşi ile halk arasındaki bağları güçlendirmeyi amaçlamış.  

Bahse konu açık hava müzesinin geliştirme çalışmaları sırasında o dönemde kilisenin bulunduğu Hallingdal bölgesinde Gol cemaati tarafından yeni bir kilise yapılması gündeme gelmiş. Norveç Anıtlarını Koruma Derneği (Fortidsminneforeningen) de yıkılmak istenen kiliseyi satın almak istemiş. Tarihin korunması adına kilisenin parçalarının buraya taşınması ve restore edilerek yeniden montesine karar vermiş. Cemaatte yeni kilise için finans kaynağı olacağından bu teklifi kabul etmiş.

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

Kral Oscar II (Kong Oscar II) levhada görüldüğü gibi bahse konu kilise ile birlikte 5 tane benzer durumdaki binayı kurtarıp yine burada monte edilmesi için yer değiştirme ve restorasyon için finans desteği sağlamış.

-Monte Çalışmaları

1881 yılında çalışmalar başlamış. Mimar olarak Waldemar Hansteen görevlendirilmiş. Orijinal Ortaçağ yapısının kalıntıları nakliye öncesinde belgelenmiş. Böylece orijinal duvar resimleri ve Ortaçağ eserleri de günümüze gelebilmiş.

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol) Bağımsız Girişi

Mimar Waldemar Hansteen yeniden inşa işini 1885 yılında tamamlamış. Ana iskelet sağlam ve orijinal halde kalmış ancak neredeyse tüm dış mekan 1884-1885 restorasyonundan kalmaymış.

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

1907 yılında ise Kral Oscar II (Kong Oscar II) Koleksiyonu Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum) ile birleştirilmiş.

Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum)

Böylece Dünya’nın ilk Açık Hava Müzesi unvanı da bahse konu müzeye geçmiş. Ancak, tarihi kilise bugün hala hükümdarının malı olarak kabul ediliyor.

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol)

Kilise Ortaçağ Gotik tarzının önemli bir örneği olarak kabul ediliyor. Oldukça sade ve hoş bir kilise. Dıştan bakıldığında kat kat yükselen bir görünümü var.
Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol)

Batı ve güney girişlerinde oyma ejderha ve bitki motifleri dikkat çekiyor. İçeride ise çoğu hayvan, insan ve geometrik sembolleri temsil eden oyma figürler var. Bunu dışında kilisede Ortaçağ’ın başlarına tarihlenen çok sayıda yazıt da bulunuyor. 

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol)

Kilisenin içerisinde bulunan resimler 1652 yılına ait. Luteryen kilise sanatının önemli bir örneği olarak gösteriliyor. 

Telemark Berdal Çiftliği Orijinal Ambar Binası

Kilisenin karşı tarafına ise buranın oluşumu esnasında yine Kral Oscar II (Kong Oscar II)’nin desteğiyle orijinal olarak monte edilen 5 binadan biri olan 183 numaralı ambar var. Zengin bir çiftçiye ait olan ambarın orijinal yeri Oslo ve Bergen’in ortasında bulunan Telemark Berdal Çiftliği. Bu ambar kemirgenlere karşı yüksek olarak yapılmış ve çıkış için arası açık bir merdiven kullanılmış. 

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol)

Biraz da fotoğraf yönüyle ilgili bilgi vereyim. Kilise sembol bir yapı olduğu için buraya gelen turistler çok değişik dikkat çeken fotoğraflar çektiriyorlar. 

Gol Stave Kilisesi (Stavkirke Fra Gol)

Bunun yanında etrafta çok fazla vlogger da dikkatinizi çekiyor. Yani kilisenin tek fotoğrafını çekmek hayli zori

Değerlendirme

Dünyanın ilk açık hava müzesinde Dünya’nın en eski kültürel anıtlarından birindesiniz. Harika fotoğraflar sizi bekliyor. Bu bile gelip görmeye değmez mi?

Kilisenin içerisinde bulunduğu Norveç Kültürel Tarih Müzesi (Norsk Folkemuseum) ile ilgili olarak tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Norveç Kültürel Tarih Müzesi, Dünya’nın İlk Açık Hava Müzesi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Oslo ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Oslo Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın. 

Exit mobile version