Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Almatı Ulaşım Sistemi

Yazı Dizisi : Almatı Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Almatı Ulaşım Sistemi çok kolay bir sistem çünkü daha çok belediye otobüsleri ve taksilere dayalı. Metro çalışmaları çok yeni. Hızlı tram projeleri ise sürüyor.

Tüm sistemleri birbirini rahatlatacak şekilde bütünlemeye çalışmışlar. Şehri rahat gezebilmek için basitçe de olsa Almatı Ulaşım Sistemi hakkında bilgi sahibi olmak şart.

Şehirde neredeyse her türlü aracı kullandım. Bu nedenle rahatlıkla bu konuyu geniş şekilde ele alıp sizlere de deneyimlerime istinaden tecrübelerimi aktaracağım.  

Almatı Ulaşım Sistemi

Kazakistan’da para birimi Kazakistan Tengesi (KZT). Burada ödeyeceğiniz her 1 Kazakistan Tengesi (KZT) = 0,015 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Almatı Uluslararası Havalimanı (ALA)’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

-Giriş Çıkış ve Döviz İşlemleri

İstanbul-Almatı seferlerini ülkemizden hem THY hem de PGS yapıyor ve bu seferler yaklaşık 5-6 saat arasında sürüyor.

Almatı Yolunda

Tek sıkıntı sefer saatleri, sabaha karşı varacak şekilde düzenliyor. Bu nedenle de otele sabaha yakın varıyorsunuz.

Almatı Uluslararası Havalimanı (ALA), şehir merkezinin kuzeydoğusunda 20 km mesafede bulunuyor. Yıllık 4 milyon yolcunun taşındığı havalimanı aynı zamanda ülkenin de en büyük havaalanı.

Diğer bir konu de çeşitli Internet sitelerinde gördüğüm 5 günden fazla ülkede kalınması halinde olunan şehirde göç polisine kayıt yapma zorunluluğu. Ben şahsen 3 gün bu şehirde kaldım ve öğrendiğim kadarıyla bu kayıt işini oteller de yapabiliyormuş. 

Almatı

Yeri gelmişken telefondan da bahsetmek istiyorum. Cep telefonum Türk Telekom. Burada direkt anlaşmaları yok. Ancak bir saatlik 65 TL (2019) limitli kullanım söz konusu. Kcell burada anlaşmalı olduğu kurum. İnince telefonumu bu servise çevirdim. Bu süre de Almatı’da bana fazlasıyla yetti.

Bunun dışında dövizinizi havaalanında bozdururken şehre göre % 2 zarar ediyorsunuz. Bu nedenle ilk etapta azami 100 € ya da 100 $ civarında bir para bozdurmak yeterli. Zaten şehirde marketten çok döviz büfesi var.

-Ulaşım

Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için 2 seçeneğiniz var.  Otobüs ve Taksi. 10 $ civarında bir ücrette anlaşırsanız otel servisi de iyi bir seçenek olabilir.

3 Numaralı Otobüs; Almatı Uluslararası Havalimanı (ALA)-Şehir merkezi arasında 24 saat kişi başı 200 KZT karşılığında yolcu taşıyor. Rota ve duraklar için tıklayınız.

Almatı Ulaşım Sistemi

Taksi ücretleri ise çok pahalı değil. 2500-3000 KZT karşılığında yarım saatte gelip gidebilirsiniz. Havalimanı çıkışında bir taksi güruhu sizi karşılayacak. Özellikle gece yarısı ise 30000 KZT’ye kadar fiyat teklif edecekler. Azami 3000 KZT veren taksiye binip gidebilirsiniz. Dönerken de otele taksi çağırtın. Anlaşmalı Yandex Taksileri otel servisi gibi çalıştığı için azami 3000 KZT verip havalimanına gidebilirsiniz. Uber uygulaması indirirseniz 2800 KZT ücret ödeyip havalimanına gelip gidebilirsiniz.

10 $ civarında bir ücrette anlaşırsanız otel servisi de iyi bir seçenek olabilir.

Almatı Ulaşım Sistemi

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Benzinin ucuz olması ve artan refah her ailenin en az 2 arabası olmasını sağlamış.

Almatı’da Trafik

Artan nüfus da eklenince özellikle işe gidiş ve geliş saatlerinde ana arterlerde trafik ile karşılaşabiliyorsunuz. 

-Otobüs

Şehri tamamen kaplayan 125 otobüs rotası bulunuyor. Kişi başı ücret olarak 150 KZT alıyorlar. Onay Card sahibiyseniz ücret 80 KZT oluyor. Şoföre ödeme yapabiliyorsunuz. 

Almatı’da Otobüslere Biniş
Almatı’da Otobüslerden İniş

Bizim otobüslerin tersine ücret şoföre inerken ödeniyor ve iniş ön kapıdan sağlanıyor.

Almatı’da Otobüslerde Ödeme Noktası

Kart ile ödeme yapacaksanız ödemeyi arka kapı girişinde yapıyorsunuz. Bu arada Almatı’da bile bisiklet ile otobüse binmeniz mümkün. Değerlendirin diye yazdım. 

Uluslararası ya da bölgesel şehir dışı yolculuk yapılacak ise gidilecek 2 Otobüs Terminali bulunuyor.  

Almatı’nın 5 km batısında Abay Bulvarı’nın kuzeyinde bulunan Sairan Otobüs Terminali’nden Bişkek, Taşkent, Urumçi ya da Astana’ya  gidebilirsiniz. Buraya 45 Numaralı Otobüs ile gelebilirsiniz. Yolculuk 1 saat sürüyor. Taksi kullanırsanız terminale varmak için bulunduğunuz yere göre 600-1000 KZT ödersiniz.

Doğu ve kuzey yönünde daha küçük yerleşimlere gitmek için Almaty-2 Ana Tren Garı’nın doğusunda Rayimbek Batyr Bulvarı’nda bulunan Sayakhat Otobüs Terminali’ni kullanabilirsiniz. Ücretler otobüste ödeniyor. Raiymbek Batyr Metro İstasyonu ile bağlantısı var.

Buraya en yakın Başkent olan Bişkek’e otobüs ile ulaşım ile ilgili tüm detayları Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Troleybüs

Sadece 8 hatlı troleybüs sistemi var. Bu hatlar şehrin güney, batı ve doğusundan Almaty-1 ve Almaty-2 Tren Garlarına bağlantı sağlıyor.

Almatı’da Bir Troleybüs

Kişi başı ücret olarak 150 KZT alıyorlar. Onay Card sahibiyseniz ücret 80 KZT oluyor.

-Metro

SSCB gibi bir ülke bir bağlı ülke başkentinde metro yapılmaması dikkatimi çekti tabii ki. Bunun sebebini sordum. SSCB döneminde bir şehre metro yapılabilmesi için nüfusunun 1 milyon sınırı geçme şartı varmış. 

Almatı Metrosu

Almatı bunu sağlayamadığı için metro da yapılmamış. Bugün hızla artan nüfusun ulaşım ihtiyacını karşılayabilmek adına 2011 yılında açılan ve halen uzatma çalışmaları devam eden 10 istasyonlu çok yeni bir metro sistemi var. 

Almatı Metrosu

Kişi başı ücret olarak 80 KZT alıyorlar. 7-15 yaş 40 KZT. 7 yaş altı ücretsiz. Mastercard ile temazsız ödeme de mümkün.

-Teleferik

Almatı’da Kok Tobe Parkı‘na ve Shymbulak Kayak Merkezi‘ne Ulaşım için teleferik kullanılıyor. 

Kok Tobe Parkı Teleferik İstasyonu
Kok Tobe Parkı Teleferik İstasyonu

Kok Tobe Parkı’na Ulaşım için kullanacağınız teleferiğin başlangıç noktası Cumhuriyet Sarayı’nın sağında bulunan Kok Tobe Parkı Teleferik İstasyonu.

Kok Tobe Parkı Teleferik Hattı

1967 yılında hizmete giren 1620 m uzunluğundaki hat ile ilgili ücret, çalışma saatleri vb. dahil tüm bilgi ve fotoğrafları Almatı’nın Seyir Terası: Kok Tobe Parkı Gezim başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Shymbulak Kayak Merkezi Teleferik Hattı

Shymbulak Kayak Merkezi’ne Ulaşım için kullanacağınız teleferiğin başlangıç noktası Medeo’da Gondola Road Otobüs Durağı’nın arkasında bulunan Shymbulak Kayak Merkezi Teleferik Hatları.

Shymbulak Kayak Merkezi Teleferik Hattı

2011 yılında hizmete giren hattın rota, ücret, çalışma saatleri vb. dahil tüm bilgi ve fotoğrafları Günübirlik Shymbulak Kayak Merkezi Gezim başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Taksi

Taksilerde açılış değerleri şirkete göre değişiyor. Ayrıntılar için tıklayınız.

Almatı’da Bir Taksi Durağı

Almatı şehir içerisinde hiç bir yer 750 KZT üzeri tutmaz. Bu nedenle önceden yaklaşık ne ödeyeceğinizi bilmeden sakın taksiye binmeyin.

-Bisiklet

Almatı düz bir şehir ve 270 bisiklet kullanıma sunulmuş durumda.

Almatı’da Bisiklet

Yarım saatlik kullanımlar ücretsiz ancak 37500 KZT kartınızdan depozito alınıyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.  

-Tren

Almaty-1 ve Almaty-2 olmak üzere 2 Tren Garı bulunuyor.

Almaty-2 Ana Tren Garı, Ablai Khan Caddesi’nde Rayimbek Batyr Bulvarı’nın hemen aşağısında bulunuyor. Raiymbek Batyr Metro İstasyonu ile bağlantısı var. Taksi ile merkezden gidecekseniz azami 1000 KZT verin.

Almatı Tren Yolu

Almaty-1 Tren Garı ise Almaty-2 Ana Tren Garı’nın arabayla 20 dakika kuzeyinde havaalanının hemen batısında bulunuyor. Taksi ile merkezden gidecekseniz azami 2000 KZT verin.

Gidebileceğiniz yerler, tarife, ücret ve satın almak için tıklayınız. Biletleri online ya da şehirdeki acentelerden alın çünkü buradaki gişelerde korkunç kuyruk var. Ayrıca size her zaman en pahalı bileti satmaya çalışıyorlar.

-Paylaşımlı Taksi

Korday Sınır Kapısı Almatı Paylaşımlı Taksi

Buraya en yakın Başkent olan Bişkek’e paylaşımlı taksi kullanarak ulaşım ile ilgili tüm detayları Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Almatı ve Çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Almatı Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version