Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Belemedik Vadisi Gezisi

Yazı Dizisi : Adana Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Sibel Göktepe FİLİKÇİ

Bugünkü yazımın konusu Doğanın Kalbindeki Görsel Şölen: Belemedik Vadisi Gezisi…Ortaya çıkmış  renkleri gördükçe asıl şimdi dışarı çıkıp fotoğraf çekme, gezme zamanı dediğim bir gün…. Sonbahar fotoğrafları çekmek üzere ailece gittiğimiz vadi…

Tüm renkleri ile asırlık çınar ağaçlarının bulunduğu vadi, Adana’nın Pozantı İlçesi’ne bağlı ama Adana-Mersin sınırına sadece 2 km mesafede Belemedik Köyü’nde bulunuyor.

Son döneme kadar bilinmeyen vadi bilindik film ve dizilerin çekim platformu olunca herkesin dikkatini çekmiş.

Belemedik Vadisi

Bölgenin tabiat parkı ilan edilmesi ile de vadi koruma altına alınırken geçimini tarım ve hayvancıktan sağlayan yöre insanı için de ekonomik yönden olumlu anlamda katkı sağlanmış. 600 m rakımı ile oluşturduğu yayla havası ve doğası ile özellikle yaz aylarında oldukça talep gören bir yer olmuş.

Belemedik Vadisi Gezisi

Belemedik İsmi Nereden Geliyor?

1900’lü yılların başında, Belemedik ismi konulmuş bölgeye…Büyük demiryolu projesinde bölge de bir çok tünel yapılması gerekiyormuş. Bunlardan biri de burada yapılacakmış. Almanlar, tünellerin inşaatını yapmak için hep iki uçtan başlayıp ortada buluşuyorlarmış… Buradaki tünelde buluşma, 5 metrelik bir sapma ile gerçekleşmiş. Almanlar,  kendilerini eleştirerek bilemedik demişler… O tarihten sonra da vadi Belemedik diye anılmaya başlamış …

Belemedik Vadisi’ne Ulaşım

Belemedik Vadisi; Adana İl merkezine 110 km, Pozantı İlçe merkezine 9 km uzaklıkta bulunuyor. Ulaşımı rahat bir yer.  

Buraya kendi aracınız ile gelirseniz Pozantı-Belemedik Köyü stabilize yol güzergahını takip ederek 15 dakikada ulaşabilirsiniz.

Belemedik Vadisi’ne Ulaşım

Bunun dışında yine Pozantı’dan Belemedik Köyü’ne otobüs ile ulaşmak da mümkün.

Belemedik Vadisi’ne Ulaşım

Bir diğer alternatif ise buraya Adana’dan sabah ve akşam üstü yapılan seferler ile gelmek. 1 saat 40 dakika süren bu nostaljik yolculuk sadece 13,5 TL (2019). Tren yolu vadinin içerisinden geçiyor. Gezginlere ters düşmüyorsa bu güzelliği kaçırmamak adına tren yolunu kullanmalarını tavsiye ederim.

Belemedik Vadisi

Belemedik Vadisi, zengin doğa manzarası ile hala bakir durumda. Dolayısıyla yaban hayatı yönünden de hayli zengin. Vadide halen yaban keçisi, yaban domuzu ve yırtıcı kuşlar gözlemlenebiliyor.

Çakıtsuyu Çayı

Vadinin içerisinden Çakıtsuyu Çayı geçiyor. Belemedik Köyü de çayın kıyısına kurulmuş 100-150 kişinin yaşadığı şirin bir köy. Son kanunlarla nüfus azlığından köy statüsü düşürülünce Pozantı’ya bağlı bir mahalle olmuş.

Belemedik Köyü Terk Edilmiş Evler

Tabii ki bir terk edilmiş havası hakim. İstasyon yakınlarında Birinci Dünya Savaşı’nda burada görev yapan Alman personelin kullandığı terk edilmiş evleri görebiliyorsunuz. İnşaat süresince tüm Pozantı bölgesinde olduğu gibi burada da ölen Almanlara ait bir mezarlık mevcut.

Belemedik Vadisi

Vadide yaşayan halk ise Çakıtsuyu Çayı kıyısında taş ve ahşaptan yapılmış yayla evlerinde konaklıyor. 

Belemedik Köyü Terk Edilmiş Evler

Bu muhteşem vadinin en büyük özelliği, kış başında sonbahar yapraklarının yeşilden sarıya, bordo ve kırmızıya dönen renkleri …Eğer gelirseniz renk cümbüşü sizi de büyüleyecektir …

Belemedik Vadisi Tren Yolu

Bu cümbüşe vadiden geçen tren yolu da ayak uyduruyor tabii ki. Tren yolu ve sararmış ağaçlar, çok güzel bir atmosferi var…

Anıt Ağacı

Bakir vadi kendi doğal ortamını da yaratmış tabii ki. Belemedik doğanın bir efsanesi gibi. Belemedik’te Şımarık Mevsimler Tanrısı Telepunis’in yeryüzüne geliş ve toprak altına inişinin destansı görüntüleri yaşar sanki. Telepunis, olsa olsa Belemedik coğrafyasında doğmuş, arada bir Kamışlı’yı geçip Çamardı’da konaklamış der insan. Bu coğrafyanın yaşayan en canlı tanığı köydeki 200 yılı aşkın ömrü ile anıtlaşan Çınar Ağacıdır. Çınar ağacının gölgesinde iki asırlık zamanı hayal edip bu ağaca hayranlıkla bakıp kalırsınız ve artık sizi nerelere götürürse…

Trekking

Adana, Mersin, Niğde, Nevşehir, Aksaray gibi yakın iller başta olmak üzere doğa ve gezi kulüplerince sık sık Belemedik Vadisi´ne trekking turları düzenleniyor.

Belemedik Vadisi

Özellikle vadide trekking yapmak içinde çok güzel rotalar var. Böyle bir yürüyüşe katılırsanız hem şehrin gürültüsünden uzakta dinlenme şansı yakalayıp hem de doğal ve tarihi güzellikleri de görebilirsiniz.

Belemedik Vadisi

Zaman derseniz baharda veya sonbaharda gitmekte fayda var yaprakların yeşil sarı kırmızı hali çok nefis…Dökülen yapraklar tablo gibi, gri bulutlar, soğuk ve yağmurlu havayla özdeşleşen bu mevsimi Belemedik’te doyasıya yaşarsınız.

Fotoğrafçılara…

Yaprağın yere düşmesiyle başladı aslında hikaye…Yaprak dökümü, rüzgar yağmur, renk cümbüşü aslında çok şey anlatır …

Belemedik Vadisi

Bu görsel şölende sonbahar  şarkısını dinlemeyi ihmal etmeyin…”Ömrümüzün son demi, Son baharıdır artık Maziye bir bakıver, Neler neler bıraktık.” Sarının o muazzam tonu ile kahverenginin asil duruşu arasında rengarenk bir başkalaşıma dönüşür doğa Belemedik’ te…Ve doğa sizi kendine hayran bırakır …

Belemedik Vadisi

Vadi fotoğraf çekmeyi sevenler için, doğa fotoğrafları için biçilmiş kaftan. Özellikle sonbaharda sarının tüm tonları sizi karşılıyor. O zaman ayrı bir güzel oluyor vadi..  Bu dönemde yakın illerden fotoğrafçı gruplar da geliyor vadiye. 

Filmlerde izlediğimiz mekanlardan hiç farkı yok…Zaten 3 dönemdir her sonbaharda doğa ve fotoğraf festivali düzenleniyor.

Belemedik Vadisi

Hep deriz ya bir yerin güzel olup olmadığını gelin ve damatlar belirler diye…Düğün ve nişan merasimlerinin dış mekan fotoğraf çekimleri de yapılmakta Belemedikte…

Vadi Hatırası

Doğanın güzelliğini keşfettikten sonra sevdiklerinizle hatıra fotoğrafı da çektirebilirsiniz tabii ki...Zaman derseniz Ekim ayının sonları ile kasım ortası fotoğraf çekmek için en için uygun zamandır vadide.

Belemedik Vadisi’nde Ne Yenir? Nerede Kalınır?

Son dönemde gelen talep üzerine Pozantı Belediyesi vadide Belemedik Restoran ismiyle bir tesis açmış. Fiyatları uygun. Memnuniyet oranı yüksek. Burada yöreye has kebap çeşitlerinden tadabilirsiniz.

Vadi Piknik Alanları

Ayrıca tercihinize bağlı olarak kır lokantası, sosyal tesisler, piknik alanları, barbekü ve piknik masaları da bulunuyor.

Belemedik Vadisi’nde Nerede Kalınır?

Vadide ciddi şekilde denetlenen bir inşaat yasağı var. Beton kesinlikle yasak. Sadece taş ve ahşaptan yapılmış evlere izin veriliyor. Dolayısıyla vadide kalabileceğiniz bir otel yok. En yakın oteller Pozantı’da. 

Belemedik Vadisi Kamp Alanı

Pansiyonculuk da çok gelişmiş değil. Ancak, vadide tüm malzemelerinizi kendiniz getirmek şartıyla kamp yapabilirsiniz.

Belemedik Vadisi doğayla iç içe keyifli zaman geçirilebilecek güzel bir yer. Şehrin gürültüsünden bir nebze kaçıp  kafa dinlemeliyim, temiz hava alıyım diyorsanız su kenarında manzarayı izleyerek vakit geçirmek ve huzur bulmak için çok iyi bir seçim..Günü birlik tatil, doğa ve fotoğraf hepsi bir arada..Huzur isteyenlerin adresi…

Belemedik Vadisi

Sonbaharın memleketi Belemedik …Hüzün, sevgi, ayrılık daha bir çok duygunun bir arada olduğu farklı bir his bırakır sonbahar insanın kalbinde …Nice türküler şiirler yazılmış sonbahar hakkında…Can alıcı renklerle yerlere dökülen ve ağaçları süsleyen yapraklar doyumsuz bir ziyafet sunumunu kaçırmayın derim.

Belemedik Vadisi

Her veda biraz da zamansızdır aslında diyerek  Belemedik gezimize son veriyoruz…. Yeni bir yazı daha görüşmek dileğiyle…..

Exit mobile version