Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kok Tobe Parkı Gezim

Yazı Dizisi : Almatı Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bugünkü yazımın konusu Ile-Alatau Milli Parkı içerisindeki Almatı’nın Seyir Terası: Kok Tobe Parkı Gezim. 

Kok Tobe aslında Almatı’nın en yüksek noktası ve şehrin güneydoğusunda yer alan bir tepe. Tepenin olduğu yer Zailiysky Alatau Sıradağları’nın 1100-1200 m arasındaki bölümünde bulunuyor. 

Tepe üzerine de Kazakistan Komünist Partisi Birinci Sekreteri Dinmukhamed Kunaev’in fikrine istinaden gezerken tüm şehri izleyebileceğiniz lunapark ve hayvanat bahçesi ile restoran ve kafelerden oluşan bir park yapılmış ve 1967 yılında teleferik sistemi ile şehre bağlanmış. 

Kok Tobe Parkı

1978-1980 döneminde, 372 m yüksekliğinde bir televizyon kulesi inşa edilince buranın Almatılılar için çekiciliği daha da artmış. 

Buranın yükselen devamında Büyük Almatı Gölü, sağ tarafında ise Medeo ve Shymbulak Kayak Merkezi bulunuyor.

Ben de bölgeyi bilen gezgin arkadaşlarımın şiddetle tavsiyesi üzerine Almatı’daki bir günümü buraya ayırdım. Şimdi yaşadıklarımı size de anlatmak istiyorum.

Kazakistan’da para birimi Kazakistan Tengesi (KZT). Burada ödeyeceğiniz her 1 Kazakistan Tengesi (KZT) = 0,015 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Kok Tobe Parkı Gezisi

Kok Tobe Parkı’na Ulaşım ve Ziyaret Saatleri

Adres: Gornaya Str.640 “V” Kazakhstan, 050020 Almaty Tel: +7 7272 72 77 77

Şehirden baktığınızda her yerden görülebilen 372 m yüksekliğindeki TV Kulesi sizin için gitmeniz gereken yönü göstermesi açısından yeterli sanırım.

Almatı Kok Tobe Haritası

Harita’da da gördüğünüz gibi Kok Tobe Almatı’nın devamı gibi. Buranın yükselen devamında Büyük Almatı Gölü, sağ tarafında ise Medeo ve Shymbulak Kayak Merkezi bulunuyor.

Kok Tobe Parkı

Buraya teleferik, otobüs, araba ve taksi olmak üzere 3 şekilde gelebilirsiniz.

Kok Tobe Parkı Teleferik İstasyonu

Teleferik binası Cumhuriyet Sarayı’nın sağında bulunuyor. Koca bir bina olduğu için hemen görürsünüz.

Teleferik İstasyonu

Kok Tobe Teleferik İstasyonu Kok Tobe’nin de girişi gibi. Aynı zamanda 1620 m uzunluğundaki keyifli yolculuğun da başlangıç noktası..

Kok Tobe Teleferik Hattı

Teleferik istasyonları arasındaki yükseklik farkı 250 m. Bu teleferik sisteminin inşasına 1965 yılında başlanmış ve sistem 1967 yılında hizmete açılmış. Aynı zamanda Orta Asya’nın ilk teleferik hattı olarak kabul ediliyor.

Kok Tobe Parkı Teleferik Tarifesi

Teleferiğin çalışma saatleri perşembe hariç 10.00’da başlayıp 22.00’da sona eriyor. Hava kötü olduğu zaman seferler erken sona erebiliyor ya da iptal edilebiliyor. Kişi başı ücret ise gidiş dönüş 2000 KZT. Dikkat ederseniz burada otopark ücreti 200 KZT saat başı ise 100 KZT artıyor.

Furmanov Caddesi

Buraya gelmenin ücret olarak daha uygun yolu ise 95 Numaralı Otobüs. Furmanov Caddesi üzerindeki Ramstore Mağazası’nın önünden kalkıyor. 

95 Numaralı Otobüs

Bahse konu otobüs sizi yarım saatte Kok Tobe’ye götürecektir. Card Onay sahibiyseniz ücret 80 KZT, şoföre peşin öderseniz 150 KZT.

Kok Tobe Parkı

Bunu dışında araba ile de geliniyor. Otopark ücreti tarifede daha önce gördüğünüz gibi aşağıda 200 KZT saat başı ise 100 KZT artarken burada 2500 KZT ve saat başı 1000 KZT artıyor. 

Gidiş dönüş 500 KZT olan bir minibüsten bahsettiler ama ben onu göremedim. 

Taksiler biraz daha pahalı tabii ki geldiğiniz yere göre 1500 KZT civarında bir ödeme yapacağınızı değerlendiriyorum.

Parka girebilmek için başka bir giriş ücreti alınmıyor. Parkı her gün 10:00-00:30 saatleri (Kışın 21:30) arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Kok Tobe Parkı

Biraz da Kok Tobe Parkı’nı gezelim. Almatı’yı biraz yüksekten seyretmek için hoş bir park. Parkın bünyesinde lunapark ve küçük bir hayvanat bahçesi ile restoran ve kafeler bulunan çok güzel bir park. 

Kendimce bir giriş olarak hazırladığım bu videodan sonra etrafımda gördüklerimi gezerken size de anlatayım.

Almatı Fotoğraf Çerçevesi

Öncelikle burada Almatı şehir manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Şehir manzarası arka planda fotoğraf çekmek için güzel bir yer.

-Lunapark

Çok eğlenceli aktiviteler var. Çocuklar ile birlikte eğlenilecek müthiş bir alan. Bölgede birkaç birçok hediyelik eşya mağazası da var.

Kok Tobe Parkı Dönme Dolap

Burada konuştuğum bazı arkadaşlar gördüğünüz dönme dolabın Dünya’nın En Yüksek Dönme Dolabı olduğunu söylüyorlar. Bu manzarada Dünya’nın En Yüksek Dönme Dolabı’na binmek istiyorsanız ücreti kişi başı 1000 KZT.

Böyle şeylerden hoşlanıyorsanız dönme dolabın yanında da tepetaklak bir ev var. Kişi başı 1500 KZT.

Kok Tobe Parkı Kok-Tyube

Burada bulunan Kok-Tyube sanırım lunaparktaki en güzel eğlence aracı. Uzun sayılacak bir parkur. Binenlerin de çok hoşuna gittiği kesin. Kişi başı ya da 2 kişi 1500 KZT.

-Hayvanat Bahçesi

Parkın içerisinde çok da hoş bulmadığım bir hayvanat bahçesi var.

Kok Tobe Parkı Hayvanat Bahçesi

Hayvanlar burada çok dar alanda ve özgürlüklerinden uzak yaşamaya çalışıyorlar. 

Hayvanat Bahçesinde Beyaz Tavus Kuşu

Bu da yetmiyormuş gibi onları beslemek için yem almanızı istiyorlar. Çok hoş bulmadım açıkçası…

-Kartal ve Yerel Av Giysileri ile Fotoğraf Çekimi 

Bölgedeki tüm cazibe merkezlerinde göreceğiniz bir sahne. Tarih boyunca bölgedeki Kazak ve Kırgız göçerler köpek gibi av için kartal da kullanmışlar.

Bazı kartallar malesef bugün sahiplerinin para kazanma aracı haline gelmiş. Keşke özgür olsalar hiç mutlu görünmüyorlar. 

Tüm Dünya’dan gelen yabancı turistler bir kartal ve yerel av giysileri ile ücreti karşılığında fotoğraf çektiriyor.

Kok Tobe Parkı’nda Ne Yenir? Nerede Yenir?

Kok Tobe Parkı’nda sadece günü etrafa bakarak geçirebileceğiniz birçok kafe ve restoran var. Gerçekten de burada çok ilginç görüntüler sizi bekliyor. 

Kok Tobe Parkı Monteverde

Şimdi garip gelecek ama Almatı’nın muhteşem manzarasına sahip Monteverde Restoran ve Kafe’nin içerisinde patlamış mısır bile olan menüsünün içerisinde en ünlü olduğu alan dondurma.

Kok Tobe Parkı Monteverde

Açıkçası onun da çok güzel olduğunu söylemem zor. Zaten Internet ortamına bakarsanız olsa 0 verecek insanlara rastlarsınız. Tam bir işletme faciası. Uzak durun.

Değerlendirme

Almatı’ya gelen arkadaşlarım hangi mevsimde olursa olsun uğraması gereken yerlerden biri. Üstelik şehir için bir teras görevi görmesi başka bir cazip noktası. 

Sizleri parktan Almatı’ya dönerken şehir manzarası ile baş başa bırakıyorum. Aslında muhteşem müzikler çalıyordu ancak youtube telif hakkı nedeniyle o bölümleri sessize aldı. Affınıza sığınıyorum.

Almatı ve Çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Almatı Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version