Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Göller Bölgesindeki Cennet: Beyşehir

Yazı Dizisi : Konya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Ertuğrul Muslu

Tarihin her döneminde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Göller Bölgesindeki Cennet: Beyşehir İlçemiz Türkiye’nin ikinci büyük aynı zamanda en geniş tatlı su kaynağı olan gölünün yanı sıra çevresindeki kültürel ve doğal güzellikleriyle bölgemizin en gözde yerleşim alanlarındandır.

Konya’nın 70 km batısında yer alan ilçemiz 50.000 nüfusu sahip şirin bir ilçedir.

Dört mevsimin yaşandığı tertemiz doğasıyla, siz gezginler ve fotoğrafçılar için eşsiz güzellikler sunmakta ve her yıl binlerce misafiri ağırlamaktadır.

Beyşehir Gezisi

Beyşehir’e Ulaşım

Konyalıların hafta sonu gitmekten en çok zevk aldığı yer olduğu için ulaşım detaylarını da Konya çıkışlı olarak veriyorum.

-Otomobil

Konya’dan hareketle 90 km uzaklıktaki göle D 330 karayolu üzerinden 1 saat 10 dakikada ulaşabilirsiniz.

-Minibüs

Toplu ulaşım araçlarını kullanarak göle gidecek olursanız Konya Otobüs Terminali’nden, Beyşehir’e giden Yörükoğulları Seyahat araçlarını kullanabilirsiniz. Bu ulaşım şekli için kişi başı ödeyeceğiniz tutar azami 20-25 TL (2019) yi geçmez.

Beyşehir Gezilecek Yerler

-Beyşehir Gölü ve Adaları

Beyşehir Gölü, 650 km² lik ihtişamlı büyüklüğü ve üzerindeki 33 adet irili ufaklı adasıyla bölgenin can damarıdır. Tertemiz  ve masmavi suyu, eşsiz doğal güzellikleriyle gerçek bir yeryüzü cennetidir. Başta balık ve su kuşları olmak üzere su bitkileriyle birlikte bir çok canlı türünün yaşam alanıdır.

Beyşehir Gölü

Çok soğuk kış dönemlerde kısmi ya da tamamının buzla kaplandığı görülmüştür. Sıcak yaz aylarında yat turları ve su bisikletleriyle gezinti ve serinleme imkanına sahip olabilirsiniz. Kırmızı ve sarının eşsiz tonlarıyla gün batımı saatleri büyüleyici güzellikte olup dolunay gecelerinde şiirsel yakamozlara da şahitlik edebilirsiniz.

-Martılar

Üreme dönemleri olan yaz aylarında Kızkalesi Adası ve diğer adalar ile sazlık alanlarda yuvalanan martılar özellikle kış mevsiminde ilçe merkezinin müdavimleridir.

Beyşehir Gölü ve Martıları

Bu dönemlerde göl kenarındaki gezilerinizde çığlıklarıyla size eşlik edip sürekli simit ikramlarımızı beklerler. Akrobatik koreografileriyle  fotoğrafçıların gözdesidir bu haylazlar.

-Nilüferler

Su seviyesinin yüksek olduğu aylarda kıyı kesimlerde, sazlık alanlar arasında ya da bazı adaların çevresinde karşınıza çıkıveren ve göz alabildiğince uzanan yemyeşil yaprak sergileri.

Beyşehir Gölü ve Nilüferler

Upuzun gövdelerinin üzerinde yayılan kocaman yapraklarının arasına serpiştirdiği beyaz ve sarı çiçekleriyle izleyenlere hiçbir ressamın tuvaletine sığmayacak güzellikler sunar.

Beyşehir Gölü ile ilgili daha fazla fotoğraf ve bilgiyi Beyşehir Gölü, Türkiye’nin İkinci Büyük Gölü başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Taş Köprü

1908-1914 yılları arasında yapılan gerçek bir mimari şaheser. Sade yapısının yanı sıra, geometrik ve estetik oranlarıyla, hangi açıdan ve hangi mesafeden bakarsanız göz alıcı güzellikle.

Beyşehir Taş Köprü

Beyşehir Gölü’nün sularını çevre ilçe ve ovalarla buluşturan sulama projesinin ilk sanat yapısı.

-Eşrefoğlu Camii

Selçuklu Devleti Beylikler Döneminde yapılan ve günümüze kadar en iyi korunan camilerin en büyüğü ve görkemlisi. En önemli özelliği düz çatılı – ahşap tavanlı olması. İlçe merkezinde İçerişehir Mahallesi içerisinde yer alan camide kullanılan sedir ağaçları gölün karşı tarafındaki  Anamas – Dedegöl Dağlarından getirilmiş ve inşasından önce altı ay suda bekletilmişlerdir.

Beyşehir Eşrefoğlu Camii

Baş döndürücü mistik havasıyla 720 yıldır ziyaretçilerini ağırlayan ata yadigarımız dünya kültür mirası geçici listesinde yer almaktadır.

-Leylekler Vadisi

İlçemize bağlı Yeşildağ Mahallesi’nde yer alan Leylekler Vadisi bölgenin en ilginç doğal yaşam alanlarındandır. Her sene binlerce kilometre yol kat ederek mart ayının başında bölgeye gelen leylekler yaklaşık altı ay burada konaklamaktadır.

Beyşehir Leylekler Vadisi

Köy mezarlığındaki ağaçlar üzerine yuvalanan leyleklerin yumurtadan başlayarak yavruların beslenme ve uçuş eğitimine kadar ki bütün evreleri özellikle fotoğrafçılar ve doğa severler tarafından büyük bir ilgiyle takip edilmektedir.

-Eflatunpınar Su Anıtı

M.Ö. 1300 yıllarında, Hititler döneminde yapılmış açık hava ve kutsal su tapınağıdır.

Eflatunpınar Su Anıtı

4.0×7.5 metre ebatlarındaki devasa anıtın üzerinde tanrı ve tanrıça figürleri bulunmakta olup, yanı başındaki doğal su havuzuyla bugüne kadar ayakta kalabilen ender eserlerdendir. İlçe merkezine uzaklığı 22 kilometredir.

-Yakamanastır Tabiat Parkı

İlçe merkezine 6 km mesafededir. Panoramik göl ve şehir manzarasıyla şehrin çatısı diyebileceğimiz bir alandadır.

Yakamanastır Tabiat Parkı

Yemyeşil doğası ve özenle korunan ağaçlarıyla harika bir piknik ve gezinti alanıdır. Sabah saatlerinde sincapların koşturmacası eşliğinde keyifli yürüyüşler yapabileceğiniz doğal bir oksijen deposudur.

-Karaburun Plajı

Sıcak yaz aylarında Beyşehir Gölü’nün masmavi sularında serinlenmek isteyenlerin  uğrak yeri olan yaklaşık 2 km uzunluğundaki kumsal.

Karaburun Plajı

Bölge turizmine çok önemli katkı sağlayan plaj, Antalya sahillerini aratmayan doğasıyla özellikle hafta sonları oldukça kalabalık ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Beyşehir’de Ne Yenir? Nerede yenir?

Genel olarak güzel restoranlar da göle istinaden Beyşehir İlçe Merkezinde bulunuyor. Ertuğrul Muslu Hocamın tavsiyesi ve kendi deneyimlerim doğrultusunda 3 farklı birbirinden güzel adres veriyorum.

-Beylerbeyi Konağı

Beyşehir’de kahvaltı denince ilk akla gelen yer. Teras manzarası çok güzel. Kendilerine özgü ekmek ve zeytinleri harika.

Adres: İçerişehir Mahallesi, Balıkhane Sokak, No: 20 Beyşehir, Tel: 0 332 5123456

-İkizler Restaurant

Beyşehir’de yöresel lezzet denince ilk akla gelen yer. Kendine özgü mutfağı ve tatlarıyla dikkati çekiyor.

Adres: Hacıarmağan Mahallesi, Köprübaşı Caddesi, No: 3/1 Beyşehir, Tel: 0 332 5120666

-Atik Yayla Restaurant

Beyşehir’de balık denince ilk akla gelen yer. Nefis sazan ve tatlı su levreği yiyebilirsiniz. Bazen kalabalıktan sıra olabiliyor.

Adres: Bademli Mahallesi Yakamanastır/ Beyşehir, Tel: 0 544 6011312

Beyşehir’de Nerede kalınır?

Gölün çevresinde oteller yok. Doğa tutkunu iseniz gölün etrafında uygun göreceğin bir noktada kurun çadırınızı yakın ateşinizi yıldızları izleyin derim.

Ancak ben otelde kalmayı tercih ederim derseniz göl yakınlarındaki tesislerin hemen hepsi Beyşehir İlçe Merkezinde bulunuyor. Ücretler ise 2 kişi kahvaltı dahil gecelik 200-300 TL (2019) civarında seyrediyor.

-Ali Bilir Otel

Adres: Dalyan Mahallesi, Recep Bilginer Caddesi, No: 2 Beyşehir, Tel: 0 332 5120455

-Beyşehir Öğretmenevi

Adres: Yenimahalle, Antalya Caddesi, No: 119 Beyşehir, Tel: 0 332 5124507

-Anamas Konukevi

Adres: Selçuk Üniversitesi Ali Akkanat Kampüsü Karşısı Bademli/Beyşehir, Tel: 0 332 5110511

Bu yazımda Beyşehir’de gezilecek yerleri ve kolaylıkları sizlere anlatmaya çalıştım. Ancak, siz gezgin ve fotoğrafçılar buralara gelirseniz çok farklı güzellikler de keşfedeceğinize eminim. Hepinizi Göller Bölgesindeki Cennet: Beyşehir’e bekliyoruz. Yeni yazılarda görüşmek üzere…

Exit mobile version