Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Bişkek Ulaşım Sistemi

Yazı Dizisi : Kırgızistan Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bişkek Ulaşım Sistemi çok kolay bir sistem çünkü marshrutkalar, belediye otobüsleri ve taksiler dışında başka bir araç yok.  

Tüm sistemleri birbirini rahatlatacak şekilde bütünlemeye çalışmışlar. Şehri rahat gezebilmek için Bişkek Ulaşım Sistemi hakkında bilgi sahibi olmak şart.

Şehirde neredeyse her türlü aracı kullandım. Bu nedenle rahatlıkla bu konuyu geniş şekilde ele alıp sizlere de deneyimlerime istinaden tecrübelerimi aktaracağım. 

Kırgızistan’da para birimi Kırgızistan Somu (KGS). Burada ödeyeceğiniz her 1 Kırgız Somu (KGS) = 0,084 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Manas Uluslararası Havalimanı (FRU)’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

-Giriş Çıkış ve Döviz İşlemleri

İstanbul-Bişkek seferlerini ülkemizden hem THY hem de PGS yapıyor ve bu seferler yaklaşık 5-6 saat arasında sürüyor.

Bişkek Yolunda

Tek sıkıntı PGS sefer saatleri, gece yarısından sonra varacak şekilde düzenliyor. Bu nedenle de otele sabaha yakın varıyorsunuz.

Bir diğer sıkıntı da Kırgızların bu seferleri memleketten gelen otobüs yolculuğuna çevirmeleri. Hem giderken hem gelirken en az 3 görevli uçağın merdivenlerinde ellerinde seyyar terazi ile duruyor. Tek tek bagaj tartıyor. Hiç hoş görüntüler değil. 

Manas Uluslararası Havalimanı (FRU)

Dönelim havalimanına..Manas Uluslararası Havalimanı (FRU), şehir merkezinin kuzeydoğusunda 25 km mesafede bulunuyor. Yıllık 4 milyon uçuş yapılan havalimanı ülkenin de en büyük havaalanı.

Diğer bir konu de çeşitli Internet sitelerinde gördüğüm 5 günden fazla ülkede kalınması halinde olunan şehirde göç polisine kayıt yapma zorunluluğu. Eskiden böyle bir zorunluluk olmakla birlikte artık 90 güne kadar her hangi bir kayıt zorunluluğu bulunmuyor.

Yeri gelmişken telefondan da bahsetmek istiyorum. Cep telefonum Türk Telecom. Burada direkt anlaşmaları yok. Ancak bir saatlik 65 TL (2019) limitli kullanım söz konusu. Megacom burada anlaşmalı olduğu kurum. İnince telefonumu bu servise çevirdim. Bu süre de Kırgızistan’da bana yetti.

Bişkek’te Döviz Büroları

Bunun dışında dövizinizi havaalanında bozdururken şehre göre % 2 zarar ediyorsunuz. Bu nedenle ilk etapta azami 100 € ya da 100 $ civarında bir para bozdurmak yeterli. Zaten şehirde marketten çok döviz büfesi var.

-Ulaşım

Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için 2 seçeneğiniz var. Taksi ve Marshrutka. Otel servisi kullanmanıza gerek yok. 

Molodaya Gvardiya Yolu

380 Numaralı Marshrutka; 06.30-20.00 saatleri arasında Manas Uluslararası Havalimanı’ndan Ryskulova’ya, 06.40-20.00 saatleri arasında Ryskulova’dan Manas Uluslararası Havalimanı’na kişi başı 40 Som karşılığında yolcu taşıyor. Molodaya Gvardiya Yolu üzerinden yapılan bu yolculuk yaklaşık 50 dakika sürüyor. Bahse konu marshrutkayı havalimanının hemen çıkışında sağda görebilirsiniz. 

Manas Uluslararası Havalimanı (FRU) Taksi

Taksi ücretleri ise çok pahalı değil. Rayiç bedel 500 Som karşılığında yarım saatte gelip gidebilirsiniz. Havalimanı çıkışında bir taksi güruhu sizi karşılayacak. Özellikle gece yarısı ise 1000 Soma kadar fiyat teklif edecekler. Azami 600 Som veren taksiye binip gidebilirsiniz. Dönerken de otele taksi çağırtın. Anlaşmalı Namba Taksileri otel servisi gibi çalıştığı için azami 500 Som verip havalimanına gidebilirsiniz.

Bişkek Ulaşım Sistemi

-Marshrutka

Bu yapının ana unsurunu oluşturuyor. 15-18 koltuklu bir çeşit minibüs olan marshrutka Bişkek ve çevresine ulaşımın en ucuz yolu. Oldukça rahatsız olacağınız bu araçlar ile aynı zamanda ülke içi ulaşım da sağlanıyor. 

Bişkek’te Bir Marshrutka

Kalkış saatleri yok, dolmadan kalkmıyorlar. Kişi başı 10 Som ücret alınıyor (Gece 21.00’dan sonra 12 Som) ama istediğiniz yerde de inebiliyorsunuz.

-Otobüs ve Troleybüs

Sadece ana hatlarda çalışan bir otobüs ve troleybüs sistemi var. Kişi başı ücret olarak 8 Som alıyorlar.

Bişkek’te Bir Troleybüs

Bizim otobüslerin tersine ücret inerken ödeniyor ve iniş ön kapıdan sağlanıyor.

Bişkek’te Bir Troleybüs

Bu arada Bişkek’te bile bisiklet ile otobüse binmeniz mümkün. Değerlendirin diye yazdım. 

Uluslararası ya da bölgesel fark etmez şehir dışı yolculuk yapılacak ise gidilecek yer Bişkek Zapadniy Vokzal Batı Otobüs Terminali.

Bişkek 7 Numaralı Otobüs

285 ve 333 Numaralı mashrutka Tsum Shopping Center Bişkek Zapadniy Vokzal Batı Otobüs Terminali  arasında çalışıyor. Ücret 30 KGS. Taksi kullanırsanız terminale varmak için bulunduğunuz yere göre 300-400 KGS ödersiniz. Bu terminale 7 veya 113 Numaralı Otobüsler ile de gidebilirsiniz. 

Buradan çevre ülkelere otobüs kalkıyor. Eğer Karakol’a gidecekseniz gündüz giden marshrutka ve paylaşımlı taksiler dışında Bişkek Zapadniy Vokzal Batı Otobüs Terminali ile Avtovokzal Otobüs Terminali arasında çalışan gece otobüsleri var. Otobüsler 21:00 ve 23:00 da kalkıyor. Yolculuk 8 saat sürüyor. Ücret ise 350 Som.

-Taksi

Taksiler genel olarak taksimetre çalıştırmıyor. Çoğu da ayaküstü adam kazıklamaya çalışıyor. Taksilerde açılış 70 Som. 15 Som/km.

Bişkek’te Taksiler

Bişkek şehir içerisinde hiç bir yer 150 Som üzeri tutmaz. Hepsi Türkçe anlayabiliyor. Bu nedenle önceden ne ödeyeceğinizi bilmeden sakın taksiye binmeyin.

-Paylaşımlı Taksi

Sanırım marshrutkalardan sonra Kırgızistan’da en çok kullanılan ulaşım tipi. Bu dolmuş taksiler Bişkek Zapadniy Vokzal Batı Otobüs Terminali’nde bulunuyor ve ülkenin her tarafına paylaşımlı taşımacılık yapıyor. Bunlar da dolmadan kalkmıyor.

Paylaşımlı Taksi

Ancak arabalar şoför dahi 5 ya da 8 kişilik. Fiyatlar da seçiminize göre değişiyor. Bu araçların da saati yok ama marshrutkalara göre daha hızlı doluyorlar. Arabanız yoksa en hızlı alternatif.

-Tren

Tren yolculuğu gelişmiş durumda değil. Bişkek 2 Tren Garı’ndan Moskova, Astana ve Taşkent’e trenle gitmek mümkün. Ancak, yol o kadar uzun sürüyor ki gezmek için gitmiyorsanız değmez.

Bişkek Demiryolları

Bişkek 1 Tren Garı’ndan ise Balıkçı’ya ulaşım var. Ancak, SSCB döneminden kalan Bişkek-Balıkçı demiryolu hattında çalışan trenler oldukça yavaş.

Garip bir uygulama ile 16 Haziran 30 Temmuz döneminde turistik, 31 Temmuz-31 Ağustos döneminde normal olarak hizmet veriyorlar.

Bişkek Balıkçı Demiryolu

608 Numaralı Tren, her gün 06.25’de Bişkek Garı’ndan kalkıp 11.20’de Balıkçı Rybachye İstasyonu’nda oluyor. 609 Numaralı Tren ise her gün 17.08’de Balıkçı Rybachye İstasyonu’ndan kalkıp 21.58’de Bişkek Garı’nda oluyor. Kişi başı ücret 69 Som (5-10 yaş 34 Som). 

Rybachye İstasyonu’ndan itibaren göl çevresini turlayabilmek için tekrar diğer ulaşım araçlarını kullanmanız gerekiyor.

Bişkek Balıkçı Karayolu

Issık Gölü tarafına gidecekseniz ya da göl etrafında bir tur düşünüyorsanız mutlaka Issık Gölü (Issyk Kul) Çevresinde Bir Tur başlıklı yazımızı okuyun. 

Bişkek ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Bişkek Gezi Rehberi‘ne, daha geniş planlama için Kırgızistan Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version