Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Yazı Dizisi : Almatı Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Almatı gezisi yapanlar mutlaka Bişkek gezisi de planladığı için Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri ile ilgili ayrı bir yazı yazma gereği hissettim.

Son dönemde Dünya’da “Backpacker” modası hızla yayılıyor. Şimdi Backpacker ne demek diye soracaksınız ?

Sadece sırt çantasıyla, tamamen bağımsız ve mümkün olan en düşük maliyetle gezmeyi alışkanlık haline getirmiş gezginlere Dünya’da Backpacker deniyor. Geçmiş anlamıyla biraz bitli turisti çağrıştırsa da günümüzde modern bir terim olarak gözüküyor.

Bahse konu gezginlerden fotoğraf çekip her yaşadığını en ayrıntılı şekilde anlatanlara da “Reporter” deniyor. Özellikle bilinmezliğin tavan yaptığı ülkelerde Backpacker gezginler tarafından kaleme alınan Reporter seviyesindeki yazılar resmi olmasa bile yaşanmış ciddi kaynak sayılıyor ve diğer gezginlerin okuması için uluslararası gezi sitelerince yönlendiriliyor.

Buraya kadar bu konuları neden anlattım. Çünkü okuyacağınız Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri yazısı tam da Reporter seviyesinde bir bilinmezliği ortadan kaldıran yazı.

Kazakistan’da para birimi Kazakistan Tengesi (KZT). Burada ödeyeceğiniz her 1 Kazakistan Tengesi (KZT) = 0,015 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Kırgızistan’da para birimi Kırgızistan Somu (KGS). Burada ödeyeceğiniz her 1 Kırgızistan Somu (KGS) = 0,082 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Almatı’dan Bişkek’e Nasıl Gidilir?

Almatı-Bişkek mesafesi yaklaşık 240 km. Korday Sınır kapısı ise Bişkek’e 28 km mesafede bulunuyor. Yani yolun büyük kısmı Kazakistan topraklarında kalıyor. 

Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Arabanız varsa sınır geçişi dahil normal bir sürat ile 4 saatte şehirler arası ulaşım mümkün. Eğer arabanız yoksa elinizde 3 seçenek var; Marshrutka, Paylaşımlı Taksi ve Tren. 

Issık Gölü ve Kazakistan Sıra Dağları

Merak edenler olabilir Issık Gölü Almatı’ya daha yakın gözükse de bölgedeki dağları henüz aşan bir yol olmadığı için Almatı’dan Issık Gölü tarafına gitmek için kulağınızı ters gösterip yine Bişkek’e gelmek zorundasınız.

–Marshrutka

15-18 koltuklu bildiğimiz bir çeşit minibüs olan marshrutka Almatı-Bişkek ulaşımın en ucuz, kesintisiz fakat en rahatsız yolu. 

Araçlar Almatı’nın 7 km batısında bulunan Sairan Otobüs Terminali‘nden kalkıyor. Malesef dolmadan kalkmadıkları için kalkış saatleri de belirsiz. Bazen bu durum 1,5 saat kadar sürebiliyor.

Dolarsa ilk araba 06:00’de kalkıyor. Almatı’dan kişi başı ücret 1500-1800 KZT. Yol 5-7 saat sürüyor. “Cafe Eurasia”da mola veriliyor. Tuvalet için 50 KZT ya da 5 KGS ödüyorsunuz.

Marshrutka

Korday Sınır Kapısı’nda araçlar sizi bir tarafta bırakıp işlemleriniz bittikten sonra sizi öbür taraftan tekrar alıyor. Burada dikkatli olun marshrutkanın ve plakasının fotosunu çekin. İki tarafta da park alanı kısıtlı çok geniş bir sahaya park yapılıyor. Öbür tarafa geçtiğinizde marshrutkayı bulamayabilirsiniz. Arabanın üzerinde “Бишкекyazısını arayın.

Sairan Otobüs Terminali’ne 45 Numaralı Otobüs gidiyor. Yolculuk 1 saat sürüyor. Peşin ücret 150 KZT. Kartla 80 KZT. Taksi kullanırsanız terminale varmak için bulunduğunuz yere göre 600-1000 KZT ödersiniz.

Önemli bir bilgi daha vereyim. Kar yağan günlerde yol buzlanıyor ve çok kaygan oluyor. Bu arabaların şoförleri ise deli. Özellikle karlı günlerde buzlu yolda hızlı gidip kontrolü kaybedebiliyorlar. Emniyetiniz için bunu lütfen göz önünde bulundurun. 

–Paylaşımlı Taksi

Bölgede en hızlı toplu ulaşım tipiArabanız yoksa en hızlı alternatif.

Bu dolmuş taksiler Sairan Otobüs Terminali’nin önünde bulunuyor ve 2 şehir arasında paylaşımlı taşımacılık yapıyor. Bunlar da dolmadan kalkmıyor. 

Paylaşımlı Taksi

Ancak arabalar şoför dahil 5 ya da 8 kişilik. Fiyatlar da seçiminize göre değişiyor. Bişkek’ten kişi başı ücret ortalama 700 KGS. Almatı’dan kişi başı ücret ortalama 2500-3500 KZT. Yol 4 saat sürüyor. 

Bu araçların da saati yok ama marshrutkalara göre daha hızlı doluyorlar. Almatı’dan çıkan şoförlere 1500 KZT daha verirseniz sizi Bişkek’teki otelinize de bırakabilirler. Sorun. Çekinmeyin. 

–Tren

Tren yolculuğu gelişmiş durumda değil. Almatı Tren Garı’ndan Bişkek’e trenle gitmek mümkün. Direkt bir sefer yok.

Almatı Demiryolu

Yolculuk ise aktarma dahil neredeyse 1 gün sürüyor ve neredeyse 10 kat pahalı. Gezmek için gitmiyorsanız kesinlikle değmez. İlgileniyorsanız tıklayın.

Benim Tavsiyem.  “En hızlı Yol”

Sadece 3 saatte hiç bir terminale uğramadan Almatı’dan Bişkek’e Otelden-Otele Nasıl Gittim? Aşağıda tüm yaşadıklarımı çok detaylı olarak anlatacağım.

Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

-Almatı-Korday Sınır Kapısı

Almatı’da terminale gidip hem zaman hem de para harcamak yerine Korday Sınır Kapısı için paylaşımlı taksi çağırtmak daha kolay. Ben de öyle yaptım.

Sınıra kadar rayiç bedel 12.000 Som. Yoldan taksi çevirirseniz en az 20.000-25.000 KZT gibi ücretler isteyebiliyorlar. 

Yapacağınız tek şey Almatı’ya gelen paylaşımlı taksiyi tek kişi ya da 4 kişi için otelinize getirtmek ve sınıra beraber geri dönmek.

Ben de öyle yaptım. Buraya gelirken beni sınırdan alıp otele bırakan paylaşımlı taksi şoförüne bir gün önceden whatsup üzerinden ulaşıp saat 11:00 da beni otelimden almasını yazdım. 10 dakika sonra ok cevabını aldım. Sonuçta onlar da Korday Sınır Kapısı’ndan gelip terminalde geri dönmek için saatlerce beklemek istemiyor.

Adını bilmediğim Kazak taksi şoförünün numarası +7 775 317 0570. Tek kelime İngilizce ve Türkçe bilmiyor. Ancak Rusça üzerinden çeviriciyi çok iyi kullanıyor.

Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Zamanlama da harika. Araba tam otel çıkış saatimde kapının önünde.

Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Tam 3 saat sonra 14:00’da Bişkek’te rezerve ettiğim otelimde olmak üzere yola çıktık. Yani tam otel giriş saatinde otelde olacağımı değerlendiriyorum.

Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Yol üzerinde şoför benzin almak için parayı önden istiyor. Ben de 12.000 KZT parayı kendisine takdim ediyorum. Gördüğünüz gibi en pahalı benzinin litre fiyatı bizim paramızla yaklaşık 2,5 TL.

Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Kazakistan dümdüz bir ülke. Yollar geniş, benzin de çok ucuz olunca şoförümüz basıyor gaza.

Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Saatte 200 km hıza çıkıyor. Hissetmiyorsunuz bile.

Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Kazakistan aynı zamanda bir hayvancılık ülkesi. Etrafınıza baktığınızda bazen kilometrelerce uzunluğundaki düzlüklerin ufukta kaybolduğunu görüyorsunuz ve ufuk nokta nokta küçük büyük baş hayvanlarla dolu. Hepsi doğal ortamında besleniyor. Burada yem nedir onu bile bilmiyorlar.

Yolda Gördüğümüz Mezarlar

Korday Sınır Kapısı ayrımında bir mezarın orada kısa bir mola veriyoruz. Kırgızistan Mezar Kültürü’nün aynısını bu bölgede de görmek mümkün. Bu konu ile ilgili bilgi ve fotoğrafları Kırgız Mezar Kültürü başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Yaklaşık 20 dakikalık bir yolculuktan sonra Korday Sınır Kapısı’na varıyoruz.

-Korday Sınır Kapısı Kazakistan-Kırgızistan Geçişi

Sınırı Chuy Nehri oluşturuyor. Nehrin iki yakasında kapılar var. İki kapıyı ise bir köprü birleştiriyor. Genel olarak akım Kırgızistan-Kazakistan yönünde. Bu da normal çünkü Kazakistan Kırgızistan’a göre çok gelişmiş durumda.

Kazakistan çıkış binalarına biraz da endişeli bir şekilde giriyorum. 

İlk önce valizim kontrol ediliyor. Valizimdeki piller hemen dikkatlerini çekiyor. Valizimdeki pilleri soruyorlar. Türkçe konuşuyorum. Yanıt alamıyorum. Çünkü Kazakça Türkçe’ye Kırgızca gibi yakın değil. İşin kötü tarafı İngilizce de bilmiyorlar. Biraz zorlayarak Türkçe pillerin fotoğraf makinem için olduğunu söylüyorum. Makinemi de gösteriyorum. Pek anladıklarını sanmıyorum ama geçiyorum.

Mühür işlemleri için pasaport kuyruğuna geçiyorum. Memur sıra bana gelince yabancı olduğumu görüp girerken verdikleri göç kayıt kağıdını soruyor. Cüzdanımdan çıkarıp veriyorum. Kağıdı inceleyip gün aşımı olup olmadığına bakıyor ve geri teslim etmiyor. Pasaportumu mühürleyip geri veriyor.

Ara köprüden geçtikten sonra Kırgızistan giriş binalarına geliyorum.

Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Kırgızistan giriş binalarında neredeyse her tarafta rüşvet vermeyin diye afişler var. Bu kapı reporter seviyesinde özellikle yabancıların rüşvet ile ilgili yaşadıkları ile ünlü. Bu yönetimin canını sıkmış olacak ki ciddi önlemler almışlar. Her tarafta kontrol var.

Giriş işlemleri sırasında valizleriniz ayrı bir bantta kontrol ediliyor. Valizimdeki piller hemen dikkatlerini çekiyor.

Valizimdeki pilleri soruyorlar. Türkçe konuşuyorum. Pillerin fotoğraf makinem için olduğunu söylüyorum. Makinemi de gösteriyorum. Gazeteci olup olmadığımı soruyorlar. Hayır gezginim, sitem var ve gezdiğim yerleri yazıyorum diyorum ve geçiyorum. 

Sırada pasaport mührü var. Gümrük memurları 3 gün önce çıktığımı görünce tekrar neden geldiğimi Kazakistan’da neler yaptığımı soruyor. Türkçe olarak gezilerimden bahsediyorum. Nerede kalacağımı ve ne yapacağımı soruyorlar. Rezervasyon kaydımı gösterip planımı anlatıyorum. Memur mührü basıyor. Türkçe anlaşmak gerçekten çok güzel. Çok fazla sıra beklemiyorum. Kırgızistan’a giriş işlemleri çok zor olmuyor. 

Bundan sonra iki kez daha farklı noktalarda mühür kontrolü yapılıyor ve çıkışa ilerliyoruz.

-Dikkat

Arkadaşlar bahsettiğim göç kağıdı çok önemli. Sakın kaybetmeyin. Dönüşte pasaportu değil kağıdı görmek istiyorlar. Kazakistan’da 5 günden fazla kalırsanız kendinizi olduğunuz yerdeki göç polisine kaydettirmek zorundasınız. Aman buna dikkat edin. 

Ben de bunu bildiğimden Almatı gezisini 3 gün planladım. Kırgızistan’da çalışan Türkler de Kırgızistan’da 90 güne kadar vizesiz kalabiliyor. Onlar da vize işlemlerinden kurtulmak için 89. günde Kazakistan’a giriş çıkış yapıyorlar ve dolayısıyla vize almalarına gerek kalmıyor.

Diğer bir husus bu yönde çıkışın en az zamanda ve rahat olmasını istiyorsanız akşamüstü burada olmanızda fayda var.  

Korday Sınır Kapısı-Bişkek

Kapıdan çıkar çıkmaz üzerimize bir taksici ordusu geliyor. Hiç bir nizam yok. Almatı’ya giderken tecrübeli olduğum için arabam var diye bağırıp kalabalığın arasından sıyrılıyorum. 

Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Kenarda bekleyen paylaşımlı taksi şoförüne otele götürmesi için 500 Som teklif ediyorum. Yarım saatlik yol için 700 Som diyor. 1 kişi daha beklersem 400 Som karşılığında otele götüreceğini söylüyor. Ben de beklemeye başlıyorum. 5 dakika sonra 1 kişi daha gelince arabaya biniyor ve yola çıkıyoruz. 

Sonuç olarak Almatı’daki otelimden yola çıktıktan itibaren toplam 3 saat sonra Bişkek’teki otelimin önündeyim. Bu yöntemin bana maliyeti 12000 KZT ve 400 KGS. Yaklaşık 36 $. İnanılmaz değil mi? Artık seçim sizin.

Bişkek’ten Almatı’ya gidiş için de Bişkek Almatı Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri başlıklı yazımızı mutlaka okuyun.

Almatı ve Çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Almatı Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version