Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Bişkek Almatı Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Yazı Dizisi : Kırgızistan Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bişkek gezisi yapanlar mutlaka Almatı gezisi de planladığı için Bişkek Almatı Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri ile ilgili ayrı bir yazı yazma gereği hissettim.

Son dönemde Dünya’da “Backpacker” modası hızla yayılıyor. Şimdi Backpacker ne demek diye soracaksınız ?

Sadece sırt çantasıyla, tamamen bağımsız ve mümkün olan en düşük maliyetle gezmeyi alışkanlık haline getirmiş gezginlere Dünya’da Backpacker deniyor. Geçmiş anlamıyla biraz bitli turisti çağrıştırsa da günümüzde modern bir terim olarak gözüküyor.

Bahse konu gezginlerden fotoğraf çekip her yaşadığını en ayrıntılı şekilde anlatanlara da “Reporter” deniyor. Özellikle bilinmezliğin tavan yaptığı ülkelerde Backpacker gezginler tarafından kaleme alınan Reporter seviyesindeki yazılar resmi olmasa bile yaşanmış ciddi kaynak sayılıyor ve diğer gezginlerin okuması için uluslararası gezi sitelerince yönlendiriliyor.

Buraya kadar bu konuları neden anlattım. Çünkü okuyacağınız Bişkek Almatı Gidiş Dönüş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri yazısı tam da Reporter seviyesinde bir bilinmezliği ortadan kaldıran yazı.

Kırgızistan’da para birimi Kırgızistan Somu (KGS). Burada ödeyeceğiniz her 1 Kırgızistan Somu (KGS) = 0,082 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Kazakistan’da para birimi Kazakistan Tengesi (KZT). Burada ödeyeceğiniz her 1 Kazakistan Tengesi (KZT) = 0,015 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Bişkek’ten Almatı’ya Nasıl Gidilir?

Bişkek-Almatı mesafesi yaklaşık 240 km. Korday Sınır kapısı ise Bişkek’e 28 km mesafede bulunuyor. Yani yolun büyük kısmı Kazakistan topraklarında kalıyor. 

Bişkek Almatı Gidiş Dönüş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Arabanız varsa sınır geçişi dahil normal bir sürat ile 4 saatte şehirler arası ulaşım mümkün. Eğer arabanız yoksa elinizde 3 seçenek var; Marshrutka, Paylaşımlı Taksi ve Tren. 

Issık Gölü ve Kazakistan Sıra Dağları

Merak edenler olabilir Issık Gölü Almatı’ya daha yakın gözükse de bölgedeki dağları henüz aşan bir yol olmadığı için Almatı’ya gitmek için kulağınızı ters gösterip yine Bişkek’e gelmek zorundasınız.

–Marshrutka

15-18 koltuklu bildiğimiz bir çeşit minibüs olan marshrutka Bişkek-Almatı ulaşımın en ucuz, kesintisiz fakat en rahatsız yolu. 

Araçlar Bişkek’in 4 km batısında bulunan Zapadniy Vokzal Batı Otobüs Terminali ve Almatı’nın 7 km batısında bulunan Sairan Otobüs Terminali‘nden kalkıyor. Malesef dolmadan kalkmadıkları için kalkış saatleri de belirsiz. Bazen bu durum 1,5 saat kadar sürebiliyor.

Dolarsa ilk araba 08:00’de kalkıyor. Öğleden sonra kalkış olmayabiliyor. Bişkek’ten kişi başı ücret 300-450 KGS. Yol 5-7 saat sürüyor. “Cafe Eurasia”da mola veriliyor. Tuvalet için 50 KZT ya da 5 KGS ödüyorsunuz.

Bişkek’te Bir Marshrutka

Korday Sınır Kapısı’nda araçlar sizi Kırgızistan tarafında bırakıp işlemleriniz bittikten sonra Kazakistan tarafında tekrar alıyor. Burada dikkatli olun marshrutkanın ve plakasının fotosunu çekin. İki tarafta da park alanı kısıtlı çok geniş bir sahaya park yapılıyor. Öbür tarafa geçtiğinizde marshrutkayı bulamayabilirsiniz. Arabanın üzerinde “Алматы” yazısını arayın.

Bişkek Zapadniy Vokzal Batı Otobüs Terminali’ne 7 veya 113 Numaralı Otobüsler gidiyor. Yolculuk 1 saat sürüyor. Ücret 8 KGS. 285 ve 333 Numaralı Mashrutkalar Tsum Shopping Center Bişkek Zapadniy Vokzal Batı Otobüs Terminali  arasında çalışıyor. Ücret 30 KGS. Taksi kullanırsanız terminale varmak için bulunduğunuz yere göre 300-400 KGS ödersiniz.

İndikten sonra Sairan Otobüs Terminali’nden merkeze 45 Numaralı Otobüsler gidiyor. Yolculuk 1 saat sürüyor. Peşin ücret 150 KZT. Kartla 80 KZT. Taksi kullanırsanız terminale varmak için bulunduğunuz yere göre 600-1000 KZT ödersiniz.

Önemli bir bilgi daha vereyim. Kar yağan günlerde yol buzlanıyor ve çok kaygan oluyor. Bu arabaların şoförleri ise deli. Özellikle karlı günlerde buzlu yolda hızlı gidip kontrolü kaybedebiliyorlar. Enniyetiniz için bunu lütfen göz önünde bulundurun. 

–Paylaşımlı Taksi (Çift Taraflı)

Bölgede en hızlı toplu ulaşım tipiArabanız yoksa en hızlı alternatif.

Bu dolmuş taksiler Bişkek Zapadniy Vokzal Batı Otobüs Terminali’nin doğu tarafında bulunuyor ve 2 şehir arasında paylaşımlı taşımacılık yapıyor. Bunlar da dolmadan kalkmıyor. 

Paylaşımlı Taksi

Ancak arabalar şoför dahi 5 ya da 8 kişilik. Fiyatlar da seçiminize göre değişiyor. Bişkek’ten kişi başı ücret ortalama 700 KGS. Almatı’dan kişi başı ücret ortalama 3500 KGS. Yol 4 saat sürüyor. 

Bu araçların da saati yok ama marshrutkalara göre daha hızlı doluyorlar. Bişkek’ten çıkan şoförlere 300 KGS daha verirseniz sizi Almatı’daki otelinize de bırakabilirler. Sorun. Çekinmeyin. 

–Tren

Tren yolculuğu gelişmiş durumda değil. Bişkek 2 Tren Garı’ndan Almatı’ya trenle gitmek ya da tersi mümkün. Direkt bir sefer yok.

Bişkek Almatı Demiryolu

Yolculuk ise aktarma dahil neredeyse 1 gün sürüyor ve neredeyse 10 kat pahalı.  Gezmek için gitmiyorsanız kesinlikle değmez. İlgileniyorsanız tıklayın.

Benim Tavsiyem.  “En hızlı Yol”

Sadece 3 saatte hiç bir terminale uğramadan Bişkek’ten Almatı’ya Almatı’dan Bişkek’e Otelden-Otele Nasıl Gittim? Aşağıda tüm yaşadıklarımı çok detaylı olarak anlatacağım.

Bişkek Almatı Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Bişkek-Korday Sınır Kapısı

Terminale gidip hem zaman hem de para harcamak yerine otele Namba Taksi’den Korday Sınır Kapısı için taksi çağırtmak daha kolay. Ben de öyle yaptım.

Bişkek Almatı Gidiş Dönüş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Sınıra kadar rayiç bedel 500 Som. Yoldan taksi çevirirseniz 700 Som gibi ücretler isteyebiliyor. Durumunuza göre fiyatı değerlendirebilirsiniz. Arabaya biniyor ve yola çıkıyoruz.

Şoförüm genç bir arkadaş. Zorlanmadan anlaşıyoruz. Kardeşi Antalya’da çalışıyormuş. İş yokluğu yüzünden buraya geldiğini, iş bulabilirse Türkiye’ye gitmek istediğinden bahsetti. Burada en büyük dert iş bulmak…

Biraz trafik var. Açtığı muhteşem müzik ile A-2 üzerinden sınıra doğru yol alıyoruz ve yarım saat sonra Korday Sınır Kapısı’na varıyoruz. Kendine şans dileyip vedalaşıp ayrılıyorum.

-Korday Sınır Kapısı Kırgızistan-Kazakistan Geçişi

Sınırı Chuy Nehri oluşturuyor. Nehrin iki yakasında kapılar var. İki kapıyı ise bir köprü birleştiriyor. Genel olarak akım Kırgızistan-Kazakistan yönünde. Bu da normal çünkü Kazakistan Kırgızistan’a göre çok gelişmiş durumda.,

Kırgızistan çıkış binalarında neredeyse her tarafta rüşvet vermeyin diye afişler var. Bu kapı reporter seviyesinde özellikle yabancıların rüşvet ile ilgili yaşadıkları ile ünlü. Bu yönetimin canını sıkmış olacak ki ciddi önlemler almışlar. Her tarafta kontrol var.

Korday Sınır Kapısı

Çıkış işlemleri sırasında valizleriniz ayrı bir bantta kontrol ediliyor. Valizimdeki piller hemen dikkatlerini çekiyor. Gümrük memurları Kırgızistan’da neler yaptığımı soruyor. Türkçe olarak gezilerimden bahsediyorum. Çok fazla sıra beklemiyorum. Kırgızistan’dan çıkış işlemleri çok zor olmuyor. 

Ara köprüden geçtikten sonra Kazakistan giriş binalarına geliyorum. İlk önce valizim kontrol ediliyor. Yine valizimdeki pilleri soruyorlar. Türkçe konuşuyorum. Bu sefer yanıt alamıyorum. Çünkü Kazakça Türkçe’ye Kırgızca gibi yakın değil. İşin kötü tarafı İngilizce de bilmiyorlar. 

Tam o sırada arkamdaki arkadaş Türkçe bildiğini ve yardımcı olabileceğini  söylüyor. Adı Nurdin. Kazakistan’da rüzgar gülleri üzerine çalışıyormuş. Rahat bir nefes alıyorum.

Nurdin’e pillerin fotoğraf makinem için olduğunu söylemesini istiyorum. Makinemi de gösteriyorum. Gazeteci olup olmadığımı soruyorlar. Hayır gezginim, sitem var ve gezdiğim yerleri yazıyorum diyorum. Nerede kalacağımı ve ne yapacağımı soruyorlar. Rezervasyon kaydımı gösterip planımı anlatıyorum.

Bu adımı geçtikten sonra göç kağıdını doldurmam ve giriş işlemleri için başka bir binaya geçiyoruz. Nurdin bana yardımcı olmaya devam ediyor. 

Bir göç kayıt kağıdı alıyorum. Ancak çoğu yeri Rusça. Anlamak zor. Nurdin bana yardımcı olmaya devam ediyor. Beraber formu dolduruyor ve giriş mührü için sıraya geçiyoruz. Yabancı olduğumu anlayınca beni başka bir sıraya alıyorlar. 

Memur biraz önce sorulan soruları tekrar soruyor. Nurdin aracılığıyla aynı cevapları veriyorum. Önce forma sonra pasaporta giriş tarihini yazıyor sonra her ikisini de mühürlüyor geri uzatıyor. Bundan sonra iki kez daha farklı noktalarda mühür kontrolü yapılıyor ve çıkışa ilerliyoruz.

-Dikkat

Arkadaşlar bahsettiğim göç kağıdı çok önemli. Sakın kaybetmeyin. Dönüşte pasaportu değil kağıdı görmek istiyorlar. Kazakistan’da 5 günden fazla kalırsanız kendinizi olduğunuz yerdeki göç polisine kaydettirmek zorundasınız. Aman buna dikkat edin. 

Ben de bunu bildiğimden Almatı gezisini 3 gün planladım. Kırgızistan’da çalışan Türkler de Kırgızistan’da 90 güne kadar vizesiz kalabiliyor. Onlar da vize işlemlerinden kurtulmak için 89. günde Kazakistan’a giriş çıkış yapıyorlar ve dolayısıyla vize almalarına gerek kalmıyor.

Diğer bir husus bu yönde çıkışın en az zamanda ve rahat olmasını istiyorsanız sabah erken burada olmanızda fayda var.  

Korday Sınır Kapısı-Almatı

Nurdin bana çıkışa doğru yürürken Almatı’ya gideceğini beraber paylaşımlı taksi tutabileceğimizi söyledi. Üstelik bu taksinin beni Almatı’da otele kadar götüreceğini de ekledi. Hoşuma gitti tabii ki. Rayiç bedel yaklaşık 12000 KZT imiş. Türk parası ile çok güzel bir para. Ancak Almatı’dan gelip geri dönen taksiler boş dönmemek için 10.000 KZT gibi bir fiyatı da kabul edebiliyormuş. Petrol ülkesi olunca ulaşım da ucuz oluyor tabii ki.

Kapıdan çıkar çıkmaz üzerimize bir taksici ordusu saldırdı. Biri valizimizi tutuyor, bir kolumuzu, biri paltomuzu. Neredeyse dayak yiyeceğiz. Bu arada birbirleriyle de devamlı kavga halindeler. Hiç bir nizam yok. Döviz bozduracağız deyip döviz bürosuna zor sığındık. Bu sırada dışarıda adamlar bizi beklemeye birbirleri ile de kavga etmeye devam ettiler. 

Bişkek Almatı Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Dövizlerimizi bozdururken içeride duran bir şoför Nurdin’in yanına gelip gördüğünüz Audi ile otele bırakma dahil 12.000 KZT karşılığında Almatı’ya bizi götürebileceğini söyledi. Nurdin bunun bizim için fırsat olduğunu söyleyince ben de kabul ettim. Tabii ki diğer şoförler dışarı çıkınca ve durumu anlayınca bizim şoförün üzerine yürüdüler.

Bişkek Almatı Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Ancak bizim şoför çok iri olduğu için çok da ileri gidemediler. Biz de hemen arabaya binip sınırdan uzaklaştık. 

Bişkek Almatı Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Sınırın hemen yakınında bir akaryakıt istasyonuna giriyoruz. Gördüğünüz gibi en yüksek litre fiyatı 2,5 TL civarında.

Kazakistan dümdüz bir ülke. Yollar geniş, benzin de çok ucuz olunca şoförümüz basıyor gaza. Saatte 200 km hıza çıkıyor.

Bişkek Almatı Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Önce ormanların içerisinden ilerliyoruz. Yükselmeye başlayınca kar ile karşılaşıyoruz.

Bişkek Almatı Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Önce ormanların içerisinden ilerliyoruz. Yükselmeye başlayınca kar ile karşılaşıyoruz. 

Bişkek Almatı Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri

Yola çıktıktan 2 saat sonra ise otelimizin önündeyiz. Bu yöntemin bana maliyeti 700 KGS ve 6000 KZT. Yaklaşık 26 $. İnanılmaz değil mi?

Adını bilmediğim Kazak taksi şoförünün numarası +7 775 317 0570. Tek kelime İngilizce ve Türkçe bilmiyor. Ancak Rusça üzerinden translate çeviriciyi çok iyi kullanıyor. Artık seçim sizin.

Bişkek’e dönüş için de Almatı Bişkek Gidiş ve Korday Sınır Kapısı İşlemleri başlıklı yazımızı mutlaka okuyun.

Bişkek ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Bişkek Gezi Rehberi‘ne, daha geniş planlama için Kırgızistan Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version