Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Bişkek Gece Hayatı

Yazı Dizisi : Kırgızistan Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bişkek Gece Hayatı sadece Orta Asya’da değil Dünyaca ünlü. Genel olarak Internet sitelerinde gördüğüm kadarıyla yine bir sürü gidilecek bar ve kulüp listesi yapılmış. Açıkçası gittiler de mi yazdılar bilmiyorum. Ancak ben size yer önerisi yapmadan genel olarak bu bar ve kulüplerde gördüklerimi yazacağım. 

Yaptığım Orta Asya gezisi sırasında en çok ilgimi çeken şey buralarda kadınların erkeklerin önünde ailenin reisi oluşuydu. Genelde ağır işlerde kadınlar çalışırken erkeklerin çoğunun işi yoktu. Yani evde tarihten de geldiği gibi kadının sözü geçiyordu.

Basit bir gözlemle örneğin Bişkek’te akşamüstü iş çıkışı tüm erkeklerin elinde çiçek görünce aptala dönmüştüm. Adet böyleymiş. Sanırım kaptınız mevzuyu…

Kırgızistan’da para birimi Kırgız Somu (Som). Burada ödeyeceğiniz her 1 Kırgız Somu (Som) = 0,084 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Bişkek Gece Hayatı

-Kulüplere Giriş 

Genel olarak kulüplere girişte para istenmiyor. Ancak hafta sonları depozito ya da ufak bir giriş ücreti olabiliyor. Yabancı olduğunuz için özellikle üstünüze başınıza dikkat etmenizde fayda var. Girişteki güvenlik elemanları buna önem veriyor.

Bir de sitelerde gördüğüm bir takım giriş çıkış ve polis hikayeleri var. Açıkçası ben karşılaşmadım ancak özellikle trafik polislerinin neredeyse önüne gelenden rüşvet aldığını gördüm. Sınır geçişi sırasında gümrükte her duvarda rüşvet vermeyin yazısını gördüm. Tüm bunlara bakınca o hikayeler uydurmadır da diyemem. Polisten mümkün olduğunca uzak durun. Bu ülkede herkesin zengin olmak için olmak istediği bir meslek sonuçta… 

İçeri girerken mutlaka bir hostes sizi kapıda karşılıyor. Size amacınızı (Yemek ya da İçmek gibi) soruyor. Aldığı cevaba göre de sizi uygun bir yere oturtuyor.

-Kulüpler ve Ortam

Başta belirtiğim gibi Bişkek Gece Hayatı Dünyaca ünlü ancak burada kastettiğim şey bir Tayland tarzı değil yanlış anlaşılmasın.

Buradaki kadınlar evin reisi oldukları için kendi kazandıkları parayı kendileri yemeyi seviyorlar. Bunu da daha çok  geceleri barlarda ya da kulüplerde içerek ve dans ederek yapıyorlar. Bişkek’te yaşayan Rus, Ukrayna ve Alman azınlıkta onlara uymuş vaziyette. 

Şöyle ki eğer bir kulübe giderseniz ilk dikkatinizi çeken şey erkeklerin azlığı olacaktır. Çok şaşıracaksınız. Çünkü Kırgız kadınlarında genel olarak kadın kadına çıkma alışkanlığı var. Bunu gündüz restoranlara giderseniz de fark edeceksiniz.

Bişkek Gece Hayatı

Bunun dışında gerçekten hür ve güçlüler. Üstelik onlar da aynı erkekleri gibi cidden çok fazla içiyorlar. Özellikle de votka tabii ki…

Bişkek Gece Hayatı

Bir de tüm gece kulüplerinde gecenin ilerleyen saatlerinde şovmenlerin sunduğu güzel hediyelerin verildiği oyunlar oynanıyor. İşte burada Rusça şart. Açıkçası bir anda kendinizi bir kadınlar kahvesinde zannediyorsunuz. 

Hatta o kadar kalabalık oluyor ki hostesler sonradan gelen kadınlar için sizden yanınıza oturmaları için izin bile istiyor. 

Tüm bunları gördüğünüz de ülkemizde daha teksiniz diye kapıdan giremediğiniz girdikten sonra da soyulduğunuz barlar ve kulüpler aklınıza geliyor tabii ki…

-Yemekler ve İçkiler

Ortam böyle güzelken yemek ve içkilerden de bahsetmek istiyorum.

Bişkek Gece Hayatı

Rahat olun. Kırgızistan zaten ülkemize göre oldukça ucuz bir ülke. Fiyatları gece kulüplerinin aşağı yukarı ortalaması kabul edebilirsiniz.

Bişkek Gece Hayatı

Önce size bir menü veriyorlar. Fiyatları zaten üzerinde. Onlar için pahalı olan sizin için Türkiye’de normal restoran fiyatı. İçecekler ise bizdeki gibi garip vergiler olmadığından her halükarda zaten ucuz.

Bişkek Gece Hayatı

Fiyatları görüyorsunuz. Bize göre tam bir komedi. Ayrıca bizdeki gibi kimse sizi kazıklayacak şüphesi yaşamanıza gerek yok. Genelde işletmeciler Rus. Oldukça dürüstler. Yani siz bir yere oturunca önden kendi kendine bir şeyler gelmiyor.

Bişkek Gece Hayatı

Ayrıca yemek söylerseniz saygı görüyorsunuz. Sonuçta bu ortamda yemek söyleyebilmek ayrı bir saygı görmenizi sağlıyor. Gördüğünüz T-Bone menünün fiyatı kuveri, vergisi, bahşişi,  içkisi ve patatesi ile 1250 Som. Daha ne diyeyim sanık sizin.

Yazımı Internette liste yapan arkadaşlarla aynı fikirde olduğum tek konuyu yazarak bitirmek istiyorum. Bu ortamları gören herkes mutlaka Bişkek’e tekrar gelmek ister. Nokta…

Bişkek ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Bişkek Gezi Rehberi‘ne, daha geniş planlama için Kırgızistan Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version