Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kış Ortasında Bir Şarm El-Şeyh Gezisi

Yazı Dizisi : Şarm El-Şeyh Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Şarm El-Şeyh Havaalanı (SSH)’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

–Giriş Çıkış ve Döviz İşlemleri

İstanbul-Şarm El-Şeyh seferlerini ülkemizden hem THY hem de Pegasus Airlines yapıyor ve bu seferler yaklaşık 3 saat arasında sürüyor.

Şarm El-Şeyh Gezisi

Tek sıkıntı Pegasus Airlines, sefer saatleri gece yarısından sonra varacak şekilde düzenliyor. Bu nedenle de otele sabaha yakın varıyorsunuz.

Havaalanı şehir merkezinin kuzeyinde 18 km mesafede olmakla birlikte bağlantıları yapılmış ulaşımı da kolay bir havaalanı. Yıllık 10 milyon uçuş yapılan havaalanı ülkenin de ikinci büyük havaalanı olma statüsünde bulunuyor.

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Genel olarak bloglarda kişisel sağlık sigortalarının yapılmasının şart olduğu ve havaalanında kontrol edildiği ifade ediliyor. Şarm El-Şeyh Havaalanı’na girişte kimsenin sağlık sigortasını görmek istemiyorlar ancak siz yine de kendi emniyetiniz için 30.000 € bedelli sağlık sigortası yaptırın.

8 günlük sigorta için ödeyeceğiniz bedel sadece 41 TL (2019). Riske atmaya değmez. Bu sizin güvenliğiniz için de olması gereken bir şey.

Gelelim ülkeye girişe özellikle darbe sonrası güvenlik önlemleri inanılmaz artırılmış durumda. Dönüşte havaalanı girişinde biletlerinizi görmek istiyorlar. Teknolojiye değil insana güven hakim. Bu nedenle de hem girişte hem de çıkışta çok uzun bir zaman kaybı söz konusu. Bavullarınız ve pasaport damgalarınız bizzat güvenlik görevlilerince en az 7 kez kontrol ediliyor. 

Bunun dışında genel olarak oldukça kabalar. Türk vatandaşlarına karşı ekstra diyebileceğim bir saygısızlık söz konusu. Örneğin yeşil pasaport sahibi olmamıza rağmen ülkeye vizesiz girmemize izin vermediler. Girme hakkımızın olduğunu pasaportlarımıza damga vuracak memura biraz da sesimi yükselterek oldukça zor anlattım. Halbuki bunu bilmemesi mümkün değil. 

Ancak siz sakın memurlar ile söz dalaşına girmeyin. Giderken uçakları gelmediği için görevlilerle tartışan Ukraynalıların biletlerini iptal edip gözaltına aldılar. Darbe olduğu için biraz sesini yükselten kişiyi güvenlik görevlileri hemen etkisiz hale getiriyor.

Bunun dışında bildiğimizin tersine dövizinizi en yüksek havaalanında bozdurabilirsiniz. Şehre göre en az %2 daha karlı çıkarsınız. Bu nedenle az değil çok para bozdurmaya çalışın. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus var. Tek bir döviz bürosu var ve bu çıkıştan önce. Yani bizim havaaalanlarındaki gibi çıktıktan sonra döviz bürosu yok. Ben bunu bilmediğim için pasaportumu görevliye teslim edip tekrar içeri girmek zorunda kaldım bilginize..

–Ulaşım

Şarm El-Şeyh ulaşım sistemi çok kolay bir sistem çünkü taksiler dışında bir mod barındırmıyor. Ona da sadece havaalanı geliş gidişleri için ihtiyacınız oluyor.

Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için 2 seçeneğiniz var. Taksi ve Shuttle. Ancak sakın önceden rezerve yapmayın. 

Taksi ücretleri çok pahalı değil. Örneğin Şarm El Şeyh Havaalanı (SSH)’na 18 km uzaklıkta Naama Bay bölgesine ortalama 200 E£ karşılığında 20 dakikada gidebilirsiniz.

Bunu anlatmamın sebebi otel servisi kullanmamanız için. Çünkü malesef Araplar kesinlikle çok güvenilmez insanlar. Havaalanından itibaren de bunu anlamaya başladık. İlk bilmeniz gereken ne olursa olsun onlar ne söylerse söylesin ya da yazsınlar görmediğiniz hiç bir şeye inanmayın.

Şarm El-Şeyh Gezisi

Örneğin ben Havaalanı-Otel arasında çok kişi olduğumuz ve ucuz olduğu için yazışma yoluyla 700 E£ karşılığında bir limousine için anlaştım. Parasını da ödemiş bulundum. Havaalanında ise bizi sıradan bir minibüs karşıladı. İşin ilginci yazışmalar otel kanallarından yapıldığı halde yanlış anlaşılma olmuş denilerek durumu kapatmaya çalıştılar.  

Naama Bay Malek Al Bahrein Caddesi

Malek Al Bahrein Caddesi, Şarm El Şeyh’in en popüler caddesi. Ancak, gündüz kimse yok çünkü herkes denizde. Hava çok sıcak.

Naama Bay Malek Al Bahrein Caddesi

Akşam olduğunda aynı cadde şehrin en canlı ve renkli caddesi haline geliyor. Cadde boyunca minderli koltuk ve kanepelerde açık havada oturabileceğiniz ya da seviyorsanız nargile içebileceğiniz kafeler var. Ancak hava gündüzün tersine oldukça soğuyor. Çöl ortamının ısı değişimi gerçekten çok hızlı. Açıkta da olsa ısıtmaları var ama bir yere kadar tabii ki. Sonuçta Ocak ayında çölün de yanı başındayız. 

Bir diğer konu da bu kafelerdeki müzik anlayışı. Canlı müzik dinlerseniz siz de fark edeceksiniz. Arap şarkıları sanki kafa dinletmeyi değil de bir şarkıya sığdırılabilecek ne varsa onu dinleyiciye aktarmayı amaçlıyor gibi. Meyhane şarkılarının rap şarkılarına uyarlanması gibi. Ritimsiz ve duygusuz. Bildiğiniz rahatlatmak yerine sanki beyninizi yakıyor rahatsız ediyor. O yüzden Arapça gitarlı canlı müzik yapılan yerlerden mutlaka uzak durun.   

-Naama Koyu

Naama Koyu ise, Şarm El Şeyh tatil beldesindeki doğal bir koy.

-Naama Plajı

Naama Plajı da her türlü aktiviteleri ile şehre tatile gelenlerin mutlak uğrak noktası.

Naama Plajı

Naama Plajı en az 3 km boyunca uzanan harika bir plaj.

Naama Plajı

Ocak ayında sabah saat 10:00 gibi hava ısınmaya başlıyor. Bu saatten itibaren de plaj dolmaya başlıyor.

–Viva Beach

Plaj boyunca çeşitli tesisler var tabii ki ama bizim tercihimiz Viva Beach oldu. Nedenini şöyle anlatalım.

Viva Beach

Burayı bulmamız biraz da şans eseri sayılır. Tanıtımlarda kaldığımız otelin ücretsiz bir plajı da olduğu yazılmış. Kullanalım dedik haliyle. Tarif ettikleri plaja gidince işletmeciler önce bunu inkar etti ve para istedi. Biz şok. Otel buraya gönderdi arayalım deyince kabul etmek zorunda kaldılar ama bu sefer de bizi en arkalarda bir yerlere tıkıştırmaya çalıştılar. Başından beri diyorum ya gözünüzle görmeden söylenene yazılana inanmayın. Aralarında az da olsa görmüş geçirmiş insanlar da var ama Araplar gerçekten de inanılmaz sözlerine güvenilmez insanlar.

Viva Beach

Bizim kızların yaptığı ufak araştırma sonunda tanıştık Viva Beach ile. Daha sonra bir iki alternatif denememiz oldu benzer kazıklamaya çalışma hareketlerini görünce nedense koşarcasına geri döndük yapamadık başka mekanda…..

Viva Beach

Çünkü gittiğimiz her yerde kişi başı en az 200 E£ isterlerken burada her gün hatırı sayılır bir öğle yemeği yediğimiz için şezlong parası vermedik.

Viva Beach

Üstelik şezlonglarımız da hep denize nazır en önde hazırlandı. Tabii ki bunların hepsi bizim bu şehri sevmemize büyük katkısı olduğunu düşündüğüm güleryüzlü işletmeci Sameh Elhelw sayesinde oldu.

Viva Beach

Kendisi abisi ile birlikte burayı işletiyormuş daha önce abisinin Milano’da işlettiği restoranda çalıştığı için oldukça geniş bir yemek kültürüne sahip şimdi ise tecrübesini buradaki plaj işletmesine bağlı restoranda konuşturuyor. 

Viva Beach

Ne yerseniz o tecrübeyi o birikimi görüyorsunuz bu nedenle baştan toptan yazıyorum. Yediğiniz her şeyden zevk alacaksınız ve paranızın hakkını alacaksınız NOKTA.

Viva Beach

Tabii ki bununla da bitmiyor bu mekan ister doğudan ister batıdan sanki bütün dünyanın toplandığı bir mekan. Dünya’nın her yerinden çocuklar beraber oynuyor gülüyor eğleniyor burada..

Viva Beach

Vlogcular da eksik olmuyor gün boyu. Takipçileri çalışırken onlar yaşamlarını aktarıyorlar uzaklara bir zevkle…

–Şarm El-Şeyh Su Sporları

Şarm El-Şeyh Su Sporları bakımından oldukça zengin bir şehir. Özellikle de kış ortasında deniz ile buluşmak gerçekten harika.

Naama Bay Su Sporları

Bu tür etkinliklerin ana noktası Naama Bay bölgesi. Buradaki sahilde inanılmaz bir aktivite yoğunluğu var. Hem de kışın tam ortasında Ocak ayında bile….

Naama Bay Su Sporları

Kızıldeniz denildiğinde ilk akla gelen şey su altı ya da su üstü olsun deniz olduğu için merak edenlere yönelik Şarm El-Şeyh Su Sporları ve Ücretleri başlıklı bir yazı kaleme aldım.

Naama Bay Su Sporları

Şarm El-Şeyh Su Sporları ve Ücretleri ile ilgili tüm bilgi, fotoğraf ve videoları Şarm El-Şeyh Su Sporları ve Ücretleri başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Ras Muhammed Milli Parkı

Kızıldeniz, bir çok otorite tarafından Dünya’da dalınacak ilk 3 yer arasında gösteriliyor. Ras Muhammed Milli Parkı ise gerek su üstü gerek su altı güzellikleri ile harika bir yer. Milli parkı ister denizden ister karadan gezmeniz mümkün. 

–Ras Muhammed Milli Parkı Kara Turu

Karadan giderseniz Mangrove, Magic Lake, Allah Kapısı, Sina Yarımadası’nın güney ucu gibi görülmesi gereken güzellikler sizi bekliyor.

Ras Muhammed Milli Parkı

Bu geziye sahildeki bir resifte ya da Magic Lake’de şnorkel ile yüzme eklerseniz ulaşım, şnorkel ekipmanları ve parka giriş ücreti dahil 780 E£ ödemeniz gerekiyor.

Mangrove

6 saatlik turun detayları için tıklayınız.

–Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Ras Muhammed Milli Parkı resifleri, Şarm El-Şeyh özelinde Dünya’nın en iyi 3 dalış noktasından biri kabul ediliyor.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Bu nedenle bölgenin karasal yapısı çöl olduğu için dalış talebimizi de karşıladığından bizim tercihimiz milli parka dalış turu ile gitmek oldu.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Şarm El-Şeyh kalkışlı olarak böyle bir tura katılmanız halinde yaşayacaklarınızı detaylı olarak bir yazı ile anlatmaya çalıştım. 

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Dalış Turu Ücreti, Ras Muhammed Milli Parkı’na Ulaşım, Port Jerry ve Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu ile ilgili tüm bilgi, fotoğraf ve videoları Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Tiran Adası Dalış Turu

Bölgenin diğer güzel bir dalış noktası da Tiran Adası resifleri.

Tiran Adası Dalış Turu

Bahse konu tur ile ilgili tüm bilgi (İng) ve fotoğrafları  Tiran Island Snorkeling Trip başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. 

-Sina Çölü

Şarm El-Şeyh şehrinde sizlere hitap edecek diğer bir nokta şehrin yanı başından başlayan Sina Çölü. Deniz de olduğu gibi çöle istinaden de pek çok aktiviteye katılabilirsiniz.

–Sina Çölü’nde Deve Sürüşü

Şarm El-Şeyh bir çok aktivitenin bir arada yapılabileceği bir şehir, özellikle de Sina Çölü’nde Deve Sürüşü olmazsa olmazlardan.

Sina Çölü’nde Deve Sürüşü

İşin güzel tarafı çölün şehrin hemen yanı başından başlaması. Yani bir tarafta denize girerken diğer tarafta çöl safarisi yapabiliyorsunuz. 

Sina Çölü’nde Deve Sürüşü

Ben de sizlere böyle bir tercih yaparsanız halinde yaşayacaklarınızı detaylı olarak bir yazı ile anlatmaya çalıştım. 

Sina Çölü’nde Deve Sürüşü

Deve Sürüşü Ücreti, Deveye Binmek İnmek ve Sina Çölü’nde Deve Sürüşü ile ilgili tüm bilgi, fotoğraf ve videoları Sina Çölü’nde Deve Sürüşü başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

–Sina Çölü’nde ATV ya da Quad Bike Sürüşü

Çölde yapabileceğiniz diğer bir sürüş aktivitesi de ATV ya da Quad Bike Sürüşü. Bu tur için de deve gezintisi  ve Bedevi çadırında Habak Çayı ikramı ve ulaşım dahil kişi başı 25 $ ücret isteniyor. Sürüşün belli bir bölümünde ve belli bir alanda (15 dakika) deveye binme imkanı da sunuluyor. 

Sina Çölü’nde ATV ya da Quad Bike Sürüşü

Bahse konu tur ile ilgili tüm bilgi (İng) ve fotoğrafları Quad Bike Safari Adventure in Sinai başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

–Sina Çölü’nde Bedevi Gecesi

Şarm El-Şeyh başka bir olmazsa olmaz Sina Çölü’nde Bedevi Gecesi. 

Laialy Gece Kulübü

Çeşitli tur programlarında böyle bir gece Çölde ATV ya da Quad Bike safarisi ile birleştiriliyor. Biz ise kendimize özgü olarak böyle bir geceyi Sahra Çölü’nde Deve Sürüşü ile birleştirdik. Buna uygun ortam da var çünkü Bedevi Gecesi’nin yapıldığı çöl ortamı hemen şehrin yanı başından başlıyor. 

Sina Çölü’nde Gün Batımı

Ben de sizlere böyle bir tercih yaparsanız halinde yaşayacaklarınızı detaylı olarak bir yazı ile anlatmaya çalıştım.

Sina Çölü’nde Bedevi Gecesi

Bedevi Gecesi Ücreti, Laialy Gece Kulübü’ne Ulaşım, Laialy Gece Kulübü, Sina Çölü’nde Gün Batımı ve Sina Çölü’nde Bedevi Gecesi ile ilgili tüm bilgi, fotoğraf ve videoları Sina Çölü’nde Bedevi Gecesi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Exit mobile version