Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sina Çölü’nde Deve Sürüşü

Yazı Dizisi : Şarm El-Şeyh Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Şarm El-Şeyh bir çok aktivitenin bir arada yapılabileceği bir şehir, özellikle de şehrin hemen arkasından başlayan Sina Çölü’nde Deve Sürüşü olmazsa olmazlardan.

İşin güzel tarafı çölün şehrin hemen yanı başından başlaması. Yani bir tarafta denize girerken diğer tarafta çöl safarisi yapabiliyorsunuz.

Ben de sizlere böyle bir tercih yaparsanız yaşayacaklarınızı ve tavsiyelerimi bun yazımda sizlere aktarmaya çalışacağım.

Sina Çölü’nde Deve Sürüşü Ücreti

Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor bu tür faaliyetler ATV ya da Quad Bike sürüşü dahilinde sürüşün belli bir bölümünde yapılıyor. Bu tur için de deve gezintisi  ve Bedevi çadırında Habak Çayı ikramı ve ulaşım dahil kişi başı 25 $ ücret isteniyor. Sürüşün belli bir bölümünde ve belli bir alanda (15 dakika) deveye binme imkanı da sunuluyor. 

Sina Çölü’nde ATV’ler (Quad Bike)

Muhakkak ki çok zevkli olacak 4 saat süren böyle bir turu tercih ederseniz yaşayacaklarınızı  Quad Bike Safari Adventure in Sinai başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Biz ise otel yetkilileri ile konuşup belli bir alanda değil çölde bir noktadan diğer bir noktaya deve ile gitmek istediğimizi söyledik. Onlar da bize değişik bir teklifte bulundu. Talebimiz ile Laialy Gece Kulübü’nde düzenlenecek Bedevi Gecesi’ni birleştirmemiz halinde ulaştırma dahil kişi başı 25 $ ödememizi kabul ettiler. 

Oldukça uygun olduğunu düşündüğümüz bu teklifi çok fazla tartışmadan kabul ettik.

Sina Çölü’nde Deve Sürüşü

Güney kararmaya yakın olarak söylendiği gibi otelimizden alındık ve hemen şehrin yanı başından başlayan çöle doğru yola koyulduk.

Sina Çölü’ne Yolculuk

Yaklaşık 20 dakikalık bir yolculuktan sonra develere bineceğimiz başlangıç yerine vardık.

Rehberimiz ve deveci çocuklar başlangıç noktasında develer ile birlikte bizleri karşıladı. Rehberimiz ile İngilizce anlaşıyoruz. Kendisi kısa bir tanışmadan sonra isteklerimizi deve sahibi Arap çocuklara iletmeye başladı. Deveci çocuklarda rehber aracılığı ile deveye nasıl binilip nasıl inileceğini göstererek anlattı. Kısa bir süre sonra yola çıkmak için hazır hale geldik.

Sina Çölü

Sina Çölü neredeyse tüm yarımadayı kaplayan 60.000 km² genişliğinde daha çok düzlük kumluklardan oluşan bir çöl. Özellikle gündüzün tersine güneş ufuk çizgisine yaklaştıkça soğuyan değişen havayı gerçekten hissetmeye başlıyorsunuz. 

Neyse tekrar develere dönelim.

-Deveye Binmek İnmek

Burada en önemli nokta deve üstündeki hareketleriniz. Deveye at gibi ayaktayken binmek imkansız. Bunun için deve sahipleri önce develeri oturtuyor. 

Belki bilmiyorsunuz deve neredeyse bacakları 180 derece kırılan bir hayvan. Yani deve yerde dururken üstüne binince kalkmadan önce mutlaka önünüzdeki tutama sıkıca tutunmanız ve yarım şekilde geri yatmanız şart. Çünkü devenin önce arka ayakları kalkıyor. Bu esnada neredeyse 45 derece öne yatıyorsunuz. Daha sonra da ön ayakları kalınca sert bir şekilde arkaya yatıyorsunuz. Bu esnada dikkatli olmazsanız kesinlikle yüksekten baş üstü düşersiniz ve ciddi şekilde yaralanabilirsiniz. 

Sina Çölü’nde Deve Sürüşü

Ne dediği anlamak için internette deveden düşme videolarına bakın anlayacaksınız. Nitekim kayın validem deveye ilk binişi esnasında dikkat etmediği için deveden düştü neyse ki üstünün pislenmesi dışında olayı ucuz atlattı.

-Yoldayız

Hepimiz develere binip rehberimiz ve deveci çocuklar eşliğinde ilk harekete geçtik.

Öncelikle videoda da gördüğünüz gibi biraz sevinç biraz da şaşkınlık içerisindeyiz. Çölde bir deveyi sürmenin keyfini çıkarmaya çalışıyoruz ama…

Sina Çölü’nde Deve Sürüşü

Hayvanlar gördüğümüz kadarıyla binilmesi çok rahat hayvanlar değil. Belli bir süre sonra her tarafınızda batma başlıyor.

Sina Çölü’nde Deve Sürüşü

Oldukça rahatsız oluyorsunuz. Düşünüyorum kendi kendime insanlar yüzyıllarca bu hayvanlara binip oradan oraya gitmişler. Gerçekten nasıl dayanmışlar acaba…

Sina Çölü’nde Deve Sürüşü

Deveye bindiğimiz yer ile Bedevi Gecesi’ne katılacağımız Laialy Gece Kulübü arasında yaklaşık olarak bir 3-4 km var.

Sina Çölü’nde Deve Sürüşü

Bazen hendek atlıyoruz bazen develer kontrolsüz şekilde etrafta gördükleri ağaç yapraklarına saldırıyor. Biraz korku ile birlikte halimiz gerçekten çok komik.

Sina Çölü’nde Deve Sürüşü

Sonunda ilk ara durağımıza vardık. Geniş çöl üzerinde büyüleyici gün batımı manzaraları eşliğinde ortamında güzelliği birlikte fotoğraf deklanşörlerine basmaya başladık. Gördüğünüz gibi herkesin fotoğrafını çektikten sonra en son yanımda getirdiğim satın aldığımız Arap kıyafetlerini giyerek son fotoğrafı da aldıktan sonra Lailai Gece Kulübü’ne kadar yolumuza devam ettik.

-Yolculuğun Sonu

Gerçekten çok zorlu olan yolculuğumuzun sonuna geldiğimizde hepimiz çok yorgunduk. Deve sürmenin bu kadar yorucu olabileceğini gerçekten düşünmemiştim. Normalde deve sürüş turlarının gece çöl çadırında gerçek bir Bedevi gibi kalmalısı da var ancak o burada yapılmıyor. Nasıl bir şey olduğunu merak ederseniz ya da yapmak için ilgi duyarsanız A Tour to Sahara Dessert başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Sina Çölü’nde Deve Sürüşü

Son olarak baktıkça hatırlamak hatırladıkça gülmek için bu hatıra fotoğrafını çektirdik. Sizlere tavsiyem zor da olsa en azından fotoğraf çektirmek ve o dönemde bir yerden bir yere gitmek isteyen insanların çölde neler yaşadıklarını anlamak için böyle bir aktiviteye katılmanız.

Şarm El-Şeyh ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Şarm El-Şeyh Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version