Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Yazı Dizisi : Şarm El-Şeyh Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kızıldeniz denildiğinde su altı severler için ilk akla gelen turlardan birisi Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu. 

Kızıldeniz, bir çok otorite tarafından Dünya’da dalınacak ilk 3 yer arasında gösteriliyor. Ras Muhammed Milli Parkı ise gerek su üstü gerek su altı güzellikleri ile harika bir yer. 

Milli parkı ister denizden ister karadan gezmeniz mümkün. Ancak, bölgenin karasal yapısı çöl olduğu için  dalış talebimizi de karşıladığından bizim tercihimiz milli parka dalış turu ile gitmek oldu.

Ras Muhammed Milli Parkı

Bu yazımda da size Ocak ayında sömestre tatilinde Şarm El-Şeyh kalkışlı olarak böyle bir tura katılmanız halinde yaşayacaklarınızı detaylı olarak anlatmaya çalışacağım.

Burada ödeyeceğiniz her 1 Mısır Poundu (E£) = 0,36 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu Ücreti

Şarm El-Şeyh’de kalıyorsanız böyle bir turu ister kaldığınız otelden ister Malek El Bahrein Caddesi üzerindeki ayaklı acentelerden alabilirsiniz.

-Dikkat

Burada dikkat etmeniz gereken iki önemli husus var.

-Araplar her şeyi satana katar ayak üstü bir sürü yalan söyleyip olmayan tur programını size satmaya çalışıyorlar. Yani beklentiniz ile aldığınız tur arasında büyük fark olabiliyor ya da tur sırasında size söylenmeyen bir ücret isteyebiliyorlar. Çünkü buraya gelen insanlar daha çok orta seviye gelir düzeyine sahip denize girme imkanları kısıtlı Ukrayna, Rusya, Orta Asya vatandaşları ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika kökenli üst gelir seviyesine sahip özgürlük arayan insanlar. Yani bu insanlara ne verseniz zaten alıcılar. Arap satıcılar da bunu ciddi anlamda istismar ediyor bence…

-Mısır’da ne alırsanız alın pazarlık edin çünkü her şeyin başlangıcında en az 3-10 katını söylemek gibi bir huyları var. Bir türlü doğru fiyatı verdiğinize emin olamıyorsunuz. Bu nedenle hiç bir zaman tek kaynaktan alış veriş yapmayın. Önce bir kaç satıcıdan son fiyatları öğrenin sonra seçim yapın. Mümkünse de tur alırken çok fark yoksa otelleri tercih edin.

-Tur Ücreti

Gelelim vereceğiniz ücrete…. Ras Muhammed Milli Parkı’na daha önce de belirttiğim gibi karadan ya da denizden gidebilirsiniz. Karadan giderseniz Mangrove, Magic Lake, Allah Kapısı, Sina Yarımadası’nın güney ucu gibi görülmesi gereken güzellikler sizi bekliyor ancak hepsi bu. Bu geziye sahildeki bir resifte ya da Magic Lake’de şnorkel ile yüzme eklerseniz ulaşım, şnorkel ekipmanları ve parka giriş ücreti dahil 780 E£ ödemeniz gerekiyor. 6 saatlik turun detayları için tıklayınız.

Ras Muhammed Milli Parkı

Bizim tercihimiz ise bu turu milli parka mücavir dalış turu şeklinde yapmak oldu. Turu Malek El Bahrein Caddesi üzerindeki Elraiek Sharm Safari&Water Sport adlı ayaklı acenteden aldık.

Bu arkadaşlar caddede sizi yakaladı mı ne yapıp edip dükkanlarına sokuyor çay, şeker vb. ikram edip neredeyse tüm Mısır Turlarını müthiş bir baskı ile size aldırmaya çalışıyorlar. Her seferinde de isterseniz almayabilirsiniz diyorlar.

Malek El Bahrein Caddesi

Neyse biz bu baskıya dayanamayıp güle oynaya beğendiğimiz bu turu aldık. Beyaz Ada Dalış Turu olarak geçen 8 saatlik bu tur için 5 kişi ulaşım, barbekü öğle yemeği, şnorkel ya da dalış ekipmanları dahil 1600 E£ verdik. Bu fiyat gerçekten iyi bir fiyat çünkü bu turu Internetten alırsanız ya da Port Jerry’dan tura katılırsanız kişi başı asgari 600-900 E£ ödemeniz gerekiyor. 8 saatlik turun detayları için tıklayınız.

Ras Muhammed Milli Parkı’na Ulaşım

-Port Jerry

Turun gerçek başlangıç noktası Port Jerry. Şarm El-Şeyh’in 14 km güneyde bulunan Port Jerry neredeyse tüm turların kalkış limanı. Acente yetkilileri seçtiğiniz tura göre sizi ilk önce buraya getirip limandaki diğer acente yetkililerine teslim ediyor.

Port Jerry Servisi

Bu bizim için de geçerli tabii ki. Beyaz Ada Dalış Turu için görevli şoför sabah saat 08:00 gibi bizi otelimizden aldı.

Port Jerry Servisi

Servis neredeyse tamamen doluydu. Yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuktan sonra Port Jerry’ye vardık. 

Port Jerry Tur Teknemizi Beklerken

Liman sabah saatlerinde inanılmaz kalabalık. Neredeyse tüm Dünya orada. Tur yetkilileri burada 5 kişi için 200 E£ park giriş ücreti alıp pasaportlarımızı topladı. Yaklaşık olarak burada 30 dakika bekledik.

Port Jerry

Görevlilerin söylediğine göre her sabah buradan 700 tekne gezi ve dalış turu için açılıyormuş. Bu da normal çünkü bölgede her tarafta dalacak değişik noktalar var.

Port Jerry

Ancak bu kadar tekneyi aynı anda alacak bir iskele olmadığı için tekneler de limanda sıra bekliyor.

Dalış Teknemiz Nader

45 dakika sonunda dalış teknemiz Nader iskeleye yanaşıyor. Burada sanırım adetten tekneler limana tamamen boş olarak geliyor.

Port Jerry

Bir depoları var. Herkes tekneye bindikten sonra kişi sayısı kadar ekipman getiriyorlar. Ekipmanları teknede tutma söz konusu değil. Bu da ister istemez çıkış süresini uzatıyor tabii ki…

Port Jerry

Nihayet bizi Beyaz Ada’ya götürecek tekneye bindik. Edindiğim izlenime göre burada acenteler Araplar ile Avrupalıları aynı tekneye kesinlikle bindirmiyor. Bizim teknemizde Ruslar, Ukraynalılar ve bizler vardık. 

Port Jerry

Saat 09:30 sularında teknemiz nihayet Beyaz Ada’ya doğru intikale geçti.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Ras Muhammed Milli Parkı Sina Yarımadası’nın en güneyinde bulunuyor. Tekneler haritada işaretlediğim Port Jerry’den çıkıp güney rotasında yarım adayı döndükten sonra yarımadanın batısında bulunan resiflerde Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu düzenliyor.

-Beyaz Ada Yolunda

Dalış yapılacak noktaya yaklaşık 10 millik bir mesafe var. Yaklaşık 1 saat sonra dalış bölgesine varıyoruz. 

Ras Muhammed Milli Parkı Güney Bölgesi

İntikal esnasında dış tarafından da olsa Ras Muhammed Milli Parkı’nı görebiliyorsunuz.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu Eğitim

Genel olarak buraya dalmak için gelenler daha önce dalış tecrübesine sahip kişiler ancak tekne ile intikal devam ederken dalış rehberi partiler halinde dalış yapacak olanlara eğitim veriyor. Sonuçta su altındasınız ve tehlikesiz bir iş değil.

Mangrove Kanalı ve Mangrove Ağaçları

Parkın en önemli yerlerinden biri Mangrove denilen doğal bir kanal ve kanalda yetişen yine aynı adlı Mangrove Ağaçları. Kanalın etrafını saran söz konusu ağaçların en önemli özelliği tuzlu suda yetişen ender ağaçlardan olmaları. Sizin de gördüğünüz gibi eğer karadan bir tur yaparsanız otobüs sizi buraya da getirecek. 

Ras Muhammed Milli Parkı Deniz Feneri

Kanal sonrasında karşımıza Ras Muhammed Milli Parkı Deniz Feneri çıkıyor. 2009 yılında inşa edilen fener Sina Yarımadası’nın en güney uç noktasında yer alıyor.

Ras Muhammed Milli Parkı Giriş Kapısı Allah’s Gate

Son olarak dalış yapılacak alanın çok yakınında Ras Muhammed Milli Parkı’nın ünlü giriş kapısı Allah’s Gate’i görüyoruz.

Ras Muhammed Milli Parkı Batı Resifleri

Ras Muhammed Milli Parkı Giriş Batı Resifleri bir çok dalış noktasını barındırıyor. Dalış turu yapan tekneler de bu noktaları aralarında paylaşmış durumdalar.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Sonunda dalış yapacağımız Beyaz Ada noktasına ulaşıyoruz. Gördüğüm kadarıyla bu dalış turları sadece dalış için kullanılmıyor. 

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Bazı ünlü mankenlerin bazı ünlü dergiler için burada fotoğraf çektirdiğini duymuştum.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Sanırım onlardan birine rastladık. Burada da teknelerde profesyonel fotoğraf çekimleri yapılıyor. Kristal mavi sular ve güzel mercan bahçeleri buraya herkesi çekiyor tabii ki.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Neyse biz tekrar konumuza dönelim. Tekne su altında bulunan Beyaz Ada’ya demirledikten sonra dalış yapacaklar hazırlıklarını yaparken bizler resiflerdeki berrak sularda muhteşem denizin tadını çıkarıyoruz.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Dalış için görevli iki uzman dalgıç var. Dalmak isteyenleri sırayla resifte gezdiriyor. Biri dalana refakat ederken diğeri su altı fotoğrafı çekiyor.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

İlk olarak oğlum dalış hazırlığı yapıyor. Ağırlıklar, BCD, kemer, yüzgeçler, maske ve dalgıç elbisesi giyiliyor. Hazırlık süreci özellikle ilk defa dalacaklar için değişik ve uzun bir süreç.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Uzman dalgıç dalan kişinin doğru nefes alıp verdiğini görmeden kesinlikle dalış yapmıyor. Çünkü gözümüzün önünde Ukraynalı bir kız dalış esnasında şok geçirdi. Ciddi bir konu yani.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

İşte Kızıldeniz’deki yüzlerce mercan resif bölgesinden biri. Su altının büyülü yaşam keşfi böyle bir şey. Her tarafta rengarenk balıklar ve mercanlar var. Tam bir renk cümbüşü.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Dalış esnasında su altı fotoğrafçısı da sizi yönlendirerek poz vermenizi sağlıyor. Tabii ki bu anlaşma önceden tekne de yapılıyor. Genel olarak su altı fotoğraflarınızı ve videonuzu içeren bir CD için 20 $ istiyorlar.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Oğlum yaklaşık 20 dakika süren bu güzel dalış sonrası su yüzüne çıkıyor.

Ön Hazırlık

Daha sonra kuzenim aynı süreç ile nefes alıp vermeyi öğreniyor ve rehber dalgıç ile birlikte dalıyorlar.

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Kuzey Kızıldeniz, gezegendeki en güzel deniz ortamlarından biri. Aynı şekilde onun da bu ortamda fotoğrafları çekiliyor. 

Ras Muhammed Milli Parkı Dalış Turu

Yaklaşık 20 dakika sonra o da su yüzüne çıkıyor ve bu turun su altı bölümüne noktayı koyuyoruz.

Geri Dönüş

Tüm dalışlar tamamlandıktan sonra saat 15:00 gibi dönüşe geçiyoruz. Yolumuzun üzerinde isteyenler için bir dalış noktası daha var. 

Ras Muhammed Milli Parkı Geri Dönüş

Bu tur Ocak ayında yapıldığı için sıcaklık değişimleri de oldukça keskin. Saat 15:00’dan sonra hava hızla soğumaya başlıyor.

Yemek Saati

Geri dönüşe başladıktan sonra ikinci dalış noktasına kadar yemek saatini planlamışlar. Yemekleri ise açık büfe olarak veriyorlar. Açıkçası farklı bir mutfak olsa da yemekleri çok da başarılı bulmadım. Özellikle barbekü diye sayılı olarak verdikleri kızarmış tavuk parçalarını hiç beğenmedim.

Yemek Saati

Genel olarak yemekler faciaydı. Yani bizdeki tekne turu yemekleri gibi burada da tekne turu yemekleri çok güzel değil. 

Yemek Saati

Ancak şu gerçek ki yemek güzel olmasa da bu ortamda yemek yemek de çok güzel.

Yemek Saati

Yarım adanın kuzeyinde 15:30 gibi ikinci dalış noktasına geliyoruz ama artık hava hızla soğuduğu için dalışı bırakın denize giren bile olmuyor. Yaklaşık yarım saatlik bir molanın ardından tekrar Jerry Port’a doğru devam ediyoruz.

Jerry Port

Saat 17:00 gibi Jerry Port’a giriyoruz.  Bu arada mürettebat bahşiş toplamak için portakal dağıtıyor. Sanırım bu da biz de olmayan değişik bir uygulama olsa gerek.

Jerry Port

Buraya bizi getiren tur acentesi yetkilileri bizi tekrar tekneden alıp otelimize götürecek servise bindiriyor ve turumuz burada sona eriyor. 

Değerlendirme

Şarm El-Şeyh’in en önemli özelliği bence Sömestre tatilinde denize girebileceğiniz Türkiye’ye en yakın nokta olması. Sina Çölü’nün yarattığı soğuk kaynaklı zaman kısıtlaması olsa bile gerçekten kış ortasında denize girebilmek çok güzel.

Muhteşem resiflerde yüzmek dalış yapmasanız bile harika bir olay. Bu nedenle eğer bölgeye gelirseniz bu turu kesinlikle tavsiye ediyorum. Kara ya da deniz turu arasında seçim yapmak zorunda kalırsanız deniz turunu tercih edin. Zamanınız varsa ikisini de yapabilirsiniz tabii ki. Tur alırken ise yazdığım ücret sınırlarına dikkat edin.

Bunun dışında eğer tercihiniz Tiran Adası yönünde olursa Tiran Island Snorkeling Trip başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz. 

Şarm El-Şeyh ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Şarm El-Şeyh Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version