Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Oş Pazarı (Osh Bazaar), Keyifli Bir Gezi

Yazı Dizisi : Kırgızistan Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bugünkü yazımın konusu Bişkek Oş Pazarı (Osh Bazaar), Keyifli Bir Gezi için harika bir adres (Ош базары). Pazar aynı zamanda şehrin de en büyük ve en eski halk pazarı durumunda.

Burada gıdadan giyime her şeyi bulmak mümkün. 

Pazarı  daha önceden üç gezgin olarak randevulaşarak buluştuğumuz bir Kazak (Ayperi), bir Amerikalı (Lauren) ve bendeniz beraber gezdik.

Burada ödeyeceğiniz her 1 Som = 0,084 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Oş Pazarı Gezisi

Oş Pazarı’na Ulaşım ve Çalışma Saatleri

Adres: ЧУЙСКАЯ ОБЛАСТЬ ТОКТОГУЛА/БЕЙШАНАЛИЕВА ОШБАЗАР БИШКЕК, Bishkek 720001, Kırgızistan Tel: +996 551 998 990

Buradaki en önemli nokta tabii ki buraya nasıl geleceğiniz. Haritada gördüğünüz gibi pazar Bişkek’in batısında Zapadniy Vokzal Batı Otobüs Terminali’nin güneyinde merkezden sadece 3 km mesafede bulunuyor ve arabanız varsa ulaşım çok zor değil ancak ben Polisler nedeniyle Kırgızistan’da araba kiralamanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum.  

Oş Pazarı’na Ulaşım Haritası

Bişkek’te kalacaksanız şehir turları kapsamında bir durak olarak buraya da uğranıyor ancak bunu da tavsiye etmiyorum. Şehri kendinizde rahatlıkla gezebilirsiniz. 

Bişkek’te Bir Marshrutka

Tek yapacağınız sadece 10 Som verip Oş Pazarı’na ya da yakınına giden bir marshrutkaya ya da 110 Numaralı Belediye Otobüsü’ne binmek ya da 150-200 Som verip taksiye binmek ki rahatlığınız açısından tavsiyem kesinlikle bu.

Bişkek’te Bir Taksi

Pazar her gün 08.30 19:30 saatleri arasında açık. Hem alış veriş hem de ziyaret edebilirsiniz.

Oş Pazarı

Burası Türkiye’nin 50 yıl önceki hali gibi, her şeyin bulunabildiği bisküviler karton kutularda satıldığı bir pazar. Ne ararsanız bulabilirsiniz.

Bişkek’te küçük semt pazarlarının olmaması, pazarların bir arada ve her gün açık olması nedeniyle halkın ve turistlerin buraya gidiyor olması çok normal.

Hemen hemen her türlü yiyecek ürünleri, ev eşyası, giysi, hediyelik eşya hatta müzik aletleri bu pazarda.

-Giyim Bölümü

Özellikle otantik ürünler kesinlikle ilginizi çekecektir. Kırgız kültürüne ait her şeyi uygun ve kolay bulabilirsiniz .

Pazarda Giyim Bölümü

Buradan kalpak almayı ya da beğeniyorsanız Kırgız kültürünü yansıtan elbiseler almayı sakın unutmayın.

-Unlu Mamuller Bölümü 

Burada çok çeşitli Kırgız ekmeklerini alabiliyorsunuz. Hepsi çok taze ve çok leziz ekmekler…

Oş Pazarı Kırgız Ekmekleri

Pazarda çeşit çeşit ekmekleri bir arada bulabiliyorsunuz. Bu ekmeklere bazı yerlerde nan ekmeği bazı yerlerde tokoch deniyor.

Oş Pazarı Kırgız Ekmekleri

Ad kısmı bir yana gerçekten de  ekmeklerin hepsinin tadı çok güzel ve bizim ekmeklerin tersine oldukça yoğun. Bir kaç dilim ile rahatlıkla doyabilirsiniz.

Oş Pazarı Kırgız Tatlıları

Pazarda unlu mamuller bölümü Kırgız tatlılarını da bir arada görebileceğiniz bir yer. Burada azar azar tatlıları da denemeniz mümkün. Gördüğünüz gibi bizim lokma ve baklava benzeri tatlılar değişik şekillerde sunulmuş.

-Sebze Bölümü 

Kırgızistan meyve ve sebze olarak da çok zengin bir ülke. Bu pazara da yansımış durumda.

Oş Pazarı Sebzeler

Burada çok çeşitli Kırgız meyve ve sebzelerini alabiliyorsunuz. Hepsi çok taze ve çok leziz…

Oş Pazarı Sebzeler

Çeşit bolluğu kaliteyi de getirmiş. Kırgızistan’da siyah fasulye lüks bir yemek ve diğer fasulye çeşitlerine göre de çok pahalı.

-Kuruyemiş Bölümü 

Belki de pazarın en büyük bölümü burası. Neredeyse bizdeki küçük bir pazar büyüklüğünde kuruyemiş pazarı kurulmuş.

Oş Pazarı Kuruyemişler

O kadar çok çeşit var ki. Bazılarını bizim pazarlarda gördüğümüz kuruyemişlerin bazılarını da ilk defa gördüm. Tabii ki biz de bir kaç çeşit kuruyemiş almayı ihmal etmedik.

-Ziynet Eşyası Bölümü 

Pazarın bir bölümünde de kapalı bir ziynet eşyası bölümü var. Anladığım kadarıyla pazarın en çok alışveriş yapılan yeri de burası.

Pazardaki Ziynet Eşyası Bölümü

Kırgız hanımlar burada kendilerinden geçiyor. Özellikle Kırgız motiflerini içeren gümüş takılar oldukça değerli sanırım. Ancak mutlaka pazarlık edin.

Oş Pazarı Ziynet Eşyası

Arkadaşımız bu parçaların Amerika’da çok pahalı olduğunu söyleyip 5-6 parça gümüş set aldı. Gördüğüm kadarıyla da Ayperi’nin yardımıyla pazarlık yaparak 2000 $ tutarında gümüş takı aldı.

Değerlendirme

Pazar oldukça değişik ancak çok kalabalık. Yalnız dolaşmamanızı tavsiye ederim. Çünkü burada cepçilere dikkat etmek gerekiyor. Bir de polislerden uzak durun. Polis numarası ile üzerinizdeki parayı sorup saymaya kalkabilirler. Mutlaka kimlik sorun ve çok dikkatli olun.

Bişkek ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Bişkek Gezi Rehberi‘ne, daha geniş planlama için Kırgızistan Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version