Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Ala-Archa Milli Parkı Gezisi

Yazı Dizisi : Kırgızistan Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bugünkü yazımın konusu tarihi Balasagun Şehri ile birlikte başkentin çevresinde gezilecek 2 noktadan biri olan Ala-Archa Milli Parkı Gezisi.

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum Tanrı Dağları eteklerinde bulunan ulusal nitelikteki park, Kırgızistan’daki en popüler park olarak görülüyor.

Adını bir çeşit parlak ve renkli ardıç ağacı olan Archa Ağacından almış. Kırgızlar bu ağacı kutsal kabul ediyor çünkü şaman inancına göre yakıldığında çıkan dumanın kötü ruhları kovaladığını düşünüyorlar.

Ala-Archa Milli Parkı

Park, Ala-Archa Nehri’ni ve çevresini korumak ve gelecek nesillere bugünkü haliyle aktarabilmek amacıyla 1976 yılında oluşturulmuş.

Tanrı Dağları’nın Kırgızistan sınırları içerisinde kalan bölümünün zirvesi kabul edilen 4895 m yükseklikteki Semionova Zirvesi de bu park içerisinde bulunuyor.

Park bünyesinde çeşitli zorluk seviyelerinde yürüyüş parkurları var. Burada yürüyüş yapma imkanı bulursanız farklı manzaralara sahip pitoresk manzaralar göreceksiniz.

Ala-Archa Milli Parkı

Parkı daha önceden üç gezgin olarak randevulaşarak buluştuğumuz bir Kazak (Ayperi), bir Amerikalı (Lauren) ve bendeniz beraber gezdik.   

Burada ödeyeceğiniz her 1 Som = 0,084 TL (2019). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Ala-Archa Milli Parkı

Ala-Archa Milli Parkı’na Ulaşım

Adres: Ala-Archa, Bishkek, Kırgızistan Tel: +996 701 551 026

Buradaki en önemli nokta tabii ki buraya nasıl geleceğiniz. Haritada gördüğünüz gibi başkent Bişkek‘in yaklaşık 40 km güneyinde Ala-Arça Milli Parkı’na ulaşım arabanız varsa çok zor değil ancak ben Kırgızistan’da araba kiralamanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum.  

Bişkek Ala-Archa Milli Parkı Ulaşım Haritası

Bişkek’te kalacaksanız buraya Kyrgyz Nomad Tur Şirketi tarafından buraya kişi başı 110 $ karşılığında günü birlik turlar düzenleniyor. 

Diğer bir alternatif ise Osh Pazarı‘nın güneyinden geçen Moskovskaya Caddesi üzerindeki 229 Numaralı Otobüs Durağı’ndan 18 kişilik 225 Numaralı Marshrutkaya binmeniz.

Bişkek’te Bir Marshrutka

Bu minibüs sizi 25 Som karşılığında Kashka Suu Köyüne kadar götürüyor. Köy ile milli park girişi arasında 12 km mesafe var. Şoföre 50 Som daha verirseniz sizi milli parkın girişine bırakabilir. Bırakabilir diyorum çünkü garanti değil. Gerekirse fiyatı biraz daha artırın.

Eğer kabul etmezse burada elinizde 2 seçenek var. Parkın girişine kadar 1,5 saat yürümek ya da 500 Som verip taksi tutmak. Şanslıysanız geçen arabalara otostop da yapabilirsiniz. Yani parayı artırırken bunları da hesaba katın. Ancak en son dönüş minibüsünün köyden 17:30’da kalktığını da sakın unutmayın.

Yani oldukça rahatsız olacağınız 1-1,5 saatlik yolculuk için önce otelden çıkıp karmaşık Osh Pazarı’na gideceksiniz ve sonra 2 saat sürecek bu yolculuk için 100-600 Som arası bir ücret ödeyerek parka varacaksınız. Dönüşte de aynı yolu izlerseniz toplamda 4 saatlik yolculuk için 200-1200 bir ücret ödeyeceksiniz. Oldukça da yorulacaksınız. 

-Tavsiyem

Taksi şoförleri çat pat Türkçe anlıyor ama konuşamıyor. Ücret dilimiz de ise hiç sorun yok.

Bizi Otelden Alan Taksi

Benim size tavsiyem tek kişi de olur ama özellikle kalabalıksanız bir taksi ile anlaşıp içeri giriş ücreti ve 2-3 saat bekleme ücreti de dahil 3000-3500 Som gibi bir fiyata anlaşıp doğruca Ala-Archa Milli Parkı’na gitmeniz. Üstelik sizi otelden alıp tekrar otele bırakacaklar.

Ala-Archa Milli Parkı Yolu

Böylece tüm bilinmezliklerden ve zaman kaybından kurtulmuş oldukça fazla da zaman kazanmış olursunuz. Özellikle 2-4 kişiyseniz lütfen bu tavsiyemi mutlaka değerlendirin.

Ala-Archa Milli Parkı Giriş Ücreti ve Çalışma Saatleri

Ala-Archa Milli Parkı kişi başı giriş ücreti  (Sürücü ve 2 kişi dahil 450 Som). Tek kişi girerseniz 80 Som.

Ala-Archa Milli Parkı

Kışın otopark sorunu yok. Yazın ise kesinlikle olur. Ulaşım için bunu da göz önünde bulundurun. Park 7 gün 24 saat ziyarete açık. 

Ala-Archa Milli Parkı

Milli parkın toplam büyüklüğü 200 km². Tanrı Dağları’na doğru 35 km kadar uzanıyor. Yani oldukça büyük bir alana yayılmış durumda. Yüksekliği ise ortalama 1500 m seviyesinde.

Ala-Archa Milli Parkı Haritası

Park, bizim kış ortasında pek ilgi alanımıza giremese de 4.500 metreden yüksek karla kaplı tepeler, dik ormanlık yamaçlar, pitoresk çayırlar, eşsiz dağ vahşi yaşamı ve hızlı akan nehirleri ile son yıllarda tercih edilen bir destinasyon.

Ala-Archa Milli Parkı

Tabii ki bu kadar güzel kalabilmesinin sebebi eskiden Sovyet dağ birliklerinde görevli askerlerin eğitildiği bir kamp alanı olması.

Park, yıl boyunca açık olmasına rağmen, en popüler mevsim yaz sonları ve erken sonbaharmış. Özellikle yaz aylarında, hafta sonu park çok çok kalabalık oluyormuş. Şehir ile sıcaklık farkı 12 dereceye kadar çıkabiliyormuş. Bişkekliler serinlemek için buraya akın ediyormuş.

Hafta sonu piknik yapmak için gelenlerin yanı sıra park, zorlu buz, kaya ve karışık yollar arayan yetenekli trekking severler ve dağcılar için de harika bir yer. Biz göremedik ama burada Cumhurbaşkanlığı Yurt Çadırı bile varmış.

Ala Archa Hotel

Önemli bir de not kışın buraya gelirseniz Ala Archa Hotel (Гостиница) dışında yiyecek ya da içecek bir şeyler bulma imkanınız yok o yüzden  buraya şehirden hazırlıklı olarak gelmenizde çok fayda var.

-Trekking ve Dağcılık

Kışın bile her yerde trekking yapanları ve dağcıları görebiliyorsunuz. Tabii ki yabancıların da rağbet ettiği bir yer. Farklı ülkelerden gelen turistler de trekking yapmak için parka geliyorlar.

Ala-Archa Milli Parkı Trekking Haritası

Levhada da gördüğünüz gibi trekking  başlangıç noktası Ala Archa Hotel. Buradan itibaren yürürseniz basitçe karşılaşacaklarınızı anlatayım.

Ala-Archa Milli Parkı Trekking Yolu

Yolun toplam uzunluğu yazın 2,5 saat ve 6,4 km. İlk durak Broken Hearth Noktası (1,5 km, 1 saat, 2377 m). Burası vadinin fotoğrafını çekmek için ideal nokta. İkinci durak yakınındaki Tepshi Platosu (1,8 km, 1 saat 20 dakika , 2558 m). Burası da vadinin fotoğrafını çekmek için ideal nokta.

Ala-Archa Milli Parkı Trekking Yolu

Üçüncü durak Şelale (4 km,  2 saat 20 dakika , 2665 m). Burası muhteşem güzellikte bir dağ şelalesi. Dördüncü durak ve son nokta Razeka İstasyonu (6,4 km,  4,5 saat , 3300 km). Burası ise amatör yürüyüşçü olarak gidebileceğiniz son nokta. Bundan sonra devam edebilmek için profesyonel dağcı olmak gerekiyor. 

Ala-Archa Milli Parkı Dağ Haritası

Ancak dağlara tırmanıp tırmanabilmek için biraz formda olmanız gerekiyor. Parkta 20’den fazla küçük ve büyük buzul ve 50 tane de tepe var. Dağların ilerisinde, dağcıların eğitim gördüğü bir buzul ve dağ kampı da varmış.

Ala-Archa Nehri Vadisi

Ala-Archa Nehri’nin vadisi ise, Bişkek çevresinin en güzel manzaralarına sahip.

Ala-Archa Nehri Vadisi

Toplam 78 km uzunluğundaki nehir eriyen buzul suyu ile besleniyor.

Ala-Archa Nehri Vadisi

800’den fazla bitki türü, 160 kuş türü ve 170 hayvan türü ile flora ve fauna açısından çok zengin bir vadi. 

Ala-Archa Nehri Vadisi

Biz de nehirde bir fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedik. Kaylar ve yerler oldukça kaygan. Amerikalı arkadaşımız Lauren ise ayakkabılarına güvenemediği için burada bize katılmadı. Çünkü yürüyüş esnasında bir kaç kez ciddi şekilde düştü. Allahtan ciddi bir olayla karşılaşmadık.

Ala-Archa Milli Parkı’nda Nerede Kalınır?

Eğer kalmayı düşünürseniz parkın içerisinde Ala Archa Hotel dışında bir alternatif göremedim. 

Ala Archa Hotel

Çift kişilik süit odaların fiyatı ise kahvaltı dahil 3000 Som civarında. 

Tel:+996 700 777 486 

Değerlendirme

Parkı ziyaret etmek için en uygun zaman bence İlkbahar ve Sonbahar dönemi. Vadide çekilecek fotoğrafların muhteşem olacağına eminim. O zamanlarda Ala-Archa Milli Parkı’nın güzelliğini daha iyi görebilirsiniz.

Ala-Archa Milli Parkı

Daha önce yazdığım gibi özellikle de trekking ve dağcılık meraklısı arkadaşlarım burayı mutlaka görmeli. Gezgin arkadaşlarım ise turla gelip boşa para harcamak yerine tavsiyeme uyup buraya taksi ile gelmeli. Bişkek’i 3 gezgin olarak gezmeye devam edeceğiz. 

Bişkek ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Bişkek Gezi Rehberi‘ne, daha geniş planlama için Kırgızistan Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version