Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Yüzen Köy Chong Khneas Gezimiz

Yazı Dizisi : Kamboçya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Çiğdem Arslan

Bugünkü yazımın konusu Kamboçya Gezi Programımızın dördüncü gününde yaptığımız Tonle Sap Gölü ve Yüzen Köy Chong Khneas Gezimiz. 

Beni Instagram’da takip eden veya sitedeki yazılarımı okuyanlar otantik seyahat deneyimlerinin benim için çok önemli bilir. Farklı kültürler ve yaşam tarzları hakkında bilgi edinmeyi seviyorum. Bu gezim de böyle bir gezi oldu.

Daha önce de belirtiğim gibi Kamboçya inanılmaz değişik çok güzel bir coğrafya sahip. Bu nedenle bir günümüzü de Yüzen Köy Chong Khnies’e ziyaretine ayırdık. 

Köyün bulunduğu Tonle Sap Gölü inanılmaz büyük bir göl. Güneydoğu Asya’nın en büyük tatlı su gölü. Kamboçya’nın kalbi olarak adlandırılıyor. 

Tonle Sap Gölü’ndeki Evler

1 milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor. ancak göl ve çevresinde kaç kişinin yaşadığını tam olarak bilinmiyor. Çünkü gölün mevsimsel genişleme hareketleri nüfusu da direkt etkiliyor. Yağışsız sezonda 1 m derinliğe 2,700 km² alana sahipken muson yağmurlarından sonra 8 m derinliğe ve 16,000 km² alana kadar genişliyor. Yani nüfus devamlı yer değiştiriyor.

Tonle Sap Gölü’nden Çıkan Deniz Mahsulleri

Dünya’nın en zengin iç avlanma alanlarından biri, sadece 200’den fazla balık türü olduğu söyleniyor. Balıkçılık ve Karidesçilik, Tonle Sap Gölü’nde yaşayan çoğu aile için mevsimsel bir meslek ancak önemi büyük. Çünkü buradan çıkan ürünler tüm Kamboçya’da tüketiliyor. Karidesler ise kışın tüketmek üzere kurutuluyor.

Yine gölün çevresindeki otlaklar sığır otlatma ve aile ölçekli tarım için kullanılıyor. 

Tonle Sap Gölü’nde Karaya Çekilmiş Botlar

Ayrıca ulaşım açısından da önemli bir göl çünkü bu gölden güneydeki  Tonle Sap Nehri vasıtasıyla Phnom Penh’e bile bot ile ulaşmak mümkün.

Gideceğimiz köy Siem Reap şehrine en kolay ulaşılabilen ve en yakın yüzen köy ama tek yüzen köy değil. Kampong Phluk, Kampong Khleang ve Mechrey Köyleri de gölün kuzey bölümünde bulunan diğer yüzen köyler.

Siem Reap-Chong Khneas Köyü Ulaşımı

İster turlarla isterseniz arabayla köye ulaşmanız mümkün. Biz turu tercih ettik ve bizi otelimizden alan otobüse binerek yolculuğumuza başladık.

Chong Khneas Köyü Haritası

Chong Khneas Köyü arabayla şehre 17 km mesafede bulunuyor ve buraya varmak en az yarım saat alıyor. 

Chong Khneas Köyü Yolunda

Bizim gibi tur ile gelirseniz ödemeniz gereken ücret 38 $ oluyor. Buna gölde bot turu, timsah çiftliğine giriş ve akşam yemeği dahil. 10 yaş ve altındaki çocuklar yarı fiyatını ödüyorlar. 5 yaşın altındaki çocuklar ise ücretsizdir.

Taksi ile gelirseniz bunun maliyeti ise 25 $. Köye giriş 20 $. Yarım saatlik bot turu için de 20 $ timsah çiftliği için ayrı bir 20 $ ödüyorsunuz . Bu nedenle tur ile gelmenizi ve ödeyeceğiniz tutarı netleştirmenizi tavsiye ederim. 

Chong Khneas Köyü

Köye girişten itibaren ilk dikkat çeken şey köyün mimari yapısı.

Chong Khneas Köyü

Köyün kıyı kesiminde bulunan evleri tamamen köyün mevsimsel değişimine adapte edilmiş ve kazıklar üzerine inşa edilmiş.

Chong Khneas Köyü’nde Bir Tapınak

Bu uygulama sadece evler için değil tapınaklar için de geçerli. Tabii ki köyün ünlü olması ile birlikte köye göçte başlamış. Şu an 1000 kişinin köyün sahil bölümünde yaşadığı belirtiliyor. 

Chong Khneas Köyü

Ancak genel olarak gerçekten çok fakir bir köy. Söylenenlere göre tur acentelerinin köye en ufak bir katkısı yok. Üstelik tüm satışlar da mafyanın elindeymiş. Bir turist olarak yoksul insanların evlerine, ailelerine ve yaşamlarına bakmak ve fotoğraflarını çekmek için ödeme yapıyorsunuz. Yani mafyanın köyü bilerek bu halde bıraktıkları söyleniyor. gezerken bu yazdıklarımı da lütfen dikkate alın.

Yüzen Köy Chong Khneas Yolunda

Köy gezimizi tamamladıktan sonra küçük bir tekneye binerek Chong Khneas Köyü’nün yüzen bölümlerini geziyoruz. Tabii ki bu insanların böyle bir hayatı seçmesinin sebebini de irdelemek gerekir. Burada yaşayanların çoğu 70’li yıllarda savaştan kaçan Vietnamlılar. Göçmenler yani. Oldukça fakirler ve toprak alacak paraları da yok. Bu kapsamda deniz gecekondusu da diyebileceğimiz bu tür yapılar yapılıp kullanılması herkesin de işine geliyor. Çünkü devlete hiç vergi de vermiyorlar.

Yüzen Köy Chong Khneas

Görüldüğü gibi köyün okulu, tapınağı ve karakolu bile yüzen bir ada üzerine yapılmış. Benzinlik ve hediyelik eşya dükkanları bile var. Bu tür yapılar dikkat çektiği için biraz da önemli bir turizm ve para kaynağı olarak da görülüyor.

Yüzen Köy Chong Khneas

Benzer yapı anlayışı ülkemiz de dahil Dünya’nın sayılı yerlerinde bulunuyor. Bu kapsamda  Lake Titicaca; The Birthplace of The Sun ve Eber Gölü Tekne Turu yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

Timsah Çiftliği

Yüzen köyde yaptığımız geziden sonra tur ücretine dahil olan timsah çiftliğine yöneliyoruz. Açıkçası çok hoş bir ortam değil. İsterseniz timsahları besleyebiliyorsunuz. Onlarca timsah burada bir gösteri uğruna hapsediliyor. Çoğu depresyona girmiş.

Timsah Çiftliği

Bu çiftlikler aynı zamanda Louis Vuitton, Hermes vb. markalı timsah derisi çantaların da baş tedarikçisi bilginize..

Akşam Yemeği

Turu tamamladıktan sonra artık akşam yemeği için Chong Khneas Köyü göl kenarında bulunan bir lokantaya geliyoruz.

Chong Khneas Köyü

Tabii ki yemek öncesinde gün batımı fotoğraflarımızı da alıyoruz. Bu köyde yemek oldukça ucuz içecek dahil 4 $ gibi bir ücret karşılığında karnınızı doyurabiliyorsunuz. Ben ise sadece karpuz, elma ve mangodan oluşan bir meyve tabağını tercih ettim. 

Sonuç olarak Siem Reap’a gelirseniz yüzen köyü ziyaret edin ve yerel okulları, dükkanları, balıkçıları ve gülen çocukları mutlaka görün.

Kamboçya ile ilgili diğer yazılarımız için Kamboçya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Yeni yazılarda görüşmek üzere…

Exit mobile version