Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Mudanya, Kurtuluş Savaşı’nın Bittiği Yer

Yazı Dizisi : Bursa Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Mudanya, Kurtuluş Savaşı’nın Bittiği Yer olduğu için ülkemizin tarihinde çok önemli bir yere sahip. Bursa’nın bu mavi yüzlü ilçesi, tarihimizdeki çok önemli yerinin yanında bugün özellikle İstanbullular için hafta sonları çok tercih edilen kaçış noktalarından biri aynı zamanda.

Tabii bu konuda sağlanan ulaşım kolaylıklarının da katkısını görmemezlikten gelemeyiz.

Bu güzel ilçe sadece 1, 5 saat içerisinde tüm İstanbullulara, 30 dakika içerisinde Bursalılara o hep aradıkları şehrin gürültüsünden uzak içerisinde kuş cıvıltıları ve dalga sesleri olan çok mavili yeşilli doğaya ulaşma imkanı veriyor. Tabii ki Ankara dahil tüm Batı Anadolu coğrafyası çıkışlı hafta sonu turlarının da uğradığı bir yer.

Mudanya

Tarihi M.Ö. 7. yy.a kadar uzanıyor aslında ama ününü tabii ki imzalanan mütareke ile almış. Sokaklarını dolaştığınızda ise karşınıza son 200 yıllık dönemlere ait tarihi güzellikler çıkıyor.

Mudanya Gezisi

Mudanya’ya Ulaşım

İstanbul’dan Mudanya’ya ulaşmanın en rahat yolu deniz yolunu kullanmak. Burada önemli olan araba ile mi yoksa arabasız mı geleceğiniz.

Kişisel fikrimi söylemeliyim. Biz buraya öncelikle Tirilye Gezisi için geldiğimizden hemen deniz otobüsü terminali önünden kalkan Tirilye Minibüsleri işimizi gördü. Tirilye’yi de yürüyerek gezmeniz gerekti gerçeğini dikkate alırsak İstanbul’dan araba ile gelmeye gerek görmedik.

Ancak siz buraya kadar gelmişken Bursa merkez (29 km), Cumalıkızık (41 km), Gölyazı (40 km) vb. de yapalım diyorsanız mutlaka arabayla gelmeniz lazım.

İDO Eminönü/Sirkeci’den ve Yenikapı’dan her gün Büyükçekmece’den ise hafta sonu karşılıklı sefer yapıyor. Biz Büyükçekmece Mimarsinan İskelesi’nden geldiğimiz için oldukça büyük rahatlık oldu. İstanbul trafiğine hiç girmeden 1 saat 20 dakikada Mudanya’ya vardık. Eğer araba ile gelecekseniz Yenikapı’dan gelmek dışında şansınız yok. Sefer bilgileri, ödeyeceğiniz tutar ve bilet alımı için tıklayınız. 

Eğer karayolu ile gelecekseniz mesafe 180 km ve yol da yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Köprü geçişleri vb. derken bence feribotla gelmek daha mantıklı gözüküyor.

Otobüs ile gelirseniz önce Bursa’ya sonra da yarım saatte bir kalkan belediye otobüsleri ile 29 km ötedeki Mudanya’ya gelmeniz gerekiyor ki Ankara, İzmir vb. ‘den gelmiyorsanız akıl karı bir iş değil.

Mudanya otobüs hatları, zaman çizelgesi ve ücretler için tıklayınız. Bunun dışında her mevsimde Bursa’dan Mudanya’ya karşılıklı yapılan minibüs seferleri bulunuyor.

Mudanya’da Gezilecek Yerler

-Mudanya Mütarekesi

Büyük Taarruz’un zaferle sona ermesinin ardından İtilaf Devletlerinin talebi ile başlayan görüşmeler neticesinde 11 Ekim 1922 tarihinde Türkiye ile İngiltere, Fransa ve İtalya arasında imzalan imzalanmış.

Mudanya Mütarekesi ile Kurtuluş Savaşı’nın bir zaferle sonuçlanmış, İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya bu anlaşma ile savaşsız kurtarılmıştır. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun sona erdiği de hukuken kabul edilmiş.

Mudanya Mütarekesi’nin İmzalandığı Salon

Görüşmelere, TBMM Hükümeti adına İsmet İnönü, İngiltere adına General Harrington, Fransa adına General Charpy, İtalya adına General Mombelli katılmış. Ayrıca Fevzi ve Refet Paşalar da Türk delegasyonda yer almış.

-Mudanya Mütareke Evi

İşte TBMM Hükümeti’nin siyasi alanda kazandığı ilk başarısının göstergesi olan mütareke bu evde imzalanmış.

Mudanya Mütareke Evi

Aslen Rus asıllı Aleksandr Ganyanof’a ait olan ev daha sonra onarılmış ve 1937 yılında müze olarak açılmış.

Mudanya Mütarekesi’nin İmzalandığı Salon

Bodrum ve çatısı dikkate alınmazsa 2 katlı olan evin birinci katında mütarekenin imzalandığı salon ve İsmet Paşa’nın çalışma odası, ikinci katta ise İsmet Paşa ve yaverlerinin yatak odaları yer alıyor.

Mütareke döneminin eşyalarının korunduğu evde mütareke sürecinde yaşananlara ait fotoğraflar ve belgeler de sergileniyor.

O dönemde para ve evde mobilya olmadığı için yerli zenginlerinden yardım istenmiş ve ev geçici toplanan mobilyalarla dekore edilmiş. Daha sonra bu mobilyalar sahiplerine iade edilmiş. 

Cumhuriyetin nasıl kurulduğunu kavrayabilmek, ceddimizin ne emekler verdiğini anlayabilmek için burayı gidip yerinde görmek önemli. Çünkü son derece çetin görüşmeler yapılmış tekrar savaş başlamasına ramak kalmış.

Mütareke Parkı

Mütareke Evi önünde küçük bir meydan ve tam karşında da Mütareke Parkı var. Parkın ortasında mütareke kahramanı İsmet İnönü’nün bir heykeli var. Heykel Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı Sabiha Bengütaş tarafından yapılmış. Heykeldeki Batı Cephesi Komutanı Korgeneral giysisi aslında Mudanya Mütarekesi’ni sembolize ediyor. Bugün park Girit mahallesi ile birlikte damat ve gelin adaylarını dış çekim yeri olarak da kullanılıyor.

Mütareke Evi tarihsel konumu ve önemi açısından bence görülmesi gereken bir yer.

Ev Pazartesi hariç 08:00-18:30 arasında ziyarete açık. Halihazırda yıkılma tehlikesi nedeniyle sadece giriş katı gezile biliyor. Kişi başı ücret 7 TL (2019). Müzekart geçiyor. 65 yaş üstü de ücretsiz.

Adres: Mütareke, 12 Eylül Cad. No:8, 16940 Mudanya/Bursa Tel: (0224) 544 10 68

Int: https://bursa.ktb.gov.tr/TR-94265/mudanya-mutareke-evi-muzesi.html

-Girit Mahallesi (Rum Mahallesi)

Bu mahalle için denize baktığınızda mütareke evinin sol tarafında kalan bölge demek mümkün.

Mudanya Girit Mahallesi (Rum Mahallesi)

Bu mahallenin neredeyse her köşesinde mübadele edilen insanların bir zamanlar yaşadıkları Anadolu topraklarına olan derin özleminin izlerini görebiliyorsunuz.

Mudanya Girit Mahallesi (Rum Mahallesi)

Mahallenin geçmişi oldukça kozmopolit. Örneğin planını bile İtalyan mühendis Piçiretu yapmış. Planlama da her evin denizi görmesine dikkat etmiş.

Girit Mahallesi (Rum Mahallesi)

Mütarekeden sonra Rumlar Yunanistan’a gidince, Girit’ten gelen Müslüman Türkler buraya yerleşmiş. Mahallede özellikle ahşap dokularıyla öne çıkan 18. yy. konakları dikkat çekiyor.

Mudanya Girit Mahallesi (Rum Mahallesi)

Şimdi ise bu konaklar minik kafeler, el işi tezgahları, hediyelik eşya dükkanları olarak rengarenk sokaklar ile bütünleşmiş gezen insana mutluluk veriyor.

Mudanya Girit Mahallesi (Rum Mahallesi)

Tabii ki foto severler için bu mahalle sadece gezilip a ne güzelmiş denilecek değil ciddi anlamda ölçülecek biçilecek yani çalışılacak bir yer. Malzeme çok. Sahne bol. Doğal olarak her sokakta bir gelin damat dış çekimi.

-Tirilye

İstanbullu arkadaşlarımın hafta sonunu harika geçirebilecekleri en yakın yerlerden biri hiç şüphe yok ki Tirilye.

Tirilye

Mudanya’nın bir mahalli olan bu tatil merkezi minibüs ile ilçe merkezine sadece 20 dakika uzaklıkta bulunuyor. 

Tirilye

Eğer gitmek isterseniz Tirilye ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Plansız Bir Tirilye Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Mudanya’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Açıkçası buraya gelip alkollü ya da alkolsüz balık restoranlarında ızgara balık çeşitlerinden özellikle de ızgara ya da kızartma barbun tatmadan olmaz deniyor ancak biz Tirilye’de balık hesabımızı kapattığımız için burada balık yemedik. 

Tirilye

Zaten barbun yiyecekseniz de esas gitmeniz gereken yer adını bile barbundan alan Tirilye olmalı çünkü Trigliya Rumca barbun demek. Tabii ki bulabilirseniz çünkü artık o barbunlar bulunmuyor, bulunan da lüks sınıfına girdiği için çok pahalı.

Deniz Feneri Cafe

Sizlere Mudanya’da deneyimlediğimiz bir yer önermek istiyorum. Adı Deniz Feneri Cafe hemen Mudanya Mütareke Evi. Daha çok kahvaltısı ile meşhur. Burası, özellikle öğleden sonra ya da akşam dalga sesleri ve deniz kokusu eşliğinde bir şeyler yiyip biranızı da yudumlayabileceğiniz yaz ortasında bile rüzgarın serinliğini hissedebileceğiniz bir mekan.

Değerlendirme

Tarihimizde çok önemli bir yere sahip olan Mudanya genel olarak İstanbullular tarafından Bursa’nın cazibe noktalarına bir geçiş yeri olarak kullanılan şirin mi şirin bir ilçe merkezi. Ancak, bence gezilmeyi en azından 1 gece de olsa kalınmayı hak ediyor. Sağlıcakla kalın.

Bursa ile ilgili diğer yazılarımız için Bursa Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version