Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Riberia, Porto’nun Eski Pitoresk Limanı

Yazı Dizisi : Porto Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Riberia, Porto‘nun Eski Pitoresk Limanı aslında. Sözlük anlamı resmi yapılmaya değer görüntü. Bence de çok haklılar çünkü şahsen benim Porto’ya gelme sebebim de daha önce gördüğüm muhteşem Riberia fotoğraflarıydı.

Riberia, şehrin Douro Nehri’ne kuzeyden bakan kıyı semti. Haritaya bakıp biraz daha sınırlama yaparsak Batı’da Bolsa Sarayı (Palácio da Bolsa), kuzeyde São Bento İstasyonu (Porto São Bento) ve Majestic Café, doğuda Pte. do Infante ve güneyde Douro Nehri ile sınırlandırılan alan diyebiliriz.

Bu semt hemen kuzeyinde bulunan tarihi Vitória semti ile birlikte Porto’nun da old town diyebileceğimiz bölgesini oluşturuyor. Zaten 1996 yılında tümüyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. Dolayısıyla tarihi merkezin en çok turist çeken bölgesi de burası. Yani otel tercihlerini yaparken özellikle foto sever arkadaşlarım Riberia semtini tercih ederseniz en makul olanı yapmış olursunuz.

Riberia

Ne kadar şanslıyım ki neredeyse tüm Riberia’yı tamamen yürüyerek gezme imkanı buldum. Tabii ki amacım her ne kadar sokak aralarında fotoğraf kaçırmamak olsa da ortamı da anlamak istedim aslında. Görmek istedim eskinin nasıl korunduğunu ve nesilden nesile aktarıldığın belki de…

Riberia Gezisi

Fotoğrafçılar İçin Riberia

Şanslı olduğum için mi yoksa okyanus havası mı bilemiyorum sabah, öğle, akşam günün her saati çok güzel bir ışık var. Renkler ve renklerin uyumu harika. Bir foto sever başka ne ister ki.

Riberia Gün Doğumu

Özellikle Ponte Dom Luís I Köprüsü sahnesinde rabelo tekneleri ile inanılmaz değişim ve çekicilik yakalayabiliyorsunuz.

Riberia Sabah

Neredeyse bir gün boyunca fotoğraflayabildiğim sahneyi tüm fotoğrafçılar için de ayrıca kaleme aldık. Bu konu ile ilgili tüm detayları ve fotoğrafları Porto’nun Simgesi Ponte Dom Luís I Köprüsü başlıklı bulabilirsiniz.

Riberia’ya Ulaşım

Riberia, bizim İstanbul sur içi gibi merkez olsa da çok tarihi bir bölge olduğu için tüm alana ulaşan bir ulaşım sistemi yok. Ulaşım sisteminin ana hattı Sarı Renkli D Metro Hattı ve ana merkezi de São Bento İstasyonu (Porto São Bento). Bu nedenle tüm yollar da buraya/buradan çıkıyor. Ayrıca Porto Francisco de Sá Carneiro Havalanı (OPO) ile Sarı Renkli D Hattı Metrosu üzerinden bağlantısı var. Şehirdeki tek feniküler sistemi olan Guindais Füniküleri (Funicular dos Guindais) de burada bulunuyor.

Riberia Haritası

Metro ücretleri tek yön 1,2 €, tramvay ücretleri tek yön 1,85 €, otobüs ücretleri tek yön 1,85 € ve feniküler ücretleri tek yön 2,5 €. Porto Card ya da Andante 24 Kartı sahibiyseniz ulaşım için ücret ödemiyorsunuz. Bunun dışında ulaşım ile ilgili merak ettiğiniz tüm ayrıntıları Porto Ulaşım Sistemi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Riberia Sokakları

Ancak ulaşım araçları bir tarafa ben mutlaka Riberia’yı sadece ama sadece yürüyerek gezmenizi tavsiye ediyorum. 

Çünkü Riberia’nın beni en çok büyüleyen yani, asla gitmeyi düşündüğümüz yere çıkmayan daracık sokakları. Derme çatma evler, minnacık balkonlar ve balkonlardan sarkan çamaşırlar. Gezginseniz ve fotoğraf çekmeyi de seviyorsanız burayı gezerken görmek bence şart.  

Riberia’da Gezilecek Yerler

Riberia. rengarenk, bitişik nizam evlerin yer aldığı kimilerinin Akdeniz pejmürdeliği diye nitelendirdiği ama bence pejmürdelikten biraz daha öteye gitmiş bir semt. Özellikle ortaçağdan kalma parke taşlı sokakları ile ünlü.

Riberia

Salına salına ilerleyen Douro Nehri’nin kenarında birbirine bitişik nizam halindeki rengarenk evleri, bu evlerin altında yer alan kafeleri, restoranları ve minik hediyelik eşya dükkanları ile ziyaretçilerine 24 saat boyunca keyifli saatler yaşatıyor.

Biz de bu keyfe eşlik edelim ve gezi rotasını sahilden geriye doğru belirleyelim ki siz de isterseniz bu rotayı takip edebilin.

-Riberia Sahil Şeridi (Cais da Ribeira)

Porto’da muhtemelen en çok fotoğraf çekilen yer aynı zamanda Porto’nun eski limanı da olan sahil şeridi. Zaten  1996 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi olarak belirlenmiş.

Riberia Sahil Şeridi (Cais da Ribeira)

Tarihsel olarak buradaki rıhtım şehre gelen tüm yüklerin yüklenip boşaltıldığı, gemi tayfasının dinlendiği Douro Nehri’nin en yoğun noktalarından biriymiş. Bugün ise ana ticaret alanı turizm oluştururken kış ortasında bile Porto’nun en canlı yeri olma özelliğini koruyor. 

Riberia Sahil Şeridi (Cais da Ribeira)

Sizin de gördüğünüz gibi Riberia Sahili (Cais da Ribeira) nehre ve karşı taraftaki Vila Nova de Gaia evlerine bakan kafe, restoran ve dükkanlardan oluşan uzun bir şerit.

Riberia Sahil Şeridi (Cais da Ribeira)

Bu şeritte bulunan işletmelerin bir çoğu hala yerel nüfusa ev sahipliği yapıyor. Bunu da çoğu zaman balkonlarında kurutmaya çalıştıkları çamaşırlardan anlayabiliyorsunuz. 

Riberia Şarkı Söyleyen Kızlar

Şehrin en çok nüfus çeken yeri olması yardım alma amaçlı olarak hareket edenleri de buraya çekiyor. Tabii ki bu söyleyişten dilenci anlamı çıkmasın. Burada özellikle gençler harçlıklarını çıkarmak için müziği çokça kullanıyor. 

-Fernandina Duvarı (Muralha Fernandina)

Fernandina Duvarı, Guindais Füniküleri (Funicular dos Guindais) boyunca başlayan eski şehri koruyan bir duvar.  

Fernandina Duvarı 

Bu duvara bazı yerlerde Riberias Duvarı da deniyor. Bu duvarın hemen dışarısında ise Gustavo Eiffel Bulvarı boyunca devam eden tarihi bir mahalle bulunuyor.

Fernandina Duvarı Dışında Bulunan Renkli Mahalle

Bu mahallenin pitoresk görüntüsü ile tüm fotoğrafçı arkadaşlarımın dikkatini çekebileceğini değerlendiriyorum. 

-Ponte Dom Luís I Köprüsü

İnsanların ve eşyaların Porto’dan taşınması için Douro Nehri’nin güney yakasına geçme ihtiyacı yüzyıllar boyunca sürekli bir endişe kaynağı olmuş. Burada yaşanan facialardan sonra inşa edilen köprü ise bu endişeyi gideren son nokta olmuş. 

Ponte Dom Luís I Köprüsü

Yapıldığında kendi kategorisinde Dünya’nın en uzun köprüsü olması da bunu gösteriyor. Tabii ki köprü bugün bile Porto’nun da simgesi olmaya devam ediyor. Bu nedenle de hem gezginler hem de fotoğrafçılar için çok önemli bir yere sahip olduğunu düşündüğümden köprüyü ayrı bir yazı olarak ele aldım. 

Ponte Dom Luís I Köprüsü

Ponte Dom Luís I Köprüsü ile ilgili tüm detay ve fotoğrafları Porto’nun Simgesi Ponte Dom Luís I Köprüsü başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Lada Şapeli (Capela da Lada)

Riberia bölgesinde hemen Dom Luís I Köprüsü’nün yanı başında küçücük bir Katolik şapeli var.

Lada Şapeli (Capela da Lada)

Şapel oldukça fotojenik. Eskiliğinden olsa gerek hemen yanı başındaki binalara omuz vermiş ayakta durmakta zorlanıyor gibi.

Adres: R. de Cima do Muro 12, 4000-173 Porto, Portekiz

-Rabelo Tekne Turu (6 Köprü Turu)

Tekne turu yapmayı düşünüyorsanız turların kalkış yeri yine bu rıhtım. Tarihi Rabelo Tekneleri ile Riberia-Atlantik Okyanusu arasındaki 6 köprüyü geçerek 50 dakika süren bir tur yapabilirsiniz. 

Rabelo Tekne Turu

Bahse konu turun kişi başı ücreti 15 € (4-12 Yaş 7,5 €) arasında değişiyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Tekne gezisi + Hop on hop off turu ve tercih edenler için Vila Nova de Gaia’da bulunan şarap mahzeni gezilerini toplu olarak 19 € fiyata satıyorlar. 

Rabelo Tekne Turu

Tekne, okyanusa kadar gidip geri geliyor. Fazla özelliği olan bir gezi değil. Vakti ve parası bol olana öneririm. Esas gitmek istediğim Douro Nehri turları ise malesef Nisan ayından itibaren yapılıyormuş. Malesef Douro’nun bağlarını çekmek kısmet değilmiş. Artık sahil şeridi gezimizi bırakıp Riberia’nın yukarı kesimlerine hareket ediyoruz. 

-Bolsa Sarayı (Palácio da Bolsa)

Sahil bağlantılı R. da Alfândega üzerinden devam ederseniz ilk olarak tarihi Bolsa Sarayı (Palácio da Bolsa) ile karşılaşacaksınız.

Aziz Francis Kilisesi (Igreja Monumento de São Francisco)’nin yanında, şehir merkezinde yer alan saray mimar Joaquim da Costa Lima tarafından 1842 yılında Neoklasik tarzda inşa edilmiş ancak 1891 yılında hizmete açılmış. O dönemde Porto gelişmekte olan bir şehirmiş ve diğer Avrupa şehirleri ile rekabet edebilmek maksadıyla lüks ve gösterişli bir ticaret merkezine ihtiyaç duyulmuş. 

1990 yılına kadar Porto Ticaret Borsa Binası olarak kullanılan saray her gün 09:00-18:30 saatleri arasında ziyarete açık ancak rehbersiz gezi yapılmıyor. Rehberli tur ise 30 dakika sürüyor. Sarayın en ilginç ve ünlü yeri eşsiz Mağribi tarzı balo salonu. Bu salonda Granada’daki Elhamra Sarayı’ndan etkilenilmiş. Bugün şehre gelen devlet başkanları bu salonda ağırlanıyor. Kişi başı ücret 10 €, 12 yaş altı çocuklar ücretsiz. Porta Card sahibiyseniz % 25 indirimli. 

Bolsa Sarayı (Palácio da Bolsa)

Buraya gelmek için Sarı Renkli D Hattı Metrosuna binip São Bento Metro Durağı’nda inmeniz yeterli ancak R. de Mouzinho da Silveira üzerinden 700 m yürümelisiniz. Tramvay ile gelirseniz 1 Numaralı Tramvay’a binip Infante Tramvay Durağı’nda inmelisiniz. Otobüs ile gelirseniz 1M, 500, ZM, ZR Numaralı Otobüslere binip Infante Otobüs Durağı’nda inmelisiniz. 

Adres: R. de Ferreira Borges, 4050-253 Porto, Portekiz Tel: +351 22 339 9000

-Çiçek Caddesi (Rue das Flores)

Bundan sonraki hedefimiz tarihi şehrinde merkezi olan São Bento İstasyonu (Porto São Bento). Buraya gidebilmek için şehrin İstiklal Caddesi olarak kabul edilen Çiçek Caddesi (Rue das Flores)’nı kullanacağız.

1521 yılında inşa edilen caddenin etrafı o dönemde çiçek bahçeleri ile çevrili olduğundan bu adı almış. Cadde; restoranlar, geleneksel dükkanlar ve tarihi binalar ile şehrin gerçek ruhunu anlamak isteyen herkes için bir zorunluluk gibi.

Çiçek Caddesi (Rue das Flores)

Buraya gelmek için Sarı Renkli D Hattı Metrosuna binip São Bento Metro Durağı’nda inmeniz yeterli. Otobüs ile gelirseniz 1M, 10M,500, 900, 901 ve 906 Numaralı Otobüslere binip Est.s.bento Otobüs Durağı’nda inmelisiniz.

Yokuş yukarı caddenin sonu São Bento İstasyonu (Porto São Bento)’na çıkıyor.

-Merhamet Kilisesi (Igreja da Misericórdia)

Bu sokaktaki en önemli bina aşağıdan girişte hemen solda gördüğünüz 1567 yılında hizmete açılan Merhamet Kilisesi (Igreja da Misericórdia). 18. yy.’da İtalyan mimar Nicolau Nasoni tarafından restore edilerek günümüze kadar gelmiş.

Çiçek Caddesi (Rue das Flores)

İçerisinde bir de müze bulunan Rönesans tarzı Katolik kilisesini ziyaret etmek için kişi başı 3,5 € ödemeniz gerekiyor.

Adres: R. das Flores 15, 4050-292 Porto, Portekiz Tel: +351 22 207 4710 

-Maya Evi (Casa dos Maias)

1521 yılına tarihlenen bu ev Porto’da dönemin mimari anlayışı kökten değiştiren bir bina olarak kabul ediliyor. O dönemde burjuvazi kabul edilen Maia Ailesi tarafından ikamet etmek üzere yaptırılmış.

Maya Evi (Casa dos Maias)

Güneye yönelik, Rua das Flores’e bakan ana cephenin birinci katında demir ızgaralı 8 pencere ve üçgen lentolarla çevrili pencereler var. Ferforje demir balkon ise yine o dönemin zenginlik göstergeleri arasında. Bugün yeni haliyle 5 yıldızlı bir otel gurubunun Porto şubesini oluşturuyor.

-São Bento İstasyonu (Porto São Bento)

Porto’da “mutlaka görülmesi gereken 10 yer arasında” bir tren istasyonunun bulunması sizi şaşırtabilir ancak istasyonu gördüğünüzde bunun nedenini anlayacaksınız. İstasyon aslında bir bakıma Porto’nun da tarihi merkezini oluşturuyor. Tüm tarihi çekim merkezleri bu istasyonun etrafında bulunuyor.

São Bento İstasyonu (Porto São Bento)

1783 yılında bir yangında hasar gören São Bento de Avé-Maria Manastırı’nın yerine inşa edilen binada 1896 yılından itibaren istasyon hizmeti verilmeye başlanmış ise de daha sonra istasyon binasının yolcu ve eşya trafiği için yetersiz olduğu fark edilmiş. 

São Bento İstasyonu (Porto São Bento)

Bunun üzerine geçici bir istasyon binası devreye sokulmuş ve eski istasyon yerine yeni bir terminal binası inşasına Portekizli mimar José Marques da Silva tarafından başlanmış. İlk taş ise 1900 yılında hemen sonra öldürülen Kral Carlos I tarafından konmuş. 

São Bento İstasyonu (Porto São Bento)

İnşaat 1915 yılında tamamlanmış ve halen kullanılmakta olan istasyon binasının resmi açılışı 1916 yılında gerçekleşmiş. Bugün ise istasyon daha çok bölgesel ve urban trenlerin kalkış-varış noktası olarak kullanılıyor.

İstasyonu ilginç kılan ise Portekizli ressam Jorge Colaço’nun 10 senede tamamladığı Portekiz ve Porto tarihini anlatan resimlerin işlendiği 20.000 mavi çinili fayans ile kaplı duvarlar.

São Bento İstasyonu (Porto São Bento)

Buraya gelmek için Sarı Renkli D Hattı Metrosuna binip São Bento Metro Durağı’nda inmeniz yeterli.

Adres: Praça de Almeida Garrett, 4000-069 Porto, Portekiz

-Aziz Ildefonso Kilisesi (Igreja Paroquial de Santo Ildefonso)

Barok tarzındaki kilise eski şehrin önemli yapılardan biri ancak bir o kadar da  ile fotojenik. Bir Katolik kilisesi olarak 1709 yılında başlanan inşaatı 1739 yılında bitmiş. São Bento İstasyonu’nun 200 m doğusunda turistlerin yoğun olarak gezdiği Batalha Meydanı (Praça da Batalha)’nda bulunuyor.

Sıra dışı merdivenleri ve muhteşem mavi çinileri ile dikkat çeken kilise, 607-667 yılları arasında yaşamış Ildefonsus adındaki Visigot bir piskoposa atfen yapılmış.

Aslında bir bakıma Mağrip döneminin öncesinde de buranın Hristiyan dinine bağlı olduğu gösterilmeye çalışılmış. İç dekorasyon ise yine mimar Nicolau Nasoni’ye ait.

Aziz Ildefonso Kilisesi (Igreja de Santo Ildefonso)

Sıra dışı merdivenleri ve muhteşem mavi çinileri ile dikkat çeken kilise, 607-667 yılları arasında yaşamış Ildefonsus adındaki Visigot bir piskoposa atfen yapılmış. Aslında bir bakıma Mağrip döneminin öncesinde de buranın Hristiyan dinine bağlı olduğu gösterilmeye çalışılmış.

İçini de göstermek isterdim ancak kilise 09:00-12:00 ve 15:00-18:30 saatleri (Pazar günü 09:00-13:00, 18:00-20:00) arasında açık. Biz oradayken kapalı olması ve zamanımızın da kısıtlı olması sebebiyle içerisine giremedik. Giriş ücretsiz.

Buraya gelmek için Sarı Renkli D Hattı Metrosuna binip São Bento Metro Durağı’nda inmeniz yeterli. Tramvay ile gelirseniz 22 Numaralı Tramvay’a binip Batalha Tramvay Durağı’nda inmelisiniz. Otobüs ile gelirseniz 11M, 207, 400, 904 ve 905 Numaralı Otobüse binip Batalha Otobüs Durağı’nda inmelisiniz. 

Adres: Praça de Almeida Garrett, 4000-069 Porto, Portekiz Tel: +351 22 200 4366 

-Porto Katedrali (Sé do Porto)

Aziz Ildefonso Kilisesi (Igreja de Santo Ildefonso)’ni gezdikten sonra Rua de Cimo de Vila üzerinden 500 m devam ederseniz Porto Katedrali’ne ulaşabilirsiniz. 

Porto Katedrali (Sé do Porto)

Katedral ve etrafı şehrin en eski yeri kabul ediliyor. Katedralin olduğu yer aynı zamanda şehrin de en yüksek noktası aslında. Yani inşa edilirken diğer taraftan net olarak şehrin her tarafından görülmesi de amaçlanmış.

Porto Katedrali (Sé do Porto)

Bu da normal çünkü katedral şehrin en önemli dini yapısı olarak kabul ediliyor. Genel olarak ise Portekiz’de ulusal bir anıt olarak görülüyor. Benim için ise en önemli özelliği özellikle akşam gün batarken oluşan tüm fotoseverlerin yaşaması gereken ortamı. Bu yüzden de sadece bu katedrali için ayrı bir yazı kaleme aldık.

Porto Katedrali (Sé do Porto)

Porto Katedrali’ne Ulaşım,  Porto Katedrali Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri, Porto Katedrali’nin Tarihi, Pelourinho do Porto (Porto Sütunu), Paço Episcopal do Porto (Piskoposluk Sarayı), Museu do Tesouro da Sé do Porto (Porto Katedrali Hazine Müzesi), Igreja de São Lourenço (Aziz Lawrence Kilisesi) ve Fotoğrafçılar İçin Porto Katedrali (Sé do Porto) ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Porto Katedrali (Sé do Porto) başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Adres: Praça de Almeida Garrett, 4000-069 Porto, Portekiz Tel: +351 22 200 4366

Riberia’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Exit mobile version