Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Douro Nehri’nin Karşısı Vila Nova de Gaia

Yazı Dizisi : Porto Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Douro Nehri’nin Karşısı Vila Nova de Gaia, Porto şarap endüstrisinin merkezi olarak biliniyor. Bu nedenle de hem tur hem de tadım imkanı sunan şarap mahzenleriyle dolu.

Tabii ki bu mahzenler eski Gaia limanı ile de doğrudan bağlantılı. Rabelo Tekneleri ile nehrin yukarısındaki vadilerden taşınan şarap varilleri burada tüccarlara satılıp pazarlanmak üzere mahzenlere taşındıktan sonra elde edilen para ile ihtiyaç olunan malzeme alınır ve tekrar nehrin yukarısına gönderilmek üzere teknelere yüklenirmiş. 

Vila Nova de Gaia

Bölgenin tarihi de ilginç. Çok eskiden bu bölgede Douro Nehri’nin kıyısında Cale isminde küçük bir yerleşim birimi ve onun okyanusa açılan limanı varmış. Portekiz’in isminin de buradan geldiğini söylüyorlar. İşin ilginci bu yerleşim birimini Yunanlıların kurduğunu söyleyen tarihçiler bile var. Pek ciddiye almadım.

Milattan önce 136 yılında Romalılar bölgeyi işgal etmiş ve buraya Portus Cale’yi kurmuş. Portekiz’in orijinal ismi buradan geliyor. Zaman içerisinde yuvarlanarak Portekiz olmuş. Portus Cale denen yer ise bugünün  Vila Nova de Gaia bölgesi. Yani Vila Nova de Gaia; tarih boyunca limanı, mahzenleri ve rabelo tekneleri ile Portekiz ile bütünleşmiş bir yer. 

Vila Nova de Gaia Gezisi

Vila Nova de Gaia’ya Ulaşım

Semt ulaşım sisteminin ana hattı Sarı Renkli D Metro Hattı ve ana merkezi de Jardim do Morro Metro İstasyonu (Porto São Bento). Bu nedenle tüm yollar da buraya/buradan çıkıyor. Ayrıca Porto Francisco de Sá Carneiro Havalanı (OPO) ile Sarı Renkli D Hattı Metrosu üzerinden bağlantısı var. Şehirdeki tek teleferik sistemi olan Gaia Teleferiği (Teleférico de Gaia)) de burada bulunuyor.

Özellikle şehir merkezinden şarap mahzenlerinin olduğu Gaia tarafına gidecekseniz 900, 901, 904 ve 906 Numaralı Otobüslere bineceksiniz.

Metro ücretleri tek yön 1,2 €, tramvay ücretleri tek yön 1,85 € ve otobüs ücretleri tek yön 1,85 €. Porto Card ya da Andante 24 Kartı sahibiyseniz ulaşım için ücret ödemiyorsunuz. Bunun dışında ulaşım ile ilgili merak ettiğiniz tüm ayrıntıları Porto Ulaşım Sistemi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Vila Nova de Gaia‘da Gezilecek Yerler

-Ponte Dom Luís I Köprüsü

İnsanların ve eşyaların Porto’dan taşınması için Douro Nehri’nin güney yakasına geçme ihtiyacı yüzyıllar boyunca sürekli bir endişe kaynağı olmuş. Burada yaşanan facialardan sonra inşa edilen köprü ise bu endişeyi gideren son nokta olmuş. 

Ponte Dom Luís I Köprüsü

Yapıldığında kendi kategorisinde Dünya’nın en uzun köprüsü olması da bunu gösteriyor. Tabii ki köprü bugün bile Porto’nun da simgesi olmaya devam ediyor. Bu nedenle de hem gezginler hem de fotoğrafçılar için çok önemli bir yere sahip olduğunu düşündüğümden köprüyü ayrı bir yazı olarak ele aldım. 

Ponte Dom Luís I Köprüsü

Ponte Dom Luís I Köprüsü ile ilgili tüm detay ve fotoğrafları Porto’nun Simgesi Ponte Dom Luís I Köprüsü başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Eski Liman

Şu an bir sahil şeridi olan yer aslında yüzlerce yıl boyunca şarap ve liman varillerinin yüklenip boşaltıldığı yer.

Gaia Sahil Şeridi (Cais da Gaia)

1950 yılına kadar Rabelo Tekneleri aktif olarak bu iş için kullanılmış. Daha sonra kamyon ile taşımacılık başlayınca tekne ile mahzenlere varil taşıma dönemi kapanmış ve liman önemini kaybettiği için de buradan kaldırılmış.

Gaia Sahil Şeridi (Cais da Gaia)

O dönemden sonra 1968 yılına kadar kısmen de olsa Rabelo tekne taşımacılığı devam etmiş. Şimdi ise bahse konu tekneler mahzenlerin önünü bir reklam aracı olarak süslüyor.  

-Şarap İmalathaneleri

Sahil boyunca 60 civarında imalathane bulunuyor. Bunlardan 20 civarı ziyarete de açık. Şarap imalathanesi Porto Cálem ve Sandeman Porto bunlardan bazıları.

Porto Cálem

Biz Riberia’da kaldığımız ve tur ile gelmediğimiz için tamamen bağımsız olarak yürüyüş rotamızda bulunan Porto Cálem’e uğradık. Önce belli bir sayıda kişinin toplanmasını bekleyip ikram şaraplar eşliğinde tanıtım yapıyorlar.

Porto Cálem

Daha sonra ise mahzenleri gezdirip yapım aşamalarını rehber eşliğinde anlatıyorlar. Bu değişik geziden sonra ise satış aşaması başlıyor.

Porto Cálem

Gaia’daki en ünlü şarap mahzeni 1859’da kurulan Cálem mahzeni. Özellikle değer verdiğiniz kişilere özel bir alım yapmak istiyorsanız buradan yapmanızı tavsiye ederim. Türkiye’de bulamayacağınız bu şarapları 20 € seviyesinde alıp arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz. Türkiye’de bu markanın şarapları inanılmaz pahalı tabii ki bulabilirseniz….

-Rabelo Tekne Turu (6 Köprü Turu)

Tarihi Rabelo Tekneleri ile Riberia-Atlantik Okyanusu arasında 6 Köprüyü geçerek 50 dakika süren bir tur yapabilirsiniz. Tekneler Riberia’dan kalktıktan sonra talebinize göre Gaia’ya da uğruyor.

Rabelo Tekne Turu (6 Köprü Turu)

Bahse konu turun kişi başı ücreti 15 € (4-12 Yaş 7,5 €) arasında değişiyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. Tekne gezisi + Hop on hop off turu ve tercih edenler için Vila Nova de Gaia’da bulunan şarap mahzeni gezilerini toplu olarak 19 € fiyata satıyorlar. 

Rabelo Tekne Turu (6 Köprü Turu)

Tekne, okyanusa kadar gidip geri geliyor. Fazla özelliği olan bir gezi değil. Vakti bol olana öneririm. Esas gitmek istediğim Douro turlarına ise Nisan ayından itibaren gidiyorlarmış. Malesef Douro’nun bağlarını çekmek için çok güzel bir fırsat olacaktı ancak kısmet değilmiş.

-Teleferik

Vila Nove de Gaia tarafında bulunan ve özel bir şirket tarafından işletilen Teleférico de Gaia (Gaia Teleferiği) 2011 yılında işletmeye açılmış. Kişi başı 6 € (gidiş dönüş 9 €)  karşılığında köprünün üst tarafındaki girişinde Mosteiro da Serra do Pilar’a çok yakın bir noktaya çıkmak mümkün. 

Teleférico de Gaia (Gaia Teleferiği)

Ancak şarap imalathanelerinin 60 m üzerinden gerçekleşen tüm yolculuğun 5 dakika sürdüğü ve aile biletinin 22,5 € olduğu düşünüldüğünde bu paraya kesinlikle değmeyeceğini düşünüyorum. Ayrıntılar için tıklayınız.

-Mosteiro da Serra do Pilar

Mosteiro da Serra do Pilar, Vila Nova de Gaia’nın en önemli tarihi yapısı olan manastır. Bahse konu manastır aynı zaman da Vila Nova de Gaia tarafında Dünya Mirası listesi’ne alınan tek yer.

Mosteiro da Serra do Pilar

Gündüz ya da gece fark etmez gerçekten de enerji yüklü dikkat çekici bir yapı. 1538 yılında yapımına başlanmış ancak daha önce anlatmış olduğum üç kral savaşlarında Portekiz Osmanlı İmparatorluğu’na yenilip duraklama devrine girince manastırın yapımı da da politik ve mali karışıklıklar nedeniyle 72 sene sürmüş. 

Seyir Terası (Miradouro da Serra do Pilar)

1809 yılında işgal altındaki Porto’yu Fransızlardan kurtarmak isteyen Portekiz Ordusu manastırı kullanmış. Manastır esas ününü hemen ön tarafında bulunan Porto’ya hâkim seyir terasından (Miradouro da Serra do Pilar) alıyor. Güneş batarken terasta olursanız Riberia ve Douro Nehri’nin müthiş fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Manastır, pazartesi hariç 10:00-17:30 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş 1 € , kubbeye çıkış 3 €. 12 yaş altı çocuklar ücretsiz. Önceden başvurursanız rehberli tura da katılabilirsiniz.

Buraya gelmek için Sarı Renkli D Hattı Metrosuna binip Jardim do Morro Metro Durağı’nda inmeniz yeterli. Otobüs ile gelirseniz 11M, 904 ve 905 Numaralı Otobüslere binip Jardim do Morro Otobüs Durağı’nda inmelisiniz. 

Adres: Largo Aviz, 4430-329 Vila Nova de Gaia, Portekiz Tel: +351 22 014 2425 

Değerlendirme

Exit mobile version