Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Porto’nun Merkez Semti Vitória

Yazı Dizisi : Porto Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Porto‘nun Merkez Semti Vitória için şehrin kalbi de diyebiliriz. Porto’daki büyük meydanlar, görkemli caddeler ve butik alışveriş bulvarları bu semtte bulunuyor.

Tarihi semt aynı zamanda Porto old town bölgesinin de kuzey kısmını oluşturuyor. Bu semtin kuzey sınırlarından itibaren modern Porto yapılaşması başlıyor. 

Burası hem geleneksel hem de modern yönleriyle kentin dönüşümüne öncülük eden sade ama havalı bir Porto semti.

Vitória’ya Çıkan Tarihi Sokaklar

Riberia‘dan sonra dar Arnavut kaldırımlı sokakları, nostaljik tramvayları ve eski evleri ile Porto’nun turizmine katkısı oldukça büyük. 

Vitória Gezisi

Vitória’ya Ulaşım

Vitória, ulaşım yönü ile Porto’nun merkezlerinden biri. Bu nedenle tüm son duraklar burada olduğundan tüm yollar da buraya/buradan çıkıyor. Porto Francisco de Sá Carneiro Havalanı (OPO) ile Sarı Renkli D Hattı Metrosu üzerinden bağlantısı var. 

Vitória Haritası

Metro ücretleri tek yön 1,2 €, tramvay ücretleri tek yön 1,85 € ve otobüs ücretleri tek yön 1,85 €. Porto Card ya da Andante 24 Kartı sahibiyseniz ulaşım için ücret ödemiyorsunuz. Bunun dışında ulaşım ile ilgili merak ettiğinin tüm ayrıntıları Porto Ulaşım Sistemi başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Vitória’ya Çıkan Tarihi Sokaklar

Yazımın başında da belirtiğim gibi Vitória old town bölgesinin kuzey kısmını oluşturduğu için old town bölgesinin güneyini oluşturan Riberia’dan çıkan tüm sokaklar neredeyse bu semte gidiyor.

Vitória Sokakları

Bu nedenle ulaşım araçları yerine semti dar sokaklara dalarak gezmeniz bence çok daha doğru bir yaklaşım olur.  

Vitória’da Gezilecek Yerler

-Clérigos Kilisesi (Igreja dos Clérigos)

São Bento İstasyonu’nun 350 m batısında bulunan kilise Porto’nun en çok ziyaret edilen yeri. 1732 yılında kökeni 100 yıl öncesine dayanan Clérigos Kardeşliğinin desteği ile o dönemde “asılan adamların tepesi” denen yerde inşasına başlanan kilise 1950 yılında hizmete girmiş. 

Vitória Clérigos Kulesi (Torre dos Clérigos)

İtalyan kökenli mimar Nicolau Nasoni’nin eseri olan kilise 75 m yüksekliği ile Porto’nun değil Portekiz’in de en yüksek çan kulesi olan Clérigos Kulesi (Portekizce Torre dos Clérigos) ile ünlü. Kulede 49 çan bulunuyor. Kuleye çıkmak için 225 basamağı tırmanmanız gerekiyor. Tabii ki bu tırmanış göreceğiniz manzaraya fazlasıyla değiyor. Çünkü Porto’nun yukarıdan en iyi fotoğraflarını alabileceğiniz yerindesiniz.

Mimarı Nicolau Nasoni’nin mezarını ve Clérigos Müzesi’ni de bünyesinde bulunduran kilise 1910 yılında ulusal anıt olarak ilan edilmiş.

Kilise her gün 09:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık. Kule ve müze giriş ücreti 5 € (10 yaş altı ücretsiz.). Porto Card sahibiyseniz % 50 indirimli. 

Kuleye çıkış için kişi başı 3 € ücret ödüyorsunuz. Porto Card sahibiyseniz 1,5 € ödüyorsunuz. Eğer Kule, müze ve kiliseyi rehberli gezmek isterseniz 6,5 € ödemeni gerekiyor. 

22 Numaralı Tramvay

Buraya gelmek için Sarı Renkli D Hattı Metrosuna binip Sao Bento Metro Durağı’nda inmeniz yeterli. Eğer tramvay ile gelecekseniz 22 Numaralı Tramvay’a binip Clérigos Tramvay Durağı’nda inebilirsiniz. Eğer otobüs ile gelecekseniz 200, 201, 207, 208, 301, 303, 501, 507 veya 601 Numaralı Otobüslere binip Cordoaria Otobüs Durağı’nda da inebilirsiniz.

Adres: R. de São Filipe de Nery, 4050-546 Porto, Portekiz Tel: +351 22 014 5489

Int: http://www.torredosclerigos.pt/en/

-Portekiz Fotoğraf Merkezi (Centro Português de Fotografia)

Foto sever iseniz Porto da mutlaka uğramanız gereken yer işte burası. Clérigos Kulesi (Portekizce Torre dos Clérigos)’nin hemen karşısında bulunuyor. İçeride müthiş fotoğraf sergileri ve eski fotoğraf malzemeleri sergileri var. Çoğunlukla Portekizli sanatçıların çok ilginç fotoğraf sergilerine ev sahipliği yapıyor. Gerçekten güzel bir fotoğraf müzesi.

Sanat merkezli bir müze olduğu için küçük çocuklar veya eğlence isteyenler için uygun bir yer değil. Tabii ki binanın eski bir hapishane olarak kullanılması nedeniyle düzen sınırlamaları da var. İsterseniz ünlü Portekizli yazar Camilo Castelo Branco’nun hücresini de görebilirsiniz.

Portekiz Fotoğraf Merkezi (Centro Português de Fotografia)

3 katlı müzeyi 2 saatte gezebilirsiniz. Merkez Pazartesi hariç her gün 10:00-18:00 saatleri arasında (Hafta sonu 15:00-19:00) ziyarete açık. Müzeye giriş ücretsiz.  

Buraya gelmek için Sarı Renkli D Hattı Metrosuna binip Sao Bento Metro Durağı’nda inmeniz yeterli. Eğer tramvay ile gelecekseniz 22 Numaralı Tramvay’a binip Clérigos Tramvay Durağı’nda inebilirsiniz. Eğer otobüs ile gelecekseniz 200, 201, 207, 208, 301, 303, 501, 507 veya 601 Numaralı Otobüslere binip Cordoaria Otobüs Durağı’nda da inebilirsiniz.

Adres: Largo Amor de Perdição, 4050-008 Porto, Portekiz Tel: +351 22 004 6300 Int:http://cpf.pt/

-Carmo and Carmelitas Kilisesi (Igreja do Carmo ve Igreja dos Carmelitas)

Hemen Porto Üniversitesi Rektörlüğü’nün karşısında Livraria Lello‘nun 150 m batısında Gomes Teixeira Meydanı (Praça de Gomes Teixeira)’nda bulunuyor.

Carmo and Carmelitas Kilisesi (Igreja do Carmo ve Igreja dos Carmelitas)

Adından da anlaşılacağı gibi iki kilise yan yana duruyor. Sağ tarafta bulunan ve dış yüzeyi mavi beyaz azulejolar ile kaplı olan Igreja do Carmo, sol taraftaki ise Igreja dos Carmelitas. İsimlerinin dilimizdeki karşılığı Rahipler Kilisesi ve Rahibeler Kilisesi anlamına geliyor. İkize benzer bu kiliseler hakkında dikkat çekici olan husus gerçekte iki farklı dini yapı olmalarına karşın rağmen görünüşte tek bir mimari yapı oluşturuyor olmaları.

Aralarında ise genişliği 1 metrenin biraz üzerinde olan Dünya’nın bilinen en küçük evi var. Resimden tam anlaşılmasa da iki kilisenin arasına yapılmış evin inşa sebebi tabii ki keşişler ile rahibeleri ayırmak.

Igreja dos Carmelitas 1616-1628 yılları arasında rahibeler manastırı, Igreja do Carmo ise 17. y.y.’ın ortalarında kilise olarak inşa edilmiş. Düz sayılabilecek granit bir dış cepheye sahip. Sol tarafında çan kulesi var. İçerisi ise yeşile yakın bir tonda dekore edilmiş. Fransız istilası sırasında (1808-1814) kilise kışla olarak kullanılmış.

Carmo and Carmelitas Kilisesi (Igreja do Carmo ve Igreja dos Carmelitas)

1756-1768 yılları arasında inşa edilen Igreja do Carmo ise mimarisi ve içerisindeki altın rengi dekorasyonla Portekiz’da barok rokoko tarzın en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Yan dış cephesi Silvestre Silvestri tarafından tasarlanan ve Carlos Branco tarafından boyanmış olan göz alıcı mavi beyaz azulejo panelle kaplı. 

Kiliseleri her gün 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Kiliseyi kişi başı 2,5 € karşılığında gezebilirsiniz. 

Buraya gelmek için Sarı Renkli D Hattı Metrosuna binip Aliados Metro Durağı’nda inmeniz yeterli. Eğer tram ile gelecekseniz 18 Numaralı Tramvay’a binip Carmo Tramvay Durağı’nda inebilirsiniz. Eğer otobüs ile gelecekseniz 13M, 200, 201, 207, 208, 300, 302, 305, 501, 507, 601, 602 ve 703 Numaralı Otobüslere binip Carmo Otobüs Durağı’nda da inebilirsiniz.

Adres: R. do Carmo, 4050-164 Porto, Portekiz Tel: +351 22 207 8400

Vitória; gerek tarihi, gerekse kültürü ile çok güzel bir semt. İnsanların da davranışları aynı bizim insanımız gibi. Sıcak ve doğal. Bu nedenle Porto’ya giderseniz bu sıcacık semtte hiç yabancılık çekmeyeceksiniz.

Porto ile ilgili diğer yazılarımız için Porto Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version