Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Porto Ulaşım Sistemi

Yazı Dizisi : Porto Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Porto Ulaşım Sistemi çok modlu bir sistem olmasına rağmen her ulaştırma modunun bölgesine göre ağırlığı olan bir sistem. 

Tüm sistemleri birbirini rahatlatacak şekilde bütünlemeye çalışmışlar. Şehri rahat gezebilmek için Porto Ulaşım Sistemi hakkında bilgi sahibi olmak şart.

Şehirde neredeyse her türlü aracı kullandım. Bu nedenle rahatlıkla bu konuyu geniş şekilde ele alıp sizlere de deneyimlerime istinaden tecrübelerimi aktarabilirim. 

Porto Ulaşım Sistemi

Porto Francisco de Sá Carneiro Havalanı (OPO)’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

İstanbul-Porto seferlerini ülkemizden sadece THY yapıyor ve bu seferler 4,5 saat arasında sürüyor. Havaalanı şehir merkezinin kuzeyinde 13 km mesafede olmakla birlikte bağlantıları yapılmış ulaşımı da kolay bir havaalanı. Yıllık 16 milyon uçuş yapılan havaalanı büyük havaalanları statüsünde bulunuyor.

Porto Yolunda

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Genel olarak bloglarda kişisel sağlık sigortalarının yapılmasının şart olduğu ve havaalanında kontrol edildiği ifade ediliyor. Porto’ya girişte kimsenin sağlık sigortasını görmek istemiyorlar ancak siz yine de kendi emniyetiniz için 30.000 € bedelli sağlık sigortası yaptırın.

8 günlük sigorta için ödeyeceğiniz bedel sadece 41 TL (2019). Riske atmaya değmez. Bu sizin güvenliğiniz için de olması gereken bir şey. Diğer taraftan girişte ne için geldiğiniz ve nerede kalacağınız konusunda hazırlıklı olun. Ben her gittiğim yerde makinemi gösterip fotoğraf çekmeye geldim dediğimde genel olarak hoş karşılanıyorum. İş hiç uzamıyor. 

Gelelim ülkeye girişe genel olarak Portekizliler bütün işler bir şekilde biter anlayışında yavaş yaşayan rahat insanlar. Havaalanından itibaren bunu hissediyorsunuz. Kuyruk uzamış gidiyor pasaportlarımıza damga vuracak sadece bir memur var ve bu ülkenin her yerinde olağan karşılaşacağınız bir durum. Şimdiden hazır olun. 

Büyük kentlerin ulaşım sistemini anlatmak hakikaten zor. Ne tarafından başlayacağınızı bilemiyorsunuz. İlk tavsiye; araba kiralamayacaksanız ve her tarafı gezeceğim, her yeri göreceğim diyorsanız şehre ulaşımı da ücretsiz hale getirmek maksadıyla kendinize havalananında turist ofisinden Porto Card alın. Ofis 07:00-23:59 arasında açık.

Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için 4 seçeneğiniz var. Metro, Otobüs, Taksi ve Shuttle. 

-Porto Card

Sizin için Porto Ulaşım Sistemi ana elemanı Porto Card. Ülkeye giriş yaptıktan sonra ilk yapacağınız şey bagajınızı aldıktan sonra metroya doğru yürüyüp hemen karşınıza çıkacak olan turist ofisinden size süre olarak en uygun olan Porto Card’ı  hiç düşünmeden almak. Eğer bu paraya kıyıp vermezseniz emin olun daha ikinci otobüse binmeden pişman olursunuz.

Bu kart ile her türlü ulaşım aracına sınırsız binebilir 11 müzeye ücretsiz girebilir ve 8 cazibe merkezinde % 50’ye kadar indirim alabilirsiniz. Ayrıca kart ile birlikte şehir rehberi ve haritası da veriyorlar.

Porto’da Bir Süs Aracı

Fiyatlara gelince 1, 2 ve 3 günlük kartlar var. Kişi başı ücret 13 €, 20 € ve 25 €. İlk kullandığınız yerde el ile gün ve saati işliyorlar. Kart o andan itibaren geçerli oluyor. Açıkçası gezdiğim yerleri ve ulaşımı dikkate aldığımda çok kar etiğimi söyleyebilirim.

Havaalanından gidiş için en uygun araç ise hiç şüphesiz metro. Kartınızı aldıktan sonra aynı yönde yürümeye devam edin. Metro çıkışını göreceksiniz. Kalacağınız yer neresiyse aşağıdaki haritaya bakıp en yakın metro istasyonunda inin daha sonra da gerekiyorsa kalacağınız yere götürecek otobüse/tramvaya kartınızı göstererek binersiniz. 

-Andante 24 Kartı

Eğer ben alacağım kartı sadece günlük toplu ulaşım için kullanacağım diyorsanız Andante 24 Kartı almalısınız. Bu kartı  değişen ücretler (4,15 €-18 €) ödeyerek z12 seviyesine kadar kullanabilirsiniz. Merkez bölgede kalıyorsanız havaalanı ulaşımı ve kart ücreti dahil günlük 7,5 € olan Z4 kartı yeterli olacaktır. Bölgeler arası geçiş yapacaksanız Andante Tour Kartı almalısınız. Kartları havaalanı, metrolardaki Andante kartlarını dükkanlarından, tren istasyonlarından , turist ofislerinden ve bazı otellerden alabilirsiniz. Porto Ulaşım Sistemi bölgeler, ücretler ve geçerlilik bilgileri için tıklayınız.

-Metro

Porto Ulaşım Sistemi ana ulaşım aracı metro. Porto 81 istasyonlu 6 hatlı bir metro sistemi ile kuzey güney yönlü kuşatılmış durumda. Porto metro sistemi 6 hatta 81 istasyondan oluşuyor ve her gün 06:00-01.00 saatleri arasında 4 ila 15 dakika arayla çalışıyor. Havaalanına gidiş-geliş için en uygun araç ise hiç şüphesiz 15 dakika periyodlu Mor Renkli E Hattı Metrosu. 

Porto Metro Haritası

Merkez bölgede kalıyorsanız  ya da çevresindeki birkaç duraklık bölgedesiniz demektir. Bu durumda Trindade Metro İstasyonu’nda aktarma yapıp size en yakın yere giden metroya binin. Dönerken de aynı yolu kullanın. Böylece azami 30 dakikada kalacağınız semte ya da havaalanına varmış olursunuz.

Porto Metrosu

Tek yön metro bileti (Andante Azul) normalde Z1 bölgesinde 1,2 €. Ancak havaalanı için almanız gereken bilet dördüncü bölge yani z4 kapsamında. 75 dakika geçerli tek yön bilet (Andante Azul) kart ücreti dahil 2,6 €. Biletleri hem biletmatiklerden hem de bilet gişesinden alabilirsiniz. Andante 24 Kartı veya Porto Card sahibiyseniz metroya ücretsiz binebilirsiniz. Diğer ayrıntılar için tıklayınız.

-Otobüs

Havaalanından şehir merkezine transfer için ikinci alternatif şehir merkezine bir saatte varan otobüsler.

STCP tarafından işletilen 601, 602 ve 604 Numaralı Otobüsler şehir içerisinde olduğu gibi her gün 06:00-01:00 saatleri arasında yarım saat arayla havaalanı ile şehir merkezi arasındaki karşılıklı ulaşımı sağlıyor.

601 Numaralı Otobüs tarife ve durakları için tıklayınız. 602 Numaralı Otobüs tarife ve durakları için tıklayınız. 604 Numaralı Otobüs tarife ve durakları için tıklayınız.

01:00-06:00 saatleri arasında ise 3M Numaralı Otobüs çalışıyor. Tarife ve durakları için tıklayınız.

601 Numaralı Otobüs

75 dakika geçerli tek yön bilet (Andante Azul) ücreti havaalanı ya da şehir içerisinde 1,85 €. Otobüsten bilet alırsanız 1,95 €. Andante 24 Kartı veya Porto Card sahibiyseniz sahibiyseniz havaalanı otobüslerine ücretsiz binebilirsiniz.

Özellikle şehir merkezinden şarap mahzenlerinin olduğu Gaia tarafına gidecekseniz  900, 901, 904 ve 906 Numaralı Otobüslere bineceksiniz.

Eğer yurt içi ya da yurt dışı çevre şehirlere otobüs ile gitmek isterseniz Campo 24 de Agosto’ya gitmelisiniz. Fiyat, zaman ve yön bilgisi için tıklayınız.

Hop-On, Hop-Off  Otobüsleri 2 hatta 57 durakta hareket ediyor. Kişi başı bilet ücreti günlük 15 €, 48 saatlik 17 €. (4-12 yaş 7,5 €, 8,5 €) 30 dakika arayla hareket eden otobüsler 09:00-06:45 saatleri arasında çalışıyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

-Taksi

En rahat, en hızlı  ancak en pahalı yöntem havaalanından taksiye binmek. Şehir merkezine gitmek için 27-30 € gibi bir ücret ödeyeceksiniz. Aile iseniz en doğru yol. Çok kişiyseniz metro ücretleri, aktarmalar vb. kaybettiğiniz zaman ve bavullarla ortalarda gezmenizi dikkate alırsak taksi sizi otelinizi de aramanıza gerek kalmadan 25 dakikada otelinize bırakacak. Üstelik oteli de aramıyorsunuz. 

Şehir içi taksi kullanım ücretleri ise oldukça karmaşık. Açılış ücreti 3,9 € ve 0,47 €/km çalışma ücreti. Tek bavulunuz olsa bile bagaj açma parası olarak 4,1 € alıyorlar. Yani tek bavulunuz olsa taksi açılış ücreti 8 €. 

Yoldan çevirme ya da otelden alma ücreti farklı. Taksileri kaldığınız otelden çağırtın çünkü en uygun tarife bu durumda işliyor. Saat 21:00-06:00 saatleri arasında ve tüm hafta sonu % 20 daha pahalı yüksek bir tarife uygulanıyor. Özellikle trafik saatlerinde sakın taksiye binmeyin. Toplu ulaşım kullanın.

Bizim taksicilere kızıyorum ancak hakikaten ama inanın bizim taksiler buralara göre bayağı uygun. 

-Shuttle

Havaalanından taksi ücretini pahalı buluyorsanız shuttle kullanın. 4 kişi (27 €) ve 8 kişi (40 €) için fiks tarife veren şirketler var. Tek kişi iseniz 9,99 € karşılığında sizi aynı yöne gidenler ile eşleştirecek paylaşımlı taksi için tıklayınız.

Tramvay ve Porto Ulaşım Sistemi

Porto’daki tramvaylar Lizbon’daki gibi şehrin ana ulaşım aracı değil. Sadece bir düzine tramvay ve 3 hat var.

Biletmatiklerden alabileceğiniz tek yön bilet (Andante Azul) ücreti 1,85 €. Tramvaydan bilet alırsanız 1,95 €. Andante 24 veya Porto Card sahibiyseniz sahibiyseniz tramvaya ücretsiz binebilirsiniz

-Tramvaylar ve Güzergahları

1 Numaralı Tramvay Infante-Passeio Alegre arasında 09:30-18.00 saatleri arasında çalışıyor.

18 Numaralı Tramvay Massarelos-Carmo arasında 09:15-19.00 saatleri arasında çalışıyor.

22 Numaralı Tramvay Carmo-Guindais Batalha arasında 10:00-19.00 saatleri arasında çalışıyor.

Teleferik ve Porto Ulaşım Sistemi

Vila Nove de Gaia tarafında bulunan ve özel bir şirket tarafından işletilen Teleférico de Gaia (Gaia Teleferiği) 2011 yılında işletmeye açılmış. Kişi başı 6 € (gidiş dönüş 9 €)  karşılığında köprünün üst tarafındaki girişine çok yakın bir noktaya çıkmak mümkün. 

Teleférico de Gaia (Gaia Teleferiği)

Ancak tüm yolculuğun 3 dakika sürdüğü ve aile biletinin 22,5 € olduğu düşünüldüğünde bu paraya kesinlikle değmeyeceğini düşünüyorum. Ayrıntılar için tıklayınız.

Feniküler ve Porto Ulaşım Sistemi

Porto tarafındaki Funicular dos Guindais (Guindais Füniküleri) 1891 yılında işletmeye alınmış bir sistem.

Funicular dos Guindais (Guindais Füniküleri)

Sadece 2,5 € karşılığında köprünün üst tarafındaki girişine çok yakın bir noktaya (Batalha Feniküler İstasyonu) çıkmak mümkün. Andante 24 veya Porto Card sahibiyseniz sahibiyseniz fenikülere ücretsiz binebilirsiniz.

Rabelo Tekne Turu ( 6 Köprü Turu)

Tarihi Rabelo Tekneleri ile Riberia-Atlantik Okyanusu arasında 6 Köprüyü geçerek 50 dakika süren bir tur yapabilirsiniz. 

Rabelo Tekne Turu

Bahse konu turun kişi başı ücreti 15 € (4-12 Yaş 7,5 €) arasında değişiyor. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Tekne gezisi + Hop on hop off turu ve tercih edenler için Vila Nova de Gaia’da bulunan şarap mahzeni gezilerini toplu olarak 19 € fiyata satıyorlar. 

Rabelo Tekne Turu

Tekne, okyanusa kadar gidip geri geliyor. Fazla özelliği olan bir gezi değil. Vakti bol olana öneririm. Esas gitmek istediğim Douro turlarına ise Nisan ayından itibaren gidiyorlarmış. Malesef Douro’nun bağlarını çekmek için çok güzel bir fırsat olacaktı ancak kısmet değilmiş.

Tren ve Porto Ulaşım Sistemi

Tren Portekiz içi ulaşım için en kolay yol. Porto’da iki merkez istasyon var. Campanhã Tren İstasyonu (Estação de Campanhã) şehrin ana tren garı ve Lizbon dahil güney yönlü tüm seferler buradan yapılıyor. 

São Bento İstasyonu (Porto São Bento)

Tarihi São Bento İstasyonu (Porto São Bento) şehir merkezinin ana istasyonu. Buradan ise kuzey yönlü seferler yapılıyor. Burası Vigo ve Madrid trenleri ile bölgesel ve urban trenlerinin (Braga-Aveiro-Guimaraes-Marco) kalkış-varış noktası görevi görüyor. 

Her iki istasyon biri birine metro ile bağlı. Her iki istasyondan da elinizdeki biletle bir saat içinde metroya ücretsiz binebilirsiniz.

-Trenle Lizbon Porto Ulaşımı

Porto, Lizbon’un yaklaşık 300 km kuzeyinde. Lizbon’dan Porto’ya gitmek için en iyi yol hızlı tren. Burada kullanabileceğiniz iki çeşit tren var.

Ancak önce bilet almanız gerekiyor. Tren Lizbon Oriente Tren İstasyonu (Estação do Oriente)’ndan kalkıyor. Bilet almak için sakın otomatik bilet makinelerine yönelmeyin çünkü İngilizce olarak başladığınız bilet alımı sona doğru Portekizce oluyor. Komik olan bu durum sizi de komik duruma düşürmesini istemiyorsanız bilet gişelerinden uzak durun.

Lizbon Oriente Tren İstasyonu (Estação do Oriente)

Yaşadığımız bir olayı anlatayım. Bilet gişesinin önünde 2 kollu korkunç bir kuyruk. Bilet gişesinde ise sadece2 kişi var. Bizim olduğumuz kolda sıra tam bize gelmek üzereyken adam gişeyi kapattı ve kalktı gitti. Adamın peşinden koştum nereye dedim. Ara vermiş. Millet çıldırmış adam ara derdinde. Aynı adama en azından boşuna beklememek için Porto’ya gitmek için doğru gişede miyiz diye bir soru sordum cevap Porto’ya trenle gitmek istiyorsanız doğru yerdesiniz oldu! Zaten biz burada otobüs bekliyorduk. Daha önce de söylemiştim bu ülkede herkes işler nasıl olsa biter havasında.

-Porto Trenleri

Lizbon’dan Porto’ya 2 çeşit tren kalkıyor. Hızlı tren olarak nitelenen Alfa Pendular, Braga-Porto-Lizbon-Faro arasında çalışarak ülkeyi dikine kesiyor. Kafeteryası, mini barı, müzik ve video kanalları bulunan bu trenler doğal olarak Portekiz’in en hızlı ve en pahalı trenleri. 2 saat 43 dakika süren yolculuk için kişi başı 30,3 € ödemeniz gerekiyor. 

Bizim bilet bulabildiğimiz Intercidade ise daha klasik diyebileceğimiz trenler. Çok daha geniş ağda hizmet veren bu trenlerde de kafeterya ve bar bulunuyor. 3 saat 12 dakika süren yolculuk için kişi başı 24,30 € ödemeniz gerekiyor. 

Lizbon Oriente Tren İstasyonu (Estação do Oriente)

Her iki tren de Porto’daki ana istasyon olan Campanhã Tren İstasyonu (Estação de Campanhã)’na varıyor.

Metro ile São Bento İstasyonu (Porto São Bento)’na gitmek isterseniz mevcut biletiniz ile bir saat içinde bunu ücretsiz olarak yapabilirsiniz. 

Diğer treni bilmiyorum ama 3 kişi olduğumuz düşünülürse 30 dakika için elde ettiğimiz 15 € karla Campanhã Tren İstasyonu (Estação de Campanhã)’ndan Riberia’da kaldığımız otele taksi ile gittik. Böylece hem oteli arama, hem bavul taşıma derdinden kurtulurken hem de bayağı zaman kazandık.

Porto Ulaşım Sistemi’ni dilim döndüğünce ve basitleştirerek siz gezginlere anlatmaya çalıştım. Umarım gezerken yayarı olur.

Porto ile ilgili diğer yazılarımız için mutlaka Porto Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version