Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Phnom Kulen Dağ Şelaleleri Gezimiz

Yazı Dizisi : Kamboçya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Çiğdem Arslan

Bugünkü yazımın konusu Kamboçya Gezi Programımızın üçüncü gününde yaptığımız Phnom Kulen Dağ Şelaleleri Gezimiz. Kamboçya inanılmaz güzel bir coğrafya sahip. Bu nedenle bir günümüzü de bir dağ şelalesi ziyaretine ayırdık.

Phnom Kulen Kamboçya’da kutsal bir dağ olarak kabul ediliyor, buradaki dağlar hac için gelen Hindular ve Budistler için özel öneme sahip. Ayrıca, burası Khmer İmparatorluğu’nun da doğum yeri.

Biz ise buraya diğer turistler gibi tapınaklardan çok ünlü şelale silsilesini görmek için geldik.

3 kademeden oluşan şelaleler silsilesi Siem Reap şehrinin 48 km, Angkor Wat Tapınağı’nın 35 km kuzey batısında Phnom Kulen Milli Parkı’nın güney batısında bulunuyor.

Şelaleler ve çevresi bölgedeki tüm tapınaklar gibi 1992 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş.

Phnom Kulen‘e Ulaşım ve Giriş Ücretleri

İster turlarla isterseniz arabayla şelalelere ulaşmanız mümkün. Biz turu tercih ettik ve sabah erken saatlerde bizi otelimizden alan otobüse binerek yolculuğumuza başladık.

Siem Reap-Phnom Kulen Ulaşımı

Büyük ormanların arasından geçerek ve zaman zamanda molalar vererek Phnom Kulen Milli Parkı’na vardık. Burası kendine hayran bıraktıracak kadar sık ormanlara sahip.

Phnom Kulen Milli Parkı Yolunda

Phnom Kulen Milli Parkı arabayla şehre 65 km mesafede bulunuyor ve buraya varmak en az 2 saat alıyor. Buradaki önemli husus dağ yolu tek yön olduğu için saat 11.00’dan önce buraya gelmiş olmanız. 

Parkın girişinde bilet satış ofisi var. Hemen yerel hem de döviz ile ödeme ya da kredi kartı ile ödeme mümkün. Turla geldiğimiz için biz bu sıra ile hiç uğraşmadık.  

Phnom Kulen Milli Parkı

Buradan itibaren 20 dk daha otobüsle gittikten sonra arabanızı park edip her türlü alışverişi yapabileceğiniz bir noktaya geldik. Buradan itibaren otobüsten inip tepeye kadar 20 dk yürümeniz gerekiyor.

Ücretlere gelince şelale ziyareti için kişi başı 20 $ ödemeniz gerekiyor. Tüm bölge tapınakları için aldığınız fotoğraflı günlük biletler burada geçmiyor.

Bizim gibi tur ile gelirseniz ödemeniz gereken ücret 35 $ oluyor. Buna giriş ücreti ve rehber eşliğinde 1000 Lingas Temple, Phnom Koulen Pagoda ve şelaleler ziyareti dahil.  

Taksi ile gelirseniz bunun maliyeti ise 50 $. Bundan sonra da kişi başı 20 $ giriş ücreti ödemeniz gerekiyor.

Phnom Kulen’in Tarihi 

Phnom Kulen, eski Khmer İmparatorluğu’nun doğduğu yer olarak görülüyor. Bu nedenle de Kamboçya tarihinde büyük öneme sahip.

Kral Jayavarma II 802 yılında burada bugünkü Endonezya merkezli Srivijaya İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını ilan etmiş ve kutsal tanrıların burada yaşadığına inandığından Phnom Kulen’i de Khmer İmparatorluğu’nun ilk başkenti yapmış.

Bölge daha sonra başkent ilan edilen Angkor Wat Tapınağı’nın inşasında da büyük katkıda bulunmuş. Burada yaşayan Samré Kabilesi burada bol bulunan kum taşını taşlayıp kraliyet bölgelerine taşıyormuş.

Diğer taraftan bu bölge Kızıl Khmerler olarak bilinen terör örgütünün de en önemli merkezi ve son karargahıymış.  Ormanın bir kısmının hala mayınlı olduğu söyleniyor.

Phnom Kulen

Etrafta bir çok tapınak olmakla birlikte buradaki en çok ziyaret edilen tapınaklar bir Hindu tapınağı olan 1000 Lingas Temple ve bir Budist tapınağı olan Phnom Koulen Pagoda.

En alt bölgede yer alan 1000 Lingas Temple erkeğin ve dişiliğin sembolik bir görüntüsü olan akan derenin dibindeki 1000 oyma linga ile ünlü. 

Phnom Kulen

Phnom Koulen Pagoda (វត្តភ្នំគូលេន) ise 16. yüzyılda inşa edilmiş 190 metrelik Yatan Buda Heykeli ile ünlü.

İlk olarak 1000 Lingas Temple ziyareti yaptık. Tapınağı ziyarete gelmiş yüzlerce insanlara rastladık ve tabii ki bizde onlara eşlik ettik.  Ayin ve dua senfonisi kulaklarımıza bir melodi gibi geldi. 

Daha sonra Phnom Koulen Pagoda (វត្តភ្នំគូលេន)’ya yöneldik. Biz de herkes gibi sıraya girip 190 metrelik Yatan Buda Heykelini gördük. İnsanlar ellerindeki çiçekleri ve paraları ile tapınağı ziyaret ediyor. Budaya hediyelerini veriyorlar. Ve bir kez daha anladım ki Dünya farklı medeniyet ve inanışlarla daha güzel. Yatan Buda’yı ziyaret ettikten sonra yolumuza devam ettik. Yukarıya çıkarken alınan tedbirler ve güvenlik güçleri gözümüzden kaçmadı.

Phnom Kulen Şelaleleri

En sonunda dağın zirvesine vardık ve bir merdivende aşağı indik. Yüksekte ve yeşillerin içerisinde muhteşem bir manzara ile karşı karşıyayız.

Phnom Kulen Şelaleleri

Şelaleler 2 kademeden oluşuyor ve 487 m yüksekliğindeki dağların zirvesinde bulunuyor. Üst kademede bulunan şelale 15-20 m yüksekliğinde, 10-15 m genişliğinde. 

Phnom Kulen Şelaleleri

Tomb Raider filminin bazı sahneleri burada çekilmiş. Yani Angelina Jolie sayesinde bahse konu şelaleler daha da ünlenmiş.

Phnom Kulen Şelaleleri

Alt kademede bulunan şelale 4-5 m yüksekliğinde, 20-25 m genişliğinde. Altında sığ bir gölet var.

Şelalelerde Eğlenen Çocuklar

O kadar çok insan var ki  kıyafetleriyle suyun tadını çıkarmaya çalışıyorlar. Kamboçyalılar için kutsal ve ücretsiz olduğu için şelaleler de inanılmaz kalabalık oluyor.

Şelalelerde Bir Çocuk

Üstelik burada çoluk çocuk hem suya girip hem de piknik de yapabiliyorlar.

Eğer yemek yemek isterseniz bölgede 2-3 restoran da bulunuyor. Biz ise otelimize dönerken Banteay Srei’de bir köyde yemek yedik.

Bize hizmet eden kadınlar ile kadın rehberimizin 38 derece sıcağa rağmen eldiven ve şal kullanması dikkatimizi çekti. Başta bir anlam verememiştim. Meğerse Kamboçyalı kadınlar yanmak istemiyorlarmış. Zaten beyaz tonlarında makyaj yapıyorlar. Çünkü esmerlik fakir ve tarlada çalıştığınız anlamına geliyormuş.

Phnom Kulen ile ilgili Önemli Bilgiler

-Tapınak ziyaretlerinde elbiseler diz altında olmalı ve omuzları kapamalı. Ayakkabı ve şapka ile girilmemeli.

-Eğer suya girecekseniz kutsal kabul edildiği için kadınlar mayo benzeri açık kıyafetle suya giremiyor. Üstünüzdeki kıyafetle girmek zorunda kalabilirsiniz.

-Eski çarşıda daha uygun fiyatlarda turlar ayarlayabiliyorsunuz.

-Yiyecekleri mideniz almıyorsa Siem Reap’tan yanınıza mutlaka atıştırmalık bir şeyler alın.

Kamboçya ile ilgili diğer yazılarımız için Kamboçya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Yeni yazılarda görüşmek üzere…

Exit mobile version