Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Tallinn Helsinki Feribot Geçişi

Yazı Dizisi : Tallinn Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Baltık gezimizin en yeni bilinmezi açık ara Tallinn Helsinki Feribot Geçişi oldu. Bu nedenle bu geçişi ayrı olarak ele alıp yazmayı ve siz bu bölge için gezi planlayan arkadaşlarıma yaşayacaklarını aktarmayı bizzat önemli buldum. 

Ayrıntılara girmeden şunu belirtmekte fayda görüyorum. Eğer bölge ile ilgili bir gezi planı yapacaksanız Tallinn gidiş Helsinki dönüş ya da tam tersi olarak planlama yapmaktan çekinmeyin. İki şehrin arası cruise ile yaklaşık 2,5 saat. Hem 2 şehir hem de 2 ülke görmüş olursunuz.

Çünkü bu geçiş her ne kadar cruise gemileri ile yapılsa da ülkemizden gelen alışkanlıklardan sakın gözünüzü korkutmasın.

Tallinn, Kuzey Avrupa’nın en eski başkenti ve Baltık bölgesindeki en büyük ve gelişmiş kargo ve yolcu limanı. Feribot limanı kente yakın ve otobüs seferleri ve tren bağlantıları dahil yolcular için birçok imkan sunuyor.

Estonlar ve Finler aynı kökenden. Birbirlerini Finlandiya Körfezi’nde birbirlerine bakan komşu akrabalar olarak görüyorlar. Bu duruma Helsinki’nin inanılmaz pahalılığı da eklenince Tallinn hafta sonları Finlilerin kaçmaya çalıştığı dönüşte de özellikle kuaföre de uğrayıp bavullarla akıllarına ne gelirse topladıkları bir açık pazara dönüyor. Talinn’de erkek saç kesimi 15 €, Helsinki’de 30 €… saç sakal yıkama derseniz yandınız zaten. Bu o kadar ciddi bir sorun ki esnaf devamlı belediye başkanına işler kesat diye şikayet ediyormuş. 

Dolayısıyla bu geçiş cruise gemileri ile yapılan lüks ama bir o kadar da basit eğlenceli bir körfez geçişi halini alıyor.

Tallinn Helsinki Feribot Hattı

Helsinki, Tallinn’in hemen kuzeyinde yer alıyor. Mesafe 89 km. Cruise ile bu mesafe 2,-3 saatte alınıyor.

Tallinn Helsinki Feribot Geçişi

Eğer körfezi arabayla dolaşmaya kalkarsanız bu mesafeyi 764 km olacak. Yolculuğunuzun süresi en az 10 saat sürecek. Üstelik AB üyesi olmayan Rusya’ya da girip çıkmak zorunda kalacaksınız.

Tallinn Helsinki Feribot Hattında Çalışan Şirketler ve Ücretleri

Bahse konu hatta Fin Eckerö Line ve Viking Line ile Eston Tallink Silja şirketleri çalışıyor.

Kişi başı fiyatları şirkete, günün saatine ve geminin hızına göre değişiyor. Sabah saatleri en ucuz saatler iken öğleden sonra iş çıkış saatleri en pahalı saatler.

Bu hatta en ucuz tarifeler Fin Eckerö Line şirketi tarafından sağlanıyor. Bu şirket ile 06:00 kalkışlı 2 saat 15 dakika süren yolculuğunuz için kişi başı 17,5 € talep etmektedir. Günün geri kalanında yapılan 2 sefer için ise ücret 27,5 €’ya kadar çıkmaktadır. Eğer bu sefer için kahvaltı talep ederseniz 14 €, yemek talep ederseniz 24 € ekstra ödeyeceksiniz.

Viking Line Helsinki

Yine Fin Viking Line şirketi ile 07:00 kalkışlı 2,5  saat süren yolculuğunuz için kişi başı 27,5 € talep etmektedir. Günün geri kalanında yapılan 4 sefer için ise ücret 37,5 € ‘ya kadar çıkmaktadır. Eğer bu sefer için kahvaltı talep ederseniz 13 €, yemek talep ederseniz 28 € ekstra ödeyeceksiniz. Bu gemide 2-4 yataklı kabin alma imkanı mevcut. Eğer uymak için deniz gören 2 kişilik bir kabin alırsanız bu ücretlere 52 € eklemelisiniz.

Eston Tallink Silja şirketi ile 07:30 kalkışlı 2 saat süren yolculuğunuz için kişi başı 41,5 € talep ediyor. Çünkü bu hatta çalışan gemi en büyük ve en lüks cruise gemisi. Günün geri kalanında yapılan 5 sefer için ise ücret 43,5 € ‘ya kadar çıkıyor. Bu şirketin seferlerinde ücretsiz Wi-Fi var. Eğer yemekli servis alırsanız bu ücret 104 €’a kadar çıkacak ve geminin en lüks bölümünde oturabileceksiniz. 

Eğer arabanız var ise sadece şoförlü bir araç ile ödeyeceğiniz tutar 36,5 € ile 109 € arasında değişmekte. 

Bu şirkete özgü olarak Helsinki Card sahibiyseniz % 20 indirim alacağınızı da unutmayın.  

Tabii ki tüm tercih ve seçeneklere istinaden saat tarifeleri, ücretleri ve seferlerin biletlerini nasıl ayırtabileceğiniz dahil tüm bilgileri öğrenmek ve bilet almak için tıklayınız.

Tallinn Helsinki Feribot Yolculuğu

Biz de günün fırsatından yararlanarak sadece 20 € fark ödeyerek içki ve snack servisinin ücretsiz olduğu ve yolculuğunuzu sinema izler gibi koltuklarınızda izleyebildiğiniz Eston Tallink Silja şirketinin Legend and Seas Feribotu için biletimizi aldık. 

Legend and Seas Feribotu Tallinna Sadam

Terminalde (Tallinna Sadam) normal Havaalanları’nda uygulanan tüm prosedürlerden geçtik. Burada en çok dikkatimi Finliler çekti.

Zaten gemi turistten çok Helsinkilileri taşıyor. Helsinki, Avrupa’nın en pahalı şehirlerinden biri. Bu nedenle özellikle hafta sonları pahalılıktan kaçan Finliler soluğu Tallinn’de alıyor.

Hepsi güzel bir hafta sonu geçirip Tallinn’de alışveriş yapıyor. Özellikle alkollü ürünler olmak üzere kola gazoz vb. bavullarla ve kolilerce taşınıyor.

Tabii ki bayanlar kuaföre, baylar berbere muhakkak uğruyor. Özellikle Terminalin neredeyse her tarafında Tallinn’deki berber ve kuaförlerin ilanlarını görüyorsunuz. Düşünün berber ya da kuaföre başka ülkeye gidiyorsunuz. Ne kadar ilginç değil mi? 

Tallinn’den Ayrılış

Tallinn’den istemeye istemeye ayrılıyoruz. Talinnk şirketine bağlı Legend and Seas Feribotu, bize göre ise bir cruise gemisiyle (yanlış okumadınız ) Helsinki’ ye doğru hareket ediyoruz. 

Helsinki Yolunda Halliluoto Adası

Snack olarak verilen sıcak büfenin ve tatlıların çok da muhteşem olduğunu iddia edemem. Ancak son derece rahat koltuklarda oturup içkiniz eşliğinde konforlu bir salonda yolculuk gerçekten hoş. Yaklaşık 1,5 saatlik bir yolculuktan sonra karşılaştığımız ilk ada Halliluoto Adası oluyor. 

Tallinn Helsinki Feribot Geçişi Halliluoto Adası

Halliluoto Adası gemiler için oldukça tehlikeli bir ada. Sığ denizde 200 m bir alanda 60 m yükseliyor çok küçük bir kısmı su üzerinde gözüküyor. Issız bir ada olan Halliluoto şimdiye kadar bir çok gemi kazasına sebep olmuş.

Tallinn Helsinki Feribot Geçişi Katajaluoto Adaları

Yol üzerinde ikinci karşılaştığımız adalar I. Dünya Savaşı’nın başında üzerine bir kale inşa edilen Katajaluoto Adaları. Burası aynı zamanda Fin Silahlı Kuvvetlerine ait test atışlarının yapıldığı adalar.

Helsinki

Sonunda Helsinki gözüktü. Şehre doğru ilerlemeye devam ediyoruz. 

Tallinn Helsinki Feribot Geçişi Pihlajasaari Adası

Yanından geçtiğimiz Pihlajasaari Adası şehir merkezine yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunuyor. Bu ada plajları ile aynı zamanda Helsinki’nin de en tercih edilen popüler yaz adası imiş.

Helsinki

Son olarak yaklaşık 3 saatlik bir yolculuktan sonra Helsinki Länsiterminaali’ye ulaştık. Çok zevkli bir yolculuktu. Şimdi sıra Helsinki’de.

Tallinn ile ilgili diğer yazılarımız için Tallinn Gezi Rehberi‘ne, Baltıklar ile ilgili planlama yapıyorsanız Baltık Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın. 

Exit mobile version