Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Tallinn Old Town (Alt Şehir) Gezisi

Yazı Dizisi : Tallinn Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Toompea Tepesi’nden sonra şehrin rakip diğer tarafını da anlayabilmek için Tallinn Old Town (Alt Şehir) Gezisi de yapmalısınız.

Kısaca bu konuyu açıklayalım. Toompea Tepesi; soyluların yaşadığı ve Estonya’yı yönettiği yer. Bugün Old Town ya da Alt Şehir aşağıdaki bölüm ise daha çok Almanlardan oluşan şehirlilerin yaşadığı diğer bölüm.

19. yy. Rusya dönemine kadar Toompea Tepesi ve Alt Şehir Tallinn’de birbirinden bağımsız iki ayrı şehir olmuş. Toompea Tepesi tüm Estonya’yı yönetirken tepe her zaman Alt Şehir’den ayrı kalmış.

Tallinn Old Town

Yönetimleri hatta adalet sistemleri bile ayrıymış. Toompea Tepesi ve Kalesi Gezisi başlıklı yazımda anlattığım gibi Alt Şehir’den tepeye çıkışlarda bağlantı sağlayan tek yokuştaki iki geçit kule ile sınırlandırılmış.

Tallinn Old Town

Tabii ki bunların hepsi artık geride kalmış. Ben de size bugün turistlerin Toompea Tepesi’nden sonra en çok ilgi duyduğu şehrin old town yani Alt Şehir bölümünden bahsedeceğim.

Tallinn Old Town (Alt Şehir) Gezilecek Yerler

-Eesti Ajaloomuuseumi (Estonya Tarih Müzesi)

Burası aynı zamanda eski esnaf loncasına da ev sahipliği yapan bir yer. Binası 1400’lü yıllardan kalan bir yapı. İçeride 11.000 yıllık Estonya tarihi sergileniyor deniyor ancak 1208 öncesi ile ilgili bir parça göremedik. Madeni para, tüfek, loncaların hayatı veya şehir içindeki gücün değişmesi ile ilgileniyorsanız kesinlikle görülmeye değer. Estonya’nın tarihi hakkında çok az şey var. Müze yetişkinlere yönelik ve çocuklar ve gençler için çok ilgi çekici değil.

Tallinn Old Town Eesti Ajaloomuuseumi

Müze her gün 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık. 1,5-2 saatte gezebilirsiniz. Kişi başı ücret 8 €, aile bileti 16 €. 8 yaşından büyük çocuklar ücrete tabi. (Mart, Haziran, Eylül ve Aralık son pazar günü 1 €). Tallinn Card sahibiyseniz ücretsiz

Adres: Pikk 16, 10123 Tallinn, Estonya Tel: +372 641 1630

Int: https://www.ajaloomuuseum.ee/visiting/buildings/great-guild-hall

-Püha Vaimu Kogudus (Kutsal Ruh Kilisesi)

Evangelist Lutheran Kilisesi’ne ait binası 1400’lü yıllardan kalan bir yapı. Özellikle duvarına 1684 yılında yerleştirilen saati ile ünlü. 

Müze her gün 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Kişi başı ücret 5 €. Tallinn Card sahibiyseniz ücretsiz

Adres: Pühavaimu 2, 10123 Tallinn, Estonya Tel: +372 646 4430

-Raekoja Plats (Belediye Meydanı)

Çok sevimli buram buram tarih kokan ve iyi korunmuş Pitoresk Belediye Meydanı, Toompea Tepesi’ne karşı 800  yıldır alt şehrin merkezi olmuş.

1322 yılında düzenlenen meydan tarihsel olarak bir pazar ve buluşma yeri olarak hizmet etmiş ve tabii ki infaz yeri olarak da. Kayıtlara göre neredeyse her gün burada bir infaz yapılıyormuş ve işin kötüsü bazen bunun sebebi masaya konan kötü bir omlet bile olabiliyormuş. 

Tallinn Old Town Raekoja Plats

Özellikle yaz aylarında turistleri için bir çekim merkezi olan meydan, kentin sosyal kalbi niteliğinde. Tamamen restoran ve kafeler ile çevrili.

Meydanın ortasında bir pusula ile işaretlenmiş yuvarlak taş var. Bu noktadan bakarsanız alt şehirdeki beş kulenin tepesini görebilirsiniz.

Tallinn Old Town Raekoja Plats

Bir ilginç not, buradaki insanlar ayı eti de yiyorlar. Hemen sağ tarafta gördüğünüz Judengimanja Restoranı bu konuda bayağı ünlü.

Zaman zaman açık hava konserleri verilirken, el sanatları fuarları ve Ortaçağ pazarları kuruluyor. İnsanlar konser veren sanatçılara ayakta ya da etraftaki kafe/restoranlardan oturarak eşlik edebiliyor.

Tallinn Old Town Raekoja Plats

İlkbaharda ise Ortaçağ’dan kalma geleneklerin canlı tutulduğu Ortaçağ karnavalının modern bir versiyonu olan Eski Şehir Günleri Festivaline ev sahipliği yapıyor.

Adres: Raekoja plats 1, 10146 Tallinn, Estonya Tel: +372 645 7777

Int: https://www.visittallinn.ee/eng/visitor/see-do/sightseeing/pid-26907/raekoja-plats-town-hall-square

-Revali Raeapteek OÜ (Antik Eczane)

Eczane ve aynı zamanda bir müze. Gördüğünüz eczane Avrupa’nın çalışan en eski eczanesi. Çalışan bir eczane ve müzeyi birleştirmek için harika bir fikir!

Tallinn Old Town Revali Raeapteek OÜ

Raekoja Plats’ın hemen köşesinde bulunan tarihi eczanenin ne zaman açıldığı bilinmiyor ancak 1422 yılından beri açık olduğu ve 3. sahibi tarafından çalıştırıldığı kayıtlara göre biliniyor. Yani Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’u alırken buralarda hiç temasımız olmayan ancak dönemine göre oldukça ilerlemiş bir Dünya daha varmış.

Eczanenin birinci katında ölçekler, şişeler, tarifler, kurutulmuş örümcekler, böcek ve kurbağa pençeleri ve tavanda bir timsah var. Zannedersiniz buradan bir cadı çıkacak.

1695 yılından kalan bir fiyat listesinde o dönemde kullanılan ilaçları da görmek ve anlamak mümkün. Zaten o dönemler de doktorlar aynı zamanda eczacı. Yani eczacı diye ayrı bir bilim dalı yok.

Bu eczanenin bir ünü de aynı amanda Estonya İlaç Sektörü’nün ilk başlangıç noktası olması. 1900’lü yılların başında eczanenin sahibi olan Rudolph Lehbert 1907 yılında bu eczane de oluşturduğu laboratuvarda Ferratol’ü keşfetmiş. 

Tallinn Old Town Revali Raeapteek

Eczane pazar hariç her gün 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücretsiz. Bayağı yüksek bedelli rehberli ya da ilaç yapım turları yapılıyor. İlginiz varsa tıklayınız. 

Adres: Raekoja plats 11, 10146 Tallinn, Estonya Tel: +372 631 4860 Int: http://raeapteek.ee/en/

-Tallinna Raekoda (Tallinn Belediye Binası)

Burası zamanında Toompea Tepesi’ndeki Riigikogu (Estonya Parlamentosu)’ya karşı alt şehrin yönetim merkeziymiş. 1402-1404 yılları arasında Gotik tarzda inşa edilmiş.

Tallinna Raekoda

Söylenene göre Baltık ve İskandinavya bölgesindeki en eski belediye binasıymış. Günümüzde Belediye Binası Kuzey Avrupa’daki tek el değmemiş Gotik belediye binası unvanına sahip. 

O dönem bölgenin ve çevrenin tüm yöneticileri karar almak için burada toplanırmış. Kule o dönem yangın ve düşman gözetleme kulesi olarak kullanılmış. Her zaman nöbetçi askerler bulunurmuş.

Tallinna Raekoda

Binanın tepesinde 1530’dan beri çalışan bir rüzgar gülü (Vana Toomas) bulunuyor. Bugün burada şehri ziyaret eden başkan, kral vb. devlet adamlarına konserler veriliyor.

Tallinna Raekoda

Saat 23:00 şehir meydanı. Gördüğünüz gibi neredeyse ortalık aydınlık.

Tallinna Raekoda

Renkli toplantı salonlarının, kubbeli tavanların, karmaşık ahşap oymalarının ve ünlü Tristan ve Isolde Oyma Tezgahı’nın bulunduğu bina Temmuz ve Ağustos aylarında müze olarak ziyaretçilere açık. Şehrin en değerli sanat hazinelerini içeren yapının iç kısmı gerçekten etkileyici. 34 metrelik 115 basamaklı çıkması hayli zor bir kuleye sahip. 

Net bir  açık olma programı olmadığı için ziyaret etmek isterseniz web sitesine bakmanızı tavsiye ediyorum. 

Kişi başı ücret 5 €, çocuk 3 €, aile bileti 10 €. 8 yaşından büyük çocuklar ücrete tabi. (Mart, Haziran, Eylül ve Aralık son pazar günü 1 €). Tallinn Card sahibiyseniz ücretsiz.

Adres: Raekoja plats 1, 10114 Tallinn, Estonya Tel: +372 645 7906 Int: http://raekoda.tallinn.ee/

-Viru Väravad (Viru Kapısı)

Viru Sokağı’nın girişindeki pitoresk, sarmaşık kaplı kuleler aslında alt şehrin de girişi olarak görülebilir. 

Viru Väravad

Kuleler aslında 14. yy.da inşa edilen şehir surlarının kapılarından biri. 1880 yılında kapıları trafiğe yer açmak için yıkılmış.  

Viru Väravad

Adres: Viru, 10140 Tallinn, Estonya Tel: +372 645 7777 Int: http://raekoda.tallinn.ee/

-Fotomuuseum (Fotoğraf Müzesi)

Müze 1400’lü yıllardan kalma eski bir cezaevi aslında. Sergiler, 1840-1940′ döneminde Estonya fotoğrafçılığının tarihine genel bir bakış sunuyor. İçeride 62000 parçalık fotoğraf ve negatifler koleksiyonu, 840 eski ekipman koleksiyonu ve 1900’den fazla fotoğrafın tarihi üzerine basılı kitaplar var. 

Tallinn Old Town Fotomuuseum

Müze salı hariç her gün 11:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık. 1,5-2 saatte gezebilirsiniz. Kişi başı ücret 4 €, aile bileti 8 €. 7 yaşından büyük çocuklar ücrete tabi. Tallinn Card sahibiyseniz ücretsiz.

Adres: Raekoja 4/6, 10146 Tallinn, Estonya Tel: +372 644 8767

Int: https://linnamuuseum.ee/en/museum-of-photography/

-Nunna Torn, Sauna Torn, Kuldjala Torn (Tallinn Şehir Surları Nunna, Sauna ve Kuldjala Kuleleri)

Tallinn, Avrupa’nın en iyi korunmuş Ortaçağ tahkimatlarından birine sahip. Alt şehre bir masal çekiciliğini veren en önemli özellik kesinlikle onu çevreleyen surlar ve kuleler sistemi.

Nunna Torn, Sauna Torn, Kuldjala Torn (Tallinn Şehir Surları Nunna, Sauna ve Kuldjala Kuleleri) ve Oleviste kogudus (Aziz Olaf Kilisesi)

Alt şehrin savunmasıyla ilgili çalışmalar ilk olarak 1265 yılında başlamış ancak surlar bugünkü halini 1300’lü yıllarda almış. O yıllardan kalan orijinal şehir surlarının 1.9 km’lik kısmı ve 20 savunma kulesi hala ayakta duruyor.

Arka planda görülen Oleviste kogudus (Aziz Olaf Kilisesi), 1625 yılında bitirildiğinde Avrupa’daki en uzun binaymış. Bu arada halen geçerli kanuna göre Talinn’de Aziz Olaf Kilisesi’nden daha yüksek bina yapmak yasak. Keşke biz de de böyle net bir sınırlama olsa şehrin silueti bozulmasa.

Nunna Torn, Sauna Torn, Kuldjala Torn (Tallinn Şehir Surları Nunna, Sauna ve Kuldjala Kuleleri)

Şehri Ortaçağ işgalcilere karşı korumak için inşa edilen bahse konu şehir surlarının bir bölümünü oluşturan surlar oldukça dikkat çekici.

Nunna Torn, Sauna Torn, Kuldjala Torn (Tallinn Şehir Surları Nunna, Sauna ve Kuldjala Kuleleri)

Alt şehrin kuzeybatı köşesinde bulunan surları destekleyen Nunna, Sauna ve Kuldjala Kuleleri ve devamında bir çok kule hala ayakta ve bir müze olarak kullanılıyor. 

İsterseniz bu kulelere çıkıp eski şehrin pitoresk manzarasının buradan keyfini çıkarabilirsiniz. Bu kulelerde bulunan dönemine ait zırhlar ve savaş silahları gerçekten de görülmeye değer.

Patkuli Vaateplatvorm (Patkuli Seyir Terası)

Duvarın dışarıdan görülebileceği en iyi yerler ise Patkuli Vaateplatvorm (Patkuli Seyir Terası) ile Tornide Väljak (Kuleler Meydanı).

Tornide Väljak (Kuleler Meydanı)

Meydan aslında surların dibinde bir park. Parklar ise genel olarak tematik. Örneğin bu parkın bir bölümünde  İskandinavya ülkelerinin aralarında nasıl haberleştiği çocuklar için mekanik olarak anlatılmış. Deneyerek öğrenebiliyorlar.

Nunna Torn, Sauna Torn, Kuldjala Torn (Tallinn Şehir Surları Nunna, Sauna ve Kuldjala Kuleleri)

Kuleler yazın her gün 10:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık. Kişi başı ücret 2 €, çocuklar 1 €. 7 yaşından büyük çocuklar ücrete tabi. Tallinn Card sahibiyseniz ücretsiz.

Adres: Nunne 4, 10133 Tallinn, Estonya Tel: +372 644 9867 Int: https://www.visittallinn.ee/eng/visitor/see-do/sightseeing/pid-174756/tallinn-town-wall-nunna-sauna-and-kuldjala-towers

-Eesti Meremuuseum (Estonya Deniz Müzesi)

Müzenin tarihteki adı Paks Margareeta (Şişman Margaret). Şişman Margaret Kapısı Toopea Tepesi’nden başlayıp Alt Şehre geçerek en dış surlara ulaşan Pikk Jall Caddesi’nin sonunda yer alıyor. 

Buradan çıkınca Baltık Denizi karşınıza çıkıyor. 1530 yılında şehri korumak için topçu kulesi olarak inşa edilmiş. Çünkü o dönemde istilacıların denizden geleceğini öngörüyorlarmış. Duvar kalınlığı 5 metre. Şehir surlarının en kalın olduğu nokta kabul ediliyor.

Tallinn Old Town Eesti Meremuuseum

Bugün müzede Estonya denizciliğinin Ortaçağ deniz ticaretinden modern gemi taşımacılığına kadar olan hikayesi sergileniyor. Müze bünyesinde 700’e yakın tarihi eser, 34 modelden oluşan zengin bir gemi modelleri koleksiyonu bulunuyor. 

Müze bünyesinde etkileyici bir gemi modelleri sergisi var. Müzenin birinci katı, daha uzak bölgelerden mal teslim etmek için kullanılan ve yeni bölgeler keşfetmeye yol açan yelkenli gemilere ayrılmış.

Estonlar 19. yy. ortalarında büyük yelkenli gemiler inşa etmeye başlamış. Bu ülkede inşa edilen gemiler ekvatoru geçmiş, Horn Burnu çevresinde yelken açmış ve diğer uzak limanlara ulaşmış.

Tallinn Old Town Eesti Meremuuseum

Estonya’nın denizciliğe verdiği önem sayesinde kargo gemisi filosu 1930’ların sonunda brüt tonajı Dünya 7. imiş. 

Müze her gün 10:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açık. Kişi başı ücret 10 €, aile ücreti 20 €. 8 yaşından büyük çocuklar ücrete tabi. Tallinn Card sahibiyseniz ücretsiz.

Adres: Pikk 70, 10133 Tallinn, Estonya Tel: +372 620 0550 Int: http://meremuuseum.ee/paksmargareeta/en/

Tallinn Old Town (Alt Şehir)’da Ne Yenir? Nerede Yenir? 

Şehre özgü kafelerin yer aldığı bölgede bir şeyler yiyip içmeniz mümkün. Özellikle Raekoja Plats (Belediye Meydanı) bölgesi yemek yemek için ideal bölge.

Olde Hansa

Bölgede deneyimlediğimiz üç yer mevcut. Öğle ya da yemeği bazında Olde Hansa, Rae Restoran & Kohvik ve Lokaal SALOON. Bu kapsamdaki tüm bilgi ve fotoğrafları Tallinn’de Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Değerlendirme

Tallinn Old Town yani diğer adıyla Alt Şehir, şehrin Toompea Tepesi’nden sonra görülmesi gereken en önemli yeri. Bu nedenle özellikle bir tam gün ayrılarak gezilmesi önemli.

Özellikle fotoğrafçı iseniz surların çevresinde bir tur yapmanız elzem. Böylece tarihi bir şehir nasıl korunup bir kültür ve turizm merkezi haline getirilebiliyormuş yerinde görebilirsiniz.

Tallinn ile ilgili diğer yazılarımız için Tallinn Gezi Rehberi‘ne, Baltıklar ile ilgili planlama yapıyorsanız Baltık Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın. 

Exit mobile version