Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Tallinn’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Tallinn Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Yemek konusunda hiç bir sıkıntı yaşamadığımız Tallinn’de Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı bu yazıyı yazmak çok zor olmadı.

Hani o hep bahsedilen Fin-Ural kardeşliğimiz varya. Estonlar da buna dahil. Gerçi insanlarla yan yana geldiğinizde pek fark edilemiyor ama akraba sayılırız yani. 

Ülke tamamen temiz hava ve suyla kaplı. Her yer yemyeşil. Orman yoğunluğu ciddi oranda çok yüksek. Ormanlar ise yabani hayvan ve meyve dolu. 

Tallinn Çevresi

Doğal olarak bu yemeklerin tatlarına da yansıyor. Yemeklerde her mevsim çevre bahçelerden, ormanlardan, hatta nehirlerden gelen ve menüleri zenginleştiren ürünler kullanılıyor.

Tallinn Çevresi

Ben de bu yazımda size Estonya Mutfağı ile ilgili tespitlerimi ve deneyimlediğimiz restoranları anlatacağım.

Eston Mutfağı ile ilgili Tespitlerim

-Eston mutfağı tarihte kimler tarafından yönetilmişse hepsinden etkilenmiş bir mutfak.

-Yemeklerinin ana malzemesi kesinlikle et. Et ürünü olarak da çoğu yemekte sosis görüyorsunuz.

-Estonlar da Letonlar gibi geyik etine bayılıyor. Bu nedenle de çok fazla geyik eti tüketimi söz konusu.

Tallinn’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

-İlk defa burada Ayı eti yenen bir restorana rastladım. Estonlar öğrendiğime göre ayı eti de seviyorlarmış. 

-Baltık Denizi bir sığ iç deniz olmasına rağmen bizden daha fazla balık, bizden daha fazla deniz ürünü tüketiyorlar. özellikle somon vazgeçilmezleri.

-Patates hayatlarının vazgeçilmezi. Son dönemde ülkemizde de görülmeye başlanan ince kabuklu küçük yuvarlak patatesler aslında literatürde Letonya Patatesi olarak biliniyor. Aynı durum Tallinn’de de geçerli. Neredeyse tüm yemeklerin yanında görebilirsiniz.

Tallinn’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

-Bir Eston asla buğday ekmeği yemez. Daha çok adı Leib olan siyah ekmeği tercih ediyorlar. 

-Beyaz lahana ana salata malzemesi olarak kullanılıyor. Neredeyse tüm salatalar lahanadan yapılıyor. Yer yer kırmızı lahana da kullanılıyor.

-Estonlar da tüm Baltık ülkelerinde olduğu gibi mantara bayılıyor. En sevdikleri çorba da mantar çorbası zaten. Mutlaka deneyin.

Tallinn’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Gelelim Tallinn’de Ne Yenir? Nerede Yenir? sorusuna cevap olarak deneyimlediğimiz restoranlara… tabii ki giden herkes bir yerlerde mutlaka karnını doyuruyor. En azından ben de kısa süre de olsa yaşadıklarımıza istinaden tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

-Neitsitorn (Kız Kulesi)

Kiek in de Köki Kindlustustemuusem (Kiek in de Kök Müzesi) bünyesinde bulunan Neitsitorn (Kız Kulesi) aynı zamanda ziyaretçiler için bir kafe olarak kullanılıyor.

Neitsitorn (Kız Kulesi) Tallinn’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Menüye gelince genel olarak sandviç ve makarna ağırlıklı bir menüsü var. Bu kafenin en önemli özelliği ise meraklı ziyaretçilerine talep edilirse tarihi bir menü de sunabilmesi. Tabii ki biz böyle bir menü talep etmedik.

–Ne Yedik?

Biz burada Karidesli King Valdemars Sandwich (6 €) denedik. İçerisine yumurta ve mayonez ve marul da koymuşlardı. Muhteşem değil ama yenilebilir olduğunu düşünüyorum. Ana yemek olarak da parmesan peynirli kremalı tavuklu makarna (7,5 €) aldık gerçekten değişik ve güzeldi. Tatlı olarak da dondurma yedik. Kaselerde talebinize göre 3 top dondurma (6 €) getiriyorlar.

Neitsitorn (Kız Kulesi)

İçecek olarak en ünlü biraları Saku Originaal 0,5 l öneriyorum gerçekten içimi hoş bir bira (5 €). Şişe şaraplar satışı da var (20-30 €).  Bunun dışında kola fanta, meyve suları vb. soğuk içecekler (3 €) ile espresso, çay ve kahve (2,5 €) vb. sıcak içecekler de satılıyor.

Burası aynı müze gibi 09:00-18:00 saatleri arasında çalışan bir yer. Bu nedenle müze ziyaretiniz çerçevesinde ya bir mola ya da öğle yemeği için denenebileceğini düşünüyorum. 

Adres:Lossi plats 11, Lühike jalg 9a, 10130 Tallinn, Estonya Tel: +372 601 2751 Int: https://linnamuuseum.ee/en/kiek-de-kok/neitsiorn/

-Pikajala Kohvik

Pikajala Kohvik, Toompea Tepesi’nde Alexander Nevsky Katedrali’nin hemen arka bölümünde bulunuyor. 

Pikajala Kohvik

Bu restoranın en önemli özelliği ise Lühikese Jala Väravatorn (Kısa Bacak Kulesi)un hemen karşısında olması.

Lühikese Jala Väravatorn (Kısa Bacak Kulesi)

Menüye gelince genel olarak sandviç ve makarna ağırlıklı bir menüsü var. 

–Ne Yedik?

Öncelikle biz almasak da kahvaltıdan bahsetmek istiyorum. Tepeyi gezmeye başlamadan önce kahvaltı yapmak isterseniz sosis, yumurta, mantar, fasulye ve tost ekmeğinden oluşan bir kahvaltı menüsü (10,5 €) alabilirsiniz.

Biz burada öğle yemeği olduğu için biraz basit düşünüp sadece hamburger aldık (15,9 €). Bu fiyata talebinize göre kola ya da küçük bira dahil. Bölge malesef turistik olduğu şehre göre genel olarak biraz daha pahalı. 

Burası 09:00-21:00 saatleri arasında çalışan bir yer. Bu nedenle Toompea Tepesi ziyaretiniz çerçevesinde ya bir mola ya da kahvaltı veya öğle yemeği için denenebileceğini düşünüyorum. 

Adres:Pikk jalg 16, 10130 Tallinn, Estonya Tel: +372 648 1428 Int: https://www.pikajalakohvik.ee/?lang=en

-Olde Hansa

Raekoja Plats (Belediye Meydanı)’a çok yakın bir pozisyonda bulunan restoran Tallinn’in de enlerinden. 1470’den bina zengin bir tüccarın eviymiş. Evini Hansa tüccarları daha mutlu olsun diye özel olarak dizayn edip restoran olarak kullanıma sunmuş. Çok zengin tüccarlar burada kalıyormuş. Mekan Talinn’in en iyilerinden biri olarak gösteriliyormuş. 700 yıllık bir tarih. Sanki birkaç saatliğine bir masalın içine girip çıkıyorsunuz.

Tabii ki sadece bina değil içeri girdikten itibaren göreceğiniz, duyacağınız ve yiyeceğiniz her şey de 1400’lü yıllardan günümüze gelmiş. Burası Lokal ve Estonya kültürüne uygun muazzam yemeklerin olduğu bir yer.

Olde Hansa

İsterseniz o dönemin tarçın, zencefil, karabiber, safran ve karanfil vb. baharatlarını da satın alabiliyorsunuz. İsteyenler için yine o dönemi sembolize eden seramik, cam, demir eşyalar ile bira, bal, reçel, sabun ve mumların satıldığı hediyelik eşya dükkanı da var.

Olde Hansa’nın mutfağı, özellikle et yemekleri ile ünlü. Menüde yedi farklı seçenek mevcut ancak ayı ve geyik bonfilesi baş spesiyalleri kabul edilebilir.

İçecek olarak ise ballı bira öne çıkıyor. Menüde o dönemde olmadığı için domates ve patates de göremiyorsunuz. Tabii ki kola ve fanta da… Çalışanlar gerçekten çok güleryüzlü, isterseniz yemeklerin nasıl yapıldığını da size anlatıyorlar.

Olde Hansa

Eski döneme uygun yemek ve dekorlar ise gerçekten harika. Tarihi dokunun içerisinde Ortaçağı yaşayarak yerel yemekler yiyebiliyorsunuz. Enteresan bir yer mum ışığı ile aydınlatıyorlar her yeri. Garsonlar sanki bir çizgi film kahramanı gibi garip bir tonda konuşuyorlar. Hepsi Ortaçağ yaşamı ve yemekleri ile ile ilgili eğitim de almış.

Olde Hansa

Yemeğinizi hava durumuna bağlı olarak ister içeride ister dışarıda alabiliyorsunuz. Burası ana meydanın hemen alt tarafındaki turistik bölge. Dikkatle bakın. İnsanlar yollara masa kurmamışlar masalarını koysunlar diye platform yapmışlar. Aklıma tabii ki Beyoğlu geliyor. Masa ve sandalye için çıkarılan esas niyeti belli kavgalar ve Asmalı Mescit tabii ki. Buralar ise Avrupa’nın en gelişmiş bölgelerinden biri sayılır ve her şey insanların mutluluğu için. 

–Ne Yedik?

Ne yediğimize gelince. Başlangıç olarak mantar çorbası aldık. Çorba porsiyonları hayli büyük. İçi mantar dolu çorbanın yanında çok leziz bir ekmek veriliyor yanında ama çok az tabii ki (7,5 €) .

Olde Hansa Ayı Eti

Daha sonra ortaya safranlı pilav ile sunulan tadımlık ayı eti (55 €) ile geyik eti (32 €) aldık. Açıkçası bizler için biraz fazla yağlı olduğunu düşünüyorum.

Olde Hansa Izgara Somon

Daha sonra ise yine mantarlı somon ızgara söyledik (17,5 €). Somon gerçekten güzeldi ancak doyurucu değildi. Tatlı olarak ise gül pudingi denedik. Fena değildi (7,5 €).

İçeceklere gelince ballı bira yarım ve 1 litre olarak servis ediliyor. Seveceğinize eminim (6,90 €/12,00 €). Şarap tercih ederseniz yöresel olanına rastlamadım ama deneyebilirsiniz. Şişe almanızı tavsiye ederim (20 €/30 €).

Fiyatlar buraya göre biraz yüksek ama ambiyans, hızlı servis ve harika garsonlar için gerçekten değer. Yemeğin tam ortasında başlayan canlı müzik ve dansçılar ise cabası… Çok güzel zaman geçirdik.

Restoran her gün 10:00-23:59 saatleri arasında açık. Bu nedenle öğle ya da akşam yemeği için denenebileceğini düşünüyorum. Mutlaka oraya gitmeli ve yemeklerini yemelisiniz.

Adres:Vana turg 1, 10146 Tallinn, Estonya Tel: +372 627 9020 Int: https://www.oldehansa.ee/

-Rae Restoran & Kohvik

Raekoja Plats (Belediye Meydanı)’da bulunan Rae Restoran & Kohvik yemek yerken meydanı da seyredebileceğiniz harika bir konumda bulunuyor. 

Raekoja Plats (Belediye Meydanı) ve Rae Restoran & Kohvik (Solda)

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Çok memnun kaldığımız restorana ikinci kez gittik. Normalde istesek de farklı tatlar deneyimlemek adına pek de yapmayacağımız bir davranış bu. Ancak personeli o kadar sevdik ki buna değeceğini düşündük.

Rae Restoran & Kohvik Tallinn’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yemeğinizi hava durumuna bağlı olarak ister içeride ister dışarıda alabiliyorsunuz. Tabii ki bu manzarayı görünce tercihiniz hava soğukta olsa dışarısı oluyor. Merak etmeyin ısıtma sistemi de var. 

Rae Restoran & Kohvik

–Ne Yedik?

Ne yediğimize gelince, daha fazla çeşit deneyebilmek adına hepimiz farklı tatlar denedik. Restoranın mutfağı, özellikle et yemekleri ile ünlü. 

Mereannid Supid

Bölgenin özeli olduğu bildiğimden mutlaka değişik çorbaların tadına bakmaya çalışıyoruz. Burada da Mereannid Supid yani Deniz Mahsulleri Çorbası denedik.

Gurmeeburger, burger sınıfında restoranın sipesiyallerinden biri (13,9 €). Ancak oldukça doyurucu olduğunu söylemeliyim.

Eğer çok fazla yemek yemek istemiyorsanız tek başına Caesari Salat alabilirsiniz. Klasik tavuklu Sezar Salatası sizleri hem tok tutarken hem de sağlıklı beslenmenizi sağlayacaktır (8,9 €).

Lihaveis Ja Pipar

Söylediğimiz Lihaveis Ja Pipar yani Acı Biber Soslu Dana Bonfileyi de oldukça beğendik.

İçeceğe gelince burada Vana Tallinn Likörü ünlü ama herkes sevecek diye bir şey yok. Yemeğin yanına şarap söyledik. Anladığım kadarıyla şişelenmiş bölgesel şarap üretimi yok olsa zaten Fransız ya da İtalyan şaraplarının (20-25 €) yanında mutlaka bir alternatif sunarlardı. Bu sebeple bildiğiniz Majavein yani sofra şarabı söyledik (1 L/20 €). İsterseniz burada içecek olarak en ünlü biraları Saku Originaal 0,5 l de alabilirsiniz (5 €).

Rae Restoran & Kohvik

Restoran her gün 09:00-22:30 saatleri arasında açık. Personel harika ve her zaman güler yüzlü. Bu nedenle öğle ya da akşam yemeği için denenebileceğinizi düşünüyor mutlaka tavsiye ediyorum.

Adres:Raekoja plats 10, 10123 Tallinn, Estonya Tel: +372 644 3988 Int: https://www.raerestoran.ee/

-Lokaal SALOON

Tallinn’de hava yazın çok geç kararıyor. Etrafta hava aydınlık gibi gözükse de temmuz ayında bile olsa üşümeye başlıyorsunuz. özellikle de akşam yemeğini dışarıda yemişseniz. Bu durumda da ister istemez kapalı bir mekan ve içinizi ısıtacak bir kahve vb. içecek arıyorsunuz.

Lokaal SALOON Tallinn’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

İşte yemek sonrası sıcak bir şeyler içmek için tavsiye edeceğim yer Lokaal SALOON. Burası aslında bir Amerikan salonu. Yemekleri de öyle. Ancak ortamı, çalan müzikler vb. gerçekten güzel. Vahşi Batı’nın temasıyla güzel bir yer.

Lokaal SALOON

Dışarısı iyice soğuk ama hala aydınlık iken gerçekten sıcak bir şeyler içmek ve güzel müzikler eşliğinde dışarıyı seyretmek oldukça keyif verici.

Adress: Viru 2-4, 10140 Tallinn, Estonya

Değerlendirme

Tallinn’de Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazı ile deneyimlerimizi aktarmaya çalıştım. Emin olun sadece yemek yemek için bile Tallinn’e gidilir.

Tallinn ile ilgili diğer yazılarımız için Tallinn Gezi Rehberi‘ne, Baltıklar ile ilgili planlama yapıyorsanız Baltık Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın. 

Exit mobile version